Bezrobotny TŻ:( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-27, 22:58   #1
Szarlotka7891
Raczkowanie

Bezrobotny TŻ:(

Drogie Wizażanki doradzcie mi proszę, jak Wy uważacie, z góry bardzo dziekuję za wypowiedzi
Jestem z moim TŻ około 8 miesiecy, jesli chodzi o nasze wzajemne stosunki to są idealne...traktuje Go jak najlepszego przyjaciela, a jednoczesnie jako partnera którego kocham, moge z nim porozmawić o wszystkim. Jednak mamy dosyć istotny problem, dzieli nas 400 km, wiem co niektórzy sądza o związkach na odległość, ale nie w tym rzecz. Zwykle spotykaliśmy się raz w miesiacu, czsami nawet przyjeżdzał do mnie na tydzień, czasami na krócej. Niestety mój TŻ stracił prace jakieś 4 miesiace temu, jednak miał troche odłożonej gotówki i jak narazie wystarczało abyśmy sie mogli spotkać, do tej pory dosyć dobrze zarabiał, teraz nie bardzo ma do mnie za co przyjechaćnie widzielismy sie już 2 miesiace, jednak rozmawiamy codziennie.

Bardzo chciała bym go zobaczyć, bo umieram z tęsknoty, obojgu nam dobrze zrobi to spotkanie, on jest strasznie przybity tą sytuacją, widze że sie troche męczy, ostatnio nigdzie nie wychodzi, ciężko mu znaleźć nowa pracęJak myslicie czy wypada mi "pożyczyć" mu pieniadze na podróż do mnie, wkońcu oboje jestesmy w tym zwiazku, i to nam obojgu zależy na tym abyśmy byli razem, zwykle to on zawsze płacił za podróż(około 200zł w obie strony)? Zaproponowałam mu to, stwierdził, że nie może brać ode mnie pieniędzy, jednak czuje ze gdybym go namówiła to by sie zgodził.
Dodam, że mój TŻ nigdy nie żałował na mnie grosza, gdy miał, nie nalezy do skąpych ludzi i zawsze sie wszystkim ze mna dzielił. W naszym zwiazku to raczej ja jestem bardziej oszczędna...ale nie skąpa
dwóch jednakich spojrzeń w oczy...

Wisława Szymborska

Edytowane przez Szarlotka7891
Czas edycji: 2009-04-27 o 23:01
Szarlotka7891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 23:03   #2
uparta Marti
Zakorzenienie

Dot.: Bezrobotny TŻ:(

skoro Ty masz pieniądze to nie możesz Ty do niego pojechać ? sama widzisz ze dla Twojego TZ skończyła się kasa i jest bez pracy więc jeśli on do Ciebie cały czas przyjeżdzał to może teraz Ty pojechałabyś do niego.
Stary 2009-04-27, 23:05   #3
Ewakuacja69
Rozeznanie

a moze Ty do niego pojedziesz? wtedy nie bedziesz mu dawac "wprost" pieniedzy, ale odciazysz go finansowo...
Ewakuacja69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 23:08   #4
Szarlotka7891
Raczkowanie

Niestety ja nie bardzo jak mam do niego pojechać, nie mam samochodu ani na tyle odwagi aby przemieżyć pół Polski, wyjazd autobusem to chyba 4 przesiadki, i 16 godz jazdy;/// z pociągiem jest podobnie. Oboje dobrze sprawdzilismy nasze połączenia i stwierdzilismy ze ratuje nas tylko samochód. Ja obecnie studiuje, nie bardzo mam jak do niego pojecahć chocby na tydzień....
dwóch jednakich spojrzeń w oczy...

Wisława Szymborska
Szarlotka7891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 23:16   #5
emiczeko
Rozeznanie

Skoro tak jest a bardzo tesknicie za soba i sie kochacie to namow go i pozycz mu te pieniadze. Jak co powiedz mu ze jeszcze sie zdazy za to odplacic gdy bedzie mial prace.
emiczeko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 23:31   #6
doronia85
Raczkowanie

zbliża się nieco dłuższy weekend, może więc warto to wykorzystać. Jeśli się kochacie to uwierz, będzie cię na rękach nosił za to że go odwiedziłaś. Poza tym jeśli jest załamany to twój przyjazd będzie dla niego najlepszym środkiem na poprawę nastroju. Raz się żyje - trzeba być trochę wariatem żeby mieć kiedyś co wspominać. Ja z moim chłopakiem w wakacje byliśmy w Anglii tylko, że troche daleko od siebie, przyjeżdżał czasem do mnie tylko na kilka godzin (albo ja do niego) bardzo nas to zbliżyło do siebie. Do odważnych świat należy!!!!
doronia85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 23:35   #7
Mirianka
Zakorzenienie

wiesz, mnie dzieli ponad 450km ale to dla mnie nie problem wsiąść w pociag i nawet z kilkoma przesiadkami jeżdzić do TZa co dwa tygodnie na weekend on mi u siebie zwraca za pół podrozy i dajemy rade no i ja jeżdzę najtaniej jak się da - w dwie strony pośpiechem na studenckim mam całość za 80zł takze chyba nie musi wydawać całych dwóstu?? pomyśl o tym, taki wyjazd to też duża frajda

Mirianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-27, 23:36   #8
Ewakuacja69
Rozeznanie

nie wiem gdzie mieszkacie, ale 400km pociagiem to wcale nie jest duzo. jesli jeszcze w wiekszych miastach to watpie, zeby az takie zle polaczenia byly. jak wracam do domu z olsztyna to pokonuje ponad 400km, a jade max. 8h z jedna przesiadka.
poszukaj raz jeszcze pociagu, jakis czas temu pozmienialy sie troche rozklady, a noz widelec cos odpowiedniego sie znajdzie.
Ewakuacja69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 23:41   #9
madziocha
Zadomowienie

Dla mnie pociąg to tez nie problem (ok 300 km jade). Jezdzimy do siebie na zmiane (w miare mozliwosci; nieraz niestety tylko raz w miesiacu ale to tez ze wzgledu na to ze jestesmy w trakcie pisania prac - ja inzynierskiej, On magisterskiej). A co do pozyczania pieniedzy, sprobuj jeszcze o to zagadac; najwyzej kiedy juz znajdzie prace i bedzie taka mozliwosc no to odda Ci je albo zabierze w jakies mile miejsce
madziocha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 06:52   #10
illuvies
Wtajemniczenie

400km i 16h? Aż mi się nie chce wierzyć, muszą być koszmarne połączenia. A przy obecnych cenach PKP...
Poszukaj po prywatnych firmach przewozowych, może mają jakieś dłuższe trasy bez przesiadek, wsiadłabyś w busa wieczorem, rano wysiadła w jakimś większym mieście niedaleko niego.

Ale jeśli to nie wypali - to uważam że to nic złego, jeśli mu pożyczysz pieniądze. I to nie jest kwestia tego czy "wypada", jeśli chcecie się zobaczyć, a pieniądze na ten cel są, to kwestia ich "przynależności" to pikuś.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 07:00   #11
marta1210
mj

Zbliża się majówka.
Do sesji jeszcze troszeczke, więc jeśli nie masz na dniach jakiegoś ważnego egzaminu myślę, że jednak mogłabyś go odwiedzić....
Mogę zrozumieć, że no nie wiem boisz się jazdy sama pociągiem, ale to jedź w ciągu dnia, z samego rana... To nic strasznego.
Jeśli pociągi nie wchodzą w grę, to autokarem, może i dłużej zajmie, ale jak już Dziewczyny mówiły, między większymi miastami takie połączenia są naprawde dobre, a jeśli ktoreś z Was mieszka w mniejszej miejscowości to ten "odcinek" chyba jednak da sie przeżyć....

Jak dla mnie jak się chce to można.
Stary 2009-04-28, 07:13   #12
NieZnaszMnie
Przyczajenie

Również uważam, że powinnaś jechać do niego Ja też jeżdże pociągiem 400km, i płace 60 kilka zł w obie strony.
NieZnaszMnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 07:25   #13
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez Szarlotka7891 Pokaż wiadomość
Niestety ja nie bardzo jak mam do niego pojechać, nie mam samochodu ani na tyle odwagi aby przemieżyć pół Polski, wyjazd autobusem to chyba 4 przesiadki, i 16 godz jazdy;/// z pociągiem jest podobnie. Oboje dobrze sprawdzilismy nasze połączenia i stwierdzilismy ze ratuje nas tylko samochód. Ja obecnie studiuje, nie bardzo mam jak do niego pojecahć chocby na tydzień....
Bez urazy, ale skoro studiujesz, to jesteś osobą dorosłą. Wystarczy dokładnie rozeznac się w trasie przejazdu i przesiadkach. A chłopakowi byłoby miło gdyby mógł się z Tobą spotkać.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 07:46   #14
Wroclovianka
Zakorzenienie

Cytat:
16 godzin Nas dzieli, w zaokrągleniu, 350 km i jade 5 godzin IC a pośpiechem 7 godzin. Musicie mieć jakieś straszne połączenia

Skoro nie możesz pojechać to mu pożycz. Ja sama jak mam - ale nie mam jak przyjechać - a TŻ aktualnie nie ma kasy a może, to mu przelewam na konto ile trzeba. Póżniej zwraca to w naturze

Poza tym jesteś już duża i nie ma co się bać podróżować pociągiem, a tym bardziej autobusem

A na podróżowanie samochodem o wiele więcej wydacie niż na te bilety razem wzięte.

Wizaż rządzi, Wizaż radzi, Wizaż nigdy Cię nie zdradzi

Edytowane przez Wroclovianka
Czas edycji: 2009-04-28 o 07:51
Wroclovianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 08:24   #15
aalien
Rozeznanie

Cytat:
Brzmi jakbyś wcale nie chciała do niego pojechać.....
Myślałam, że miłość pokonuje wszelkie bariery....

aalien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 08:30   #16
Elfir
Zakorzenienie

Czego się bać jadac pociągiem? Całe zycie jeżdziłam latem pociągami po całej Polsce. Również nocami. Nigdy mnie nie okradziono, nie miałam nigdy nieprzyjemnych sytuacji.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 09:13   #17
Natek89
Zadomowienie

Ja bym pojechała bez zastanowienia...Na pewno Twój facet potrzebuje teraz Twojego wsparcia więc się nie bój tylko jedź albo wyślij mu pieniądze na bilet...chociaż sądzę że jakbyś pojechała byłoby lepiej.
Natek89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 09:26   #18
Fresa
Zakorzenienie

16 godzin pociągiem 400 km? współczuję...

Tyle się słyszy, że kogoś w pociągu okradli, pobili czy wręcz z pociągu w czasie jazdy wyrzucili, że nie ma co się dziwić, że autorka wątku boi się sama tyle godzin jechać.
Jeśli jednak już się zdecydujesz to jedź w dzień i dosiądź się do jakichś porządnie wyglądających ludzi.
W majowy łikend powinno dużo ludzi podróżować.

Jest też druga opcja.
Skoro on nie chce pożyczki od Ciebie, to wyślij mu kasę przez Western Union.
Znajdź na stronie WU, gdzie w Twoim mieście znajduje się oddział banku, który świadczy takie usługi, wyślij mu pieniądze, zadzwoń, że ma je odebrać (są dostępne do odbioru już 10 minut po nadaniu) i przyjechać, bo jak nie to sprawi Ci wielką przykrość.
W końcu jesteście w związku i powinniście się wspierać, dziś Ty pożyczysz jemu, jutro on Tobie.

Edytowane przez Fresa
Czas edycji: 2009-04-28 o 09:27
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 09:46   #19
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

16 godzin??Raany, to musi być na końcu świataNie rozumiem czego się boisz.Ja uwielbiam jeżdzić pociągiem a tak rzadko mam okazjęMoże ja odwiedzę TŻ-ta za Ciebie. Żartuję
Może jednak się przełam, zobaczysz jaki będzie szcześliwy.Na pewno jego szeroki uśmiech Ci wszystko wynagrodzi)Albo przelej mu kasę na podróż na konto i powiedz mu, że teraz Twoja kolej się trochę zatroszczyć o niego.

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-28, 09:59   #20
mmmadzia88
Raczkowanie

dokładnie Autorko wątku moze zdradzisz, gdzie wy mieszkacie, 16 godzin jazdy... jakos cięzko mi to uwierzyć... poza tym, daj spokój - czego tu się bać... A co do pozyczania pieniędzy - ile razy mu mowilas o tej 'pozyczce'? Bo wiesz.. jesli raz czy dwa wspomniałaś o tym, to ludzie mają to do siebie, ze z grzecznosci często odmawiają... podrąż trochę skałę, powiedz, ze chcesz mu dac tą kasę bo on jest TOBIE potrzebny, ze TY chcesz go zobaczyc.. niech weźmie te pieniądze DLA CIEBIE..
Inna opcja - moze macie jakeigos wspólnego znajomego który ma samochód? moze by sie zgodził pojechać z tobą.. ja rozumiem, ze wtedy najchetniej byś zapewne chciala spedzic czas TYLKO z twoim TŻ..ale no chyba lepiej tak, a nie w ogóle
a z tymi strasznymi podrózami.. to chyba przesadzasz... moze ja jestem jakas dziwna.. ale lubię takie podróze.. musisz sie przemóc i tyle.. jak dla mnie to by nie był problem.. pojechałabym bo bym nie wytrzymała!!! a nie jakas tam szkola bleeeh :P oczywiscie żartuję troszkę... ale dla mnie miłość by zwyciężyła ze studiami, parę dni nieobecności chyba Cię nie pogrąży?
mmmadzia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 10:01   #21
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
16 godzin pociągiem 400 km? współczuję...

Tyle się słyszy, że kogoś w pociągu okradli, pobili czy wręcz z pociągu w czasie jazdy wyrzucili, że nie ma co się dziwić, że autorka wątku boi się sama tyle godzin jechać.
Jeśli jednak już się zdecydujesz to jedź w dzień i dosiądź się do jakichś porządnie wyglądających ludzi. (...)
Oj... nie przesadzajmy, że tyyyleee się słyszy. Mam znajomych, którzy wielokrotnie podróżowali na dalekie dystanse, sama kilkanaście razy tak jeździłam (i TLK, i IC, i pośpiechy), i nidgy, powtatrzam: nigdy nikomu nic się nie stało. A takie demonizowanie kolei uważam za zbędne. Oczywiście należy być ostrożnym (szczególnie na dworcach), dosiadać się do porzadnie wyglądających ludzi, pilnować bagażu, siedzieć możliwie blisko wagonu z kolejarzami... i wszystko będzie OK.

Dodatkowo, jeżeli zakupisz bilet na InterCity, masz swoją miejscówkę i te bilety są tak drogie, że żaden zbir do tych pociągów nie wsiada. Konduktorzy pilnują pociągów, a pasażerowie to z reguły osoby jadące w podróże biznesowe.

Możesz napisać między jakimi miastami jest tak fatalne połączenie? Niezmiernie mnie to ciekawi...

Dodatkowo, wcale nie musisz jechać docelowo do tego miasta gdzie mieszka Twój TŻ. Możecie się umówić w jakimś dużym mieście pośrednim, niedaleko od miejsca w którym on mieszka, i odbierze Cię z dworca.

A szczerze mówiąc, też mi się wydaje, że wymigujesz się od jazdy pociągiem.
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 10:02   #22
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wroclovianka Pokaż wiadomość
16 godzin Nas dzieli, w zaokrągleniu, 350 km i jade 5 godzin IC a pośpiechem 7 godzin. Musicie mieć jakieś straszne połączenia
u nas odleglosc 120 km i czas podrozy 3,5 godziny z przesiadką !

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 10:28   #23
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Ja raz jechałam na wariatak o północy z Wawy do Szczecinka. Wsiadałam na Dworcu Centralnym, o którym tyyyle sie słyszy. Podróz miałam z przygodami, tzn. nie udało mi sie dostac miejscówki, więc kiwałam się a to drzemiąc na połamanym skłądanym krzesełku, a to na stojąco. Potem wraz z grupka innych nieszczęsników bez miejscówek wslizgnęlismy się do Warsu i tam pospalam do rana, dopóki nas nie wyrzucono. A jechałam sama.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 10:58   #24
moooniaaaa
Zakorzenienie

Nie szukaj wymówek nawet te 16h jazdy pociągiem,tysiąc przesiadek itd. nie jest warte spędzenia czasu z TŻ?
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 11:12   #25
mmmadzia88
Raczkowanie

własnie! Bardzo dobre rozwiązanie podała tutaj koleżanka wyżej mozecie sie umówic gdzieś w 'polowie drogi' no nie wiem.. albo wyjechać gdzieś, gdzie oboje byście mieli dość proste połączenie... jakiś hostelik.... czy coś.. ważne ze jestescie razem!
mmmadzia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 11:34   #26
Hija
Raczkowanie

Mi też się nie chce wierzyć w te 16 godzin.
Zakładając, że mieszkacie w baaardzo małych miejscowościach to i tak macie połączenie ze światem, nie uwierzę, że nie ma busów albo pociągów do większego miasta, dojeżdżasz się wtedy z tego małego miasta odpowiednim busem/ pociągiem do dużego, potem z tego dużego do 2 dużego bliżej celu to nie jest jakoś długo bardzo, nawet jak to koniec Polski. A potem do innego małego miasta jakimś busem, które i tak mają przystanki na dworcu i jeżdżą często. I nie chce mi się wierzyć, że taka podróż zajęła aż taką masę czasu.
Tym bardziej, że może wcale nie mieszkacie na wsi oboje, tylko jednak w jakiś większych miejscowościach.

Ja jeździłam jako dzieciak pociągami bardzo dużo. Nie raz zostawiałam bagaż w przedziale, a szłam do Warsu na długo i nic mi nie zginęło. Zawsze też ktoś mi znosił lub wnosił walizkę. Serio, pociągi nie są takie złe.
Hija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 11:37   #27
201803290936
Konto usunięte

16 h jazdy z jednej miejscowości w Polsce do innej miejscowości w Polsce? Sorry, ale chciałabym abyś przestawiła jakieś wyjaśnienie jak to możliwe, bo brzmi nieprawdopodobnie. Z ciekawości sprawdziłam: Bielsko-Biała - Gdynia to czas podróży pociągiem - 10 godz i 30/40 minut. Nawet licząc, że trzeba do dworca dojechać, a ktoś mieszka pod Gdynią, to jest góra 13 godzin. A dystans (w lini prostej, czyli pociągiem to jest więcej) 570.22 km.

Tak Ci zależy na spotkaniu z nim, a jak dla mnie to się zwyczajnie "żyłujesz" - wolisz kasę pożyczyć (czyli potem czekać na zwrot), niż ją po prostu wydać na podróż (czyli zwrotu nie będzie). On nieraz do Ciebie przyjeżdżał, wydawał kasę i wtedy było OK, ale jak Ty masz wydać to nagle tysiąc powodów (naciąganych) na "nie"? Nieładnie. Nie tylko chłopak ma dojeżdżać do dziewczyny - to działa w obie strony.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 12:00   #28
illuvies
Wtajemniczenie

He, he, niektóre dziewczyny nie chcą wierzyć, to ja opiszę moją przygodę...
Godzina do większego miasta, autobusem z większego miasta do drugiego większego 10h (z przesiadką półgodzinną w innym XD), 3h czekania na kolejny autobus, 2h do kolejnego miasta, tam przesiadka i kolejna godzina jazdy.
Byłam zakochana.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 12:23   #29
wiewioora83
Wtajemniczenie

Ja byłam ze swoim obecnym TŻ-tem w związku na odległość przez 5 lat, dzieliło nas 350 km. Na początku to on przyjeżdżał częściej do mnie, potem się to zmieniło, bo zaczął pracować i ciężko było mu się wyrwać na dłużej niż 2 dni, a ja jako studentka zawsze mogłam wykombinować więcej wolnego. I co? Jakoś nie narzekałam, że nie chce mi się jechać pociągiem itp. itd. Ważne, że mogliśmy się zobaczyć.

Autorko wątku, myślę że zamiast pożyczać kasę, powinnaś sama się pofatygować i pojechać do chłopaka. Tym bardziej, że Twój TŻ jest teraz smutny, przybity i potrzebuje Twojego wsparcia. Na pewno ucieszy się, jak do niego przyjedziesz. Wiem, że podróż pociągiem nie należy do najprzyjemniejszych, bywa męcząca, ale nie jest aż tak źle.
wiewioora83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 12:42   #30
ToMi290
Raczkowanie

Szarlotka7891 Podaj nazwy miejscowości, to ja coś wykombinuje, rozumiem, że pewnie czasu przejazdu nie da się skrócić, ale zapoznam się z różnymi promocjami i przynajmniej postaram się pomóc w taki sposób żeby obnizyć cene biletu.
Tak sie sklada ze koleja sie co nieco interesuje.

ToMi290 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości