|
Notka |
|
Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Tkanina na sukienkę, moze byc?
Cześć kobietki, szukam materiału na sukienkę letnią taką do kolan(przyda się równiez na zbliżającą się komunie siostry). Wypatrzyłam to http://www.allegro.pl/item610187746_...125_03_4m.html.
Zastanawiam się czy materiał będzie dosc dobry na letnią sukienkę. Chcialabym miec sukienkę ze stójką,ze spiczastym dekoltem, na dole kloszowana a w pasie szeroka czarna koronka. Piszę to bo nie wiem czy w ogóle taki materiał będzie współgrał z fasonem mojej wymarzonej sukienki:-( To moj własnoręczy szkic jakby ona miała wyglądać. Nie śmiać się nie potrafie rysować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tkanina na sukienkę, moze byc?
Całkiem dobry pomysł.
Krój i kolor jak najbardziej efektowny w subtelnym tego slowa znaczeniu. Bardzo ładnie
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ło matko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Jeju, świetnie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
ten materiał jest z dużą domieszką stretchu, może się nie nadawać do rozkloszowanej sukienki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
bawełna na sukienkę??? polecę ci materiał naciągający się i lekko lejący wiskoza z elastyną w załącznikach ubranka właśnie z tych materiałów
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() http://www.decofabryka.pl/index.php?cPath=30_501 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dzięki, myślałam najpierw że to nazwa użytkownika all, ale jednak nie to zapytałam
![]() A do autroki wątku - na aukcji nie jest podany skład materiału, więc ciężko ocenić. Wiskoza z elastyną nie wydaje mi się być najlepszym materiałem na tego typu sukienkę (lepsza jest na codzień). Może bawełna satynowa, chociaż ta z kolei może byc trochę sztywna. Może lepiej kup materiał w sklepie z materiałami, tam będziesz mogła go dotknąć, ocenić, ekspedientki może coś doradzą... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
nie ma szans żeby sukienka o takim faosnie jak Ci się marzy wyglądała dobrze z takiego materiału - bawełna ze streczem się strasznie naciąga.
Pamietasz może takie getry np. ze starych czasów, matko nosiłam takie jak miałam 7 lat - to to właśnie z tego materiału było ;D Kompletnie się to na sukienke nie nadaje. Zaraz wkleje kilka linków tkanin które powinny fajnie się prezentować : 1) Tafta - wyglądała by bardzo elegancko ( nie wiem czy w wakacje chcesz ją na ulicę czy na imprezy bo imprezy by było ok ale na spacery to już nie bardzo, dość sztywny materiał ) : http://www.allegro.pl/item602657495_...dekoracje.html 2) Satyna ( na pewno by sie ładnie, opływowo układała, dopasowała od góry i ładnie falowala na dole - ja bym pewnie wybrała satynę ) http://www.allegro.pl/item603243747_...0_kolorow.html 3) Taki skład jak w tej aukcji http://www.allegro.pl/item607384097_..._kupon_5m.html też powinien się sprawdzić i byłby chyba najbardziej codzienny
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2009-04-14 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Cytat:
bawełna satynowa?? pierwszy raz słyszę, a satyna z koronką? jakoś tego nie widzę, materiał nie może się błyszczeć przy koronce
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Czytam dokładnie - nie ma składu procentowego.
Hmmm, no nie musisz znać bawełny satynowej. Jest to bardzo fajny materiał, często używany do koktajlowych sukienek i wysokiej jakości pościeli. Satynowe sukienki mogą wyglądać tandetnie, bawełniana satyna to coś zupełnie innego. W linku możesz sobie zobaczyć przykładową sukienkę z tego materiału. http://www.desperadolondon.com/#navi...commandIndex=2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
To ma być sukineczka na codzień zrsztą tanio uszyta bo za 25zł więc chyba warto zaryzykować co?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Na upały poliester? Niee
![]() Przynajmniej ja tak ma, że nawet niewielka domieszka wywołuje u mnie istny odruch wymiotny. Czuje się strasznie niekomfortowo. Już lepsza wiskoza z elastanem/lycra/spandexem (czy jak tam sobie chcą zwać te elastyczne włókna). Satyna bawełniana jest nieco droższa, ale bardzo dobrze się ja nosi. Możesz spróbować jeszcze kupić szantung - http://pl.wikipedia.org/wiki/Szantung_(tkanina), mam żakiet i kieckę, którą szyła mi krawcowa na jakąś tam okazję i nosi mi się to całkiem dobrze (choć jest trochę sztywny), jest całkiem "lejący", mieni się (choć to zależy od koloru) i ma taką fajną grudkowatą strukturę (tyle, że dla mnie raczej na formalne kreacje, ale nie taki nadęty i nudny jak tafta). Plus jest taki, że kolorów jest od groma. Zdjęcie wyszukane przez wujka Googla ;-)
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
hehe fajnie fajnie, google to chyba ma dużą rodzinkę ;p
co do materiałów, to musze nadrobić ten temat ;p;p
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:42.