bransoletki na wymiar? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-28, 22:23   #1
Mlody92
Przyczajenie

bransoletki na wymiar?

Witam
Wiem że nie bardzo ten dział ale do niczego bardziej nie mogłem przypasować, jednak myślę że będzie mi wybaczone

Chcę kupić przyjaciółce na urodziny coś ładnego, myślałem o naszyjniku lub bransoletce... Tylko jeśli chodzi o bransoletkę jest problem bo trzeba by znać rozmiar a to oczywiście ma być niespodzianka.

I moje pytanie: czy np. w salonach W.KRUK robią bransoletki pod konkretny wymiar, czy maja kilka rozmiarówek? Bo jeśli jest kilka rozmiarów, wziął bym tą najmniejszą i może by pasowała, a może i tak za luźna by była...

Wiem że pytanie może i głupie ale jestem facetem a dotąd nic takiego nie kupowałem.

Edytowane przez Mlody92
Czas edycji: 2011-07-30 o 23:46
Mlody92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-29, 13:32   #2
szrapnel
Raczkowanie

Dot.: bransoletki na wymiar?

"Albercik nie wstydź się.." - złap ja za nadgarstek i zapamiętaj jaki obwód , w domu ściągniesz wymiar z swojej dłoni dokładny, i po problemie. ....ciesz się ze nie wymyśliłeś stanika
Ps poszukaj bransoletki na forum, u dziewczyn znajdziesz o wiele piękniejsze rzeczy i to w pojedynczych egzemplarzach a nie masówkę

Edytowane przez szrapnel
Czas edycji: 2011-07-29 o 13:35 Powód: orty
szrapnel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-29, 14:04   #3
lemonadegirl
Rozeznanie

a nie możesz jakoś zmierzyć długości jej jakiejś innej bransoletki? a bransoletki pewnie robią na zamówienie ... chociaż mogę się mylic

Edytowane przez lemonadegirl
Czas edycji: 2011-07-29 o 14:05
lemonadegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-29, 14:56   #4
Mlody92
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez szrapnel Pokaż wiadomość
"Albercik nie wstydź się.." - złap ja za nadgarstek i zapamiętaj jaki obwód , w domu ściągniesz wymiar z swojej dłoni dokładny.
No właśnie mało dokładny by był taki pomiar a innej bransoletki nie zmierzę bo ona ma głównie takie po 2 metry żyłki z jakimiś koralikami...
A więc duże prawdopodobieństwo wtopy... ale i tak bardziej widzą mi się naszyjniki a bransoletka tylko jak by była jakaś ładna do kompletu.

Widzę że kilka ładnych naszyjników mają w Kruku, jeszcze polatam po zwykłych jubilerach u mnie w mieście i jeśli nic ładniejszego nie znajdę to albo jadę do Wrocławia do Kruka albo zamawiam przez internet...
I tu jeszcze możecie mi pomóc
Który salon W.KRUKA we Wrocławiu jest największy, gdzie mają największy wybór? Bo nie chciał bym specjalnie jechać ponad 100km a na miejscu się okaże że tego co chce nie mają na stanie i wyjdzie że i tak przez internet będę musiał zamówić...
Stary 2011-07-29, 15:20   #5
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Ps poszukaj bransoletki na forum, u dziewczyn znajdziesz o wiele piękniejsze rzeczy i to w pojedynczych egzemplarzach a nie masówkę
Chce mieć biżuterię z metką, to niech ma z metką

Do autora wątku: jeśli chcesz coś naprawdę ładnego, poszukaj w galeriach (arsneo, trendymania, pakamera), a nie na forum, bo wystarczy, że spędzisz 15 minut w wątkach początkujących i się załamiesz

Swoją drogą, a propos łapania za nadgarstek: możesz ją złapać za nadgarstek, czarująco stwierdzić, że "jakie ty masz cieniutkie nadgarstki, cośtam cośtam, ile tu będzie centymetrów - i tu porównanie, że Twój ma tyle i tyle, czyli jej jest o tyyyyyyle mniejszy " A potem do jej obwodu dodaj ok. 3-4cm i masz obwód bransoletki. A najlepiej: podaj jej obwód sprzedawcy, niech on Ci doradzi (inną poprawkę na rozmiar bierze się na proste łańcuszkowe bransoletki, inną na takie z większych elementów).

Edytowane przez clementinne
Czas edycji: 2011-07-29 o 15:24
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-29, 15:39   #6
Mlody92
Przyczajenie

No raczej w grę wchodzą "masówki" bo chodzi mi o srebro a nie jakieś kamyki, muszelki, bursztynki czy koraliczki...

A z tymi bransoletkami i nadgarstkami za duże prawdopodobieństwo wtopy a i tak bardziej widzą mi się naszyjniki. chyba że jakaś ładna bransoletka będzie do kompletu to zaryzykuje.

Kilka ładnych naszyjników ze srebra mają właśnie w Kryku, polatam jeszcze po zwykłych jubilerach u mnie w mieście i jeśli nic ładniejszego nie znajdę to albo jadę do Kruka do Wrocławia albo zamawiam przez internet.

I jeszcze tu możecie pomóc Może ktoś jest z Wrocka i doradzi w którym salonie Kruka mają największy wybór? Bo nie chciał bym na marne jechać ponad 100km, żeby na miejscu się okazało że nie mają tego co sobie upatrzyłem i i tak przez internet będę musiał zamówić..

Edytowane przez Mlody92
Czas edycji: 2011-07-29 o 15:50
Stary 2011-07-29, 15:49   #7
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mlody92 Pokaż wiadomość
No raczej w grę wchodzą "masówki" bo chodzi mi o srebro a nie jakieś kamyki, muszelki, bursztynki, koraliczki...
Kolego....najpierw przejrzyj to, o czym mówię:
http://www.trendymania.pl/bransolety.html

...a potem snuj teorie o koraliczkach

Edit: No więc masz jeszcze do kompletu wisiorki:
http://www.trendymania.pl/wisiory.html

I naszyjniki:
http://www.trendymania.pl/naszyjniki.html

No i gdzie te koraliczki?

Czas edycji: 2011-07-29 o 15:54

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-29, 15:59   #8
szrapnel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość
...spędzisz 15 minut w wątkach początkujących i się załamiesz ....
100% się zgadzam
...co do rozmiarów słuchaj przedmówczyni dobrze mówi, dać jej wódki. (bransoletki pełne muszą być większe żeby je ściągnąć przez przegub reki, bądź jeśli są odpinane/rozcinane żeby nie uwierały) - jeśli będziesz kupował "modułowa" zawsze mogą pomniejszy na życzenie - jeśli chodzi o jubilerów a nie handlarzy.
mierzenie - najważniejsze jest szeptanie ciepłych słówek do uszka i gładzenie po policzku, bo inaczej się naskórek układa - pamiętaj "gęsia skorka" zmienia obwód o 0,82 mm na każde 5 cm obwodu nadgarstka ;p

kolego z muszelkami to tu nie wyskakuj, bo cie "Liga" znajdzie po IP i będą ci pokazywały w pełni zastrugując na uznanie biżuterie aż padniesz w pokłonach - joke

Edytowane przez szrapnel
Czas edycji: 2011-07-29 o 16:03 Powód: joke
Stary 2011-07-29, 16:09   #9
Mlody92
Przyczajenie

clementinne o boże.. jeszcze większy wybór.. to ja się już nigdy nie zdecyduje

Cytat:
najważniejsze jest szeptanie ciepłych słówek do uszka i gładzenie po policzku, bo inaczej się naskórek układa - pamiętaj "gęsia skorka" zmienia obwód o 0,82 mm na każde 5 cm obwodu nadgarstka ;p
Ok będę pamiętał
Stary 2011-07-29, 16:11   #10
Mlody92
Przyczajenie

Ooo to przepraszam, na tej Trendymani też można coś ładnego znaleźć ale to mi nie pomaga - większy wybór, nigdy nie będę mógł się zdecydować

Ale jakoś tak dziwnie zamawiać przez internet, nie widząc tego z bliska, na własne oczy..

Edytowane przez Mlody92
Czas edycji: 2011-07-29 o 16:14
Stary 2011-07-29, 16:16   #11
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Ooo to przepraszam, na tej Trendymani też można coś ładnego znaleźć ale to mi nie pomaga - większy wybór, nigdy nie będę mógł się zdecydować

Ale jakoś tak dziwnie zamawiać przez internet, nie widząc tego z bliska, na własne oczy..
Ech....Ale szukasz wymówki, ale szukasz wymówki...żeby tylko miało przenajświętszą metką Kruka No niech ma jak chcesz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-29, 16:26   #12
Mlody92
Przyczajenie

No przecież nie o to chodzi :p Na tej stronce jest kilka pięknych naszyjników ale trochę się boje kupować z takiego źródła, żeby to się nie rozleciało po dwóch miesiącach i przeraża mnie fakt wysyłki tego...
Nie wiem, jak to działa, któraś z was tam zamawiała że tak zachwalasz? :P
Stary 2011-07-29, 16:32   #13
Mlody92
Przyczajenie

Przecież nie o to chodzi :P Jest tam nawet jeden naszyjnik który mi się bardzo podoba ale trochę boje się kupować z takiego źródła żeby to sie nie rozpadło po 2 miesiącach.
Nie wiem jak to działa... może któraś już tam kupowała i może polecić?
Stary 2011-07-29, 16:35   #14
szrapnel
Raczkowanie

Bogatszego wyboru w żadnej galerii/sklepie stacjonarnym nie znajdziesz - to a propos wyjazdu do Wrocka na zakupy - w Rzeszowie na ten przykład jak wejdę do dwóch sklepików to wiem co jest w całym mieście(czyt. chińska massssowa). Pomyśl jaki masz budżet i połowa pewnie odpadnie w/w galerii wiesz komu i za co płacisz, i chyba najważniejsze - satysfakcja dziewczyny ze ma coś oryginalnego tworzonego z pasja.

jeśli ilość fotografii ci nie wystarcza napisz do autora/ki i poproś np o dodatkowe fotografie - myślę że jest to do zrobienia.

Edytowane przez szrapnel
Czas edycji: 2011-07-29 o 16:37
Stary 2011-07-29, 16:44   #15
Mlody92
Przyczajenie

Oglądam tamtą galerie i się przekonuję, jeden naszyjnik jest tam wyjątkowo piękny

Budżet budżetem... ma być coś pięknego i tyle

Edytowane przez Mlody92
Czas edycji: 2011-07-29 o 16:48
Stary 2011-07-29, 16:48   #16
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Oglądam tamtą galerie i się przekonuję, jeden naszyjnik jest tam wyjątkowo piękny
Pokaż, pokaż...ocenimy

Btw, ile solenizantka kończy lat? (to w kwestii tego czy będzie pasowało)
Stary 2011-07-29, 16:57   #17
Mlody92
Przyczajenie

18 Wstępnie to przykuło moją uwagę: http://www.trendymania.pl/bizuteria-...iem,36984.html

i rzeczywiści przy tym poprzedni faworyt wygląda blado - http://wkruk.pl/product-pol-2311889-...IK-KOLIA-.html

Ale to tak wstępnie, pewnie jeszcze długie godziny spędzę wybierając

Edytowane przez Mlody92
Czas edycji: 2011-07-29 o 17:05
Stary 2011-07-29, 17:10   #18
clementinne
Zadomowienie

No blado, blado...

Prace Evivanter to naprawdę dobry wybór - każda, czy jeżeli chodzi o projekt, czy o wykonanie.

Hmmm...a taki mały bajer: http://www.trendymania.pl/ninarossij...leria,dostepne
Nina Rossi ma studio w Miami Beach. Biżuteria, ktora specjalnie na 18-te urodziny przyleciała od projektantki z Florydy, może jeszcze z bilecikiem z życzeniami...robi wrażenie Jej naszyniki są może trochę ponad Twój budżet, ale kolczyki?

Nina ma też konto na Etsy:
http://www.etsy.com/shop/ninanova?ga...facet=handmade
Zapewne może Ci coś przerzucić do Trendymanii, jeżeli nie chcesz kupować przez Etsy.

Chociaż osobiście kupiłabym to:
http://www.trendymania.pl/bizuteria-...otl,36429.html
To co prawda miedź, ale projekt jest nieziemski

Czas edycji: 2011-07-29 o 17:16
Stary 2011-07-29, 17:35   #19
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

Cytat:
No raczej w grę wchodzą "masówki" bo chodzi mi o srebro a nie jakieś kamyki, muszelki, bursztynki czy koraliczki...
Przepraszam za oftopik ale musze...A my się zastanawiamy co tak ostatnio rynek kuleje... Widzicie dziewczyny reakcje potencjalnego klienta który rękodzieło zamiast z czyms unikalnym, starannie wykonanym i jedynym w swoim rodzaju kojarzy z kiczem i tandetą (a już z całą pewnością nie ze srebrem) i woli zapłacić za masowe odlewy i rzeczy czesto gorzej wykonane niż u pierwszej lepszej poczatkującej np na tym forum. Zajrzałam sobie do K i (jak zwykle) znalazłam kilka wyjątkowych kwiatków które w galeriach wymienionych wyżej nie miałyby szans nawet zaistnieć np:
profesjonalne loopy ze o kompozycji nie wspomnę
ach jakie piękne zaciski... nic to że mi szyję poranią itd itp.

Kolego jeśli chcesz coś rzeczywiście unikalnego to posłuchaj dziewczyn i szukaj w dobrych galeriach

Edit: o już widze że upatrzyłeś sobie niezłe cacko- bardzo dobry wybór wg mnie

Moje decoupage

blog

,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz

Edytowane przez Reverie1
Czas edycji: 2011-07-29 o 17:40
Reverie1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-29, 17:38   #20
Daffodilka
Zakorzenienie

Mnie zachwycają prace tej pary http://arsneo.pl/tworcy/amareno.html , choć naszyjnik wybrany przez Ciebie też jest piękny

Edytowane przez Daffodilka
Czas edycji: 2011-07-29 o 17:53
Daffodilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-29, 17:55   #21
heurek
Wtajemniczenie

Ale chłopak jest na dobrej drodze Zobaczcie- przyszedł klient z tradycyjnym, usłyszanym gdzieś hasłem na temat rękodzieła, a wystarczyło, że na własne oczęta obejrzał takie prace i proszę- sam dostrzegł, ze to nie koraliczki, ba! Lepsze od K jest jeszcze nadzieja Ja mam tylko nadzieję, ze opowie nam co ostatecznie kupił i jaka była reakcja obdarowanej

Fikcja to prawda ukryta w jądrze kłamstwa, a prawdę tę można wyrazić bardzo prosto- magia istnieje

heurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-29, 19:38   #22
Mlody92
Przyczajenie

Ok, ok już mnie przekonałyście. Chyba wybiorę coś z tych galerii...
Ale mam pytanie: często się sprzedają te naszyjniki, często pojawia się coś nowego?
Bo do urodzin jeszcze sporo czasu więc nie wiem czy się śpieszyć żeby mi ktoś nie sprzątnął spod nosa tego co sobie wypatrzyłem ale też nie chce za wcześnie kupić a później żałować że coś ładniejszego się pojawiło.
Stary 2011-07-29, 19:40   #23
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Reverie1 Pokaż wiadomość
Przepraszam za oftopik ale musze...A my się zastanawiamy co tak ostatnio rynek kuleje... Widzicie dziewczyny reakcje potencjalnego klienta który rękodzieło zamiast z czyms unikalnym, starannie wykonanym i jedynym w swoim rodzaju kojarzy z kiczem i tandetą (a już z całą pewnością nie ze srebrem)
Też mnie to ruszyło...
No ale cóż: ciągle przewijają się na tym forum skargi na to, że "za więcej niż 30zł to mi nikt nie kupi", i tak dalej. Porównania do cen bazarowej chińszczyzny. No i taki jest tego efekt - sprzedajesz srebro w chińskiej cenie, więc jesteś traktowana jak "jakieś kamyki, muszelki, bursztynki czy koraliczki...". Brutalna prawda. Albo jeszcze inaczej: nawet nie używasz srebra, bo "tego i tak nikt nie kupi". Założę się, że założyciel wątku ma mnóstwo koleżanek bawiących się biżu, sprzedających za 15zł te właśnie koraliczki, i nazywające to "biżuterią ręcznie robioną". I te śmieci psują wizerunek całego rynku. Rynku, który narzeka, że się go nie docenia i kojarzy z chińszczyzną, a sam jest prawie-chińszczyzny pełen, no bo "drożej i bardziej zaawansowanie to mi nikt nie kupi". Błędne koło.

Swoją drogą, ten linkowany tutaj naszyjnik z perłą Kruka jest nieproporcjonalnie kiepskiej jakości, w porównaniu do jego ceny. To szklana, sztuczna perła i trochę srebra.

I teraz jeden słodki paradoks: tak jak on (znów o założycielu wątku ) myśli mnóstwo ludzi. Chce wydać więcej, ale na DOBREJ jakości biżuterię, a jakość kojarzy z marką i wyższą "biżuteryjną" ceną. Ok, mniejsza o markę - ale to jeden z wielu, wielu klientów, którzy są gotowi kupić coś droższego, ale nie wiedzą, że biżuteria ręcznie robiona to rzeczy naprawdę dobre. Kojarzy ją z niskimi cenami, więc z badziewiem. Kto ustala niskie ceny? No właśnie :-]

Cytat:
Ok, ok już mnie przekonałyście. Chyba wybiorę coś z tych galerii...
Ale mam pytanie: często się sprzedają te naszyjniki, często pojawia się coś nowego?
Bo do urodzin jeszcze sporo czasu więc nie wiem czy się śpieszyć żeby mi ktoś nie sprzątnął spod nosa tego co sobie wypatrzyłem ale też nie chce za wcześnie kupić a później żałować że coś ładniejszego się pojawiło.
Nigdy nie wiesz, kiedy się sprzeda. A egzemplarz jest tylko jeden. Trendymania ma sprzedaż na regularnym poziomie. Nowości pojawiają się codziennie - zaglądaj

Czas edycji: 2011-07-29 o 19:42
Stary 2011-07-29, 20:47   #24
PiLLow
PiLLow Design

Cytat:
18 Wstępnie to przykuło moją uwagę: http://www.trendymania.pl/bizuteria-...iem,36984.html

i rzeczywiści przy tym poprzedni faworyt wygląda blado - http://wkruk.pl/product-pol-2311889-...IK-KOLIA-.html

Ale to tak wstępnie, pewnie jeszcze długie godziny spędzę wybierając
aaaaaaa!! A ja na 18stkę dostałam wino musujące i wielkiego smoczka....
PiLLow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-30, 00:30   #25
Mlody92
Przyczajenie

Łoo jaką dyskusję wywołał mój post

Już się nawróciłem i przekonałem do tych rękodzieł z galerii.
Takie cudeńka znalazłem:
http://www.trendymania.pl/bizuteria-...iem,36984.html
http://arsneo.pl/przedmioty/1550673,...swarovski.html
http://www.trendymania.pl/bizuteria-...lit,35300.html
Stary 2011-07-30, 08:55   #26
lwica83
Wtajemniczenie

Muszę Ci powiedzieć, że w dobrą stronę idą Twoje poszukiwania i Bogu należy dziękować, że się nawróciłeś!!
a co do dyskusji, to obserwowałam od początku i jestem tego samego zdania co dziewczyny... byle więcej osób pytało i udało się ich nawrócić
lwica83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-30, 09:26   #27
anika7
Rozeznanie

Ja tylko dodam młody człowieku, że jeśli znalazłeś twórcę, którego prace Ci się podobają to zajrzyj do jego dorobku (czyli prac sprzedanych), bo może tam będzie coś co bardzo wpadnie Ci w oko a może okazać się, że nic straconego i artysta będzie mógł powtórzyć, stworzyć podobną pracę... "kontakt z artystą" to fajna sprawa by upewnić się w wyborze.
anika7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-30, 10:00   #28
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

Cytat:
No przecież nie o to chodzi :p Na tej stronce jest kilka pięknych naszyjników ale trochę się boje kupować z takiego źródła, żeby to się nie rozleciało po dwóch miesiącach i przeraża mnie fakt wysyłki tego...
Nie wiem, jak to działa, któraś z was tam zamawiała że tak zachwalasz? :P
Wiele z nas zarówno kupuje jak i sprzedaje w takich galeriach. Wg mnie kupując z takiego właśnie źródła jak renomowana galeria masz większy komfort niż kupując np w salonie. Po pierwsze nie musisz się tłuc ileś tam kilometrów by wyjść z salonu z niczym- towar przyjeżdża do Ciebie bezpiecznie zapakowany. Po drugie w salonie sieciowym dla sprzedawcy jesteś tylko kolejnym dniem pracy- zapewne po tygodniu nawet nie będzie Cię pamiętał. W galerii internetowej jak Trendymania czy ArsNeo która zrzesza starannie wyselekcjonowanych twórców kupujesz bezpośrednio od artysty który (wierz mi) dołoży wszelkich starań byś był z zakupu zadowolony, by produkt był najwyższej jakości i z całą pewnością nie rozpadnie się jeśli będzie prawidłowo użytkowany- gdyby jednak cos się stało wystarczy skontaktować się z artystą. Artyście zależy na zadowoleniu klienta, na otrzymaniu jak najlepszych opinii wiec nie wypuszcza bubli bo groziłoby to np wykluczeniem z galerii. Jesli coś ci mimo wszystko nie odpowiada po otrzymaniu przesyłki towar nieużywany możesz zwrócić (zajrzyj do regulaminów galerii) Tak jak wspomniała Anika w galeriach możesz skontaktowac się z wybranym artystą i poprosic o wykonanie przedmiotu na zamówienie wg własnych preferencji (np chociażby z ulubionym kamieniem dziewczyny itp)
Taka podpowiedz jeszcze- w w/w galeriach znajdziesz też cudnie wykonane w pojedyńczych egzemplarzach kartki urodzinowe i tu również możesz skontaktowac się z artystą i zamówić cos wyjatkowego na tak wyjatkową okazję

Moje decoupage

blog

,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz

Edytowane przez Reverie1
Czas edycji: 2011-07-30 o 10:02
Reverie1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-30, 21:51   #29
Mlody92
Przyczajenie

Ok. to jeszcze doradźcie który jest ładniejszy:
http://www.trendymania.pl/bizuteria-...iem,36984.html
http://www.trendymania.pl/bizuteria-...its,18671.html

Bo nie wiem czy brać ten co jest, czy prosić o zrobienie czegoś w stylu tego drugiego (o ile wg. autorka się zgodzi).
Stary 2011-07-30, 23:26   #30
Sol89
Zadomowienie

GG do Sol89

Nie da się wybrać ładniejszego, obydwa są genialne, najlepiej byłoby zapytać kogoś, kto ma gust podobny do solenizantki

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości