pielegnacja - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-28, 13:28   #1
poiglot91
Zakorzenienie

pielegnacja

Drogie wizazanki kieruje do was pytanko dotyczace pielegnacji ciala podczac ciazy... co robic, jakich kosmetykow uzywac,(moze jakies domowe sprawdzone sposoby) zeby uniknac np. rozstepow. jestem w ciazy i bardddzo boje sie ze nie powroce do swojego wczesniejszego wygladu ... do wczesniejszej figury ktora naprawde bardzo lubie, boje sie ze obwisna mi piersi... pojawi sie celluit, rozstepy... powiedzcie i doradzcie co robic zebyu tego uniknac... Pozdrawiam i dziekuje z gory***i jeszcze jedno pytanko.. w ktorym miesiacu ciazy mozna rozjasniacm wlosy? pozdrawiam
Stary 2008-08-28, 14:16   #2
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor
Dot.: pielegnacja

wiesz...co do włosów...słyszałam różne opinie.jedni twierdzą, że nie można wogóle inni, że można.Ja jednak z robieniem baleyage a dokładnie odrostów postarałam się wytrzymać zapobiegawczo do końca I trymestru.....

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 15:43   #3
pappaya
Zadomowienie

Jeśli chodzi o rozstępy, to ja się o nie obawiałam ponieważ moja mama miała duże rozstępy po ciąży ( a w zasadzie 3 ciążach) i myślałam ze u mnie będzie to samo. Jednak okazało się inaczej. Nie mam żadnych rozstępów nigdzie i nie wiem czy to dlatego ze dbałam o dobra dietę w ciąży i smarowałam codziennie ciało balsamem z witamina E lub oliwka czy dlatego ze mój brzuch nie był bardzo duży. A może jedno i drugie.
Co do domowych sposobów to chyba najlepsza jest oliwa z oliwek
Stary 2008-08-28, 15:53   #4
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

No ja używam narazie tylko olivki ale kupiłam tą w żelu...a po wypłacie wrześniowej kupie chyba kremik jakiś

Maja
Stary 2008-08-28, 16:02   #5
Paula Szyszka
Zadomowienie

ja używam cały czas oliwki w żelu jonshona i jak na razie ( odpukać puk puk) nie mam rozstępów nigdzie a jestem w 7 miesiącu ciąży! brzuszek i piersi smaruję nią rano i wieczorem i raz na 2 dni całe ciałko po kąpieli

co do rozjaśniania włosów też słyszałam różne opinie ale większość mówi że dla świętego spokoju lepiej poczekać przez I trymestr a później sobie zrobić włoski
Paula Szyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 09:11   #6
Kamilanet
BAN stały

GG do Kamilanet Send a message via Skype™ to Kamilanet

hej - oto moje spostrzeżenia
miałam ogromny brzuch (przed ciażą 60 cm pod koniec ponad 120 cm), nie ma żadnego rozstępu http://www.wizaz.pl/forum/attachment...8&d=1171218804 - oto zdjęcie
moim zdaniem najważniejsze jest REGULARNE nawilżanie lub natłuszczanie - jak kto lubi. Nawet kilka razy dziennie a już na pewno po kąpieli (skóra wtedy najbardzie się wysusza)
używałam jakiegokolwiek nawilżacza, najbardziej przypadł mi jednak do gustu olejek jojoba.
Dobry jest też, aczkolwiek delikatny hudosil hudlotion. Teraz też go używam, smaruje nim także Filipa.
Najważniejsze też jest by nie uzywać podjędrniaczy. one napinają skórę a to złe.

piersi są ok - nie narzekam - właśnie powoli kończę karmić.
Kamilanet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 10:53   #7
precious_81
Wtajemniczenie

Możesz używać balsamów na rozstępy. Najlepiej używac ich zapobigawczo zanim się pojawią bo później ciężko się pozbyć rozstępów. Na biust można równiez używać preparatów na rozstępy, ale trzeba omijać okolice brodawek.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-29, 10:57   #8
poiglot91
Zakorzenienie

dziekuje poprostu ja mam tendencje do rozstepow.. zakupie sobie oliwe z oliwek i oliwke w zelu i balsam jakis i bede sie smarowala... no wlasnie tez tak slyszalam ze pfzez pierwsze 3 miesiace najlepiej jest nie malowac wlosow.. potem juz mozna no coz tyle wytrzymam napewno
Stary 2008-08-29, 11:13   #9
Lija28
Raczkowanie

GG do Lija28

Co do rozstepow, to moim zdaniem jest wlasnie najlepsza oliwa z oliwek. Wbrew temu co sobie myslalam super sie wchlania - lepiej niz olejki kosmetyczne. No i smarowac sie nie tylko rano i wieczorem czy po kapieli ale najlepiej kilka razy dziennie. Do porodu zostalo mi dwa tygodnie i poki co nie mam zadnego rozstepa
A jesli chodzi o farbowanie wlosow to nie ma zadnych przeciwwskazan - ja caly czas od poczatku regolarnie robie odrosty - trzeba tylko troszke dluzej trzymac rozjasniacz bo wolniej "łapie" w ciazy...
Lija28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 14:58   #10
poiglot91
Zakorzenienie

okej super dzieki a powiedz mi.. tylko uzywasz tej oliwy z olwiek?
Stary 2008-08-29, 20:26   #11
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Prawda jest taka, ze rozstepom nie da sie zapobiec, zni ich zminimalizowac. To, czy rozstepy sie pojawia zalezy od wieloletniej diety przed ciaza i od sklonnosci. Jedyne, co mozna zdzialac oliwka, to zeby sie skora nie luszczyla i nie swedziala.
A wedlug lekarzy i kosmetologow (przynajmniej w USA) wlosow nie powinno sie podawac zadnym chemicznym procesom, bo substancje przenikaja do dziecka, a poza tym organizm w ciazy jest delikatniejszy i inaczej reaguje na rozne substancje.

Juleczka

Maleństwo

spicegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-30, 14:24   #12
Zuziunia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Lija28 Pokaż wiadomość
ja caly czas od poczatku regolarnie robie odrosty - trzeba tylko troszke dluzej trzymac rozjasniacz bo wolniej "łapie" w ciazy...
Oczywiście, że można, najlepiej jednak aby rozjaśniacz nie dotykał skóry głowy, rób balejaż przez folię. A farba/rozjaśniacz łapie inaczej bo tak hormony działają.
Zuziunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 17:41   #13
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez spicegirl Pokaż wiadomość
Prawda jest taka, ze rozstepom nie da sie zapobiec, zni ich zminimalizowac. To, czy rozstepy sie pojawia zalezy od wieloletniej diety przed ciaza i od sklonnosci. Jedyne, co mozna zdzialac oliwka, to zeby sie skora nie luszczyla i nie swedziala.
A wedlug lekarzy i kosmetologow (przynajmniej w USA) wlosow nie powinno sie podawac zadnym chemicznym procesom, bo substancje przenikaja do dziecka, a poza tym organizm w ciazy jest delikatniejszy i inaczej reaguje na rozne substancje.
A ja właśnie czytałam, że nie ma udowodnionej teorii, że substancje przenikają do dzidzi. Conajwyżej może nas drażnić zapach....

Maja
Stary 2008-08-30, 17:52   #14
Sandrunia Niepoń
Zadomowienie

GG do Sandrunia Niepoń Send a message via Skype™ to Sandrunia Niepoń

Cytat:
Napisane przez poiglot91 Pokaż wiadomość
dziekuje poprostu ja mam tendencje do rozstepow.. zakupie sobie oliwe z oliwek i oliwke w zelu i balsam jakis i bede sie smarowala... no wlasnie tez tak slyszalam ze pfzez pierwsze 3 miesiace najlepiej jest nie malowac wlosow.. potem juz mozna no coz tyle wytrzymam napewno

Przy pierwszej ciazy i drugiej uzywalam krem na rozstepy dla kobiet w ciazy Fissan nie mam rozstepow i mam nadzieje,ze ich nie bedzie.Podobno jest to genetyczne i zalezy od ciala(patrz na mame)
Co do wloskow to zrobilam odrost jak bylam w ciazy(niewiedzialam)
i tydzien temu(jutro koncze 5 miesiac ciazy)zrobilam odrost zeby jak najpozniej od pierwszego trymestru

