No to mam problem. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-25, 20:33   #1
lekkozagubiona
Przyczajenie

No to mam problem.

hej, może zacznę opowiadać od początku bo trochę się tego uzbierało.
Więc, swoją "przygode" z odchudzaniem rozpoczełam 3/4 miesiące temu... co mną kierowało, chyba to żeby wreszcie jakoś wyglądać, bez wstydu wyjść na plaże, kupić ubrania w normalnym rozmiarze i uniknąć drwin innych ludzi. Podeszłam do tego ze zdrowym rozsądkiem, umówiłam się na wizyte u dietetyka. Opisałam jej całą sytuacje, 17 lat, 67 kg wagi, itepe itede. Kobieta poleciła mi zastąpić śniadania koktajlem proteinowym + jogurt, obiady jeść normalne na stołówce, przekąske popołudniową w postaci jabłek, sałatek do 200 kcal + koktajle na kolacje. Po miesiącu takiej diety i przy dość intensywnych ćwiczeniach schudłam do 61 kg. Co prawda wynik już mnie satysfakcjonował, ale pragnełam dobić do wymarzonej "54". Zwiększyłam ćwiczenia do godziny na orbitku, jogurty zastąpiłam jogobellą light, i tak po 3 miesiacach na wadze pojawiło się 56 kg. Ucieszyłam się strasznie, ale mówie, nie, jeszcze jeszcze , masz siły troszkę tłuszczyku Ci zostało, tak dobrze Ci idzie. Wycofałam jogobelle teraz żywiłam się tylko na stołówkowych obiadach i 3 jabłach w domu.
+ godzina orbitka.
No i co tu się spodziewać, okres oczywiście zanikł, ludzie zaczeli zauważać różnice wagi, gdyż teraz ważę ok. 52 kg. / 167 cm Ostatnio chorowałam, więc ćwiczenia sobie odpuściłam, i waga moja się trzyma.
Sporo się ostatnio słyszy o anoreksji, więc sama zaciekawiona zaczełam czytać... i co wyczytałam objawy : sucha skóra, zaparcia,brak okresu, bezsenność, lepsza w nauce. (identyczne jak u mnie) . powody występowania : kłótnie z rodziną, depresja = mogę się pod to podpiąć. Jedyne co mnie różni to to że jestem w pełni świadoma swojej wagi, i już kurczowo się jej trzymam - nie chce utyć ani schudnąć. W środę wybieram się do pani dietetyk aby przygotowała mi jadłospis na utrzymanie wagi.
Mówiac szczerze to nieźle się zaniepokoiłam swoją sytuacją... i nie wiem czy podejmować jakieś dalsze kroki? Dużo ludzi zwraca uwagę na to że schudłam, i terazzz.. to naprawde czuje się jak wieszak.
bmi mam w normie. Teraz musze jakoś powoli rozkręcać metabolizm i wracać do normalności...
Byłam ostatnio na kompleksowych badaniach : rentgen, morfologia, ob, itepe itede = wyniki super. Został mi jeszcze ginekolog, ale przesuwam go na ok. za dwa tygodnie, jak dołoże kolejną porcje kalorii. [ wstyd się przyznać własnej głupoty]
Jak sądzicie, przejąć się tym czym wyczytałam? Pewnie i tak nie unikne wizyty u psychologa, z racji na szkołę. [wzmocnione zainteresowanie]
Serio, tak mną to wstrząsneło że jak przeczytałam to wczoraj, odrazu popędziłam dziś do restauracji zamówiłam największą lazanie, rosół, owoce aby dostarczyć organizmowi te braki kaloori. Strasznie się najadłam [ nie umiałam wstać ] , a potem pomyslałam. I co mogłaś zamówić coś mniejszego, mniej kalorycznego a nie ładujesz w dupę jak słoń. Traktować to za sygnał ostrzegawczy ? Nie chce chudnąć !

Świruje..
lekkozagubiona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 13:26   #2
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dot.: No to mam problem.

Hm... Twoje objawy są niepokojące, to fakt. Ale myślę że póki co nie wpadłaś jeszcze w najgorsze bagno, więc masz szansę zrobić teraz kilka kroków do tyłu. Jeśli tak dalej pójdziesz to jest prawie pewne, że wpadniesz na dobre w zaburzenia odżywiania.

Możesz spokojnie przytyć 2-3 kg, będziesz wciąż miała super figurę a i dla Twojego organizmu to będzie korzyść (zanik okresu to wynik niedostatecznej ilości tłuszczu w diecie i w ciele. Przytyj i jedz więcej zdrowych tłuszczy, bo z tego co widzę w ogóle je wykluczyłaś z diety i to jest efekt.)
Poza tym zmieniłabym dietetyczkę, bo ta zaleciła Ci bardzo ubogą i niezdrową dietę, nie wiem gdzie ona się kształciła, ja bym od takiej dietetyczki uciekła czym prędzej.

No i nie ma sensu "uzupełniać" braków kalorii objadaniem się w taki sposób jak to zrobiłaś, tu chodzi o zmianę całej diety, nawyków żywieniowych, wprowadzenie zdrowych produktów na co dzień. Objadanie się raz na jakiś czas do tego stopnia że nie możesz wstać to prosta droga do kompulsów.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości