Wspinaczka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-10, 19:13   #1
wild_horse
Zakorzenienie

Wspinaczka

Cześć
Od zawsze kochałam góry, lubiłam też wspinaczkę. Nigdy jednak nie myślałam, żeby tego spróbować. Teraz pojawiła się możliwość i pomyślałam, że czas spełnić marzenie .

Pojawia się jednak problem: kompletnie nie wiem, od czego zacząć! Nie wiem nic o technice, o tym, jak w ogóle to ugryźć . Może podpowiecie? Co mam robić? Od czego zacząć? Gdzie się zgłosić?

Nie interesuje mnie wspinaczka na ściance.

Chciałabym, żeby to się odbywało w Polskich górach.
Stary 2013-06-10, 19:38   #2
Majka1503
EDUkator

Dot.: Wspinaczka

Cytat:
Napisane przez wild_horse Pokaż wiadomość
Cześć
Od zawsze kochałam góry, lubiłam też wspinaczkę. Nigdy jednak nie myślałam, żeby tego spróbować. Teraz pojawiła się możliwość i pomyślałam, że czas spełnić marzenie .

Pojawia się jednak problem: kompletnie nie wiem, od czego zacząć! Nie wiem nic o technice, o tym, jak w ogóle to ugryźć . Może podpowiecie? Co mam robić? Od czego zacząć? Gdzie się zgłosić?

Nie interesuje mnie wspinaczka na ściance.

Chciałabym, żeby to się odbywało w Polskich górach.
A może warto zacząć na ściance?
Są instruktorzy, którzy na pierwszy raz wszystko Ci pokażą.

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-10, 19:41   #3
wild_horse
Zakorzenienie

Nie ma możliwości od razu w górach? Bo szczerze mówiąc, ta ścianka nie za bardzo mnie kręci .

Aha, i jaki sprzęt jest potrzebny? Nie wiem, czy nadają się do wspinaczki buty trekkingowe? Nie chcę, przynajmniej na razie, wydawać ponad 200zł na specjalne obuwie do wspinaczki . Co do spodni: lepiej dopasowane (takie do biegania), czy luźniejsze (do turystyki górskiej)?
Stary 2013-06-10, 19:51   #4
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Nie ma możliwości od razu w górach? Bo szczerze mówiąc, ta ścianka nie za bardzo mnie kręci .

Aha, i jaki sprzęt jest potrzebny? Nie wiem, czy nadają się do wspinaczki buty trekkingowe? Nie chcę, przynajmniej na razie, wydawać ponad 200zł na specjalne obuwie do wspinaczki . Co do spodni: lepiej dopasowane (takie do biegania), czy luźniejsze (do turystyki górskiej)?
Na wszystkie te pytania na pewno chętnie odpowie Ci mój Tż, ale chwilowo jest zajęty
Ja się wspinałam tylko raz, bo pogoda do tej pory nie dopisuje i byliśmy na ściance. Pomimo tego, że Tż jest w tym świetny to przekazywanie wiedzy szło mu kiepsko i potrzebny był instruktor.
A czy kręci czy nie, to jest sprawa bezpieczeństwa i życia. Chyba, że znajdziesz kogoś kto Ci wszystko wyjaśni w górach.
Tż się wspina w luźnych, ja też się w takich wspinałam, ale widziałam wiele dziewczyn w legginsach sportowych i ja na następny raz też bym takie wybrała.
Wiele informacji na temat sprzętu znajdziesz naa stronach o wspinaczce
Jeśli mogę wiedzieć, z jakiej części Śląska jesteś?

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.

Stary 2013-06-10, 19:59   #5
wild_horse
Zakorzenienie

O, a mogłabyś swojego Tż poprosić, żeby zerknął w ten wątek? Bo naprawdę nie mam pojęcia, do kogo się zgłosić, bo też nie znam nikogo o podobnych zainteresowaniach. A może Ty abo Twój Tż możecie polecić mi jakieś stronki o tym?

Kurcze, nie mogę znaleźć tych moich spodni . Coś w tym stylu http://www.decathlon.pl/legginsy-ess...d_8151228.html, tyle że moje kosztowały ok. 80zł.

A buty mam takie http://www.decathlon.pl/buty-forclaz...d_8053262.html - nie wiem, czy się nadają?
Stary 2013-06-10, 20:19   #6
Maguda_
Kawaii strona mocy

Nikt chyba o zdrowych zmysłach nie puści nieprzygotowanej osoby od razu do wspinaczki po górach, po to jest ścianka, żeby się merytorycznie i fizycznie najpierw przygotować i poznać jak to wygląda i współpracuje z innymi osobami.
Wydaje mi się, że takie buty się nie nadają - są za mało elastyczne, są dobre na wędrówki, widzisz różnice między Twoimi a tymi pod spodem?

Google też jest w stanie dużo pomóc http://www.climb.pl/test-butow-wspin...-wspinaczkowe/
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg buty-wspinaczkowe-spirit_1475.jpg (203,3 KB, 4 załadowań)
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-10, 20:27   #7
wild_horse
Zakorzenienie

Dlatego właśnie zapytałam, czy ta ścianka jest konieczna i czy można od razu w górach.

Wiem, jak wyglądają buty do wspinaczki, ale tak jak pisałam - nie chciałabym na razie wydawać majątku na w miarę profesjonalne obuwie.

Za stronkę bardzo dziękuję, zaraz przeczytam
Stary 2013-06-10, 20:37   #8
Ejniacz
Zadomowienie

Odp: Wspinaczka

Idź najpierw na scianke, nie rozumiem dlaczego sie tak zapierasz ?

Nie masz żadnego doświadczenia, nie wiesz jak Ci to wszystko pójdzie, nie wiesz czy Ci się to spodoba, nie rzucaj się od razu na 'głęboką wodę', zwłaszcza ze to nie jest jazda na rowerze a dość niebezpieczny sport

Na początek wystarczą Ci trampki, czy miękkie adidasy (na scianke), a spodnie jak wolisz - ja preferuje legginsy, moja kolezanka luzniejsze spodnie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Jean Cocteau
Ejniacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-10, 20:42   #9
wild_horse
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Wspinaczka

Cytat:
Napisane przez Ejniacz Pokaż wiadomość
Idź najpierw na scianke, nie rozumiem dlaczego sie tak zapierasz ?

Nie masz żadnego doświadczenia, nie wiesz jak Ci to wszystko pójdzie, nie wiesz czy Ci się to spodoba, nie rzucaj się od razu na 'głęboką wodę', zwłaszcza ze to nie jest jazda na rowerze a dość niebezpieczny sport

Na początek wystarczą Ci trampki, czy miękkie adidasy (na scianke), a spodnie jak wolisz - ja preferuje legginsy, moja kolezanka luzniejsze spodnie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
A czy mogą być takie zwykłe trampki, dość popularne ostatnio, za 16zł z Auchan?
Stary 2013-06-10, 20:44   #10
Marudna Krolewna
Rozeznanie

Wspinaczka

idz na scianke, na poczatek trampki albo adidasy beda ok; zrobisz tam kurs podstawowej asekuracji i jak znajdziesz kogos chetnego kto Ci pokaze co i jak mozesz cwiczyc w skalach i robic kolejne kursy (asekuracja z dolem, budowanie stanowisk itp)
Marudna Krolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-10, 20:54   #11
wild_horse
Zakorzenienie

MarudnaKrolewno, dziękuję za odpowiedź
Stary 2013-06-10, 21:32   #12
Ejniacz
Zadomowienie

Dot.: Odp: Wspinaczka

Cytat:
A czy mogą być takie zwykłe trampki, dość popularne ostatnio, za 16zł z Auchan?
Pewnie

Jean Cocteau
Ejniacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-10, 22:59   #13
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marudna Krolewna Pokaż wiadomość
idz na scianke, na poczatek trampki albo adidasy beda ok; zrobisz tam kurs podstawowej asekuracji i jak znajdziesz kogos chetnego kto Ci pokaze co i jak mozesz cwiczyc w skalach i robic kolejne kursy (asekuracja z dolem, budowanie stanowisk itp)
dokładnie
na ściance zazwyczaj można wypożyczyć sprzęt (ten pas wspinaczkowy, jak on się tam specjalnie nazywa), są liny, nauczysz się podstaw podstaw, jak wiązanie liny, asekuracja itd. Moim zdaniem ścianka to też super zabawa, moze nie tak malownicza, no ale pływać też się lepiej uczyć w basenie, a nie na otwartym morzu

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 11:19   #14
wild_horse
Zakorzenienie

Ok dziewczyny, jak tylko pogoda się poprawi (bo na razie non stop leje) idę na ściankę . Teraz jeszcze tylko muszę znaleźć jakąś w pobliżu .
Stary 2013-06-11, 12:57   #15
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
dokładnie
na ściance zazwyczaj można wypożyczyć sprzęt (ten pas wspinaczkowy, jak on się tam specjalnie nazywa), są liny, nauczysz się podstaw podstaw, jak wiązanie liny, asekuracja itd. Moim zdaniem ścianka to też super zabawa, moze nie tak malownicza, no ale pływać też się lepiej uczyć w basenie, a nie na otwartym morzu

Uprząż

Stary 2013-06-11, 15:04   #16
201703061232
Konto usunięte

Najpierw zacznij od ściany, nikt rozsądny nie puści Cię w góry. Musisz nauczyć się asekuracji, prowadzenia, techniki. Jeśli chodzi o buty na początek simondy orange polecam ok 200 zł- są dobre na panel, na góry musisz mieć lepsze buty. Spodnie - jakie chcesz ja się wspinam albo w dresie albo krótkich spodniach. Ponadto na ściane potzrebujesz woreczka i magnezji.
Jak będziesz jechać w góry - najpierw w skałki a nie góry musisz mieć poza rzeczami potrzebnymi na scianie własną uprząż, linę ekspresy ( chyba, że wyjazd organizuje szkółka wspinaczkowa wtedy możesz wypożyczyć)
Najpierw ściana, potem skała. Wspinaczka nie jest taka prosta jakt to się wydaje, wymaga ogromnej siły i determinacji.

Buty trekkingowe nie nadają się do wspinaczki. Musza być specjalne wspinaczkowe. Na początek wystarczą Ci na scianie miękkie tenisówki

Edytowane przez 201703061232
Czas edycji: 2013-06-11 o 15:05
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-12, 17:43   #17
wild_horse
Zakorzenienie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Jeśli ktoś jeszcze zauważy ten wątek i chciałby coś dodać - będę wdzięczna za wszystkie informacje, uwagi
Stary 2014-05-16, 11:14   #18
ordinarywoman
BAN stały

Nie ma mowy zeby pojsc w gory nieprzygotowana. W gorach obowiazuje zazwyczaj dolna asekuracja, do tego trzeba sie przygotowac, wystarczy, ze line zaczepisz zle a mozesz stracic zycie!
Polecam zaczac na scianie. W gorach tez przede wszystkim musisz miec wlasny sprzet, to jest wudatek rzedu 1000 zl.
ordinarywoman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości