Psychologiczne pytanie przedświąteczne :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-15, 17:24   #1
nice_
Raczkowanie

Psychologiczne pytanie przedświąteczne :)

Cześć
Na zajęcia na specjalizacji psychologii zdrowia i jakości życia mam za zadanie zebrać odpowiedzi na pytanie "Jakie czynności i zachowania wiążą się z okresem przedświątecznym?" - później będziemy analizować temat. Troszkę już wypowiedzi na ten temat zapisałam, ale jeśli chciałybyście się dołączyć i mnie wesprzeć w tym przedsięwzięciu to będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź tutaj lub w wiadomości prywatnej
/Czesław Miłosz/
nice_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-15, 17:57   #2
przylaszczka50
BAN stały

Dot.: Psychologiczne pytanie przedświąteczne :)

Cytat:
Napisane przez nice_ Pokaż wiadomość
Cześć
Na zajęcia na specjalizacji psychologii zdrowia i jakości życia mam za zadanie zebrać odpowiedzi na pytanie "Jakie czynności i zachowania wiążą się z okresem przedświątecznym?" - później będziemy analizować temat. Troszkę już wypowiedzi na ten temat zapisałam, ale jeśli chciałybyście się dołączyć i mnie wesprzeć w tym przedsięwzięciu to będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź tutaj lub w wiadomości prywatnej
Nostalgia, melancholia, depresja, przygnębienie.
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-15, 20:43   #3
Midnight___
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez przylaszczka50 Pokaż wiadomość
Nostalgia, melancholia, depresja, przygnębienie.
u mnie to samo

ale chodzi o typowe czynności? jak ubieranie choinki?
Midnight___ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-15, 21:11   #4
Sybil_
Zakorzenienie

żadne
dla mnie Święta to takie same dni jak inne z tą różnicą, że jest więcej wolnego , więc można wypocząć, spotkać się z rodziną, poczytać książki.W końcu to tylko dwa dni. Nie rozumiem jak można robić zapasy jedzenia jak na wojnę.
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-15, 21:48   #5
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

ubieranie choinki, ozdabianie domu, słuchanie świątecznej muzyki, kupowanie prezentów, pakowanie prezentów
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-15, 22:08   #6
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Sprzątanie Pieczenie i ozdabianie pierniczków - w tym roku wszystkie moje koleżanki prześcigają się w ilości

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-15, 22:17   #7
nice_
Raczkowanie

Tak, postrzeganie świąt i przygotowań do nich jest bardzo różne, to niekoniecznie tylko magia i radość. Ale każdemu życzę, żeby niezależnie od podejścia, przeżyć, przekonań - spędził ten czas w dobrym nastroju

Cytat:
Napisane przez Midnight___
ale chodzi o typowe czynności? jak ubieranie choinki?
Chodzi o to, jakimi czynnościami czy zachowaniami Ty wypełniasz ten okres przedświąteczny, a więc pewne typowe czynności jak najbardziej mogą się w odpowiedzi znaleźć

Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi, dobrze, że piszecie też o swoich poglądach na temat świąt, warto zaznaczyć, że nie wszystko jest takie jednokolorowe.
/Czesław Miłosz/
nice_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-15, 22:54   #8
Cytruskowa6
Zakorzenienie

Masowa produkcja ciasteczek i gruntowne sprzątanie
Stary 2014-12-15, 23:02   #9
Laurelindorenan
Rozeznanie

Zakupy w tłoku i kolejkach, przekonywanie mamy, że nie musimy kupować tyle jedzenia co dla pułku wojska , sprzątanie, ubieranie choinki, pieczenie ciasta.
Laurelindorenan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-15, 23:18   #10
laisla
Zakorzenienie

Dekorowanie domu wraz z zadbaniem o odpowiednie zapachy (choinka, nabijanie pomarańczy goździkami, korzenne świeczki oraz kosmetyki o typowo "zimowym" klimacie ), gotowanie i przygotowywanie jedzenia, spacery do lasu obok w przypadku białej aury (nastraja świątecznie ), kiedyś z sankami i aparatem gdy dziecko było małe, teraz już tylko z aparatem, obserwowanie dekoracji domów, przygotowanie prezentów, oglądanie baśni, jakieś fantasy może być bo to jedyny czas kiedy nawet to lubię A już same święta to relaks w ogóle przede wszystkim z rodziną i naszymi kotami, które wreszcie także mogą się spokojnie na nas powykładać i namruczeć do woli.
Niczego negatywnego nie odnotowuję w związku ze świętami i okresem przed nimi.
Szaleństwo zakupowe staram się omijać gromadząc prezenty przez cały rok Po spożywkę jadę w późnych godzinach gdzie większość osób pędzących chaotycznie z dzikim wzrokiem już zdąży przetoczyć się przez sklep

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2014-12-15 o 23:22
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-15, 23:38   #11
201604181004
Konto usunięte

Pot korki tlok tlumy ludzi nerwy przeziebienie oblodzenia niebezpieczna sytuacja na drogach krzyki i dylematy...
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-15, 23:48   #12
jetaime
Raczkowanie

Pieczenie, gotowanie, sprzątanie, męczące zakupy, ogladanie TV, wizyty w kościele
Stary 2014-12-16, 00:11   #13
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

- wysyłanie kartek świątecznych
- sprzątanie mieszkania, mycie okien, dekorowanie mieszkania (ale umiarkowane i mam nadzieję w miarę gustowne)
- pieczenie pierników
- kupowanie prezentów (większość już mam, kupione on-line) i produktów potrzebnych na kolację wigilijną i święta, przy czym w tym roku sądzę, że będzie to armagedon, bo są aż 4 dni wolne, a u nas ludzie wykupują całe półki sklepowe nawet jak jest jeden dzień przedłużonego weekendu, więc raczej na pewno zakupy załatwię wcześniej
- słuchanie Last Christmas do znudzenia :P innych piosenek świątecznych nie mogę, bo się za szybko wzruszam
- bezpośrednie przygotowania, gotowanie, pieczenie. Uwielbiam, ubóstwiam kompot z suszu, to moja ulubiona potrawa wigilijna, susz już zakupiony, więc kuchnia już pachnie tym cudownym wynalazkiem

Jeśli chodzi o psychologiczne podejście, to u mnie w domu rodzinnym zawsze była nerwówka, wszystko na ostatni moment i wynikające z tego kłótnie. U siebie staram się tego uniknąć, ale bywa, że bywa i tak. Jednak generalnie staram się, aby było normalnie, spokojnie. A święta to już w ogóle bardzo lubię, atmosferę, łażenie w piżamie do południa albo i lepiej, oglądanie bajek w TV, pyszne jedzenie itd. No i odkąd jest dziecko, to wszystko x2.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 00:41   #14
poshh
Zadomowienie

Mandarynki i wszystko co z nimi związane
poshh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 05:49   #15
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

- sprzątanie
- pieczenie
- robienie zakupów większych [nie dlatego, ze "wojna się zbliża", ale będzie więcej gosci na święta - w związku z tym większe potrzeby]
- szukanie kupowanie i pakowanie prezentów
- strojenie choinki i domu
- w tym roku robienie kalendarza adwentowego dla synka
- no i wolne od pracy [w tym roku ponad 2 tygodnie ]

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 07:27   #16
bernikula
mOLDerator

- bieganie po sklepach oraz szukanie w internecie prezentów (stres z przesyłkami- czy dojdzie na czas)
- umawianie się z rodziną i znajomymi, co kiedy i u kogo
- myślenie o kreacjach świątecznych
- myślenie o potrawach świątecznych plus zakupy we wszechogarniającym dookoła szale
- słuchanie codziennie dzieci- co mi Mikołaj przyniesie i kiedy w końcu przychodzi, czy dzwoniłam do elfa po to i tamto
- zamawianie świeżej ryby z kutra z Ustki i czekanie, czy kuter wyjdzie na czas i nie będzie sztormu i jaki dorsz będzie
- strojenie domu, przynoszenie bombek z piwnicy, wnoszenie choinki, wieszanie bombek i latające dookoła dzieci

