Wesele a pryszcz - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-21, 12:06   #1
Fuzukatsu
Zadomowienie

Wesele a pryszcz

Mam 16 lat i tłustą cerę, skłonną do wyprysków. Właściwie codziennie pojawia się jakiś nowy syfek. Na początku wakacji odbędzie się wesele, a ja chciałabym mieć ladną buzię bez pryszczy. Postanowiłam że będę stosowała żel myjący Garnier Czysta Skóra i krem antybakteryjny Ziaja Nuno. Jednak mam pewne wątpliwości. Czy jeśli będę stowowała te kosmetyki od początku maja dwa razy dziennie moja buzia wyładnieje? I czy Collagen zawarty w kremie Nuno nie zrobi mi krzywdy? (Wkońcu kolagen stosuje się na zmarszczki, czy przez niego nie pojawią się one wcześniej? Mam na myśli to że skóra przestanie produkować do w odpowiednich ilościach) I prosiłąbym nie odsyłać mnie do innych tematów bo wiem że jest takich mnóstwo, ale mój przypadek jest jakby 'konkretny'.
Z góry dziękuje.
Fuzukatsu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 12:54   #2
cirillka
Rozeznanie

Dot.: Wesele a pryszcz

Na Twoim miejscu nie nastawiałabym się za bardzo na poprawienie cery, a już na pewno nie w tak krótkim czasie. Leczenie trądziku trwa miesiące, jeśli nie lata i wymaga farmaceutycznych specyfików przepisywanych przez dermatologa. Kosmetyki drogeryjne niewiele tu pomogą.
cirillka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 12:59   #3
Fuzukatsu
Zadomowienie

Czyli że bez tapety się nie obejdzie. Ale jednak spróbuję, może coś z tego wyjdzie.
Fuzukatsu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 13:00   #4
Paola28
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Fuzukatsu Pokaż wiadomość
Mam 16 lat i tłustą cerę, skłonną do wyprysków. Właściwie codziennie pojawia się jakiś nowy syfek. Na początku wakacji odbędzie się wesele, a ja chciałabym mieć ladną buzię bez pryszczy. Postanowiłam że będę stosowała żel myjący Garnier Czysta Skóra i krem antybakteryjny Ziaja Nuno. Jednak mam pewne wątpliwości. Czy jeśli będę stowowała te kosmetyki od początku maja dwa razy dziennie moja buzia wyładnieje? I czy Collagen zawarty w kremie Nuno nie zrobi mi krzywdy? (Wkońcu kolagen stosuje się na zmarszczki, czy przez niego nie pojawią się one wcześniej? Mam na myśli to że skóra przestanie produkować do w odpowiednich ilościach) I prosiłąbym nie odsyłać mnie do innych tematów bo wiem że jest takich mnóstwo, ale mój przypadek jest jakby 'konkretny'.
Z góry dziękuje.
A więc od poczatku.
Mozesz oczywiście stosowac te kosmetyki, chociaż lepiej byłoby, gdyby pochodziły z jednej linii - wtedy ich dzialanie sie "douzupełnia" a na skórze nie powstaną podrażnienia.

Regularna pielegnacja powinna byc również wsparta działaniem maseczki oczyszczającej i peelingu. Złuszczanie naskorka zapobiegnie zatykaniu porów a co za tym idzie powstawania wągrów, zaskórników i wyprysków.

Odnosnie kolagenu zawartego w kremie. Chciaż środek ten kojarzony jest głównie z działaniem przeciwzmarszczowym, to z powodzeniem stosuje się go równiez do rozjaśniania blizn i przebarwień, obkurczania porów oraz ogólnego odżywienia skóry. Z pewnoscią wiec nie jest szkodliwy
Stary 2009-04-21, 15:59   #5
lenor
Zadomowienie

oj uważaj na garniera, ja bym nie ryzykowała z nowymi kosmetykami przed wyjściem. W ogóle to nie rób pilingu w ten dzien kiedy wybierasz sie na to wesele. Dużo dziewczyn chwali sobie działanie garniera, a ja po tym specyfiku (użyłam go raptem kilka razy, może tydzien) musiałam zacząć się leczyć i przez kilka miesięcy miałam jeszcze niespodzianki po nim
Wsumie to nie wiem czy da sie wyleczyć tak szybko wypryski mozna je załagodzić, ale dokońca, no nie wiem.
A jak sie nie uda to makijaż robi cuda, na większą okazję można się ładni wytapetować.
2 razy dziennie piling? ... zadużo, ale to zależy jaką masz skórę twarzy, heh
a może lepiej postawić na jakies zabiegi u kosmetyczki albo u dermatologa?
lenor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 21:21   #6
versus94
Przyczajenie

Ja na początek polecam Ci oczyszczanie u kosmetyczki. Zabieg kosztuje ok. 40 - 50 zł. Porozmawiaj z nią o swoich problemach z cerą, ona może Ci ewentualnie polecić jakieś maseczki i kremy, w końcu codziennie ma styczność z takimi problemami Ja osobiście polecam Ci serię kosmetyków AA young- nie podrażniają skóry i są przez nią dobrze tolerowane
Możesz ewentualnie stosować sztyfty punktowe przyspieszające gojenie się 'nieproszonego gościa' Polecam Ci te z Perfecty, tutaj masz link: http://photos02.istore.pl/6398/photos/big/284649.jpg
Każdy z wymienionych przeze mnie kosmetyków jest w przystępnej cenie (10-12 zł), więc możesz śmiało próbować .

Edytowane przez versus94
Czas edycji: 2009-04-21 o 21:25
versus94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 07:17   #7
Semele
Raczkowanie

Ja takża bardzo bym nie liczyła że cera poprawi się tak "od zaraz". Jeżeli boisz się używać kosmetyków do mycia twarzy to udaj się do dermatologa-on poleci Ci cos odpowiedniego co nie powinno Ci zaszkodzić. Osobiście mocnej "tapety" :P tez nie proponuje-masz tłustą cerę, z problemami, a na weselu jak to na weselu w lato -goroąca więc dużo podkłądu + tłusta cera tylko pogory sprawę

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-23, 14:47   #8
listopadowa80
Zakorzenienie

1. Wizyta u kosmetyczki
2. Na własną rękę - oczyszczanie skóry: peeling np. enzymatyczny, maseczka na twarz, tonik antybakteryjny (ja osobiście z tańszych polecam Clearasil "3 dni", jest też do tego krem, który punktowo nanosi się na wypryski - faktycznie szybko działa), dobry krem - dobrany do twojej skóry - jakiś lekki, który nie zatyka porów (nie wiem jakiego używasz, ale z tego co wiem dość dobre są z Nivea visage young)
3. Jeśli masz bardzo duży problem z trądzikiem to warto udać się do dermatologa, być może będą potrzebne specyfiki na receptę, albo zabiegi poprawiające wygląd skóry.
4. W dniu imprezy i krótko przed nią nie wyciskaj ewentualnych pryszczy. Lepiej wszelkie syfki przykryć makijażem (lekki podkład lub korektor na same pryszcze i sypki puder).

Edytowane przez listopadowa80
Czas edycji: 2009-04-23 o 14:50
listopadowa80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości