Ziemniaczki z baru sałatkowego w Pizza Hut - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-02-02, 11:51   #1
Katarynka1
Raczkowanie

Kojarzycie może te małe ziemniaczki? Może któraś z was wie, jak zrobić sos do nich, i czy na dużych ziemniakach też będzie tak dobrze smakować? Uwielbiam te ziemniaki (mogę je jeść z sałatkami zamiast pizzy ), a ze zdolnościami do gotowania u mnie cienko, więc nawet ciężko mi jest się domyślić (naprawdę, zero pomysłów), jak te ziemniaki przyrządzić... Liczę na pomoc

Wyszukiwarka mi nic nie wypluła, tylko przepisy na pizzę

No heeeej żadna nie ma pomysłu?

Edytowane przez Nutka
Czas edycji: 2007-02-13 o 17:06
Katarynka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-07, 12:16   #2
marsi11
Zakorzenienie

Dot.: Ziemniaczki z baru sałatkowego w Pizza Hut

ja też uwielbiam te ziemniaczki zawsze sie nimi opycham
moj tato kupil kiedys takie malusie ale w ....puszcze, byly w takiej dziwnej zalewie ale calkiem dobre. Nie powiem Ci firmy bo to juz dawno bylo

ja czasem robie kartofel salad (nie wiem jak to sie pisze) tez bardzo dobre, przepis na pewno znajdziesz w necie

pozdrawiam
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-07, 19:23   #3
Katarynka1
Raczkowanie

Dzięki wielkie, znalazłam bardzo szybko Ta sałatka też napewno będzie dobra, w czasach ziemniakowego głodu zastąpi mi ziemniaczki z Pizza Hut. Począwszy od jutra
Stary 2007-02-08, 11:12   #4
marsi11
Zakorzenienie

na mnie ludzie zawsze sie patrza w pizza hut poniewaz nabieram salatke w mega ilosciach,cale szczescie,ze teraz jest promocja na dokladke,ze jesz ile chces, wiec teraz juz nie nabieram takiej sterty hihihih, ale ze mnie pazera na ziemniaczki

zobacz jeszcze ten link, niby podobne do kartofel salad ale moze warto sprobowac, ja bym dodala tu jeszcze duzo duzo szczypiorku
http://studentnews.pl/serwis.php?s=75&pok=2042

Edytowane przez Nutka
Czas edycji: 2007-02-13 o 17:07
Stary 2007-02-13, 15:42   #5
Katarynka1
Raczkowanie

marsi11, tej promocji już niestety nie ma była tylko do końca roku 2006 (chociaż ja się załapałam i w styczniu, kelnerka nie wiedziała chyba o zakończeniu promocji), zwróć uwagę - w karcie w tym zielonym prostokącie gdzie jest tekst o sałatce nie ma juz zdania "... i dokładaj ile chcesz"... Może na lato znowu zrobią - warzywa są wtedy takie tanie..
Stary 2007-02-13, 21:34   #6
marsi11
Zakorzenienie

ja bylam w niedawno, mysle,ze ta promocja obowiazuje nadal. W kocu sama powiedz ile mozna wziac dokladek salatki
to jest promocja w ktorej klient tylko czesciowo ja konsumuje zatem pewnie dlatego nie sciagneli jej do tej pory. Ale mnie ochota naszla na salatke
Stary 2009-05-14, 13:43   #7
Apsik
Rozeznanie

GG do Apsik

Cytat:
Napisane przez Katarynka1 Pokaż wiadomość
Kojarzycie może te małe ziemniaczki? Może któraś z was wie, jak zrobić sos do nich, i czy na dużych ziemniakach też będzie tak dobrze smakować? Uwielbiam te ziemniaki (mogę je jeść z sałatkami zamiast pizzy ), a ze zdolnościami do gotowania u mnie cienko, więc nawet ciężko mi jest się domyślić (naprawdę, zero pomysłów), jak te ziemniaki przyrządzić... Liczę na pomoc

Wyszukiwarka mi nic nie wypluła, tylko przepisy na pizzę

No heeeej żadna nie ma pomysłu?

Widzę, że wątek trochę stary ale może nadal masz ochotę na te ziemniaczki?

Przez jakiś czas próbowałam zrobić identyczne i myślę, że mi się udało. Moja rodzina je uwielbia i często goszczą na naszym stole. Mam nadzieję, że będzie Ci się chciało i wypróbujesz przepis:

Puszka ziemniaczków (są konserwowe jak marchewka czy kukurydza, jeśli nie masz takich to ugotuj ziemniaki w mundurkach i przestudź, dobrze, jeśli są małe, jeśli większe to pokrój)
Marynata:
Pół litra wody
kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna)
łyżeczka suszonego czosnku
łyżka cukru
łyżka suszonej natki pietruszki
łyżeczka (płaska) suszonej bazylii
4 łyżki octu
2 łyżki oleju

Przygotowujemy rosół (czyli w 0,5 litra wody rozpuszczamy kostkę), wsypujemy cukier (musi się rozpuścić), następnie dodajemy wszystkie przyprawy, ocet i na końcu olej. Ja robię dosyć ciepły, żeby wszystko ładnie się połączyło. Później zostawiam do ostygnięcia.

Przygotowane ziemniaki zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (ja zostawiam ją zwykle na noc, rano kończę sałatkę i jest na śniadanie).

Po odpowiednim czasie odlewamy marynatę i przekładamy ziemniaczki do czystej miski.

Przygotowujemy sos:

3łyżki śmietany kwaśnej
3łyżki majonezu
łyżeczka czosnku
1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
1 łyżeczka oregano
odrobina soli i pieprzu

Wszystko ze sobą mieszamy i gotowym sosem polewamy ziemniaczki. Można je wstawić jeszcze na chwilę do lodówki, żeby wszystko się przegryzło i gotowe. Bardzo polecam.

Edytowane przez Apsik
Czas edycji: 2011-06-24 o 14:05
Apsik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości