Jakie autko? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-04, 14:44   #1
nikitatka
Raczkowanie

Jakie autko?

Szukam samochodu tak do 60 tys. maksymalnie, i raczej nie z tych typowo miejskich. Lubię ostrzejszą jazdę (te wszystkie szowinistyczne uwagi doprowadzają mnie do szału,to nieprawda, że każda baba jeździ jak łamaga, 40 na godzinę :/), więc przydałby się jakiś lepszy silnik. Mogłybyście coś polecić?
nikitatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 15:51   #2
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Dot.: Jakie autko?

hmm do 60tys sporo autek ciekawych by się znalazło
fajnie jakbyś tylko określiła czego mniej-więcej szukasz - czy benzyna czy diesel, jakie minimalne wyposażenie? z salonu czy mogą być używane? i jakie przykładowe auta Ci się podobają? wtedy łatwiej jest się odnieść i coś zasugerować

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 16:32   #3
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Honda Civic Type S

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 13:22   #4
nikitatka
Raczkowanie

Nie musi być diesel, ale jeśli benzyna, to na pewno więcej niż 90 KM Raczej z salonu, nie mam zaufania do używanych aut. Przydałoby się trochę miejsca w środku. A co do wyposażenia, to aż tak skonkretyzowanych życzeń nie mam. Na pewno poduszki powietrzne Nie wiem, może coś z fiata?
Stary 2009-05-05, 13:24   #5
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Honda Civic Type S

Jest PIĘKNA!!!!!!!!!!!!!!!!

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 13:46   #6
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Honda Civic Type S

w 60tys chyba się nie zmieści (chociaż szczerze mówiąc nie wiem po ile stoi:P)
ale fakt, jest ładna

Cytat:
Napisane przez nikitatka Pokaż wiadomość
Nie musi być diesel, ale jeśli benzyna, to na pewno więcej niż 90 KM Raczej z salonu, nie mam zaufania do używanych aut. Przydałoby się trochę miejsca w środku. A co do wyposażenia, to aż tak skonkretyzowanych życzeń nie mam. Na pewno poduszki powietrzne Nie wiem, może coś z fiata?
Hmmm, ciężko w sumie tak pomóc, bo każdy ma inny gust.. ale ja np pół roku temu oglądałam w salonie Kia Ceed - fajnie się prezentuje, w środku również nieźle.. ogółem dobrze się nim czułam
tata jeździ Kia Sorento od 4 lat i na awaryjność w ogóle nie narzeka

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2377270 - kia ceed (fajnie prezentuje się w wersji 3drzwiowej)

pisałaś o fiacie, przejrzałam allegro i też coś by się znalazło ciekawego

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7714928 - nowy fiat bravo, nie taki zły, choć nie powala

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8320545 - nowe leonki też są całkiem niezłe moim zdaniem, choć dodałabym mu parę koni

cenami nówek z allegro można się sugerować ale tak czy siak w salonie dowiesz się dokładniej - wszystko zależy jakie sobie wybierzesz wyposażenie no i te wyżej podane przeze mnie autka aż tak wielu koni nie mają (chociaż nie wiem na ilu dokładnie Ci zależy- więcej niz 90km posiadają)

przejrzyj może allegro, podaj linki aut które wpadły Ci w oko - a może ktoś doradzi czy warto kupić czy nie
powodzenia!

Stary 2009-05-05, 16:26   #7
justinkaX
Raczkowanie

Hondę kupisz do 60 tyś, ale używaną kochana... autko boskie... 140 koni jeju jeździ ponad 2 stówy, a jaki dźwięk silnika... mmm tez kocham sobie driftować dlatego mam starą renówkę i mogę się nią tłuc ile wlezie. Osobiście choruje na Opla Insignię, ale się w 100 tyś nie wyrobię ;-p
Ale z niższej półki polecam Opel Vectra 5 DR 1.9 CDTI ma dopalenie :-D Mazda 6 exclusive, ale to drogie auta.... :-( Peugeot 308 ujdzie bo ładny, taki kobiecy i do 60 tys nowy i ewentualnie nowy ford mondeo :-D sąsiad taki ma i jest miodek :-]
justinkaX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 17:29   #8
srubka
Zakorzenienie

moze Cadillac?
http://otomoto.pl/cadillac-bls-1-9-d-C8564496.html
Stary 2009-05-06, 09:37   #9
nikitatka
Raczkowanie

justinkax, mi zależy na nowym autku... To bravo, do którego podałyście link jest całkiem ok, może tylko kolor bym zmieniła na czerwony Ale orientujecie się, ile ono kosztuje, jeśli chodzi o te najnowsze modele z 2009 roku? Do 60 tys. jeszcze się zmieści?
Stary 2009-05-06, 10:04   #10
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

zmieści, tylko silnik będzie mniejszy
zobacz tutaj: http://www.fiat.pl/index.php?pid=112&id_model=23 jest cennik

Stary 2009-05-06, 13:50   #11
moniczorek
Podróżniczka

Tylko nie fiaty
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-07, 11:01   #12
nikitatka
Raczkowanie

Nie, dlaczego? Dynamic 1.6 105 KM kosztuje niecałe 62 tysiące, tyle jeszcze dołożyć można. moniczorek, czemu nie fiaty?
Stary 2009-05-07, 11:43   #13
madzia.a
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

bo fiaty, to nie są dobre samochody
madzia.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-07, 13:31   #14
krowa118
Zadomowienie

zdecydowanie nie. juz lepiej kupi lekko uzywany innej marki moim zdaniem ale co kto woli

"Jeździć szybko nie znaczy jeździć dobrze"
krowa118 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-07, 15:19   #15
MdM
in love with life

Do 60 tys. znalezc naprawde dobry samochod nie bedzie wcale tak latwo. Honda civic jest sliczna ale kosztuje wiecej. Ja mam nowego focusa, swietny samochod, polecam. Ale mam diesla, a tobie przydalaby sie pewnie benzyna, jesli chcesz 'szybciej' jezdzic. Moze idz do Kii. Kia ma gwarancje 7 lat i samochody sa calkiem niedrogie. Do 60tys znajdziesz cos spokojnie. Sama bylam w kii jak szukalam czegos dla siebie, ale Focus tak mnie urzekl, ze niestety z Kia nic nie wyszlo.

ps. ja osobiscie lubie fiaty (sama mialam seicento przed fordem i bylam zadowolona) ale znam sporo osob ktore nie znosza tej marki, nie wiem w sumie czemu.
MdM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-07, 15:29   #16
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
ps. ja osobiscie lubie fiaty (sama mialam seicento przed fordem i bylam zadowolona) ale znam sporo osob ktore nie znosza tej marki, nie wiem w sumie czemu.
A ja Ci powiem czemu Bo to Fiat Koniec argumentów Wszyscy znani mi właściciele Fiatów chwalą sobie bardziej niż coś innego Z kolei ci, co tak krytykują, nigdy Fiata nie mieli Samochód jak każdy inny, tak samo jest z Fordem g*** wartym jak to sporo osób mówi

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-07, 15:48   #17
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez Świniaczek Pokaż wiadomość
A ja Ci powiem czemu Bo to Fiat Koniec argumentów Wszyscy znani mi właściciele Fiatów chwalą sobie bardziej niż coś innego Z kolei ci, co tak krytykują, nigdy Fiata nie mieli Samochód jak każdy inny, tak samo jest z Fordem g*** wartym jak to sporo osób mówi
Moze Ford gowno wort, ale jezdzi sie jak Lord :P
Stary 2009-05-07, 18:00   #18
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
ja mialam Fiata i tez bym wiecej go nie chciala

Cytat:
Moze Ford gowno wort, ale jezdzi sie jak Lord :P
e tam, wcale nie takie zle
Stary 2009-05-07, 21:23   #19
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez srubka Pokaż wiadomość
ja mialam Fiata i tez bym wiecej go nie chciala

No to jesteś jedną z niewielu osób, która ma jakiś argument na nie I jedną z niewielu, które wiem, że Fiata miały i go więcej nie kupią
Ale jak wiadomo, wszystko zależy jak się trafi, można trafić na Mercedesa, który więcej spędzi w serwisie niż na drodze i na Fiata 126p (akurat ten skrajnie psujący się Fiat pasuje mi do tego porównania ), który nigdy mechanika na oczy nie widział nie licząc podstawowych rzeczy typu wymiana oleju itp... Tak więc jeśli o mnie chodzi, to ja bym żadnej marki nie skreślała (no chyba, że części kosztowałyby majątek i byłyby ciężko dostępne- ale wydaje mi się, że jak kogoś stać na samochód za 60 tys. to nie powinno akurat to być jakimś decydującym czynnikiem).

I przypomniało mi się się: Ford gowno wort a Fiat jego brat

Edytowane przez Świniaczek
Czas edycji: 2009-05-07 o 21:24
Stary 2009-05-07, 22:07   #20
MdM
in love with life

heh dopiero po czasie zczailam twoj rym
Stary 2009-05-08, 00:52   #21
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
No to jesteś jedną z niewielu osób, która ma jakiś argument na nie I jedną z niewielu, które wiem, że Fiata miały i go więcej nie kupią
Ale jak wiadomo, wszystko zależy jak się trafi, można trafić na Mercedesa, który więcej spędzi w serwisie niż na drodze i na Fiata 126p (akurat ten skrajnie psujący się Fiat pasuje mi do tego porównania ), który nigdy mechanika na oczy nie widział nie licząc podstawowych rzeczy typu wymiana oleju itp... Tak więc jeśli o mnie chodzi, to ja bym żadnej marki nie skreślała (no chyba, że części kosztowałyby majątek i byłyby ciężko dostępne- ale wydaje mi się, że jak kogoś stać na samochód za 60 tys. to nie powinno akurat to być jakimś decydującym czynnikiem).

I przypomniało mi się się: Ford gowno wort a Fiat jego brat
moj argument to nie za dobry moze hehe
jezdzilam chwile nim, jakos tak dziwnie
a co do reszty to masz racje.
Mnie np. bardzo podoba sie Ford Escalade, w USA pelno ich na drogach, ogolnie Fordow, a podobno nie sa dobre. Wiec to tez roznie jest.
Stary 2009-05-08, 13:09   #22
MdM
in love with life

Ja tam uwielbiam swoje autko, wcale nie jest gorsze od innych.
A poza tym bardzo dobrze wiem, ze wybor samochodu to nie jest kupno sukienki w sklepie, wiec rozumiem to zastanawianie sie i rozwazanie. w koncu samochodu nie kupuje sie na jeden sezon tak jak sukienke.
Moim zdaniem najlepiej przejsc po kilku salonach i spytac o to, co maja w ofercie oraz o ceny. Warto zwrocic uwage na to, ze czasami juz w ramach ceny dodawane sa rozne dodatki (np moja mama kupujac Peugeota dostala w salonie alufelgi w komplecie i nie trzeba bylo za nie dodatkowo placic). Sporo dealerow jest tak madrych ze te 'dodatki' czesto i tak placi klient bo sa one w cenie ale wlasnie po to porownuje sie ceny. Czasem niektorzy dealerzy daja komplet opon na zime i na lato. To tez trzeba wziac pod uwage, bo wydatek na dobre opony to nie sa grosze.
A poza tym najwazniejsze jest zeby kierowcy podobal sie jego samochod. Wiec jesli tobie sie cos podoba to nie wazne co mysla mama, tata i chlopak. I tak sporo zalezy tez od egzemplarza. Przeciez zdarza sie, ze 2 osoby kupia taki sam samochod i jedna przejezdzi 10 lat i nie bedzie wiekszych napraw a druga bedzie ladowala w serwisie co kilka miesiecy.
Stary 2009-05-08, 15:45   #23
nikitatka
Raczkowanie

Też uważam, że wybór samochodu wymaga przemyślenia sprawy od A do Z i to sporo zachodu jest. A co do fiatów i fordów, to możecie mi konkretnie powiedzieć, co jest w nich nie halo? Chodzi mi o konkrety typu usterki, możliwości silnika itp.
Stary 2009-05-08, 17:36   #24
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez nikitatka Pokaż wiadomość
Też uważam, że wybór samochodu wymaga przemyślenia sprawy od A do Z i to sporo zachodu jest. A co do fiatów i fordów, to możecie mi konkretnie powiedzieć, co jest w nich nie halo? Chodzi mi o konkrety typu usterki, możliwości silnika itp.

Ja ogólnie rzecz biorąc uważam, że nic w nich nie jest "nie halo" Samochody jak każde inne, tylko z odrobinę gorszą opinią (zazwyczaj osób, które ich w życiu nie miały ani nawet nimi nie jeździły ). Chociaż jedno co jest na pewno, Fiat Bravo z silnikiem 1.4, starszy model (mój brachol ma akurat 1997 r.) wymaga remontu silnika baaardzooo często... Głowica o ile dobrze pamiętam jest zawsze do kitu, ale nie jestem pewna czy nie pokićkałam elementów silnika Zresztą, akurat o tym silniku to bardzo dużo można znaleźć w internecie A mój genialny brat i tak sobie kupił ten badziew... Z kolei przy starszych Fordach prawie zawsze gniją okolice wlewu paliwa Ale za te pieniądze raczej nie jest planowany zakup starego samochodu , więc tym nie ma się co przejmować (akurat jak ja kupowałam samochód, do 3 tys , to Fordy właśnie przez ten wlew zostały skreślone ).

Stary 2009-05-08, 17:59   #25
MdM
in love with life

Moge sie wypowiedziec troszke na temat Fordow i Fiatow. Jesli chodzi o fiaty to mialam tylko Fiata seicento (maly samochodzik, ale ile przezyl). Samochod byl z 1999r, mielismy go od nowosci. Najpierw jezdzila nim mama, a potem jak zdalam prawko to ja. Jak go sprzedawalismy mial na liczniku 190tys km (bardzo duzo jak na taki maly samochod!) i nigdy nie stanal mi na trasie. Naprawde nie bylo z nim wiekszych problemow poza takimi szczegolami, ze pod koniec uzytkowania juz drzwi od strony kierowcy nie dalo sie otworzyc ani zamknac kluczykiem, wiec przez jakis czas musialam wysiadac i wsiadac od strony pasazera (wyobrazcie sobie miny ludzi, ktorzy to widzieli hehe ). Z silnikiem problemow nie bylo zadnych, z karoseria takze nie, nie zzeral oleju i wlasciwie poza wlasnie takimi drobnostkami jak drzwi, nie moge powiedziec o nim zlego slowa. Sprzedalismy go, poniewaz juz mial duzy przebieg i nie wyciagal wiecej niz 120km/h (a przy tym tak rzezil ze az uszy bolaly) wiec przyszla kolej na kolejny (maatko, jak to nie po polsku:/).
Co do Fordow to mojego Focusa mam dopiero od 1,5 roku. Tez nowy. Wiadomo, ze o nowym samochodzie nie mozna duzo powiedziec, bo sie nie psuje. Ale stanal mi raz na trasie (za granica) i odcholowali go do warsztatu i na gwarancji wymienili pompe paliwa. Przy czym twierdzili, ze to sie czasem zdarza, ze pompa jest wadliwa i nie zalezy to od marki tylko generalnie, wiec rownie dobrze mogloby sie zdarzyc w kazdym innym. Najwieksza zaleta mojego focusa jest spalanie mam diesla i w miescie mi pali 6 litrow, a w trasie (jesli jade 130km/h) 5,2 a jak jade 160-170 to 6 litrow. To naprawde niewiele, szczegolnie, ze bardzo duzo jezdze samochodem i w ciagu roku robie ok.30 tys km.
Z Fordow moge polecic nowa Fieste. Widzialam w salonie, jest przesliczna i kosztuje 53tys zl, 82KM, benzyna, 4/5 drzwi.
No i Kia Cee'd. Ja sie zastanawialam nad tym samochodem. Kosztuje wlasnie kolo 60tys zl., 1,6 benzyna, 126KM, 4/5 drzwi. Za Kia przemawia to, ze ma 7letnia gwarancje i dealerzy czasem oferuja do samochodu pakiet ubezpieczeniowy OC/AC/NW w dosyc atrakcyjnej cenie.
Stary 2009-05-10, 15:22   #26
Ptysio5
Zakorzenienie

Cytat:
No i Kia Cee'd. Ja sie zastanawialam nad tym samochodem. Kosztuje wlasnie kolo 60tys zl., 1,6 benzyna, 126KM, 4/5 drzwi. Za Kia przemawia to, ze ma 7letnia gwarancje i dealerzy czasem oferuja do samochodu pakiet ubezpieczeniowy OC/AC/NW w dosyc atrakcyjnej cenie.
tego akurat auta nie polecam. W pracy mamy ich kilkanaście i non stop są w serwisie. Pomijam takie szczegóły jak łuszczący się notorycznie lakier, nawalająca klimatyzacja, rozładowane akumulatory... Ale często mają problemy z silnikiem, stają na trasach a potem czeka się na części. Starsze skody, które też mamy sprawują się lepiej niz te ceedy.

Być może trafiliśmy kiepską partię, ale z flotowego doświadczenia - nie kupiłabym go dla siebie...

Za to Hondeczkę bym wzięła jak najchętniej, uwielbiam Hondy
Obiecałam sobie, że jak nauczę się jeździć porządnie to ją sobie kupię

Edytowane przez Ptysio5
Czas edycji: 2009-05-10 o 15:26
Ptysio5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-10, 15:30   #27
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez Ptysio5 Pokaż wiadomość
tego akurat auta nie polecam. W pracy mamy ich kilkanaście i non stop są w serwisie. Pomijam takie szczegóły jak łuszczący się notorycznie lakier, nawalająca klimatyzacja, rozładowane akumulatory... Ale często mają problemy z silnikiem, stają na trasach a potem czeka się na części. Starsze skody, które też mamy sprawują się lepiej niz te ceedy.

Być może trafiliśmy kiepską partię, ale z flotowego doświadczenia - nie kupiłabym go dla siebie...
Ooo!! To jak dobrze ze ja Cee'da nie kupilam Na powaznie rozwazalam ta opcje
Stary 2009-05-10, 15:57   #28
Ptysio5
Zakorzenienie

Cytat:
Ooo!! To jak dobrze ze ja Cee'da nie kupilam Na powaznie rozwazalam ta opcje
nooo można się nabrać, bo ma dość bogate wyposażenie (w standardzie), brzydka nie jest, teoretycznie ekonomiczna. I te 7 lat gwarancji też brzmi nieźle
a potem... ech
Ptysio5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-10, 20:57   #29
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez Ptysio5 Pokaż wiadomość
Starsze skody, które też mamy sprawują się lepiej niz te ceedy.
Mam starszą skodę (a wręcz dość starą, 1996r. ) i jeśli wszystkie są tak nieawaryjne i ekonomiczne jak ta moja, to wszyscy właściciela starszej Skody są szczęściarzami
Co do Kii, to do mnie nie przemawia fakt, że jak już samemu trzeba naprawiać, to jest problem z częściami, przynajmniej do tych starszych. Sąsiedzi TŻa mieli, jak jakąś totalną pierdołę (nie pamiętam dokładnie co to było, ale nic wielkiego) chcieli naprawić, to części musieli ściągać z serwisu, bo nigdzie nie szło kupić, a że samochód bez gwarancji i nie pierwszej młodości, to nie był to zbyt opłacalny interes, ale jeśli chcieli sprzedać, to musieli to zrobić.

Stary 2009-05-11, 11:55   #30
MdM
in love with life

Cytat:
Mam starszą skodę (a wręcz dość starą, 1996r. ) i jeśli wszystkie są tak nieawaryjne i ekonomiczne jak ta moja, to wszyscy właściciela starszej Skody są szczęściarzami
Co do Kii, to do mnie nie przemawia fakt, że jak już samemu trzeba naprawiać, to jest problem z częściami, przynajmniej do tych starszych. Sąsiedzi TŻa mieli, jak jakąś totalną pierdołę (nie pamiętam dokładnie co to było, ale nic wielkiego) chcieli naprawić, to części musieli ściągać z serwisu, bo nigdzie nie szło kupić, a że samochód bez gwarancji i nie pierwszej młodości, to nie był to zbyt opłacalny interes, ale jeśli chcieli sprzedać, to musieli to zrobić.
Moj znajomy ma Skode Superb z 2003 lub 04 roku i tez jest bardzo zadowolony. Wlasnie planuje wymienic ja na nowszy model i tez na skode, bo uwaza, ze to sa samochody tanie a dobre.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości