|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Język włoski
Moja kupela ma chłopaka Włocha..na Sywestra poznam Go..proszę o pomoc..mianowicie możecie napisać mi takie podstawowe zwroty z wymową (!!) typu:dzieńdobry,dziękuje, proszę itp itd
![]() Oczywiście bedziemy rozmawiać po angielsku ale ja chciałbym khem khem..błysnąć ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Język włoski
Boungiorno!
Ja co prawda nie znam wloskiego ale te podstawowe zwroty nie sprawiaja mi problemow bo wloski jest podobny do hiszpanskiego, poza tym mam brata ciotecznego w Pescarze ![]() Proponuje zajrzec na te stronki, na pewno nauczysz sie z nich czegos czym potem zablysniesz ![]() http://academic.brooklyn.cuny.edu/mo...e/pageone.html http://italian.about.com/ A te podstawowe zwroty: boungiorno- dzien dobry /bondżiorno po poludniu mowi sie juz buonasera /błonasera Mi chiamo-nazywam sie /mi kjamo per favore-prosze prego-proszę non lo so- nie wiem
![]() |
#3 |
Podróżniczka
|
hej
![]() Ja się uczę włoskiego drugi rok ![]() ![]() Podam Ci kilka zwrotów jakie pamiętam oprócz tych wypisanych przez Ines ![]() - Piacere -miło mi lub molto lieto- bardzo mi miło (piaczere / molto lieto) - Mi dispiace- przykro mi (mi dispiacze) - Arrivederci- do widzenia / do zobaczenia (arrivederczi) - Jestem uczennicą/ studentka - Sono studentessa (sono studentessa) - Mam ochotę na- Ho voglia di... (o volia di) - Jak się masz?- Come stai ? (kome stai) - Dobrze- Bene - Dziękuję- Grazie (gracje) - Mam x lat - Ho solo x anni (O solo x anni) - Zgoda- D'accordo (D'akordo) Tyle na razie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Z wymową?
![]() Ciao- cześć (ciał ![]() Prego- proszę Grazie- dziękuję (gracje) Che ora c?- która godzina (ke ora ![]() Come stai?- jak się masz Arrivederci- cześć na pożegnanie, chociaż można mówić ciao ![]() Buono appetito- smacznego Buona notte- dobranoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Gracje
![]() ![]() sama nie wiem jakie zwroty jeszcze mogą mi sie przydać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:23.