|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
hipnoza- by zapomnieć..
Proszę Was, nie śmiejcie się. Jestem u skraju wyczerpania. Już wczesniej pisałam o mojej miłości do byłego, nie potrafie zapomnieć, codziennie mi się śni, cały czas myślę, a minęło już tyle czasu:-((( czy wierzycie w działanie hipnozy? Czy słyszeliście po kimś komu pomogła? Czy da się kogos "zaprogramować" żeby o czymś nie myślał? Ile może taka wizyta kosztować? Pozdrawiam...
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: hipnoza- by zapomnieć..
Naprawdę musisz szukać aż takich rozwiązań? Moim skromnym zdaniem przesada chyba.
Poza tym - ciekawa jestem, czy terapeuta, do którego trafisz i któremu wyłuszczysz problem - uzna hipnozę za najlepszą metodę wybicia sobie z głowy byłego. Umiejętność radzenia sobie ze stratą jest ważną częscią życia -bo strat w życiu przeżywa się sporo. I to jest chyba sedno. Jeśli już się koniecznie uprzesz, to poszukaj sobie certyfikowanego terapeuty.
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Hipnoza nie działa w ten sposób, że "programuje sie umysł" w dowolny sposób. Jeśli znajdziesz kogoś kto powie Ci że jest inaczej, prawdopodobnie bedzie chciał Cie oszukać i wydoić z Ciebie pieniądze. W tym problemie może pomóc Ci psycholog, terapeuta. Pomóc... nikt Cie nie wyręczy w radzeniu sobie z samą sobą. A już na pewno nie pstryknięciem palców przed oczami.
Poza tym nie będzie łatwo... jeśli masz obsesyjne, notoryczne i mimowolne myśli, to proces terapii jest długi ale efektywny. Da się z tego wyjść, tak jak ludzie wychodzą z każdego innego uzależnienia, mechanizm jest podobny. Idź do specjalisty i wyeliminuj ryzyko nacięcia sie na pseudofachowców. Mozesz też sama sobie pomóc, postawić na rozwój wewnetrzny i wykorzystac to co cię dręczy do duchowego wzrostu. Dróg jest wiele, sama wybierzesz.. ale nie idź na łątwiznę, stosując półśrodki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Copyraptor
|
Hipnoza działa w przypadku osób, które w nią wierzą.
Efekty hipnozy mijają dość szybko - nie da się nią "wymazać" pamięci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Koleżanka obgadała mnie za plecami - cyk na kozetkę, Tż krzywo się spojrzał - na kozetkę, raz ciach i już. Po to człowiek ma pamięć aby przechowywać w niej zarówno radosne chwile jak i te smutne - w ten sposób może pozytywnymi wspomnieniami dodawać sobie sił, a z tych przykrych wyciągać wnioski aby uczyć sie na błędach i unikać ich w przyszłości. Za dużo myślisz o byłym i stad jego obecność np. w Twoich snach. Powinnaś zająć czymś innym myśli - książką, fajnym filmem, spotkaniami ze znajomymi. Im więcej zajęć sobie wynajdziesz tym mniej będziesz miała czasu na rozmyślanie o ex. Pamiętaj że to Ty powinnaś rządzić swoimi myślami a nie one Tobą. Co do hipnozy - próbowałam dwa razy - raczej w ramach eksperymentu, czy jestem na nią podatna i jak to jest być w stanie hipnozy. Chciałam skonfrontować rzeczywistość z tym co często ogląda się na filmach, czy rzeczywiście można namówić kogoś w stanie hipnozy do kradzieży i morderstwa (od razu zaznaczam że nie można). Moim zdaniem hipnoza powinna być stosowana w naprawdę wyjątkowych przypadkach- ciężkich lęków uniemożliwiających normalne funkcjonowanie czy "oswojenia" trumatycznych przeżyć z przeszłości - typu gwałt, wypadek itp. Jeżeli faktycznie uważasz że potrzebujesz specjalistycznej pomocy - psychologa, psychoterapeuty - to oczywiście dobrze będzie jeżeli z niej skorzystasz. Dzięki fachowej pomocy Twoje życie ma szansę zmienić się na lepsze pod każdym względem, ale musisz aktywnie nad tym pracować razem ze swoim terapeutą i nie oczekiwać że coś zrobi się samo, np. dzięki hipnozie. Edytowane przez dennyrose Czas edycji: 2009-11-03 o 23:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jeśli już, to nie hipnoza, ale psycholog. Podejrzewam, że powie ci to samo co ja, ale do tego może wskaże drogę, żeby to zrozumieć i przerwać.
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Hmm coż fajnie byłoby , gdyby hipnoza działała na takie sprawy
![]() Ale niestety tak nie jest.Jeśli nie możesz sobie poradzic, radzę udac się do psychologa.Choc mam dziwne wrażenie , że sama się w ten stan wprowadzasz, tak jakbyś nie chciała wcale zapomniec.Czy przypadkiem nie nakręcasz się?Nie prowokujesz się do wspominania, siadasz i rozmyślasz, zamiast isc gdzieś , poczytac coś , zrobic cokolwiek innego ? Odpowiedz sobie na pytanie, czy zrobiłas wszystko, aby łatwiej było Ci zapomniec o nim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
może zamist hipnozy spotkania z nowymi panami-nie da się ot tak wyrzucić kogos z pamieci, ale zawsze można spowodować, to by pamiec nieco wyblakła,tylko trzeba wyjśc do ludzi, a broń Boże nie wolno siedziec w domu i wciąż rozpamiętywać co było...
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Nawet gdyby ktoś zgodził się "wybić" Ci go z głowy poprzez hipnozę to na pewno nie byłby to jeden seans. Musiałabyś przynajmniej kilka razy przyjść i dodatkowo "pracować" sama ze sobą.
Dlatego uważam, że lepiej poświęcić ten czas i pieniądze na spotkania z psychoterapeutą, który pomoże Ci radzić sobie w podobnych sytuacjach -ze stratą, żalem, bezradnością, smutkiem, bólem. Na pewno jeszcze nie raz będziesz przeżywać negatywne emocje -lepiej chyba umieć sobie z nimi radzić, niż biegać do hipnotyzera żeby Cię "zresetował". Poza tym, to co przeżyłaś to Twoje doświadczenie, wspomnienia i Twoja siła -po prostu Twoje życie- dlatego lepiej samej sobie z tym poradzić i być pewną, że w przyszłości też sobie poradzisz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.