Poglądy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-11, 09:35   #1
_Lona _
Przyczajenie

Poglądy

Dlaczego wiele z was uważa, że osoby np. z zespołem Downa nie powinny żyć i należy przeprowadzić aborcję, a osoby np. brzydkie już tak? Gdzie jest granica?
_Lona _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 09:47   #2
Hibiku
Zakorzenienie

Dot.: Poglądy

Jest różnica między usuwaniem chorego płodu, w momencie gdy wie się, że nie potrafi się zapewnić odpowiednich warunków rozwoju choremu dziecku, a stwierdzaniem, że osoby chore nie powinny żyć. Zespół Downa powaznie utrudnia samodzielne funkcjonowanie (szczególnie w Polsce), porównanie tego z osobą brzydką (ciężko uznać że istnieje coś takiego jak brzydota absolutna, wszystko zależy od gustu), która jest w stanie bez problemu samodzielnie funkcjonować jest wręcz żenujące. Nie ma żadnych podobieństw między tymi sytuacjami.
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 09:51   #3
stesia
Zakorzenienie

mi tam takie osoby nie przeszkadzają więc nie uważam że należy przeprowadzać aborcję, ale może osoby tak myślące mają na uwadze to że osoba z zespołem downa raczej potrzebuje opieki bo nie jest całkowicie samodzielna, pozatym wady genetyczne można wykryć w ciąży, a nie da się wykryć czy dziecko będzie brzydkie czy nie
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 09:52   #4
_Lona _
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Hibiku Pokaż wiadomość
Jest różnica między usuwaniem chorego płodu, w momencie gdy wie się, że nie potrafi się zapewnić odpowiednich warunków rozwoju choremu dziecku, a stwierdzaniem, że osoby chore nie powinny żyć. Zespół Downa powaznie utrudnia samodzielne funkcjonowanie (szczególnie w Polsce), porównanie tego z osobą brzydką (ciężko uznać że istnieje coś takiego jak brzydota absolutna, wszystko zależy od gustu), która jest w stanie bez problemu samodzielnie funkcjonować jest wręcz żenujące. Nie ma żadnych podobieństw między tymi sytuacjami.
Nie zgadzam się, skala jest mniejsza, ale brzydota również utrudnia funkcjonowanie, podobno na płaszczyźnie płciowej ale też zawodowej i społecznej takie osoby mają nieco gorzej. A jeśli nie potrafi się zapewnić odpowiednich warunków dziecku zdrowemu to też można usunąć? A jeśli nie można to może dziecko chore też można po prostu oddać w miejsce, które zapewni mu te odpowiednie warunki do rozwoju?
Stary 2015-07-11, 09:52   #5
dacn
Zakorzenienie

Trolololo

Gdzie masz statystykę; że wielu z nas? BTW co to znaczy NAS tak uważa?
IMHO jeśli chodzi akurat o z Downa to większość populacji raczej uważa odwrotnie.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 09:55   #6
_Lona _
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Trolololo

Gdzie masz statystykę; że wielu z nas? BTW co to znaczy NAS tak uważa?
IMHO jeśli chodzi akurat o z Downa to większość populacji raczej uważa odwrotnie.
Nawet nie można podyskutować bo oczywiście trolololo wg. was. Szczerze nie pamiętam, ale czytałam tu kiedyś taki temat i wiele z was, czyli wizażanek było za.

Edytowane przez _Lona _
Czas edycji: 2015-07-11 o 09:57
Stary 2015-07-11, 09:58   #7
201607211025
Konto usunięte

Dla jednego ktoś jest brzydki, dla drugiego nie.
Poza tym ,,osoby brzydkie" potrafią same funkcjonować w społeczeństwie.
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-11, 10:04   #8
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Lona _ Pokaż wiadomość
Nawet nie można podyskutować bo oczywiście trolololo wg. was. Szczerze nie pamiętam, ale czytałam tu kiedyś taki temat i wiele z was, czyli wizażanek było za.
Jakich WAS? , według MNIE trolololo, wakacje gimbaza i te sprawy....
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 10:04   #9
201705230905
Konto usunięte

Pozbywajmy się jeszcze osób z czarnymi, rudymi włosami, ciemną karnacją, a cofniemy się do czasów za Hitlera
201705230905 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 10:19   #10
_Lona _
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez beautyq Pokaż wiadomość
Dla jednego ktoś jest brzydki, dla drugiego nie.
Poza tym ,,osoby brzydkie" potrafią same funkcjonować w społeczeństwie.
Tak, ale jednak gust ludzi jest na tyle zbliżony, że istnieją osoby tzw. brzydkie, które nie podobają się tak znacznej większości, tak, że mają problem ze znalezieniem partnera, bo przecież przez całe życie spotykamy ograniczoną liczbę osób, więc trafienie na tą jedna na 10 tysięcy z specyficznym gustem ale też odpowiednią pod innymi względami może się nie udać. Zresztą że też takie truizmy trzeba tłumaczyć, że naprawdę brzydcy, a nie przeciętni mają gorzej. I tak jak już pisałam na innych płaszczyznach też. Poza tym to był tylko przykład, chodzi o to gdzie jest granica.
Stary 2015-07-11, 10:30   #11
201604130936
Konto usunięte

Ale gdzie granica? Jaka granica? Podalas przyklad zespołu Downa i brzydkie osoby. Tylko, ze zespol Downa to nie tylko wyglad. O co ci tak dokładnie chodzi?
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 10:31   #12
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Tak, ale jednak gust ludzi jest na tyle zbliżony, że istnieją osoby tzw. brzydkie, które nie podobają się tak znacznej większości, tak, że mają problem ze znalezieniem partnera, bo przecież przez całe życie spotykamy ograniczoną liczbę osób, więc trafienie na tą jedna na 10 tysięcy z specyficznym gustem ale też odpowiednią pod innymi względami może się nie udać. Zresztą że też takie truizmy trzeba tłumaczyć, że naprawdę brzydcy, a nie przeciętni mają gorzej. I tak jak już pisałam na innych płaszczyznach też. Poza tym to był tylko przykład, chodzi o to gdzie jest granica.
Wiesz, ale dla niektórych brak partnera w życiu nie jest problemem. To samo z pracą, a jednak zmienianie pieluch dorosłemu dziecku, czy pilnowanie go na każdym kroku to duży problem. Brzydka osoba, o ile jest zdrowa i w miarę rozgarnięta życiowo da sobie radę, gdy zabraknie bliskich, a osoba chora będzie miała ciężko.
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 10:39   #13
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Spoko, mają gorzej, ale to nie znaczy, że mają problem z funkcjonowaniem w społeczeństwie, wiedzą co się dookoła nich dzieje, potrafią sami załatwiać sprawy, zarabiać, opiekować się sobą. Posiadanie partnera nie jest w żaden sposób decydujące o psychofizycznych zdolnościach do samodzielnego życia.
Stary 2015-07-11, 10:40   #14
_Lona _
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Ale gdzie granica? Jaka granica? Podalas przyklad zespołu Downa i brzydkie osoby. Tylko, ze zespol Downa to nie tylko wyglad. O co ci tak dokładnie chodzi?
Granica, kto ma prawo się urodzić, a kto nie, bo można go usunąć, a w szerszym znaczeniu w ogóle chodzi o prawo do życia i jego wartościowanie.
Stary 2015-07-11, 10:41   #15
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Granica, kto ma prawo się urodzić, a kto nie, bo można go usunąć, a w szerszym znaczeniu w ogóle chodzi o prawo do życia i jego wartościowanie.
To skąd ta brzydota? Jak chcesz sprawdzić urode plodu?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-11, 10:47   #16
aer
O RLY?

Cytat:
To skąd ta brzydota? Jak chcesz sprawdzić urode plodu?
po usg w 3d xD

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 10:48   #17
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
po usg w 3d xD
To pszypau. Bo ja bylam niezvyt pieknym dzieckiem, ktore wyroslo na wspanialego labedzia xd
Stary 2015-07-11, 10:50   #18
201604190934
Konto usunięte

Cytat:
Dlaczego wiele z was uważa, że osoby np. z zespołem Downa nie powinny żyć i należy przeprowadzić aborcję, a osoby np. brzydkie już tak? Gdzie jest granica?
1.tytuł
2.wiele z was?-na jakiej podstawie to wysnuwasz?
3.porównać trisomię 21 do brzydoty
201604190934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 11:06   #19
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Akurat w Polsce(nie wiem jak w innych krajach) znaczny procent ludzi decyduje sie utrzymac ciaze i wychowac dziecko z zespolem Downa, takze tego.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 11:12   #20
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usunięte

Zastanawiam się, na jakiej planecie żyją ludzie, którzy tak bardzo bronią prawa do życia chorych, upośledzonych płodów. Czy nie mają sąsiadów ani znajomych z niepełnosprawnymi, upośledzonymi dziećmi? Nie widzą ich na ulicach? Nie widzą, jaka to odpowiedzialność, jakie bohaterstwo rodziców? Tyle że nie każdy chce i umie być takim bohaterem, który poświęca życie upośledzonemu dziecku: to też należy zrozumieć i uszanować.
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 11:19   #21
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
O zespole Downa dowiadujesz się będąc w ciąży, o tym, że dziecko jest brzydkie dowiadujesz się...? No? Pomyśl, dasz radę.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 11:35   #22
201607121236
Konto usunięte

Cytat:

Co za głupie porównanie
Jak można porównać osobę chorą do osoby zdrowej
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 12:13   #23
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez wredna biedronka Pokaż wiadomość
Co za głupie porównanie
Jak można porównać osobę chorą do osoby zdrowej
Trolololo

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-11, 12:39   #24
201605090949
Konto usunięte

Raz, że brzydota to po części rzecz gustu, a nawet jak ktoś naprawdę ma brzydką twarz to może to zaakceptować lub zrobić operację plastyczną. Po drugie brzydoty nie wykryjesz prenatalnie, po trzecie osoba brzydka może normalnie funkcjonować. Zespół Downa to zespół poważnych wad wrodzonych, taką osobą trzeba się stale opiekować, pochłania koszty, jest nie do końca świadoma wszystkiego, nie w pełni sprawna umysłowo i fizycznie, więc sporo osób uważa że bardziej etyczne jest jej abortowanie, dopóki nic nie czuje, nie ma świadomości itp., niż urodzenie jej żeby ona się męczyła (może nawet nie do końca tego świadoma) i jej rodzina i otoczenie.
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 12:47   #25
pannaatopowa
Zakorzenienie

Czy ja bym usunęła dziecko ze stwierdzonym zespołem Downa? Nie chyba nie. Problemem dla mnie jest urodzenie dziecka z głębokim niedorozwojem umysłowym, fizycznym.. tak zwane "roślinki". Swoją drogą popieram eutanazję w takich przypadkach. Przykro mi, ale to nie jest życie, ale męka dla rodziny, dziecka... Wyobrażacie sobie spędzić 20 lat 24 godziny przy chorym? Nie można iść do pracy, nie może wyjechać, życie prywatne nie istnieje, ba! Wypad na pizzę jest niemożliwy. Kogoś może oburzać, że stawiam randkę nad chorym dzieckiem, ale to nie problem jednej randki, ale nieustannej pracy, która nigdy się nie kończy, odbiera przyjaźnie, miłość, radość życia.. ogólnie życie. Jeśli ktoś chce urodzić takie dziecko - w porządku, ale ja nie chcę.

W jakich przypadkach choroba dziecka nie będzie dla mnie przeszkodą? kiedy będzie mogło samo funkcjonować, nawet chore i z pomocą. down, autyzm, brak kończyny, ślepota, głuchota...