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 08:01   #17
201803290936
Konto usunięte

- Robienie nieco większych zakupów (chodzi o produkty spożywcze), niż zwykle; kupujemy nieco "lepszych" rzeczy (chociaż generalnie na co dzień jemy całkiem dobrze), ale staramy się nie przesadzać, bo wiadomo, że się nie zje wiele więcej, niż zwykle, więc mamy dosyć konkretną listę i plan co będziemy przygotowywać.
- Planowanie i kupowanie prezentów - głównie dla TŻ; pierwsze prezenty kupuję czasami już koło października- to sprawia mi ogromną radość, bo uwielbiam robić prezenty.
- W tym roku również (i zamierzam w latach następnych) nieco "działalności charytatywnej" - nieco kasy przeznaczyłam na zwierzęta, zrobiłam również paczkę w ramach akcji "Jest Robótka" - również świetna sprawa, chociaż jestem ambitna w tym względzie i nieco się denerwowałam kupieniem fajnych rzeczy i tym, czy sprawią radość (oby).
- Z zakupami oczywiście wiąże się wzmożona "bieganina" po sklepach, co jest nieco męczące, ale też nie przyprawia nas o ból brzuchów; część rzeczy kupuję przez Internet i liczę na to, że kolejne markety (zależy mi na Auchanie) będą miały opcję zakupów online, bo wtedy będę głównie w taki sposób robiła większe zakupy.
- Sprzątanie domu, mycie okien (w tym roku kogoś wynajęłam) - okres przedświąteczny mobilizuje nas do zadbania o dom bardziej, zajrzenia w zakamarki, których się normalnie nie sprząta za często, do zrobienia porządków również z rzeczami już niepotrzebnymi, zepsutymi, zużytymi.
- Kupowanie rzeczy "do domu", w tym roku wymiana kilku sprzętów (stół i krzesła), nowa pościel, ręczniki - przyznaję, że w okresie świątecznym kasę wydaje się lżejszą ręką, niż w pozostałych miesiącach roku.

Dekorowanie domu: nieszczególnie. Będzie ledowe drzewko święcące na wiele kolorów, udające choinkę. Jakieś serwetki na stole, obrusik, żeby było nieco ładniej. Więcej ozdób nie przewiduję, bo i tak koty by to szybko rozpracowały. Generalnie w tym roku bardzo na luzie, bo ominęło mnie mycie okien, a na samą myśl o tym zawsze dostawałam mdłości (nie cierpię tego robić, TŻ również odmawiał w tym względzie współpracy). Mamy nieco lepiej, niż rok temu poukładane rzeczy, mamy w końcu kuchnię w pełni wyposażoną, więc już się nam nie walają po domu garnki, czy talerze. Jest lepiej i spokojniej, niż rok temu.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2014-12-16 o 08:20
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 08:15   #18
Kfiatuszek1987
Rozeznanie

Zależy z jakiej perspektywy. W tamtym roku byłam na święta u teściów, więc ominęło mnie bieganie po sklepach, stanie w kuchni, denerwowanie się czy się wszystko uda itd, oprócz udekorowania choinki w domu nie interesowało mnie nic, teściowa pomocy przy niczym nie chciała. Zakupów nie robiłam żadnych specjalnych a i tak dostałam "wałówkę" od teściowej że jedliśmy to prawie do sylwestra.
No ale gdy dwa lata temu święta były u mnie to oczywiście zakupy, zakupy i jeszcze raz zakupy i denerwowanie się na ogromne kolejki, korki i brak miejsc parkingowych, mega sprzątanie w domu (gdy święta nie były u mnie też sprzątałam ale miałam na to więcej czasu), dużo zamieszania, biegania
Stary 2014-12-16, 09:48   #19
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Mi niestety święta kojarzą się z korkami, przepychankami, gigantycznymi kolejkami w sklepach, pyskówkami, taranowaniem w komunikacji miejskiej, dzieciakami pogubionymi w marketach, sprzątaniem domu, pieczeniem ciast (uwielbiam!), kłótniami oraz z niestety biegiem i pośpiechem.
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 13:36   #20
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

- robienie mojej ukochanej sałatki z kurczaka z ananasem (tajny przepis, ale chętnym ujawnię^^)
- wkurzanie się w supermarketach
-brak miejsc postojowych przed blokiem (klnę wtedy jak krasnoludzki grabarz)
- wkurzam się na "niedzielnych" kierowców
- gromadzenie książek, których i tak w te dwa dni nie przeczytam, więc czekają do wakacji
- dbanie o siebie bardziej niż zwykle

Nie wiem, jakie będą te święta. Z pewnością bardzo smutne po odejściu kogoś bliskiego i zerwaniu z niewiernym eksem (te mieliśmy już razem...). Trochę smutnych spraw się nałozyło, więc chętnie odwołałabym w tym roku święta i mam zamiar spędzić je sama w domu śpiąc, jedząc (strasznie ostatnio zjechałam z wagi przez stres) i odmóżdżając się. Jeden dzień świąt z pewnością spędzę z dziećmi chorymi na nowotwory, na oddziale szpitalnym.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 17:16   #21
kaja1981
Rozeznanie

szczególnie religijna nie jestem, więc raczej nie mam takich odczuć typu radość, że się narodził Jezus czy coś
dla mnie to czas odpoczynku (duuużo wolnego), spotkań z rodziną, rewelacyjna motywacja do sprzątania, czas zimowych zapachów - także w kosmetykach i oczekiwanie, kiedy wreszcie ta wstrętna zima się skończy
kaja1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 17:20   #22
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sybil_ Pokaż wiadomość
żadne
dla mnie Święta to takie same dni jak inne z tą różnicą, że jest więcej wolnego , więc można wypocząć, spotkać się z rodziną, poczytać książki.W końcu to tylko dwa dni. Nie rozumiem jak można robić zapasy jedzenia jak na wojnę.
To warto spróbować zrozumieć.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 17:25   #23
paula78
Zakorzenienie

Stres i wkur.. w sklepach i robieniem ludziom wody z mógzu przez presję reklam na kupowanie, wszelakie listy prezentów dla niej i dla niego
Mam nawet tak, że zapominam, że sa święta i orientuję sie po tłoku w sklepach

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 22:22   #24
Ilsa Lund
Zakorzenienie

oglądanie vlogmas, picie grzańca, wizyty w IKEI w dzikim tłumie , ubieranie choinki, doroczne sprzeczki o czas pieczenia łososia oraz wybór formy do sernika , pytanie co kto chce na święta i dowiadywanie się że zdrowie

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-17, 07:24   #25
frania
Raczkowanie

Ludzi przed świetami łapie głupawka,wydają kupe kasy na niepotrzebne gadżety i dużo jedzenia które potem sie marnuje.Może nie wszyscy ale chyba wiekszość tak ma,nawet biorą kredyty chwilówki by bogato święta spędzić.

Edytowane przez frania
Czas edycji: 2014-12-17 o 07:31
frania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-17, 07:33   #26
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez frania Pokaż wiadomość
Ludzi przed świetami łapie głupawka,wydają kupe kasy na niepotrzebne gadżety i dużo jedzenia które potem sie marnuje.Nie mówi że wszyscy ale chyba wiekszość tak ma,nawet biorą kredyty chwilówki by bogato święta spędzić.
Tak, to jest dla mnie skrajna głupota. Czasami wręcz nie mogę powstrzymać się od komentarza jak widzę te przeładowane wózki w sklepach. Ileż to można za przeproszeniem żreć??? Toż to tylko 3 dni! Ja zawsze mam krótką listę, kilka rzeczy i nawet kasjerka w Realu kiedyś mi powiedziała, że jestem jedną z nielicznych osób, które tak mało kupują, bo właśnie poruszyłam temat przeładowanych żarciem koszyków. A jak wyraziłam do niej na głos swoją opinię na ten temat to ludzie w kolejce patrzyli na mnie jak na kosmitkę.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-18, 08:20   #27
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Tak, to jest dla mnie skrajna głupota. Czasami wręcz nie mogę powstrzymać się od komentarza jak widzę te przeładowane wózki w sklepach. Ileż to można za przeproszeniem żreć??? Toż to tylko 3 dni! Ja zawsze mam krótką listę, kilka rzeczy i nawet kasjerka w Realu kiedyś mi powiedziała, że jestem jedną z nielicznych osób, które tak mało kupują, bo właśnie poruszyłam temat przeładowanych żarciem koszyków. A jak wyraziłam do niej na głos swoją opinię na ten temat to ludzie w kolejce patrzyli na mnie jak na kosmitkę.
Bo niektórzy mają duże rodziny... i w święta cała rodzina sie zjeżdża to co, też na 2 osoby szykować bo co ludzie powiedzą? każdy ma swój rozum i jego sprawa na co kasę wydaje. Ja wielkich zakupów nie robię bo święta spędzamy poza domem, ale nie ogarniam zagladania innym w koszyk i jeszcze glosnego komentowania... chore.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-18, 08:34   #28
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Sprzątanie i paniczne szukanie prezentów 20 grudnia- to jeszcze przede mną, zresztą jak co roku za późno to robię

---------- Dopisano o 08:34 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ----------

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Bo niektórzy mają duże rodziny... i w święta cała rodzina sie zjeżdża to co, też na 2 osoby szykować bo co ludzie powiedzą? każdy ma swój rozum i jego sprawa na co kasę wydaje. Ja wielkich zakupów nie robię bo święta spędzamy poza domem, ale nie ogarniam zagladania innym w koszyk i jeszcze glosnego komentowania... chore.
Hahah, co prawda to prawda Rozumiem, mieć swoje przemyślenia, ale walić takimi poglądami przy tych ludziach? Ja też bym patrzyła jak na kosmitkę, w końcu to nie cudzy interes, czy kupuję jedzenia jak na czasy apokalipsy zombie czy tylko barszczyk i krokiecika. Poza tym niektórzy naprawdę lubią sobie DOBRZE zjeść, te przypadki płukania żołądka w szpitalu z przejedzenia to nie są legendy.

Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Czas edycji: 2014-12-18 o 08:36
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-18, 09:01   #29
GrumpyCat
Wredny kotecek

A co do prezentów... zaczęłam ogarniać temat na początku września i od ponad miesiąca wszystko leży pięknie popakowane Wszystko kupowane po trochu i bardzo przemyślane. Teraz portfel pełny a wydatków koniecznych brak, można odłożyć w skarpetę Nie ogarniam latania za prezentami w dniu wigilii ale nie komentuję głośno

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

Cytat:
Napisane przez frania Pokaż wiadomość
Ludzi przed świetami łapie głupawka,wydają kupe kasy na niepotrzebne gadżety i dużo jedzenia które potem sie marnuje.Może nie wszyscy ale chyba wiekszość tak ma,nawet biorą kredyty chwilówki by bogato święta spędzić.
Bo świat się na konsumpcji opiera :P Pieniądz sam w sobie nie ma absolutnie żadnej wartości, można zbierać ale i tak po to żeby wydać więc....
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-18, 09:10   #30
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
A co do prezentów... zaczęłam ogarniać temat na początku września i od ponad miesiąca wszystko leży pięknie popakowane Wszystko kupowane po trochu i bardzo przemyślane. Teraz portfel pełny a wydatków koniecznych brak, można odłożyć w skarpetę Nie ogarniam latania za prezentami w dniu wigilii ale nie komentuję głośno

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

Bo świat się na konsumpcji opiera :P Pieniądz sam w sobie nie ma absolutnie żadnej wartości, można zbierać ale i tak po to żeby wydać więc....
Mi w dniu Wigilii nigdy nie zdarzyło się, żeby kupić prezent. Ale kilka dni przed jak najbardziej. Strasznie to frustrujące i co roku zła jestem na siebie za to Najgorzej, jak trzeba całą rodzinę obkupić. W tym roku tylko TŻ, więc nie ma problemu, ale i tak będę częścią tego wielkiego tłumu w galerii i mi słabo.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości