![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Wybór kierunku- trudny orzech do zgryzienia
Mam problem z wyborem kierunku studiów. Na maturze zdawałam/zdaję rozszerzoną matematykę [ok 70%), rozszerzony polski i podstawową chemię.
Od zawsze moim marzeniem była architektura,ale muszę się liczyć z tym, że się nie dostanę [egzmain z rysunku]. Czy w tym wypadku iść na zaoczne i po roku spróbować się przenieść, czy wybrać któryś z poniższych kierunków: *geodezja i wycena nieruchomości *matematyka [musiałabym się ostro przyłożyć] *papiernictwo i poligrafia *rachunkowość i finanse *bioinżynieria *analiza finansowa *logistyka jak się na to zaopatrujecie? Jestem w totalnej kropce. Proszę o pomoc dziewczyny zapewne bardziej doświadczone ![]() Edytowane przez lotuus Czas edycji: 2010-05-12 o 08:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wybór kierunku- trudny orzech do zgryzienia
A interesuje cie jakiś z powyższych kierunków?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
właśnie wybrałam je spośród innych kierunków. interesują mnie jak najbardziej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A brałaś wcześniej lekcje z rysunku? Mam znajomą na architekturze w Krakowie i wiem, że osoba, która takich lekcji nie brała nie ma szans na dostanie się na studia, tzn nie wystarczy mieć talentu, trzeba mieć juz dobrze wypracowaną technikę.
Powiedz, co ci się podoba papiernictwie i poligrafii? Absolutnie nie krytykuję, ale zaciekawiło mnie, że pośród typowo matematyczno-przyrodniczych kierunków znajduje sie taki.. nie-matematyczny ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
na architekturę ciężko się dostać to prawda, ale trzeba wierzyć że się uda
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
ależ tam jest dużo typowo ścisłych kierunków -matematyka, fizyka, mechanika.. a do wyboru nakłania mnie chłopak
![]() co do rysunku- krótko chodziłam na lekcje. teraz będzie organizowany taki plener, na którym będzie się rysować po 8h dziennie.. skusić się? wyjściem jest jeszcze 2 nabór lub studia wieczorowe.. Edytowane przez lotuus Czas edycji: 2010-05-12 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
No pewnie że się skusić! Chodzi przecież o przyszłość
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
a nad czym się zastanawiasz?
boje się, że już na ten kurs za późno.. zresztą 1000zł piechotą nie chodzi. ale fakt- trzeba inwestować, a warsztaty w kuźni są podobno baaardzo skuteczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Przemyśl to bardzo dokładnie i spokojnie. Ja niestety nie doradzę Ci na jaki kierunek powinnaś się wybrać, ponieważ uważam, że to musi być Twoja indywidualna decyzja.
Zrób to zgodnie ze swoim sumieniem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
A rozważałaś architekturę krajobrazu lub gospodarkę przestrzenną. Oba te kierunki są w miarę pokrewne z architekturą.
Ja jestem po gospodarce przestrzennej i jestem bardzo zadowolona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
architektura krajobrazu raczej odpada- czytałam niepochlebne opinie i boję się ryzyka.
gospodarkę przestrzenną brałam pod uwagę. zaciekawiłaś mnie. jak wygląda oferta rynku po tym kierunku? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja zastanawiam się między geodezją, ekonomia i zarządzaniem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oczywiście zależy to od umiejętności i doświadczenia zawodowego (no wiadomo) ![]() Aha - ja praktycznie w każde wakacje dorabiałam sobie w różnych biurach, dzięki czemu i zdobyłam doświadczenie i trochę kasy wpadło. Nigdy nie miałam problemu ze znalezieniem biura, które chciałoby mnie przyjąć do pomocy na wakacje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
planuję wrócić do mojego małego miasteczka, więc nie ma tu mowy o takich studiach jak gospodarka przestrzenna
![]() też zastanawiam się nad geodezją- tylko słyszałam, ze zrobienie uprawnień graniczy z cudem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
rozumiem, że jest to praca,np. jako urbanisty. a jak wyglądają perspektywy zarobkowe?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
na przekór do celu
|
To może teraz ja dorzucę trzy słowa.
Co do architektury (mam tam koleżankę) bez tych warsztatów rysunku nawet nie startuj. Niestety chętnych jest wielu, a tych którzy nie mają wyćwiczonej odpowiednio "kreski" odrzucają na samym początku. Jeśli zamierzasz zainwestować te tys. zł to jak najbardziej, może to będzie twoją przepustką! Na wieczorowe raczej nie... Nigdy nie wiesz jak Ci pójdzie, czy będziesz miec odpowiednie wyniki aby móc dostać "awans" i czy będą miejsca i możliwości. Ciekawe masz te kierunki awaryjne ![]() ![]() A gospodarka przestrzenna to kierunek nad którym sama się zastanawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
chyba faktycznie za późno na architekturę.. trzeba będzie poszukać czegoś innego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Fakt, na architekturę trzeba umieć rysować i mieć odpowiednią technikę, której nauczysz się tylko na kursach...
A co do innych kierunków to moim zdaniem nie ma co się łudzić, że któryś jest "podobny" do architektury. Gospodarka przestrzenna? Z tego co wiem, nie projektuje się tam budynków, te studia trochę na czym innym polegają. Moja koleżanka na architekturze ciągle musi rysować projekty, niewiele ma przedmiotów, których zaliczenie polega na nauczeniu się czegoś i egzaminie. Na innych studiach raczej takiej formuły nie znajdziesz.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
większość kierunków inżynierskich to właśnie projekty a nie wykłuwanko na politechnikach pierwszy rok to na ogół - mechanika, rysunek techniczny, matematyka, fizyka, metrologia etc... i to na każdym kierunku razem z architekturą dopiero potem się kierunki "specjalizują" ja na zarządzaniu i inżynierii produkcji praktycznie z każdego przedmiotu od drugiego roku mam do robienia na każdy przedmiot jakiś projekt, do każdego muszę mieć na ogół firmę produkcyjną -jak ktoś sobie nie znajdzie to jego problem, każdy projekt jak to projekt to minimum teorii maksimum projektowania, liczenia, robienia wykresów ( i nie mówie tutaj o pisaniu ciurkiem czystego tekstu ale o projektowaniu rozwiązań technologcznych procesów etc) więc nie tak znowu tylko na architekturze projekty mają do robienia ( nie żebym mówiła, że mi łatwiej niż na architekturze bo jednak architektura to cięzki kierunek ale po prostu jak sie wybiera studia inżynierskie to trzeba się liczyć z tym że projekt będzie gonił projekt) a do autorki ja bym wybrała cos z tych : geodezje, poligrafie, bioinżynierie (ale tutaj to dobrze z kraju na ersamusa np., wyjechac bo ta dziedzina jeszcze troche w pl kuleje a za granica bardziej to rozwniete) albo logistykę. Na każdy patrzyłabym tylko na politechnikach ( papiernictwo i poligrafia jest na politechnikach więc nie tak znowu odstaje od matmy i tym podobnych)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
- minimum rok praktyki, podczas której musisz wykonać minimum 15 wycen nieruchomosci - egzamin państwowy Ale wcześniej musisz ukończyć kierunek lub specjalność związane z gospodarką nieruchomościami. Nie każda uczelnia spełnia wymogi, jeśli chodzi o liczbę godzin i program, więc jeśli zdecydowałabyś się na wycenę, to dowiedz się, jak wygląda sprawa na danej uczelni, żebyś potem nie musiała robić dodatkowego kursu albo podyplomówki. A jeśli pójdziesz w stronę typowej geodezji, to trzeba mieć chyba 2 lata praktyki i zdać egzamin panstwowy na odpowiedni zakres uprawnień (bo jest ich 6 albo 7). Ogólnie lepiej mieć uprawnienia, bo wtedy możesz założyć firmę, podpisywać się pod wykonanymi pracami, a co za tym idzie - mieć z tego więcej pieniędzy. Bez uprawnień możesz pracować u kogoś w firmie albo w urzędzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ja na twoim miejscu odrzuciłabym bioinżynierię. Poczytaj sobie choćby forum studentów tego kierunku, lub wpisz w np. pracuj.pl bioinżynier
![]() Z kierunków które podałaś uważam, że najciekawsza jest logistyka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Polecam logistykę. To przyszłościowy zawód, kierunek nie należy do najtrudniejszych, na pewno gdy tylko się przyłożysz dasz radę. Mile widziana znajomość języków. Akurat moja rodzina się tym zajmuje, sprawa bardzo dochodowa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Jestem w bardzo podobnej sytuacji.
