![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Pytanie o druhny i sukienki
Dziewczyny,
pytanie w kwesti druhn : -kto finansuje zakup ich sukienek? czy to jest obowiązek panny młodej czy samych druhn ? zawsze myślałam, że druhny same płacą za swoje sukienki ale przeczytałam na jakiejś ślubnej stronce, że powinna to zrobić Panna Młoda...tylko nie wiem na ile to jest wymysł ściągnięty np z USA(gdzie ludzi jednak stać na trochę więcej) czy w PL też jest taki zwyczaj ? bo bukiecki dla druhn to rozumiem, że są po stronie PM ale czy sukienki ? a w ogole to uwazacie,ze druhny musza miec identyczne sukienki czy wystarcza podobne(kolorystyka i dlugosc)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
żona bez ogona
|
Dot.: Pytanie o druhny i sukienki
Cytat:
![]() Ja bym chciała, żeby (jeśli zdecydowałabym się na druhny) miały takie same kiecki.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
PeeeMaa!
|
mojej siostrze to fundnę ja, a do koleżanki sukienki która też bęzie druhną dołożę się połowę.
A np. żona mojego kuzyna miała 7 druhen i każdej ona fundowała sukienkę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
zasada jest prosta - jak ty wymyślasz sobie że mają być w jakiejś tam kiecce taki i taki kolor i fason płacisz Ty.
a jak Ci to wisi - płacą same. Byłam na około 6 weselach Iszą druhną i tak właśnie to funkcjonowało
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
W Stanach druhny zwykle same płacą za swoje sukienki - jest to gest w stronę PMki. Rzadko kiedy panna młoda finansuje wszystko, POMIMO tego, że wymyśla kolor i krój. Jest to rodzaj prezentu druhen dla panny młodej. Taka jest tradycja. PM szykuje inne prezenty dla druhen.
Moim zdaniem takie same kiecki nie wyglądają dobrze - często dziewczyny mają ine figury etc. Są inne sposoby na to, by ujednolicić druhny - tutaj inspiracje: https://www.facebook.com/media/set/?...1653122&type=3
![]() |
#6 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ja na sukienki dla 7 druhen jednak nie moglabym sobie pozwolic Cytat:
Cytat:
![]() btw a o co chodzi z tymi innymi prezentami dla druhien ? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ctrl alt delete
|
Dokładnie. Druhny same płacą za swoje sukienki, jeżeli same mogą sobie te sukienki wybrać. Jeżeli panna młoda ma wymagania co do kolou i fasonu - to sorry gregory, wypada, żeby zaproponowała zasponsorowanie tych kreacji - bo być może druhna ma lepsze wydatki niż długa suknia w kolorze bladego różu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
W Stanach jest tradycja, że dajesz swoim druhnom prezent, może to być biżuteria, mogą to być np. jedwabne szlafroczki etc albo ładny kosmetyk, wszystko dostosowane do danej osoby.
![]() |
#9 | |
ctrl alt delete
|
A tak swoją drogą... Mały OT.
Cytat:
W Polsce niby stać ludzi na mniej, ale to własnie w Polsce funkcjonują takie pomysły jak płacenie gościom weselnym za nocleg. Także poziom zamożności kraju ma niewiele wspólnego z zasadami kto za co płaci. Rozwaliło mnie ostatnio na jednej amerykańskiej stronie stwierdzenie, że warto zorganizować wesele wyjazdowe, bo wyjdzie duuuuuużo taniej niż na miejscu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
To nie jest tak, że każdy jest bogaty w USA.
![]() Co do druhen to powtarzam, druhny w USA płacą same za siebie. Nie ma znaczenia, że panna młoda wybiera sukienki. Dlatego też panna młoda musi wybrać sukienki, na które druhny stać. Taka jest tradycja. Za to panna młoda płaci np. za fryzury i makijażystkę, jeżeli chce, by miały takie same fryzury. Biżuterię, jaką noszą, zwykle opłaca panna młoda i daje w prezencie.
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli ma się druhny w różnych rozmiarach, to szyje się z tego samego materiału, tylko w różnych fasonach. Kasia Zielińska na swoim ślubie miała takie druhny. https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j...15299307742666
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Mnie już raz kuzynka próbowała "ubrać" Chryste Panie, to co wybrała to T R A G E D I A, jej koleżance się podobało a mnie nie, bo mnie 165 z małymi cyckami i masywnymi z biegania udami chciała wcisnąć w sukienkę typu syrena, jej koleżanka ma coś z 170 i jest baaaardzo szczupła. Odmówiłam bycia druhną bo nie będę robiła z siebie pośmiewiska skoro Panna Młoda nie uszanuje tego że MNIE SIĘ TAKI KRÓJ NIE PODOBA i WYGLĄDAŁAM W NIM KOMICZNIE ;-)
Na weselu innej kuzynki ja i 4 inne druhny umówiłyśmy się na to że ja jako Isza druhna miałam sukienkę malinową, a one miały kremowe (różne fasony) ale z malinową wstążką i szpilami ;-) i wyglądało to na prawdę fajnie Ale nie ma chyba nic gorszego niż nie dogadanie się między druhnami jak w przypadku jednego wesela, gadałam z dziewczyną że mamy wybrać kolor sukienek no i obie zdecydowałyśmy na czerwień ![]() ![]() ![]() I przenigdy nie zgodziłabym się na takie same uczesanie ![]()
Kontrola - najlepszą formą zaufania ![]() Mam swoje zdanie na dany temat ,nie zawsze musimy mieć takie same ![]() zamykam kolekcję półmaratonów czas na ... ![]() Edytowane przez barbarossan Czas edycji: 2014-11-05 o 19:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
jeśli chodzi tylko o kolor nawet nie za bardzo sprecyzowany - to nie musisz
![]() ![]()
Kontrola - najlepszą formą zaufania ![]() Mam swoje zdanie na dany temat ,nie zawsze musimy mieć takie same ![]() zamykam kolekcję półmaratonów czas na ... ![]() Edytowane przez barbarossan Czas edycji: 2014-11-05 o 20:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Mi sie tez bardzo podoba pomysl z druchnami.Jak myslicie czy wypada poprosic goscia weselnego by w ramach prezentu uszyl kilka sukien dla druchen?Mam osobe w rodzinie ktora jest krawcowa,ostatnio nie jest u nich dobrze finansowo,mam 4 kandydatki na druchny z partnerami na druzbantow.Chcialabym sfinansowac zakup matrialu i dodatkow,ostatnio myslalam o kolorze mietowym i w takim kolorze byly by sukienki,wolalabym zeby byly dlugie ale to jeszcze sie dopracuje z krawcowa zeby dopasowac do sylwetki i krawaty dla druzbantow tez w tym kolorze,chyba ze kupilibysmy koszule chlopakom.Ja sie spotkalam z tym ze jak PM finansuje suknie to dziewczyny po slubie oddaja z powrotem,chociaz ja bym chyba oddala dziewczynom.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Według mnie spokojnie możesz poprosić o uszycie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Moją druhną była moja 6-letnia bratanica. Sukienkę ja jej kupiłam, ale to dlatego, że jak ją zobaczyłam w sklepie to nie mogłam się oprzeć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
PeeeMaa!
|
no właśnie nie, bo było coś 90 osob. Ale chyba chciała zabłysnąć i fundnąć każdemu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wollabym inny prezent od druhen niz fakt ze kupia sobie wszystkie malinowe suknie wg mnie jezeli PMka sobie wymyslila ze chce przy swoim boku 5 kolezanek w mietowych sukniach to powinna im takie suknie kupic.... gdybym miala byc druhna i sama sobie kupic suknie to raczje nie bylabym najszczelsiwsza i mowiac brzydko troche odbiłoby sie to na kopercie dla mlodych. no niestyt ale suknie (szczegolnie ze czesto druhny maja szyte) to nie 50zł
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
U mnie druhny mialy takie same sukienki, wybieralysmy wspolnie, zeby kazda byla w miare zadowolona, za sukienki placilam ja, tak samo za korsaze dla nich, mielismy rowniez druzbow i za ich stroje rowniez placilismy my. W obu przypadkach oczywiscie stroje zostaly dla nich
![]() Sent from my iPhone using Tapatalk
![]() |
#22 | |
żona bez ogona
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
tak dobrze rozumiesz ![]() Sent from my iPad using Tapatalk
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie powinna płacić PMka, to ona sobie życzy jaki chce kolor, krój itp.
A myślałam, że w Polsce, ceremonia z druhnami się nie przyjęła a widać co innego. Sama absolutnie nie chcę mieć druhen na swoim ślubie, wystarczy mi 1 świadkowa, dla mnie to komiczne po prostu. Ale jak się komu podoba to czemu nie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, w moim rejonie ta tradycja nie jest praktykowana. Zaczyna się praktykować odprowadzanie PM do ołtarza przez ojca ale co do tego też mam wątpliwości, gdy będę wychodzić za mąż nie wiem czy się na to zdecyduję, mój ojciec pewnie by chciała ale czy ja też to czas pokaże.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Ja też nigdy nie byłam na weselu z druhnami, u nas w regionie się chyba tego nie praktykuje, ale widziałam zdjęcia z kilku takich ślubów i nie spodobało mi się to. Ale to może dlatego, że sukienki, w które ubrane były druhny były po prostu tragiczne, wręcz miałam wrażenie, że PM je wcisnęła w takie straszne kiecki, żeby lepiej wypaść na ich tle
![]() Ja będę mieć jedną świadkową i to mi wystarczy, i dla mnie to ona może mieć nawet białą kieckę, byle nie bezę do ziemi :P Chrześniaczka narzeczonego bardzo chce być ubrana w jakąś słodką sukieneczkę z falbankami i nieść obrączki, ja nie jestem przekonana, ale jeżeli dziecko ma mieć z tego przyjemność, to pewnie się zgodzimy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:32.