Techniki suszenia włosów. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Fryzury i styling

Notka

Fryzury i styling Forum dla osób, które interesują się stylizacją fryzur oraz stylingiem. Chcesz pogłębić swoją wiedzę, podzielić się doświadczeniem? To miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-10-27, 14:49   #1
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Techniki suszenia włosów.

Od dawna wiadomo, że 50% udanej fryzury zależy od ciecia, a drugie 50% - od umiejętnego modelowania. Dlatego pomyślałam, że przydałby się wątek, w którym opisywałybyśmy techniki suszenia/modelowania wlosów i wklejały zdjęcia tego, co nam po takich zabiegach wychodzi na głowie.

Nie ukrywam, że sama od dawna walczę z włosami i poszukuję skutecznego sposobu na wyprostowanie falowanych włosów tylko za pomocą suszarki. Dlatego liczę na szczególne wsparcie w tej kwestii.

Oczywiście, mile widziane też techniki suszenia, które efektują pięknymi lokami.
Słowem, wszystko czym możecie się w tej kwestii podzielić.
invissible jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-27, 20:03   #2
spadam_z_dachu
Rozeznanie

Dot.: Techniki suszenia włosów.

Jeśli chodzi o loki- najlepiej nie suszyć wcale
spadam_z_dachu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-27, 21:58   #3
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

To wiem z doświadczenia, choć nic-nie-robienie nie daje takich efektów, jak niektóre sposoby... Choćby z ręcznikiem taki jeden, którego niestety nie znam w całości, a widziałam kiedyś w jakimś temacie z lokami. :P
Stary 2007-10-29, 18:06   #4
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

up, up!
Stary 2007-10-29, 18:53   #5
Biedronaa81
Raczkowanie

Ja też się chętnie dowiem
Stary 2007-10-30, 18:09   #6
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

up
Stary 2007-10-31, 21:05   #7
spadam_z_dachu
Rozeznanie

A ja bym chciała może jednak poruszyć temat suszarek

Jak to jest z tą jonizacją i zimnym nawiewem? Chodzi mi o efekt... Napuszony baran, włosy jak poniszczone czy może jednak ładne skręty, jakby wysuszone bez użycia jakichkolwiek sztucznych metod?
spadam_z_dachu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-31, 21:30   #8
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

zimny nawiew - pic na wodę. na moich włosach nie ma żadnej różnicy. no, może poza ty,ze suszę dwa razy dłuzej.
Stary 2008-03-11, 18:58   #9
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

podnoszę!
Stary 2008-03-11, 19:35   #10
sue.
BAN stały

GG do sue.

Kręcone suszyć naturalnie - ugniatać, ugniatać i jeszcze raz ugniatać.

Ja sie kładę z wilgotnymi włosami spać i juz poduszka sama sobie z nimi radzi.

Można też dyfuzorem, ale osobiście nie posiadam, więc niech może dziewczyny się wypowiedzą
sue. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-12, 13:39   #11
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

a jakieś porady odnośnie prostych włosów?
Stary 2008-03-12, 14:02   #12
izuu
Wtajemniczenie

GG do izuu

hmmm mam proste, długie i CIENKIE:/ włosy. po kilku latach prób i błędów, wreszcie umiem je wysuszyć, żeby wyglądaly jako tako
pierwszy sposób - najłatwiejszy: pochylamy głowę mocno do przodu i tak suszymy włosy od nasady, przeczesując jednocześnie je płaską szczotką - to mi prostuje końcówki i unosi fryzurke
sposób drugi - na dużej okrągłej szczotce. najlepszy w połączeniu z pianką. ja małą ilość nabłyszczającej pianki rozprowadzam równomiernie na całej długości włosków. najpierw podobnie jak w przypadku pierwszym podsuszam włosy z glową pochyloną w dół tak, aby były wilgotne lekko. mozna także po prostu przeczekać aż same podeschną. potem poszczególne pasma suszę za pomoca okrągłej szczotki, odbijam je od nasady i wyciągam na boki. końcówki podwijam na koniec zimnym nawiewem sobie tak jakby burzę i podnoszę u nasady ta fryzurkę.

i wtedy moje włosy jakos wyglądają. mam je bardzo podatne, dlatego używam pianki aby utrwalić efekt. hmm nie napisałam chyba nic odkrywczego dlatego mam nadzieje, ze mój opis jest zrozumiały. ale wydajemi się, że każdy powinien sobie wypracować swoją metodę, oczywiście dobrze jest podpatrywac fryzjera jak to robi na naszej głowie, ale i tak własny, dostosowany do potrzeb czy nawet wielkosci suszarki sposób jest najlepszy!
izuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-12, 15:27   #13
Eleanor Rigby
Raczkowanie

Ja mam włosy, które się trochę kręcą bez suszenia, a z suszeniem gorącą suszarką wychodzi napuszony baran Przeczesywanie szczotką podczas suszenia za dużo nie daje, a modelowanie na grubej okrągłej powiedzmy, że daje efekty, ale muszę się sporo namachać. Najlepiej wychodzi mi suszenie taką szczotko-suszarką. Coś w stylu tego co jest w tej gazetce rossmana : http://www.wizaz.pl/forum/attachment...postid=6857341 jako lokówka szczotka.

Najmniej pracy, bo to suszarka i szczotka w jednym. Najpierw podsuszyć włosy z głową w dole, doszuszyć na tej szczotce i na koniec dosuszyć znów suszarką. Chwała teściom, że mi kupili na gwiazdkę
Stary 2008-03-12, 16:44   #14
spadam_z_dachu
Rozeznanie

Ale loków nie należy przeczesywać szczotkę samą w sobie, bo wtedy właśnie jest puch! I dlatego Ci nie wychodziło
Stary 2008-03-13, 09:21   #15
Eleanor Rigby
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez spadam_z_dachu Pokaż wiadomość
Ale loków nie należy przeczesywać szczotkę samą w sobie, bo wtedy właśnie jest puch! I dlatego Ci nie wychodziło
wiem, wiem. Kiedy chcę mieć kręcone to ich nie czeszę, tylko kiedy staram się je wygładzić. Problem jest taki, że najlepiej się kręcą naturalnie bez suszenia (z suszarką też się kręcą, ale są napuszone trochę - ja tego nie lubię), a w zimę to ja niestety muszę je suszyć, bo inaczej zaraz chora jestem, więc wolę je prostować lub modelować.
Stary 2008-03-13, 12:54   #16
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Hmm.
Dzięki za opis Izuu.
Ja już kombinowałam na różne różniaste sposoby, ale chyba najlepiej sprawda się u mnie taki:
- na mokre włosy nakładam coś zabezpieczającego przed ciepłem
- rozczesuję (b. delikatnie!)
- podsuszam z głową w dół, przeczesując płaską szczotką
- potem suszę dalej, wyciągając pasma na tej samej płaskiej szczotce i nie zawijam ich w żaden sposób - > spryskuję lakierem

Tak wychodzą mi włosy w miarę proste, pofalowane jedynie przy grzywce, która jest wycieniowana i nijak nie chce się wyprostować razem z resztą... Oczywiście najbardziej idealnie wychodzi po prostowicy... Ale prostowanie włosów co 2 dni byłoby dla nich zabójstwem, zwłaszcza, że są cienkie i delikatne.

Ale oczywiście nadal poszukuję jeszcze innych technik, więc jak coś znacie, to dopisujcie
Stary 2008-03-13, 13:07   #17
ningio
Raczkowanie

a mogę wiedzieć jakiej używasz tej odżywki przeciw niszczeniu temperaturą ? bo szukam jakiejs do modelowania suszarką
ningio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-13, 17:51   #18
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

To raczej nie odżywka... Tylko takie "mleczko". Ja mam jeszcze na składzie starą wersję Hot Liss'a L'Oreala. (takie coś baaaardzo podobne i w składzie i w konsystencji, tylko w innym opakowaniu.) Z tym, ze ona jest bardziej do prostownicy, tak jak i Hot Liss, więc używam jej odrobinkę i tylko na końcówki.
A jeśli chodzi o odżywki, to używam zwykłej Pantene ze złotej linii, czasem WAXa (ale to zaledwie kilka razy, od niedawna stosuję) i czasem takie cuś - Fluid Gliss Kur'a z olejkami pielęgnacyjnymi.
Stary 2008-03-30, 20:26   #19
Pyra1990
Zakorzenienie

Ja bylam u fryzjera wczoraj i pani mi wysuszyla tak wlosy, ze byly idealnie proste bez prostownicy sama sie zdziwilam... brala pasmo na okragla szczotke i suszarke przykladala az do wlosow... Myslalam, czy mi czasme ich nie popali ale efekt był super

I'll never let you down...
Pyra1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-02, 16:10   #20
anitka56711
Raczkowanie

kosmetyki przeciw gorącemu powietrzu suszarki:)

witam chciała bym dowiedzieć sie jakie waszym zdaniem są najlepsze kosmetyki chroniące włoski podczas ich suszenia , tylko w takiej przystępnej cenie ponieważ nie mam dużo kasy eh a coś trzeba zrobić żeby były ładniutkie pozdrawiam
anitka56711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-02, 16:18   #21
fliegus07
Raczkowanie

zeby wyprostowac fale i loki najlepiej suszyc włosy bardzo mocnym nawiewem naciagajac je (wygładzając) bardzo szeroką szczotką włosy suszyc od gory do dołu (trzymac suszarke tak aby awiew szedł w dół) i nie machac nią zbyt wiele zeby włosy układały ię gładko i cały czas czesac i naciagac (tylko nie czesac grzebieniem tylko ta szeroka szczotka) jak ktos chce utrwalic efekt moze delikatnie wilgotne włosy spryskac lakierem

a jak ktos chce loki to najlepeij ponosic włosy w recxzniku chwilke potem nalozyc troche pianki albo jakiejs odzywki pogniesc wszystkie i tak suszyc caly czas gniotac.. anajlepiej dokupic sobie dyfuzor do suszarki... jak wyschną mozna je delikatnie spryskac wodą i wtedy poudniatac i lekko polakierowac.. zeby nie były suche i spuszone

Edytowane przez fliegus07
Czas edycji: 2009-05-02 o 16:19
fliegus07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fryzury i styling

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości