![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
jedzonko wielkanocne:)
juz za chwilkę kolejne święta ,czy macie jakies wypróbowane potrawy które robicie lub lubicie?
w tym roku jade do rodziców i chce odciazyć mamę w kuchni, może cos zaproponujecie? pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: jedzonko wielkanocne:)
no ...wlasnie, jakies sa u Was daniowo-wielkanocne tradycje??
bo ja sie wlasnie zastanawiam, ze u mnie oprocz mazurka i jaj, jaj, jaj...nic takiego nie ma ![]() Boze Naraodzenie obfituje w taka mase tradycyjnych potraw... a Wielkanoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Killing me softly
|
Śniadanie wielkanocne to dla mnie, niestety, mały koszmar
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
jejku ja tez nie znosze tego zimnego sniadanie ,zimne jajka (hmm majonez robiony przez mojego tate jest pychaa),zimne wędliny, kiłbasy fuujj.
najczęsniej skubnę troche jajka i wracam do normlanego sniadanie tzn. chlebek z serkiem ,marmoladą itp ![]() ale mazurka i słodkosci lubie mniam ![]() pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
ja też nie lubię sernika okropieństwo jak dla mnie, nigdy nie lubiłam i juz się chyba nie przekonam. No i niestety też nei lubie zimnego jajka, nie przepadam za wędliną a kilełbasy wprost nie cierpie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Z potraw na śniadanie wielkanocne znam żurek z jajkiem, białą kiełbasę pieczoną (np. w piwie
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Mając za męża poznaniaka w święta będę opychać się szynką z sosem tatarskim. To jest najważniejsza potrawa tych świąt. Poza tym robimy rzeczy które lubimy,np barszczyk czerwony z paluszkami francuskimi.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
MMm... Ja mam nadzieje ze w tym roku wyjade na wies na swieta a tam moja ciocia robi taaaakie pyszne ciacha ze juz mi ślinka cieknie na sama mysl (mimo ze ja za ciastami nie przepadam).
I to zazwyczaj jakies 5-6 sztuk (każde inne) ![]() To dla mnie zdecydowanie najwazniejsze dania wielkanocne ![]() Reszta sie nie liczy ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Z tymi zimnymi jajkami to jest rozwiązanie - ugotujcie sobie i rodzinie świeże, na miękko, podajcie na stół cieplutkie, sama przyjemność. U nas tak się robi, a święconego jajka jemy tylko po maleńkim kawałeczku.
Poza tym musowo: pasztet pieczony, domowy, pyszny; szynka, sałatka jarzynowa, taka tradycyjna z groszkiem i majonezem, biała kiełbasa z chrzanem. Nie wiem, jak to się dzieje, że wszystko tak mi wtedy smakuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
A w moim domu :jajca" to podstawa. W zeszłym roku tato z wujkiem gotowali jajka o 12 w nocy bo zabrakło
![]() A poza tym bedzie: sałatka jarzynowa żur barszczyk szyneczki różniste pasztet pieczeń rzymska chrzan z jakiem pewnie jakieś sosy typu tatarski, czosnkowy.... paszteciki do barszczu babki drożdżowe - koniecznie z lukrem ![]() sernik A reszta zależy od chęci "kucharek". Może serniczek - hmmmmmm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Jak ja uwielbiam jeść
![]() U mnie też jada się "ciepłe" jaja z groszkiem z puszki i sowicie wysmarowane majonezem. Pasztet z chrzanem. Sałatkę jarzynową klasyczną [marchew, jabłka, groszek itd]. Żurek z kiełbasą i jajkiem. Mazurka kajmakowego [to chyba jedyna z potraw wielkanocnych, której nie jemy w pozostałe nieświąteczne dni w roku]. Ciasto drożdżowe [takie ciężkie z rodzynkami]. Sos tatarski do wszystkiego ![]() Ale zgłodniałam.
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Jaja Wielkanocne
![]() Na ciepło polecam jajka zapiekane ![]() z 10 jaj ugotować na twardo, po ostudzeniu przekroić jaja w skorupce na pół- delikatnie aby nie rozwalić skorupek [ nóż albo piła albo zwykły albo pod frezarkę włożyć ![]() ![]() Mogłam ciut przekręcić, bo z pamięci jechałam, przepis mam zapisany w domku, więc jak przyjadę to jak co, ciut zmodyfikuję. Jajca są naprawdę wyśmienite, znikają jak gorące bułeczki ![]() Co do innych potraw Wielkanocnych jeszcze nad tym nie myślałam, ale... już niedługo, bo w tym roku jadę do mojej mamy ciut wcześniej i pomogę jej w kuchni. Jeśli chodzi o mazurki, polecam do kremu dodać spirytusiku albo wódeczki, pyszny smak ![]() Pozdrawiam ![]() N. Abstynentka ![]() ps. co do tych wkładek silikonowych- wiem nie ten wątek, ale: rozmiar jest jeden, można kupić wkładki albo pełną miseczkę. Cena 148 zł firma Chantelle, jeśli się nie mylę i dlatego tyle sobie życzą.
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Nefretete napisał(a):
> Jaja Wielkanocne ![]() Ale ja mam sklerozę. Przecież co roku robię jaja faszerowane. Pieczarki+żółtko+przypraw y. Mniam.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Nefretete napisała:"..z 10 jaj ugotować na twardo, po ostudzeniu przekroić jaja w skorupce na pół- delikatnie aby nie rozwalić skorupek "
takie jajka mam dzisiaj na obiadek ![]() mozna dodac do nich pieczarki i podac na imprezie ![]() zrobie sałatke (nie wiem jeszcze jaka) sernik z mandarynkami może uda mi sie mazurek pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Nefretete napisał(a):
> Na ciepło polecam jajka zapiekane ![]() > Też znam ten przepis -mniam ![]() Ale ja robię bez bułeczki, i z cebulką podsmażoną na masełku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
zauwazyłyście ,że jadamy dziwinie np: jajka z majonezem gdzie majonez jest z jajek
jajka z kawiorem jaja rybie (brrr) mój TŻ je pomidory z ketchupem ![]() w moim domu ziemniaki były 5 razy w tygodniu (jestem poznanska pyrą ![]() ![]() macie wiecej takich przykładów? pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Wielkanoc pascha + festiwal bab i mazurków
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
![]()
Oczywiście najpierw poszukałam, czy nie ma takiego wątku
![]() Mam w tym roku u siebie rodzinne śniadanko tak pi razy kwadrat 15 osób i jestem na etapie układania menu: żurek biała kiłbasa pieczona z czoskiem i cebulą pasztet klasyczny pasztet wiejski w/g Pascala schab w/g przepisu z linka na "domowych wędlinach" łopatka z drugiego przepisu jak wyżej ozorki w galarecie galareta z nóżek boczuś pieczony hmm może rolada ze śliwką jaja w sosie tatarskim jaja w innych postaciach (ale z faszerowanymi to chyba nie będzie mi się chciało bawić ![]() sałatka jarzynowa sałatka wiosenna no i ciacha: mazurek, baba drożdżowa (BTW - macie jakiś sprawdzony przepis?) i mam w planach ciasto mandarynkowe Nigelli A co Wy kochane wizażanki planujecie na Wielkanocne śniadanie?
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Śniadanie Wielkanocne
Osobiscie sa to najkosmzarniejsze swieta dla mnie ze wzgleyu na koszmanre jedzeni ,blee te zimne wedliny ,jaja ,blee
![]() jak co roku jade do rodziców lub tesciowej i u tesciowej jem pol jajka ,wczesniej zaliczajac smaczne sniadnia grzeaneczka z dżemem ,kawka zbozowa mniam ,u rodziców jest spokój bo nikrt nie aptrzy na mnie ja na dziwaka ![]() wszyscy sie ze smnei smieja ale ja nie lubie tego zimnego jedzeni i juz ,kielbas nie jem wcale,pasztetow tez nie ,jajko wmusze w postaci jajcznicy . lubie natomiast mazurek mniam ![]() oczywiscie zycze wszytskim smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
U nas na świąteczne śniadanie jemy:
-żurek gotowany na wędzonce -białą kiełbaske -oczywiście jajeczka -i jakies sałatki, wędliny i tp. Na deser babki drożdżowe, makowce i oczywiście mazurki
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
u nas zawsze jest malo osob a w tym roku to tylko bede ja z niejadkiem siostra (ja 17,5 siora 19 lat) mama w pracy w niemczech nei przyjedzia a z tata nei utrzymujemy kontaktow, wiec pozostanie cyba samo jajko z salatka jarzynowa :/
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Śniadaniowe menu:
- żur - pieczona biała kiełbaska - roladki z łososia - korzenny schab - szpinakowy tort albo szpinakowe paszteciki - jajeczka - sałatki różnej maści - słodkości: mazurek, drożdżowe wianki, babka gotowana, sernik wiedeński Reszta menu pewnie przyjdzie mi do głowy dwa dni przed Wielkanocą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Otworzyłam jedną z moich ulubionych książek kucharskich "Kuchnia Polska" E.Aszkiewicz, świetna książka... Wpadły mi w oko trzy przepisy, które z pewnością dodam do świątecznego menu:
- kolorowe jarzynki w galarecie - sos chrzanowy z jabłkami - rolada z boczku z ziołami Czuję, że noc przed niedzielnym śniadaniem będzie nieprzespana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tort szpinakowy: 450g mrożonego ciasta francuskiego, 500g szpinaku, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 150g startego żółtego sera, 150g śmietany 30%, 4 jaja, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, jedno żółtko 1) Ciasto rozmrozić, rozłożyć na psypanej mąką stolnicy i rozwałkować. Włożyć do tortownicy opłukanej zimną wodą, tak aby brzegi wystawały poza formę. Wstawić do lodówki. 2) Piekarnik rozgrzać (180 stopni). Szpinak przebrać, umyć. Szalotki i czosnek obrać i posiekać. Na roztopionym maśle zeszklić cebulę. Dodać czosnek i szpinak, dusić, aż szpinak zmięknie. Przestudzić, wymieszać z serem, śmietaną i jajami, doprawić solą, piperzem i gałką. Masę szpinakową rozłożyć na cieście, wystające brzegi ciasta założyć do środka, przykrywając farsz, posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Tort piec ok. 45min. Paszteciki: Składniki właściwie identyczne, ta sama ilość ciasta, 100g szpinaku, dodatkowo 2 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, przyprawy te same, 3 żółtka, pomidory i listki bazylii. 1) Ciasto pokroić na 8 kwadratów, każdy rozwałkować. Olej rozgrzać, podsmażyć cebulę i czosnek. Szpinak oczyścić, drobno pokroić, podsmażyć. Farsz doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatalową, zdjąć z ognia, wymieszać z 2 żółtka. Masę wyłożyć na kawałki ciasta. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. 1 żółtko wymieszać z wodą, posmarować nimi brzegi każdego kawałka ciasta. Ciasto złożyć, brzegi docisnąć widelcem i wierzch poncinać nożem. Paszteciki położyć na blasze przykrytej pergaminem, piec ok. 15 min. Ozdobić pomidorami i bazylią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie jadam śnaiadań... nawet takich świątecznych, wiec jest mi bez róznicy co wtedy serwują
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Widzę, że na śniadanie świąteczne macie żurek
![]() ![]()
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
szpinak a fee
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Śniadanie, śniadaniem, ale wątek zmobilizował mnie do stworzenia wreszcie menu na całe Święta. Ułożyłam z Mamą listę
- barszcz biały ( z jajkiem i kiełbasą wiejską); - bigos; - rolmopsy; - śledzie na kilka sposobów; - ozorki w galarecie; - jajka... (faszerowane, z łososiem, z serem feta, jajka w skorupkach ); - boczek pieczony; - chrzan, kiełbasa wiejska; - sałatka jarzynowa, brokułowa, z szynką i kiełkami - ciasta: sernik gotowany, szarlotka, babka piaskowa i krople żołądkowe ![]()
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() z tym,że ja nie jadam bialej kielbasy,bo mi brzydko ona pachnie jakoś ![]() i duuuuużo ciast. zawsze z tym przesadzam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:08.