Przyszedł na świat 2009.01.06

Sandrunia Niepoń jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-01, 12:09   #15
nimfetka
Zadomowienie

byłam dziś w sklepiezielarskim i Pani sprzedawczyni ( całe życie swe dośc długie siedzi własnie w tym sklepie i jak dla mnie jest ekspertem ) powiedziała,że najlepsze preparaty na rozstepy to oliwa z oliwek i olej z np pestek winogron,oraz fisan.I dziś jak wróciłam cała oliwkowa jestem,....
mam nadzieje,ze po urodzeniu będa efeky

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-01, 12:50   #16
Lija28
Raczkowanie

GG do Lija28

Cytat:
Napisane przez poiglot91 Pokaż wiadomość
okej super dzieki a powiedz mi.. tylko uzywasz tej oliwy z olwiek?
W zasadzie mozna powiedziec, ze tylko oliwy z oliwek bo na poczatku kupilam sobie kremik specjalnie dla kobiet w ciazy ale dostalam od niego uczulenia, potem kupilam sobie "Mustelle" - polecana przez wiekszasc kobiet - ale odrzucal mnie zapach tego kremu i on zostawia na skorze taka cienka powloke do ktorej przyklejaly mi sie wszystkie paproszki i klaczki od bluzek czego finalem bylo okropne swedzenie brzucha!!! I tak w reultacie odlozylam wszystkie te kremy na bok i smaruje sie tylko oliwa z oliwek
Lija28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-01, 13:07   #17
Kamilanet
BAN stały

GG do Kamilanet Send a message via Skype™ to Kamilanet

u mnie też dermatolog poleciła oliwę z oliwek, ja jednak wolę jojobę jest dla mnie jakby mniej tłusty.

jedna z was napisała że rozstępy to geny, dieta itp. - to fakt. Na problemy ze skórą i ciałem pracujemy z różnych stron.Nie da się tego cofnąć np. połykając jakieś tabletki lub smarując się tylko balsamem lub oliwą.
Działanie musi być synergiczne.
Kamilanet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 05:27   #18
ilonchen
Raczkowanie

Ja farbowałam włosy pod koniec 12 tygodnia, ale na folię.Włosy w ciąży mam straszne.Są tak suche że się aż rwą.
Co do kremu na rozstępy to smaruję zawzięcie.Mam do nich skłonności.Co ciekawe moja mama nie ma ani jednego. Próbuje kremu Eris.

ilonchen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-22, 10:21   #19
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
A ja właśnie czytałam, że nie ma udowodnionej teorii, że substancje przenikają do dzidzi. Conajwyżej może nas drażnić zapach....
Z głowy owszem, z włosów raczej ciężko. Przenikanie działa w drugą stronę, z ciała do włosa, nie odwrotnie.

Cytat:
Napisane przez Sandrunia Niepoń Pokaż wiadomość
Przy pierwszej ciazy i drugiej uzywalam krem na rozstepy dla kobiet w ciazy Fissan nie mam rozstepow i mam nadzieje,ze ich nie bedzie.Podobno jest to genetyczne i zalezy od ciala(patrz na mame)
Co do wloskow to zrobilam odrost jak bylam w ciazy(niewiedzialam)
i tydzien temu(jutro koncze 5 miesiac ciazy)zrobilam odrost zeby jak najpozniej od pierwszego trymestru
Ten preparat z tego co czytałam jest na biodra, brzuch, pośladki, uda i boki. A co robiłaś z biustem, jeśli mogę spytać? Ten sam krem? Czy jest może jego biustowy odpowiednik?

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-22, 12:46   #20
safija
Raczkowanie

GG do safija

Ja polecam Bio Oil i wlasnie Flissan. Jestem w 5 miesiacu, stosuje naprzemiennie (rano krem, wieczorem olejek) i narazie jest spoko i mam nadzieje ze to sie nie zmieni
Moje siostry uzywaly tylko Flissan podczas ciazy i nie maja rozstepow.
safija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-08, 14:39   #21
eklerka
Zakorzenienie

Krem na rozstępy

Wiem, że nie wszystkie oceniacie kosmetyki na KWC. Napiszcie, jakie zabiegi i kremy stosujecie/stosowałyście w ciąży i czy pomogły.

Z góry dziękuje

eklerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-08, 17:47   #22
im.13
Raczkowanie

Dot.: Krem na rozstępy

Eklerko
Ja od 5-go miesiąca ciąży stosowałam 2 razy dziennie oliwkę i krem na rozstępy firmy Ziaja- tylko i wyłącznie ten kremik, cena ok. 13zł i jestem zadowolona. Przy kolejnej ciąży będę stosowała ten duecik ponownie, bo nie zawiódł mnie- skóra na udach, pośladkach i na brzuszku była i jest gładka, jędrna i ani śladu żadnego rozstępu- mam nadzieję, że i Tobie pomoże, pozdrawiam
im.13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-08, 22:04   #23
blau
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez eklerka Pokaż wiadomość
Wiem, że nie wszystkie oceniacie kosmetyki na KWC. Napiszcie, jakie zabiegi i kremy stosujecie/stosowałyście w ciąży i czy pomogły.

Z góry dziękuje
Na rozstępy świetna jest oliwka Hipp.

68>67>66>65>64>63>62>61>60>59>58>57
Ehhh trzeba wziąć się w garść!
blau jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-08, 22:41   #24
AnnGabi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eklerka Pokaż wiadomość
KWC.
a ja sie s'confusingowalam.. co to znaczy? ;>
AnnGabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-09, 08:51   #25
jastinada
Wtajemniczenie

GG do jastinada

Ja używam balsamu Palmers (24tc) póki co pomaga

moje maleństwo
jastinada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-09, 08:54   #26
blau
Rozeznanie

Wink Dot.: Krem na rozstępy

Cytat:
Napisane przez AnnGabi Pokaż wiadomość
a ja sie s'confusingowalam.. co to znaczy? ;>
KWC to skrót od Kosmetyk Wszech Czasów http://www.wizaz.pl/kosmetyki/

68>67>66>65>64>63>62>61>60>59>58>57
Ehhh trzeba wziąć się w garść!
blau jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-09, 08:57   #27
im.13
Raczkowanie

Na pewno każda z nas ma swój sprawdzony sposób ale mnie od wieków babcia mówiła, że oliwka jest najlepszym kosmetykiem dla ciężarnej i mamusi też- zgadzam się z tą tezą , więc oliwka jest ze mną zawsze, no a kremik Ziaja...mam cichą nadzieję, że wkrótce się przyda ...
im.13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-09, 16:03   #28
jastinada
Wtajemniczenie

GG do jastinada

u mnie oliwka to tak średnio na jeża podchodzi,nie próbowałam jeszcze oliwy z oliwek...reszta powoduje u mnie jeszcze większy świąd skóry jaki mi towarzyszy przy cholestazie.Myślę,że każda z nas musi pod sieboe dobrać odpowiedni kosmetyk

moje maleństwo
jastinada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-09, 18:35   #29
krolowaa
Zadomowienie

GG do krolowaa

od poczatku ciąży oliwka na przemian z róznymi balsamami.
całkiem niedawno wycztałam ,ze oliwka wcale nie jest taka dobra dla kobiet w ciazy
fakt faktem ,ze kiedy posmaruje ciało oliwką to ona jednak sie nie wchłania tak dobrze ,wiekszosc zostaje w poscieli!
aktualnie uzywam kosmetyk z którego jestem bardzo zadowolona i widze po nim natychmiastowe efekty,skóra wchłania kosmetyk,nic mi sie nie przylepia do skóry.
ten cudowny kosmetyk to ''dermoplastyczny uelastyczniajacy fluid do ciała''[zawiera kolagen wiec to moze tak działa] -collistar,wart swojej ceny .

http://otworz-oczy.org/?page=1
krolowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 19:35   #30
Nenah
Rozeznanie

GG do Nenah

Ja też na początku ciąży używałam oliwek takich dla dzieci, potem znajoma poleciła mi maść Fissan (sprawdzona przez nią i jej siostrę) i teraz tym smaruję brzuszek i nie tylko. Maść jest dość gęsta więc trzema wykonać taki mini masaż. Jak na razie sprawdza się, nie zauważyłam żadnych rozstępów a jestem w połowie 7 miesiąca (używam 2 go-opakowania).

Kubusiu Skarbie w końcu jesteś z nami - 17.02.2009 g. 18:35

Nenah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości