|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Toruń
Wiadomości: 657
|
Wiosna idzie!
Odżywiajmy się zdrowo.
Wpiszmy tutaj najnowsze pomysły na zdrowe potrawy dla całej rodziny ... (jeżeli się powtarzam,przepraszam, jestem tu nowa ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: opolskie
Wiadomości: 297
|
Dot.: Wiosna idzie!
to ja podam coś z kaszy gryczanej, która zawiera dużo białka oraz kwasu foliowego, dostarcza mnóstwo magnezu, fosforu, cynku, nie zakwaszają organizmu, zalecana przy zaburzeniach czynności jelit
Oto przepis: 2 szklanki kaszy gryczanej palonej 1/2 l bulionu 20 dag żółtego sera 2 jajka 2 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 szklanki bułki tartej olej sól, pieprz Kaszę wsyp do wrzącego bulionu, zagotuj. Wstaw garnek do większego z wrzącą wodą, gotuj 30 minut.Kaszę zmiel, ser zetrzyj na tarce do jarzyn, połącz. Dodaj jajka, przecier, powidła, sól i pieprz, wymieszaj. Uformowane kotlety obtocz w bułce i smaż na oleju ( z Poradnika "ZDROWIE"NR 3/2009) ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- ![]() kostkę masła wymieszaj z pęczkiem posiekanej natki pietruszki, zyskasz smaczne smarowidło do pieczywa i porcję witaminy K niezbędnej do mineralizacji kości, która zmniejsza ryzyko osteoporozy, masełko z natka pietruszki jedz po kuracji antybiotykowej JABŁKO + CYNAMON umyj jabłko, pokrój w plasterki i posyp cynamonem, to prosty sposób na pyszny deser dla tych, którzy lubią łakocie i dbają o linie. Owocowy przysmak z korzenną nutą przyspiesza przemianę materii i ma tylko 56 kcal. Jeśli po zjedzeniu surowego jabłka odczuwasz wzdęcia i bóle brzucha, włóż je na 20-25 minut do rozgrzanego piekarnika i upiecz. Jabłko z cynamonem zaleca się przy zaparciach ![]() JAJECZNICA + PAPRYKA jajecznicę zjedz z połową czerwonej papryki, zyska na tym twoja skóra. Jajecznica w parze z papryką w 100% pokrywa twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jest ona niezbędna do wytwarzania kolagenu, przyspiesza gojenie się ran, zapobiega trądzikowi i opóźnia starzenie się skóry.Posiłki bogate z witaminą C powinny jeść osoby z cerą naczynkową, zapobiegają one pękaniu drobnych naczyń krwionośnych na twarzy (przepisy magazyn "Vita"NR3/2009) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.