tzn marze o architekturze, ale nie miałam możliwości brania lekcji rysunku więc nie startuje nawet. Wybrałam inne rozwiązanie tj. Będę próbowała dostać się na budownictwo, w między czasie chcę zrobić kurs rysunku i startować za rok lub dwa na architekturę. Myślę, że budownictwo i architektura byłoby dobrym rozwiązaniem.
![]() |
![]() |
#25 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak pracowałam w wakacje to dostawałam 800-1000zł na rękę miesięcznie, więc nie tak źle. Cytat:
![]() Na politechnice miałam też większość projektów. W programie studiów jest też rysunek odręczny. U mnie duży nacisk kładziono na umiejętność rysowania. Ale nie takiego profesjonalnego, raczej szkice. Tak, żeby się nie bać ![]() Jak macie jakieś pytania, to piszcie ![]()
Edytowane przez lutien Czas edycji: 2010-05-12 o 14:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
na przekór do celu
|
lotuus - współczuję
![]() Pamiętaj, że to co piszemy jest tylko sugestią, najczęściej powiela się z naszym ewentualnym wyborem między tymi kierunkami. Ważne jest to żebyś robiła to co lubisz, bo męczenie się kilka lat na kierunku który wybrałaś "bo inni radzili" to koszmar. Najlepiej szukaj jeszcze innych opinii. Polecam fora uczelni, gdzie wypowiadają się studenci danych kierunków. Dużo informacji znajdziesz na stronach dotyczących pracy, poszukiwanych zawodów. Nie sugeruj się jedna opinią, tylko szukaj ich jak najwięcej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
ja w tamtym roku dostalam sie na architekture na dzienne w Warszawie
![]() ![]() niestety nawet z najlepsza matura jesli nie masz chociazby podstaw rysunku technicznego to raczej sie nie dostaniesz ![]() poza tym jest to naprawde ciezki kierunek .. ja po roku stwierdzilam ze to nie dla mnie i zaczelam w tym roku studiowac dietetyke i w koncu jestem zadowolona ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
EYO- jesteś pierwszą osobą, która bierze pod uwagę poligrafię! Dotąd każdy[ oprócz chłopaka] mówił mi, że będę po tym bezrobotna i żebym wybiła sobie z głowy PiP.
Masz moze jakiś znajomych po tym kierunku lub wiesz cokolwiek? ![]() Bioinżynierię chyba faktycznie wykluczę. a matematyka? wiem, że jest trudna,ale chyba opłacalna? myślę jeszcze o wzornictwie,ale tam też jest egz. z rysunku. Dobra, dziekuję Wam serdecznie za wszystkie komentarze,a teraz uciekam na ustnny angielski. trzymajcie kciuki ![]() Edytowane przez lotuus Czas edycji: 2010-05-12 o 15:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
A ja chciałam zapytać na czym polega logistyka? Jak wyglądają takie studia? Może któraś z Was wie...?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Hmmm zależy co chcesz wiedzieć?
Mój kuzyn studiował na wydziale Ekonomii na UG, specjalność spedytor no i tam właśnie jest logistyka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:56.