![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Plusy i minusy posiadania dużej ilości dzieci
Witam wszystkie Mamy jedynaków oraz większej gromadki.
![]() ![]() ps. do Drogich Moderatorów- nie znalazłam wcześniejszego podobnego wątku- w razie czego, proszę o przeniesienie, połączenie. POzdrawiam. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Plusy i minusy posiadania dużej ilości dzieci
Najpierw zadam pytanko co oznacza duza ilosc dzieci? 5, 6?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
trudno jest mi to okresic, bo dostalam tylko taki temat, a sama sie nie zapytalam. Mysle ze od 2 w gore. Mysle, że teraz gdy ludzie sie decydują na dziecko, to zazwyczaj tylko na jedno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
hmm...trudno powiedziec
![]() ![]() plusem na pewno jest to ze dzieci chowaja sie razem a jak dorosna to zajma sie same soba chocby przez chwile ![]()
Edytowane przez midey Czas edycji: 2009-02-18 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Na razie mam jedno dziecko i czasem jest masakra
![]() ![]() Minusem są koszty, zwłaszcza opłaty, przedszkoli, szkoły, pomoce naukowe ehhh |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
dziękuję Wam za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja mam 3 dzieci (mam tyle ile chciałam )\
i powiem ci że moim zdaniem mając jedno dziecko to jest źle bo za bardzo go rozpieszczamy nie jest nauczony dzielić się z innymi nie jest uczony różnych kompromisów ja mam dużą różnice wiekową bo pierwsze ma w tym roku 11 drugiem ma 4 a trzecie ma 6 miesięcy plusem tego że mam tyle dzieci jest to że w domu zawsze jest wesoło nigdy ci się nie nudzi ma kto przyjść do ciebie i się przytulić ( bo wiadomo większe dziecko to się już tak nie tuli jak to mniejsze) gdy dzieci są już dorosłe masz gdzie jeździć by je odwiedzać ma kto ciebie odwiedzać jako babcia nigy nie bedziesz sama bo jest szansa że cię wnuki odwiedzą wiem że daleko wybiegam z myślami ale dzieci nie ma się na rok czy dwa tylko dziesiątki lat a jak jest tyle plusów czy liczą się minusy wiadomo są choroby są wydatki są troski i kłopoty ale wkońcu musimy mieć jakiś cel w życiu trzeba się mieć dla kogo poświęcać bo życie to nie tylko zabawa |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Uwazam podobnie jak Kristi, decydujec sie keidys na dziecko chcialam na pewno wiecej jak jedno. Sama mam dwie siostry i nei wyobrazam sobie ich nie miec.
Wybiegajac rowniez w przyszlosc,gdy potomstwo jest juz dorosłe- wiem jak moi rodzice sa szczesliwi jak kazda z nas odwiedza dom rodzinny. A ak na swieta wszystkie zjezdzamy, atmosfera jest niepowtarzalna. ![]() Minusy?nei wiem czy mozna w przypadku potomstwa mowic o minusach, jesli ktos mysli o konsekwencjach materialnych hmmm.Wszystko kosztuje, czy utrzymanie rodziny, czy auta ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
dodam, że pewne kobiety realizują się i czują się spełnione posiadając dzieciaczki
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
dziękuję
![]() Bardzo podobają mi się Twoje plusy i minusy ![]() a przede wszystkim ich wyjaśnienie ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
odpowiem jako mama 1 sztuki dziecka - posiadanie dziecka daje mi duz plus w kwestii organizacji czasu. jeszcze nigdy doba nie wydawała mi się tak krótka a do tego tyle rzeczy trzeba zrobić w te 24h. mamy mniej czasu ale jest lepiej spożytkowany. bardziej dba sie o linię (bo rzadziej się je
![]() minusy? mniej czasu dla siebie i wieczne zabeganie. czasem nawet wyrzuty sumienia że idzie się do fryzjera a nie na plac zabaw... mniej kasy na własne zachcianki. przez okres karmienia piersią dieta (a ja tak kocham truskawki... a w sezon karmiłam... i nici z truskawek...), bo czasem kolki i wysypka. jak pracujesz - częstsze wolne bo dziecko choruje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
monia pierwszą częsc Twojej wypowiedzi powinni mieć pracodawcy w ramce na biurku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
ale tez zależy: od ilosci dzieci.. czy wielodzietna rodzina to rodzina z 3 dzieci czy z większą iloscią! ja zawsze myslałam że nie będą mamą.. nigdy jakos mnie dzieci nie interesowały.. nie wzdychałam nad każdym wózkiem.. po prostu co tu dużo powiedzieć- nie chciałam być matka! po urodzeniu pierwszego dziecka wszystko siezmieniło.. stałam sie przewrażliwooną matroną. i wtedy powiedziałam sobie ze nie chce aby dziecko chowało sie w pojedynkę, ani żeby była duza róznica wieku- bo wiem jak to jest, mam rodzeństwo starsze ode mnie o 17/ 18 lat. ale nigdy nie spodziewałam sie ze w tak szybkim czasie zajde ponownie w ciążę. jakie są plusy: po pierwsze dzieci chowaja sie razem. każdą wolną chwilę chcesz spozytkować na maksa tylko dla siebie. masz cały zestwa róznych przygód dziennie- od najbardziej śmiesznych- do dramatów! minusy: to zależy od punktu patrzenia matki: pracocholiczka będzie tęsknić za pracą (ja jednego czasu nie mogłam sie z tym pogodzić)... po drugie tyle dzieci na głowiei jeszcze trzeba im zapewnić opiekę. mniej czassu dla siebie, rodziny i każdego dziecka z osobna, nigdy nie ma tej kasy tyle ile byś potrzebowała... itd... mozna wymieniać dużo... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
plusy lub minusy - codziennie widzę wschody słońca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a umiejetnosc dzielenia sie i empatia zalezy od wychowania a nie posiadanie duzej ilosci rodzenstwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
ja myślę że wielodzietna rodzina to co najmniej5 dzieci
Plusy jak to plusy - są - np że na starość nie zostaniesz sama ![]() Minusy też są - ale to zależy od rodziny jak dużo ich będzie - czy zdołają utrzymać, wychować przyzwoicie, jeżeli nie zdołają to juz jest duży minus (mam przykład takiej rodziny) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez atenk1 Czas edycji: 2009-02-21 o 21:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
Cytat:
zgadzam sie w 100 %.... i mówie to jako mama prawie 6 dzieciakow.... jest ciężko, ale są też plusy bycia mamą, wogóle bycia wielodzietną.. dzieciaki mają siebie- już teraz widać ich przywiązanie do brata.. najstrszy jak przystało na starszego brata- umie te towarzystwo pięknie ogarnąc- choć ma dopiero 7 lat. no jasne że pieniądze są ważne.. kto powie że nie- z nim sie nie zgodzę- bo jeśli wiedziałabym że nie utrzymam takiej gromadki zabezpieczała bym sie bardziej. miałabym tylko trójkę i koniec. ... to jest tzw. świadome macierzyństwo! o tych wschodach i zachodach słońca- pięknie napisane! zgadzam sie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
od samego myslenia o tym wszytsko mnie boli ;-) Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-02-22 o 13:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
z tego co kojarzę z innego wątku to czerwona papryczka ma już trójkę i niedługo dojdą trojaczki, czy dobrze rozumiem? Muszę ci powiedzieć, że zazdroszczę odwagi. Ja bardzo bym chciała mieć kilkoro dzieci, ale teraz jeszcze nie mam pojęcia jak to będzie mieć choćby jedno
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja tam widzę prawie same minusy...
Mam bardzo złe doświadczenia na swojej osobie, koleżanek i mojego męża w sprawie podziału uczuć pomiędzy dzieci, kiedy jest więcej niż jedno dziecko. I nikt mnie za Chiny Ludowe nie przekona, że da się to zrobić sprawiedliwie ![]() Większe wydatki na większą gromadkę, to pikuś w porównaniu do emocjonalnego spustoszenia jakie może doprowadzić właśnie nierówny podział uczuć. Frazesy o rozpieszczaniu mnie nie przekonują, postawienie wyraźnych granic dla dziecka pozwala na uniknięciu nieporozumień, zresztą jako nauczyciel na co dzień spotykam się i jedynakami i z dzieciakami z wielodzietnych rodzin, generalnie rzecz ujmując właśnie te z wielodzietnych rodzin są bardziej rozpuszczone i jest więcej z nimi problemów. Także moja córka będzie jedynaczką, tak postanowiłam mając 10 lat, kiedy to mama mojego brata przytulała, a mnie już nie, utwierdziłam się w tym przekonaniu mając 15 lat, kiedy matka mojej przyjaciółki traktowała ją jak powietrze, za to druga była cacy, w wieku 22 lat, kiedy to uświadomiłam sobie, jak mój mąż cierpi, bo brat jest bardziej kochany przez matkę i ma lepszy z nią kontakt niż on. Jeden minus: to, że przy większej rodzinie jest fajnie, pozornie fajnie, bo jak wiadomo, z rodziną również wychodzi się dobrze, ale na zdjęciu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ja się z tobą zgodzę, że kiedy jest dwoje dzieci uczucia są często bardzo nierówno podzielone bo jest to również poważna trauma i moja i mojego narzeczonego (byliśmy oboje młodszymi dziećmi, więc już nie tymi cudownymi pierworodnymi) ale mam wrażenie że tak jest tylko przy dwójce. Albo z reguły wtedy. Ja z tego samego powodu postanowiłam, że będę miała co najmniej troje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Cytat:
Sama mam młodszego brata.Po jego narodzinach to on stał się oczkiem w głowie naszej matki.Przez wiele lat ja byłam tym gorszym dzieckiem. Chociaż mi to mówiąc w prost zwisało bo z kolei zawsze byłam córunia tatusia i mogłam liczyć na większą aprobatę z jego strony niż mój brat. Rzadko rodzice potrafią dokonać sprawiedliwego podziału uczuć pomiędzy swoimi dziećmi.Przynajmniej ja takie mam zdanie,bazując na własnym(i nie tylko) doświadczeniu.
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ale to chyba tez duzo zalezy od rodziców
![]() ![]() ![]() Tak jest do tej pory ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jak dowiedziałam się o trojaczkach papryczki płakałam ze wzruszenia chyba z dobre 20min (pewnie przez to, że w ciąży jestem to hormonki szaleją ![]() Dla mnie cud bycia w ciąży to już tak wiele a co dopiero jak się chłopcy urodzą. Niedogodności ciążowe ( a mam ich wiele przy ciąży mnogiej)i strach o dzieci które jeszcze są w brzuszku są zrekompensowane przez każdy ich ruch jaki czuję.
Nawet w najskrytszych marzeniach nie śniliśmy, że będziecie tacy cudowni ... ![]() Bliźniaki - Tymuś i Szymuś są już z nami od 17 marca 2009 ![]() Edytowane przez SoNeRa Czas edycji: 2009-02-23 o 13:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
poissonivy rozumiem
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
pewnie tyle samo co plusow.dzieci nie mam poki co i mi sie nie pali,ale z racji zawodu,studiow i obserwacj minusy wielodzietnej rodziny sa najczesniej:ekonomiczne:b ieda,ciasnota,ograniczone srodki materialne.dzieci z takich rodzin szybko wychodza z domu ,maja tez duzo dzieci i szybko swoje rodziny zakladaja z w/w powodow.fizyczne:zmeczeni e rodzicow,mniej czasu dla poszczegolnego dziecka,stres,nerwowosc.m atka musi do jakiegos czasu robic rzeczy za kilkoro osob wiecej:mycie,pranie,sprza tanie ,gotowanie itp.oddbija sie to najczesciej niestety na jej wygladzie i samopoczuciu.mniejsza mozliwosc ksztalcenia dzieci-studia wyzsze.dalej ciagnac ekonom.skutki:rodzice nie kupia 3 mieszkan,3 aut i nie wyprawia 3 wesel.fakt,ze nie musza,ale jedynacy z reguly maja wiecej rzeczy zapewnionych na starcie,a teraz na koniec cos optymistycznego.rodzice kilkoro dzieci maja szanse z regulyna wieksza pomoc i wsparcie szczegolnie na starosc u swoich dzieci chociazby dlatego,ze musieli wlozyc wiecej pracy,trudu i wysilku w wich wych.,a dzieci o tym z reguly pamietaja i doceniaja.
---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- co do minusow ekonom.rodzin wielodzietnych jest tez to,ze 1 z rodzicow,z reguly mama zostaje w domu tzw.kura domowa i przez dlugi czas lub wcale nie podejmuje pracy zawodowej,nie dosc,ze nie ma swojego dochodu,to jeszcze i emerytury niestety,bo za ,,siedzenie ''w domu nie placa.raczej tez nie podejmuje edukacji typu studia wyzsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.