|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Schudną 20 kg...
Od maleńkiego mam problem z nadwagą. Ostatnio postanowiłam schudną jakieś 20 kg. Jednak nie wiem na jaką dietę przejść. Mam 14 lat, 175 cm wzrostu i 75 kg.
Edytowane przez Eweleczka Czas edycji: 2009-04-13 o 22:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sschudną 20 kg...
Może opisz najpierw co jesz, jak często, czy uprawiasz sport. I prędzej już 10 kg.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
20 kg to przesadzilas...chcesz miec niedowage???
w twoim wieku nie stosuje sie konkretnych diet (z reszta w zadnym wieku sie nie powinno) musisz sie po prostu zdrowo odzywiac, to znaczy jesc co 3 godziny, zbilansowane posilki (zawierajace bialko, zlozone weglowodany, zdrowe tluszcze i duzo witamin i mikroelementow), przygotowywane w zdrowy sposob (smazenie na oliwie zamiast oleju, glownie na parze, gotowanie), ryba, jajka, biale mieso i wolowina, warzywa, owoce, nietluste sery, brazowy ryz, pelnoziarnisty makaron i pieczywo sie klania... ogranicz make pszenna (ktora jest w bialym chlebie, ciastach, makaronach, panierkach, pierogi, kluski) na rzecz razowej, zytniej i orkiszowej sprawdz tabale kaloryczna dla swojej plci i przedzialu wiekowego do swojego zapotrzebowania kalorycznego dodaj kalorie ktore srednio dziennie spalasz na uprawianiu sportu. od tego odejmij okolo 300 kcal i wyjdzie ci ile optymalnie powinnas pochlaniac kalorii dziennie. ale nie obliczaj nerwowo kazdej kalorii..po prostu postaraj sie jesc z glowa... nie jedz w ogole slodyczy (jak cie najdzie, zjedz owoc jogurt albo gorzka czekolade) nie pij slodkich napojow nie uzywaj cukru, ogranicz sol pij tylko niegazowana wode, ewentualnie soki naturalne pol na pol z woda, zielona herbate nie jedz fast foodow nie pal, nie pij alkoholu uprawiaj jakis sport - bez wysilku fizycznego nie schudniesz efektywnie, i to nie basen raz w tygodniu...to nie wystarczy... zamien autobus na rower, biegaj, plywaj...sport co najmniej 3 razy w tygodniu. jesli zastosujesz sie do tego, gwarantuje ze schudniesz bez efektu jojo, poprawisz kondycje i stan skory no i nastaw sie, ze potrwa to kilka miesiecy, a nie tygodni, optymalne tempo chudniecia to 2-3kg miesiecznie.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
droga eweleczko mam ten sam problem mam 14 lat 178 wzrostu i 73kg. ale wierze, ze sie nam uda
![]() ---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- dzisiaj zaczynam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dot.: Schudną 20 kg...
Staram się jeść co jakieś 3 h i jakoś mi to wychodzi. Moim największym chyba problemem jest to, że często dojadam się jakieś resztki z obiadów. Co do solenia to prawie nie sole. Muszę jednak ograniczyć słodzenie ponieważ pije jakieś 3-4 szkalnki dziennie i słodze 2 łyzeczki, ostanio zeszłam do 1,5. Co do sportu to rok temu chodziłam na pilates jednak zrezygnowałam ponieważ przez to nie chudłam i nie zauważałam jakieś mocnej poprawy w nastroju. Wychodzę z przyjaciółmi na siatę i chyba to wszystko. A co do tych 20 kg może przesadziłam ale po prostu chce być szczupła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jesteś za młoda,żebyś schudła 20 kg !
Jesteś w okresie dojrzewania i jest to zbyt ryzykowne ... Możesz sobie poćwiczyć,żeby Ci troszkę ubyło,ale nie tyle! Skacz na skakance ![]() ![]() Kręć hula-hopem ![]() ![]() Biegaj,dużo spaceruj,jeździj na rowerze,rolkach... Jest tyle pomysłów,żeby schudnąć. Jedz w mniejszych ilościach i nie 'opychaj' się na noc . Pozdrawiam ; ** |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Przejdź na zdrowe żywienie, odpowiednie produkty i regularne posiłki plus jajaś aktywność ruchowa powinny dać dobre efekty. Ale nie przesadzaj z tymi 20 kg, to za dużo, źle byś wyglądała. 10 spokojnie starczy, jesteś wysoka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
napisz nam dokładnie co dziś zjadłaś ( tylko nie oszukuj bo wtedy nie będziemy mogły ci pomóc ) z godzinami mniej więcej
a i jeszcze jedno powiedz mi czy masz jakieś oszczędności ( około 100 zł ) ? Jeżeli naprawdę chcesz schudnąć to żadna drastyczna dieta ci nie pomoże radze kupić jakieś urządzenie do aerobów i jak oglądasz swój ulubiony serial to możesz ćwiczyć ![]() ![]() ![]() To że tak dużo jesz np. resztki po objedzie jest pewnie efektem rozciągniętego żołądka jak jesteś głodna pomiędzy posiłkami to wypij szklankę wody to naprawdę pomaga ... jedna nie wystarczyła to wypij 2 .. na podjadanie to dobry sposób łatwiej by było nam doradzić jakieś ćwiczenia na konkretne partie ciała jak byś wstawiła zdjęcie sylwetki Edytowane przez Ilena Czas edycji: 2009-04-14 o 18:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:15.