Czy brzydkie dzieci powinno się uśmiercać (przypomniał mi się watek, w którym babka pytała, czy na USG będzie widać, czy dziecko ma odstające uszy). Niewątpliwie kiedyś nauka dojdzie to takiego stopnia, że płód będzie można zobaczyć. Ale po pierwsze nie jest powiedziane, że brzydkie dziecko będzie brzydkie jak dorośnie i odwrotnie. Internet zalewa fala zdjęć pieknych ludzi, którzy byli przeciętni, lub po prostu brzydcy. Zresztą uważam, że brzydcy ludzie nie istnieją. Po prostu trzeba o siebie odpowiednio dbać.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 12:57   #26
Imperialista
BAN stały

Raczej nie powinno się dokonywać aborcji tylko dlatego, że ktoś rodzi się z zespołem Downa.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 13:29   #27
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Raczej nie powinno się dokonywać aborcji tylko dlatego, że ktoś rodzi się z zespołem Downa.
Ja jestem za tym by kazdy postepowal w zgodzie z wlasnym sumieniem.
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 13:38   #28
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wredna biedronka Pokaż wiadomość
Ja jestem za tym by kazdy postepowal w zgodzie z wlasnym sumieniem.
http://www4.rp.pl/Plus-Minus/3071099...-urodzili.html

No a wobec tego pana, który z żoną zdecydowali się na urodzenie takiego dziecka, stosowano "pocieszanie" i pytania, dlaczego jego żona urodziła. To wywiad z dzisiaj. No i na dodatek pan kocha to swoje "nieudane" dziecko.

Za to całkiem sporo dzieci urodziło się zdrowych, "normalnych",a i tak rodzice nie kochają, biją, poniżają, stosują przemoc i psychiczną, i fizyczną.Tak jakby normalność miała zapewnić tak dużo.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2015-07-11 o 13:54
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 13:46   #29
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Ja nie czaję jaki można mieć problem z tym, że żyją ludzie "brzydcy" (specjalnie ujęłam w nawias, bo to jest w dużym stopniu kwestia ocenna).

Cytat:
No właśnie. Wydaje mi się, że przy zespole Downa wygląd jest akurat najmniejszym problemem.
Stary 2015-07-11, 14:33   #30
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
http://www4.rp.pl/Plus-Minus/3071099...-urodzili.html

No a wobec tego pana, który z żoną zdecydowali się na urodzenie takiego dziecka, stosowano "pocieszanie" i pytania, dlaczego jego żona urodziła. To wywiad z dzisiaj. No i na dodatek pan kocha to swoje "nieudane" dziecko.

Za to całkiem sporo dzieci urodziło się zdrowych, "normalnych",a i tak rodzice nie kochają, biją, poniżają, stosują przemoc i psychiczną, i fizyczną.Tak jakby normalność miała zapewnić tak dużo.

Z kolei osoby, które poddadzą się aborcji, albo oddadzą chore dziecko do adopcji spotykają się ze społecznym linczem. Zawsze można spotkać się z negatywną reakcją społeczeństwa, niezależnie od tego jakiego wyboru się dokona, zawsze znajdą się "życzliwi". Szczerze podziwiam osoby które się decydują na urodzenie i wychowanie, ale nie ma co ukrywać - nie każdy jest w stanie fizycznie i psychicznie poradzić sobie z wychowaniem dziecka zdrowego, co dopiero chorego. Oczywiście aborcja chorych płodów nie spowoduje, że wszyscy będą szczęśliwi... ale czy zakaz aborcji spowoduje, że niechciane dzieci będą szczęśliwe? Zwłaszcza te chore, zwłaszcza w kraju gdzie system adopcyjny i opieka w domach dziecka nie należy do zbyt dobrych.

Swoją drogą... przestałam czytać artykuł gdy doszło do sztampowych haseł o wyrywaniu rączek. To wspaniale, że pan Mazurek odnajduje się w wychowywaniu swojego dziecka, jednak walcząc z według niego fałszywym obrazem rzeczywistości sam mógłby odpuścić sobie takie manipulacyjne hasełka nie mające związku z faktami.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości