|
Notka |
|
Kosmetyki mineralne Lubisz kosmetyki mineralne? Chcesz pogłębić swoją wiedzę? Wiemy wszystko o kosmetykach mineralnych. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Crazy turtle lady
|
Puder Manhattan - kilka pytań.
Dziewczyny, kupilam sobie puder Manhattan dzisiaj wielce "podniecona" ze to moj pierwszy mineral.
Ale kukam na Ingredients, potem na "Podstawowe informacje ...." na wizazu i troche sie zamotałam, czy to jest mineral czy pseudominerał. Szczegolnie ze na opakowaniu pisze "Mineral powder" a z drugiej strony ""Mineral based powder". Based robi wielka różnice ... Jego skład to : -talk -magnesium carbonate -Nylon-12 -zinc oxide -sapphire powder Z "podstawowych inf..." wynika ze talk nie jest porzadanym skladnikiem,moze zapycha...ale nie musi. Wiec juz 1 minus tego pudru. Potem: magnesium carbonate - weglan magnezu, na necie znalazlam "bialy, bezwonny, lekki puder". Niewiem, czy jest on dobry czy nie. tego skladnika w temacie nie znalazlam. Nylon 12, z netu wyczytalam ze po nim "skóra jest jedwbista i doskonale matowa". Ale nic wiecej szczegolnego. Zinc Oxide - plus dla pudru, skladnik w koncu porzadany ![]() Sapphire Powder - puder/pylek szafirowy - wg producenta "zapewnia skórze pielęgnację i ochronę ". Co myslicie ?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Puder Manhattan - kilka pytań.
Czysto mineralny nie jest, bo zawiera nylon, syntetyczny polimer
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Crazy turtle lady
|
Cytat:
![]() Mam jeszcze 1 pytanie. Na pudrze jest napisane zeby zurzyc w ciagu 2 lat od otwarcia, a "podstawowych inf. ..."ze mineral nie ma daty waznosci. Czy to źle? Zuzyc na bank zuzyje, ale tak pytam z ciekawosci. Pierszy test byl na rece i w dotyku jest jak..cukier puder ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak sie sprawa ma z nylonem ale pewnie chodzi o to, ze w Polsce jest przepis, ktory stanowi, ze na kazdym produkcjie musi byc podana data przydatnosci do zuzycia, wiec nawet na czystych mineralach musieliby jakas date podac. Gdybam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Crazy turtle lady
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Puder jest na bazie talku. Talk nie pojawia się w kosmetykach mineralnych (mimo że jest minerałem), znajdziemy go tylko w kosmetykach drogeryjnych (np. sypkie podkłady L'Oreal, Max Factor, Revlon). Nylon to już vril napisała, często spotykany wypełniacz tradycyjnych kosmetyków kolorowych. Węglan magnezu jest bardzo rzadko dodawany do minerałów (jeśli chodzi o podkłady, to widziałam go tylko w Fusion of Color). Również dodatki w postaci kamieni szlachetnych - tutaj szafir - spotykamy tylko w kosmetykach marek drogeryjnych (np. podkłady "mineralne" IsaDora, Revlon). Puder Manhattana zawiera także nietypowy pigment metaliczny - sproszkowane aluminium (CI 77000). Ponadto w kosmetykach mineralnych stosuje się tylko pigmenty nieorganiczne, a tutaj poza tlenkami żelaza mamy żółto-pomarańczowy pigment organiczny - kurkuminę (CI 75300). Krótko mówiąc - klasyczny para/pseudo/quasi(jak zwał, tak zwał)minerał
![]() A tak na marginesie, polecam arytkuł o kamieniach szlachetnych w kosmetykach do makijażu: http://www.doublex.com/section/health-science/are-there-actually-gemstones-makeup?page=0,0 Co do informacji o "wiecznej trwałości" kosmetyków mineralnych, to jest to raczej pobożne życzenie. Ale to już temat na inną pogadankę...
Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2009-10-09 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Może nie minerał, ale ja go używam od ...hmmm... siedmiu lat z małymi przerwami (wtedy jeszcze nie mówiło się w ogóle o mineralnych kosmetykach więc myślę, że słowo "mineralny" niestety nie znaczy tego co by chciały miłośniczki tych właśnie kosmetyków
![]() ![]() Edytowane przez madie Czas edycji: 2009-10-09 o 13:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Crazy turtle lady
|
Cytat:
![]() ![]() 7 lat? a ja juz myslalam ze zrobilam rewolucje zakładajac ten temat hehe
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Żeby Cię nie skłamać, pierwsze pudełeczko dostałam od koleżanki w 2001 roku, więc to nawet więcej niż 7
![]() ![]() ![]() Teraz mam dokładnie ten sam numerek co Ty ![]() Edytowane przez madie Czas edycji: 2009-10-09 o 14:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Crazy turtle lady
|
Ja specjalnie kupilam sobie"kabuki" z Essence, zeby sie przyblizyc do minerałów. Ale widze, ze spokojnie moge wrocic do starego pedzla, bo ten drapie i jest jakis taki...niedorobiony
![]() Miala byc zima z minerałkiem na twrazy, a jednak bedzie Dermacol i Manhattan ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:54.