Pytanie o druhny i sukienki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-05, 09:14   #1
201701300929
Konto usunięte

Pytanie o druhny i sukienki

Dziewczyny,

pytanie w kwesti druhn :
-kto finansuje zakup ich sukienek? czy to jest obowiązek panny młodej czy samych druhn ?

zawsze myślałam, że druhny same płacą za swoje sukienki ale przeczytałam na jakiejś ślubnej stronce, że powinna to zrobić Panna Młoda...tylko nie wiem na ile to jest wymysł ściągnięty np z USA(gdzie ludzi jednak stać na trochę więcej) czy w PL też jest taki zwyczaj ?

bo bukiecki dla druhn to rozumiem, że są po stronie PM ale czy sukienki ?

a w ogole to uwazacie,ze druhny musza miec identyczne sukienki czy wystarcza podobne(kolorystyka i dlugosc)?
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-05, 09:20   #2
wildDaisy
żona bez ogona

Dot.: Pytanie o druhny i sukienki

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
Dziewczyny,

pytanie w kwesti druhn :
-kto finansuje zakup ich sukienek? czy to jest obowiązek panny młodej czy samych druhn ?

zawsze myślałam, że druhny same płacą za swoje sukienki ale przeczytałam na jakiejś ślubnej stronce, że powinna to zrobić Panna Młoda...tylko nie wiem na ile to jest wymysł ściągnięty np z USA(gdzie ludzi jednak stać na trochę więcej) czy w PL też jest taki zwyczaj ?

bo bukiecki dla druhn to rozumiem, że są po stronie PM ale czy sukienki ?

a w ogole to uwazacie,ze druhny musza miec identyczne sukienki czy wystarcza podobne(kolorystyka i dlugosc)?
Sukienki druhen sponsoruje panna młoda
Ja bym chciała, żeby (jeśli zdecydowałabym się na druhny) miały takie same kiecki.
Stary 2014-11-05, 09:33   #3
kashia001
PeeeMaa!

mojej siostrze to fundnę ja, a do koleżanki sukienki która też bęzie druhną dołożę się połowę.

A np. żona mojego kuzyna miała 7 druhen i każdej ona fundowała sukienkę.

Chwyć się mej dłoni. Bądź blisko.
Za szczęściem już nie chcę gonić.
Mam Ciebie. Mam wszystko.
kashia001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-05, 11:23   #4
barbarossan
Rozeznanie

zasada jest prosta - jak ty wymyślasz sobie że mają być w jakiejś tam kiecce taki i taki kolor i fason płacisz Ty.
a jak Ci to wisi - płacą same.
Byłam na około 6 weselach Iszą druhną i tak właśnie to funkcjonowało

zamykam kolekcję półmaratonów czas na ...
barbarossan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-05, 13:38   #5
tyene
Zakorzenienie

W Stanach druhny zwykle same płacą za swoje sukienki - jest to gest w stronę PMki. Rzadko kiedy panna młoda finansuje wszystko, POMIMO tego, że wymyśla kolor i krój. Jest to rodzaj prezentu druhen dla panny młodej. Taka jest tradycja. PM szykuje inne prezenty dla druhen.

Moim zdaniem takie same kiecki nie wyglądają dobrze - często dziewczyny mają ine figury etc. Są inne sposoby na to, by ujednolicić druhny - tutaj inspiracje: https://www.facebook.com/media/set/?...1653122&type=3
Stary 2014-11-05, 13:49   #6
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kashia001 Pokaż wiadomość
mojej siostrze to fundnę ja, a do koleżanki sukienki która też bęzie druhną dołożę się połowę.

A np. żona mojego kuzyna miała 7 druhen i każdej ona fundowała sukienkę.
no coz, zgaduje ,ze miala spore wesele
ja na sukienki dla 7 druhen jednak nie moglabym sobie pozwolic

Cytat:
Napisane przez barbarossan Pokaż wiadomość
zasada jest prosta - jak ty wymyślasz sobie że mają być w jakiejś tam kiecce taki i taki kolor i fason płacisz Ty.
Byłam na około 6 weselach Iszą druhną i tak właśnie to funkcjonowało
Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
W Stanach druhny zwykle same płacą za swoje sukienki - jest to gest w stronę PMki. Rzadko kiedy panna młoda finansuje wszystko, POMIMO tego, że wymyśla kolor i krój. Jest to rodzaj prezentu druhen dla panny młodej. Taka jest tradycja. PM szykuje inne prezenty dla druhen.

Moim zdaniem takie same kiecki nie wyglądają dobrze - często dziewczyny mają ine figury etc. Są inne sposoby na to, by ujednolicić druhny - tutaj inspiracje: https://www.facebook.com/media/set/?...1653122&type=3
dzięki za link, fajnie poogladac sobie takie inspiracje - no wlasnie niekoniecznie chce identyczne, ale podobna kolorystyka bylaby super,

btw a o co chodzi z tymi innymi prezentami dla druhien ?
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-05, 16:06   #7
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez barbarossan Pokaż wiadomość
Dokładnie. Druhny same płacą za swoje sukienki, jeżeli same mogą sobie te sukienki wybrać. Jeżeli panna młoda ma wymagania co do kolou i fasonu - to sorry gregory, wypada, żeby zaproponowała zasponsorowanie tych kreacji - bo być może druhna ma lepsze wydatki niż długa suknia w kolorze bladego różu.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-05, 17:14   #8
tyene
Zakorzenienie

Cytat:

btw a o co chodzi z tymi innymi prezentami dla druhien ?
W Stanach jest tradycja, że dajesz swoim druhnom prezent, może to być biżuteria, mogą to być np. jedwabne szlafroczki etc albo ładny kosmetyk, wszystko dostosowane do danej osoby.
Stary 2014-11-05, 18:17   #9
cranberry juice
ctrl alt delete

A tak swoją drogą... Mały OT.
Cytat:
tylko nie wiem na ile to jest wymysł ściągnięty np z USA(gdzie ludzi jednak stać na trochę więcej) czy w PL też jest taki zwyczaj ?
Co ma do rzeczy to, że w USA stać ludzi na więcej? Owszem, ludzi biorących ślub stac na więcej, ale druhny też stać na więcej. Tylko że w Stanach normą jest chyba co najmniej pięć druhen w dobranych pod względem koloru i fasonu sukienkach - dla mnie nomalne, że nie będą za te kiecki same płacić.

W Polsce niby stać ludzi na mniej, ale to własnie w Polsce funkcjonują takie pomysły jak płacenie gościom weselnym za nocleg. Także poziom zamożności kraju ma niewiele wspólnego z zasadami kto za co płaci. Rozwaliło mnie ostatnio na jednej amerykańskiej stronie stwierdzenie, że warto zorganizować wesele wyjazdowe, bo wyjdzie duuuuuużo taniej niż na miejscu Taaaaaaaa OK, koniec OT.
Stary 2014-11-05, 18:22   #10
tyene
Zakorzenienie

To nie jest tak, że każdy jest bogaty w USA. W Stanach nie ma też szczególnej tradycji, że rodzice płacą za wesele albo cokolwiek takiego. Mogą zapłacić w niektórych przypadkach, ale normą jest, że dzieciaki płacą za siebie. Rodzice mojego TŻa nie wspomniali nic o tym, że chcieliby finansowo dołożyć do ślubu, wesela czy czegokolwiek takiego. Będziemy próbować się mieścić w 10 000-15 000 usd, to tak, jak w Polsce wydać 10 000-15 000 zł. Mój narzeczony jest Amerykaninem, bierzemy ślub w USA.

Co do druhen to powtarzam, druhny w USA płacą same za siebie. Nie ma znaczenia, że panna młoda wybiera sukienki. Dlatego też panna młoda musi wybrać sukienki, na które druhny stać. Taka jest tradycja. Za to panna młoda płaci np. za fryzury i makijażystkę, jeżeli chce, by miały takie same fryzury. Biżuterię, jaką noszą, zwykle opłaca panna młoda i daje w prezencie.
Stary 2014-11-05, 18:42   #11
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Dokładnie. Druhny same płacą za swoje sukienki, jeżeli same mogą sobie te sukienki wybrać. Jeżeli panna młoda ma wymagania co do kolou i fasonu - to sorry gregory, wypada, żeby zaproponowała zasponsorowanie tych kreacji - bo być może druhna ma lepsze wydatki niż długa suknia w kolorze bladego różu.
Kupienie/uszycie sukienki takiej,jaką sobie ''życzy'' PM jest gestem dobrej woli. Zazwyczaj dziewczyny wybrane na druhny są przyjaźnie nastawione do PM i nie będą robić problemów z tym, żeby zapłacić za sukienkę. Przecież i tak musiałyby jakąś kupić, a jak ktoś ma już odpowiednią w szafie, to niech potraktuje sfinansowanie sukni druhny jako prezent (zamiast kasy w kopercie).
Jeżeli ma się druhny w różnych rozmiarach, to szyje się z tego samego materiału, tylko w różnych fasonach. Kasia Zielińska na swoim ślubie miała takie druhny. https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j...15299307742666

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-05, 18:58   #12
barbarossan
Rozeznanie

Mnie już raz kuzynka próbowała "ubrać" Chryste Panie, to co wybrała to T R A G E D I A, jej koleżance się podobało a mnie nie, bo mnie 165 z małymi cyckami i masywnymi z biegania udami chciała wcisnąć w sukienkę typu syrena, jej koleżanka ma coś z 170 i jest baaaardzo szczupła. Odmówiłam bycia druhną bo nie będę robiła z siebie pośmiewiska skoro Panna Młoda nie uszanuje tego że MNIE SIĘ TAKI KRÓJ NIE PODOBA i WYGLĄDAŁAM W NIM KOMICZNIE ;-)

Na weselu innej kuzynki ja i 4 inne druhny umówiłyśmy się na to że ja jako Isza druhna miałam sukienkę malinową, a one miały kremowe (różne fasony) ale z malinową wstążką i szpilami ;-) i wyglądało to na prawdę fajnie

Ale nie ma chyba nic gorszego niż nie dogadanie się między druhnami jak w przypadku jednego wesela, gadałam z dziewczyną że mamy wybrać kolor sukienek no i obie zdecydowałyśmy na czerwień ja przyjeżdżam pod dom pana młodego a ta w takim oczoj.bnym różowym tak się "gryzłyśmy" tymi kolorami że do zdjęć z młodymi stawałyśmy osobno

I przenigdy nie zgodziłabym się na takie same uczesanie o nie! przecież każdemu co innego pasuje.

Edytowane przez barbarossan
Czas edycji: 2014-11-05 o 19:32
Stary 2014-11-05, 20:19   #13
Paulinagm
Zadomowienie

Cytat:
moje druhny będą miały sukienki w kolorze niebieskim - moją jedyną prośbą, jest żeby były niebieskie, ale czy wybiorą błękit, kobalt, granat czy jeszcze co innego to wszystko jedno, tak samo z krojem - chcę, aby każda sobie kupiła sukienkę jaką tylko zechce. Chyba nie muszę płacić im za sukienki, prawda?
Paulinagm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-05, 20:29   #14
barbarossan
Rozeznanie

jeśli chodzi tylko o kolor nawet nie za bardzo sprecyzowany - to nie musisz bo nawet na szmatach można fajne kiecki znaleźć

Edytowane przez barbarossan
Czas edycji: 2014-11-05 o 20:44
Stary 2014-11-05, 20:47   #15
cleopadra
Wtajemniczenie

Mi sie tez bardzo podoba pomysl z druchnami.Jak myslicie czy wypada poprosic goscia weselnego by w ramach prezentu uszyl kilka sukien dla druchen?Mam osobe w rodzinie ktora jest krawcowa,ostatnio nie jest u nich dobrze finansowo,mam 4 kandydatki na druchny z partnerami na druzbantow.Chcialabym sfinansowac zakup matrialu i dodatkow,ostatnio myslalam o kolorze mietowym i w takim kolorze byly by sukienki,wolalabym zeby byly dlugie ale to jeszcze sie dopracuje z krawcowa zeby dopasowac do sylwetki i krawaty dla druzbantow tez w tym kolorze,chyba ze kupilibysmy koszule chlopakom.Ja sie spotkalam z tym ze jak PM finansuje suknie to dziewczyny po slubie oddaja z powrotem,chociaz ja bym chyba oddala dziewczynom.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-05, 20:55   #16
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
Mi sie tez bardzo podoba pomysl z druchnami.Jak myslicie czy wypada poprosic goscia weselnego by w ramach prezentu uszyl kilka sukien dla druchen?Mam osobe w rodzinie ktora jest krawcowa,ostatnio nie jest u nich dobrze finansowo,mam 4 kandydatki na druchny z partnerami na druzbantow.Chcialabym sfinansowac zakup matrialu i dodatkow,ostatnio myslalam o kolorze mietowym i w takim kolorze byly by sukienki,wolalabym zeby byly dlugie ale to jeszcze sie dopracuje z krawcowa zeby dopasowac do sylwetki i krawaty dla druzbantow tez w tym kolorze,chyba ze kupilibysmy koszule chlopakom.Ja sie spotkalam z tym ze jak PM finansuje suknie to dziewczyny po slubie oddaja z powrotem,chociaz ja bym chyba oddala dziewczynom.
A na cholerę Tobie te sukienki? Na drugi ślub ?
Według mnie spokojnie możesz poprosić o uszycie.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-05, 21:45   #17
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Kupienie/uszycie sukienki takiej,jaką sobie ''życzy'' PM jest gestem dobrej woli. Zazwyczaj dziewczyny wybrane na druhny są przyjaźnie nastawione do PM i nie będą robić problemów z tym, żeby zapłacić za sukienkę. Przecież i tak musiałyby jakąś kupić, a jak ktoś ma już odpowiednią w szafie, to niech potraktuje sfinansowanie sukni druhny jako prezent (zamiast kasy w kopercie).
Dokładnie: słowa klucze to tutaj "gest dobrej woli" i "jako prezent zamiast kasy" Dlatego napisałam, że panna młoda powinna zaproponować sfinansowanie kiecy - druhna przecież może zaprotestować i powiedzieć, że ona zapłaci (i pewnie większość by tak zrobiła) - ale akcja "to sukienka ma być długa, syrenka i w odcieniu miętowej zieleni, i nie, nie moze być ta zielona, którą masz w szafie, bo to nie ten kolor -ale Ty płacisz!" - sorry, ale trochę to by było... bezczelne Gestów dobrej woli IMO nie wypada oczekiwać/wymagać.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-11-05, 22:07   #18
mamDosc
Raczkowanie

Moją druhną była moja 6-letnia bratanica. Sukienkę ja jej kupiłam, ale to dlatego, że jak ją zobaczyłam w sklepie to nie mogłam się oprzeć taka miniaturka mojej sukni. Mała zażyczyła sobie wianek z kwiatów i to też ode mnie dostała.
mamDosc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-08, 10:34   #19
kashia001
PeeeMaa!

Cytat:
no coz, zgaduje ,ze miala spore wesele
ja na sukienki dla 7 druhen jednak nie moglabym sobie pozwolic
no właśnie nie, bo było coś 90 osob. Ale chyba chciała zabłysnąć i fundnąć każdemu

Chwyć się mej dłoni. Bądź blisko.
Za szczęściem już nie chcę gonić.
Mam Ciebie. Mam wszystko.
kashia001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-08, 13:01   #20
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość

wollabym inny prezent od druhen niz fakt ze kupia sobie wszystkie malinowe suknie

wg mnie jezeli PMka sobie wymyslila ze chce przy swoim boku 5 kolezanek w mietowych sukniach to powinna im takie suknie kupic.... gdybym miala byc druhna i sama sobie kupic suknie to raczje nie bylabym najszczelsiwsza i mowiac brzydko troche odbiłoby sie to na kopercie dla mlodych. no niestyt ale suknie (szczegolnie ze czesto druhny maja szyte) to nie 50zł
Stary 2014-11-09, 00:02   #21
rabbitka
Rozeznanie

U mnie druhny mialy takie same sukienki, wybieralysmy wspolnie, zeby kazda byla w miare zadowolona, za sukienki placilam ja, tak samo za korsaze dla nich, mielismy rowniez druzbow i za ich stroje rowniez placilismy my. W obu przypadkach oczywiscie stroje zostaly dla nich

Sent from my iPhone using Tapatalk

18.6.14

rabbitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 18:56   #22
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
Napisane przez rabbitka Pokaż wiadomość
U mnie druhny mialy takie same sukienki, wybieralysmy wspolnie, zeby kazda byla w miare zadowolona, za sukienki placilam ja, tak samo za korsaze dla nich, mielismy rowniez druzbow i za ich stroje rowniez placilismy my. W obu przypadkach oczywiscie stroje zostaly dla nich

Sent from my iPhone using Tapatalk
Rozumiem, że jeśli mówisz o drużbach i ich strojach to nie tylko koszule, ale również garniaki?
Stary 2014-11-09, 23:24   #23
rabbitka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wildDaisy Pokaż wiadomość
Rozumiem, że jeśli mówisz o drużbach i ich strojach to nie tylko koszule, ale również garniaki?

tak dobrze rozumiesz no same koszule, bylyby moim zdaniem troche bez sensu.

Sent from my iPad using Tapatalk

18.6.14

rabbitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-10, 13:27   #24
Lady Audrey
Zakorzenienie

Jak dla mnie powinna płacić PMka, to ona sobie życzy jaki chce kolor, krój itp.

A myślałam, że w Polsce, ceremonia z druhnami się nie przyjęła a widać co innego. Sama absolutnie nie chcę mieć druhen na swoim ślubie, wystarczy mi 1 świadkowa, dla mnie to komiczne po prostu. Ale jak się komu podoba to czemu nie?

Wczoraj, dzisiaj, zawsze.

Lady Audrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-10, 22:28   #25
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lady Audrey Pokaż wiadomość

A myślałam, że w Polsce, ceremonia z druhnami się nie przyjęła a widać co innego. Sama absolutnie nie chcę mieć druhen na swoim ślubie, wystarczy mi 1 świadkowa, dla mnie to komiczne po prostu. Ale jak się komu podoba to czemu nie?
Raczej wrocila a w niektorych rejonach Polski nigdy nie zamarla.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-10, 22:57   #26
Paulinagm
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lady Audrey Pokaż wiadomość

u mojego kuzyna były 4 pary drużbów - ślicznie to wyglądały. Dziewczyny miały sukienki w tym samym kolorze, ale każda w innym kroju. Kuzynka (siostra Pana Młodego, jedna z tych dziewczyn) bardzo polecała mi takie rozwiązanie - im więcej osób do pomocy tym trochę łatwiej jest w ostatnim tygodniu przygotowań, więcej osób do oprawy ślubnej Mszy Św. itd
Paulinagm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-11, 08:06   #27
Lady Audrey
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
Raczej wrocila a w niektorych rejonach Polski nigdy nie zamarla.
Nie wiem, w moim rejonie ta tradycja nie jest praktykowana. Zaczyna się praktykować odprowadzanie PM do ołtarza przez ojca ale co do tego też mam wątpliwości, gdy będę wychodzić za mąż nie wiem czy się na to zdecyduję, mój ojciec pewnie by chciała ale czy ja też to czas pokaże.

Cytat:
Napisane przez Paulinagm Pokaż wiadomość
u mojego kuzyna były 4 pary drużbów - ślicznie to wyglądały. Dziewczyny miały sukienki w tym samym kolorze, ale każda w innym kroju. Kuzynka (siostra Pana Młodego, jedna z tych dziewczyn) bardzo polecała mi takie rozwiązanie - im więcej osób do pomocy tym trochę łatwiej jest w ostatnim tygodniu przygotowań, więcej osób do oprawy ślubnej Mszy Św. itd
Byłam na kilku ślubach w kilku regionach polski i się z tym nie spotkałam. No nie wiem... jak ktoś chce to i tak pomoże w przygotowaniach, nie ważne czy idzie w orszaku czy nie, przynajmniej tak jest w mojej rodzinie. Wydaje mi się, że coraz częściej się to robi bo ładnie wygląda na zdjęciach, dla mnie - jest to przeterminowane i amerykańskie. Ale nikogo nie demonizuję jeśli decyduje się na druhny i drużbów

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-11, 08:20   #28
weronika9999
Zadomowienie

Ja też nigdy nie byłam na weselu z druhnami, u nas w regionie się chyba tego nie praktykuje, ale widziałam zdjęcia z kilku takich ślubów i nie spodobało mi się to. Ale to może dlatego, że sukienki, w które ubrane były druhny były po prostu tragiczne, wręcz miałam wrażenie, że PM je wcisnęła w takie straszne kiecki, żeby lepiej wypaść na ich tle koleżanka, która była druhną na tym ślubie opowiadała mi, że to był mały koszmarek i zgodziła się na to tylko ze względu na wielką sympatię do młodej. Co do płacenia za te sukienki, to z tego, co się orientuję, we wszystkich przypadkach płaciła PM - to jednak dość spory wydatek.
Ja będę mieć jedną świadkową i to mi wystarczy, i dla mnie to ona może mieć nawet białą kieckę, byle nie bezę do ziemi :P Chrześniaczka narzeczonego bardzo chce być ubrana w jakąś słodką sukieneczkę z falbankami i nieść obrączki, ja nie jestem przekonana, ale jeżeli dziecko ma mieć z tego przyjemność, to pewnie się zgodzimy
weronika9999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-11, 09:14   #29
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Paulinagm Pokaż wiadomość
im więcej osób do pomocy tym trochę łatwiej jest w ostatnim tygodniu przygotowań
No pewnie, tylko trzeba wziąc poprawkę na to, że druhny zwykle mają takie różne zobowiązania jak np. praca, albo mieszkają w innym mieście itp.
Stary 2014-11-11, 10:04   #30
Lady Audrey
Zakorzenienie

Cytat:
No pewnie, tylko trzeba wziąc poprawkę na to, że druhny zwykle mają takie różne zobowiązania jak np. praca, albo mieszkają w innym mieście itp.
Nawet jeśli druhny wezmą sobie to wolne (chociaż wątpię) to i tak wolę wszystko sama pozałatwiać żeby potem nie mieć do nikogo pretensji, że kupił 5 kg bananów zamiast 10 kg np

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości