Wybór kierunku- trudny orzech do zgryzienia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-12, 08:28   #1
lotuus
Zadomowienie

Smile

Wybór kierunku- trudny orzech do zgryzienia

Mam problem z wyborem kierunku studiów. Na maturze zdawałam/zdaję rozszerzoną matematykę [ok 70%), rozszerzony polski i podstawową chemię.

Od zawsze moim marzeniem była architektura,ale muszę się liczyć z tym, że się nie dostanę [egzmain z rysunku]. Czy w tym wypadku iść na zaoczne i po roku spróbować się przenieść, czy wybrać któryś z poniższych kierunków:

*geodezja i wycena nieruchomości
*matematyka [musiałabym się ostro przyłożyć]
*papiernictwo i poligrafia
*rachunkowość i finanse
*bioinżynieria
*analiza finansowa
*logistyka

jak się na to zaopatrujecie? Jestem w totalnej kropce.

Proszę o pomoc dziewczyny zapewne bardziej doświadczone .

Edytowane przez lotuus
Czas edycji: 2010-05-12 o 08:41
lotuus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 08:30   #2
makarona
Rozeznanie

Dot.: Wybór kierunku- trudny orzech do zgryzienia

A interesuje cie jakiś z powyższych kierunków?

Nasz czas oczekiwania
makarona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 08:32   #3
lotuus
Zadomowienie

właśnie wybrałam je spośród innych kierunków. interesują mnie jak najbardziej
Stary 2010-05-12, 08:48   #4
ankasz
Zakorzenienie

A brałaś wcześniej lekcje z rysunku? Mam znajomą na architekturze w Krakowie i wiem, że osoba, która takich lekcji nie brała nie ma szans na dostanie się na studia, tzn nie wystarczy mieć talentu, trzeba mieć juz dobrze wypracowaną technikę.

Powiedz, co ci się podoba papiernictwie i poligrafii? Absolutnie nie krytykuję, ale zaciekawiło mnie, że pośród typowo matematyczno-przyrodniczych kierunków znajduje sie taki.. nie-matematyczny

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 08:53   #5
ewalucja
Zakorzenienie

GG do ewalucja

na architekturę ciężko się dostać to prawda, ale trzeba wierzyć że się uda Myślę że geodezja i wycena nieruchomości jest najbardziej zbliżona. To mógłby być dobry wybór
ewalucja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 09:05   #6
lotuus
Zadomowienie

ależ tam jest dużo typowo ścisłych kierunków -matematyka, fizyka, mechanika.. a do wyboru nakłania mnie chłopak

co do rysunku- krótko chodziłam na lekcje. teraz będzie organizowany taki plener, na którym będzie się rysować po 8h dziennie.. skusić się?

wyjściem jest jeszcze 2 nabór lub studia wieczorowe..

Edytowane przez lotuus
Czas edycji: 2010-05-12 o 09:18
Stary 2010-05-12, 09:27   #7
ewalucja
Zakorzenienie

GG do ewalucja

No pewnie że się skusić! Chodzi przecież o przyszłość Można się przyłożyć teraz do nauki ja też wybieram w tym roku studia i na razie nie wiem co chce robić w życiu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-12, 09:32   #8
lotuus
Zadomowienie

a nad czym się zastanawiasz?

boje się, że już na ten kurs za późno.. zresztą 1000zł piechotą nie chodzi. ale fakt- trzeba inwestować, a warsztaty w kuźni są podobno baaardzo skuteczne
Stary 2010-05-12, 09:35   #9
kitkulka
Zakorzenienie

Przemyśl to bardzo dokładnie i spokojnie. Ja niestety nie doradzę Ci na jaki kierunek powinnaś się wybrać, ponieważ uważam, że to musi być Twoja indywidualna decyzja.
Zrób to zgodnie ze swoim sumieniem ja wybrałam swój kierunek na tzw. PAŁĘ. Żałuję. Nie mam motywacji, żeby chodzić na zajęcia.
kitkulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 09:43   #10
lutien
Wtajemniczenie

A rozważałaś architekturę krajobrazu lub gospodarkę przestrzenną. Oba te kierunki są w miarę pokrewne z architekturą.
Ja jestem po gospodarce przestrzennej i jestem bardzo zadowolona Ale w przypadku tego kierunku radzę iść na politechnikę (ja skończyłam wrocławską).
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 09:50   #11
lotuus
Zadomowienie

architektura krajobrazu raczej odpada- czytałam niepochlebne opinie i boję się ryzyka.
gospodarkę przestrzenną brałam pod uwagę. zaciekawiłaś mnie. jak wygląda oferta rynku po tym kierunku?
Stary 2010-05-12, 09:57   #12
ewalucja
Zakorzenienie

GG do ewalucja

Ja zastanawiam się między geodezją, ekonomia i zarządzaniem zobaczę jak mi matura poszła no wiadomo kasa piechotą nie chodzi ale to inwestycja na lata do jakiego miasta chcesz iść?
Stary 2010-05-12, 10:07   #13
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lotuus Pokaż wiadomość
architektura krajobrazu raczej odpada- czytałam niepochlebne opinie i boję się ryzyka.
gospodarkę przestrzenną brałam pod uwagę. zaciekawiłaś mnie. jak wygląda oferta rynku po tym kierunku?
Oferta zależna jest od miasta. Ja skończyłam polibudę we wrocku i tam nie miałabym szans na pracę. Więc przeprowadziłam się do Katowic i tu już z pracą nie ma problemu. Z tego co wiem, to w dużych ośrodkach akademickich, gdzie jest prowadzony ten kierunek (Warszawa, Wrocław, Poznań) żeby dostać pracę w zawodzie trzeba troszkę bardziej się wysilić (np. pójść na staż). Ale jeśli chcesz pracować w mniejszym mieście lub jakimś, gdzie tego kierunku nie ma, to raczej nie ma problemów.
Oczywiście zależy to od umiejętności i doświadczenia zawodowego (no wiadomo)
Aha - ja praktycznie w każde wakacje dorabiałam sobie w różnych biurach, dzięki czemu i zdobyłam doświadczenie i trochę kasy wpadło. Nigdy nie miałam problemu ze znalezieniem biura, które chciałoby mnie przyjąć do pomocy na wakacje
(Katharine Hadley )

Stary 2010-05-12, 10:14   #14
lotuus
Zadomowienie

planuję wrócić do mojego małego miasteczka, więc nie ma tu mowy o takich studiach jak gospodarka przestrzenna.

też zastanawiam się nad geodezją- tylko słyszałam, ze zrobienie uprawnień graniczy z cudem .
Stary 2010-05-12, 10:23   #15
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
planuję wrócić do mojego małego miasteczka, więc nie ma tu mowy o takich studiach jak gospodarka przestrzenna.

też zastanawiam się nad geodezją- tylko słyszałam, ze zrobienie uprawnień graniczy z cudem .
No to masz szanse na pracę U mnie ludzie z roku w swoich miasteczkach szli do pracy w zawodzie nawet po samych studiach inżynierskich.
(Katharine Hadley )

Stary 2010-05-12, 10:30   #16
lotuus
Zadomowienie

rozumiem, że jest to praca,np. jako urbanisty. a jak wyglądają perspektywy zarobkowe?
Stary 2010-05-12, 11:11   #17
viva91
na przekór do celu

To może teraz ja dorzucę trzy słowa.
Co do architektury (mam tam koleżankę) bez tych warsztatów rysunku nawet nie startuj. Niestety chętnych jest wielu, a tych którzy nie mają wyćwiczonej odpowiednio "kreski" odrzucają na samym początku. Jeśli zamierzasz zainwestować te tys. zł to jak najbardziej, może to będzie twoją przepustką!
Na wieczorowe raczej nie... Nigdy nie wiesz jak Ci pójdzie, czy będziesz miec odpowiednie wyniki aby móc dostać "awans" i czy będą miejsca i możliwości.
Ciekawe masz te kierunki awaryjne Geodezja, rachunkowość, finanse, logistyka - te podobają mi się najbardziej, a wiem że specjalistów od liczenia pieniążków chętnie poszukują pracodawcy
A gospodarka przestrzenna to kierunek nad którym sama się zastanawiam Dlatego czekam aż tylko lutien coś doda od siebie^^
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 12:06   #18
lotuus
Zadomowienie

chyba faktycznie za późno na architekturę.. trzeba będzie poszukać czegoś innego.
Stary 2010-05-12, 12:48   #19
hermajona
Rozeznanie

Fakt, na architekturę trzeba umieć rysować i mieć odpowiednią technikę, której nauczysz się tylko na kursach...

A co do innych kierunków to moim zdaniem nie ma co się łudzić, że któryś jest "podobny" do architektury. Gospodarka przestrzenna? Z tego co wiem, nie projektuje się tam budynków, te studia trochę na czym innym polegają. Moja koleżanka na architekturze ciągle musi rysować projekty, niewiele ma przedmiotów, których zaliczenie polega na nauczeniu się czegoś i egzaminie. Na innych studiach raczej takiej formuły nie znajdziesz.
hermajona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-12, 13:20   #20
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hermajona Pokaż wiadomość
Fakt, na architekturę trzeba umieć rysować i mieć odpowiednią technikę, której nauczysz się tylko na kursach...

A co do innych kierunków to moim zdaniem nie ma co się łudzić, że któryś jest "podobny" do architektury. Gospodarka przestrzenna? Z tego co wiem, nie projektuje się tam budynków, te studia trochę na czym innym polegają. Moja koleżanka na architekturze ciągle musi rysować projekty, niewiele ma przedmiotów, których zaliczenie polega na nauczeniu się czegoś i egzaminie. Na innych studiach raczej takiej formuły nie znajdziesz.
ta nie znajdziesz...

większość kierunków inżynierskich to właśnie projekty a nie wykłuwanko
na politechnikach pierwszy rok to na ogół - mechanika, rysunek techniczny, matematyka, fizyka, metrologia etc... i to na każdym kierunku razem z architekturą
dopiero potem się kierunki "specjalizują"
ja na zarządzaniu i inżynierii produkcji praktycznie z każdego przedmiotu od drugiego roku mam do robienia na każdy przedmiot jakiś projekt, do każdego muszę mieć na ogół firmę produkcyjną -jak ktoś sobie nie znajdzie to jego problem, każdy projekt jak to projekt to minimum teorii maksimum projektowania, liczenia, robienia wykresów ( i nie mówie tutaj o pisaniu ciurkiem czystego tekstu ale o projektowaniu rozwiązań technologcznych procesów etc)
więc nie tak znowu tylko na architekturze projekty mają do robienia ( nie żebym mówiła, że mi łatwiej niż na architekturze bo jednak architektura to cięzki kierunek ale po prostu jak sie wybiera studia inżynierskie to trzeba się liczyć z tym że projekt będzie gonił projekt)

a do autorki
ja bym wybrała cos z tych : geodezje, poligrafie, bioinżynierie (ale tutaj to dobrze z kraju na ersamusa np., wyjechac bo ta dziedzina jeszcze troche w pl kuleje a za granica bardziej to rozwniete) albo logistykę. Na każdy patrzyłabym tylko na politechnikach ( papiernictwo i poligrafia jest na politechnikach więc nie tak znowu odstaje od matmy i tym podobnych)

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 13:42   #21
mmm87
Zadomowienie

Cytat:
Zależy co chciałabyś robić po geodezji. Jeśli chcesz iść w stronę wyceny nieruchomości, to zdobycie uprawnień na rzeczoznawcę majątkowego wygląda tak:
- minimum rok praktyki, podczas której musisz wykonać minimum 15 wycen nieruchomosci
- egzamin państwowy

Ale wcześniej musisz ukończyć kierunek lub specjalność związane z gospodarką nieruchomościami. Nie każda uczelnia spełnia wymogi, jeśli chodzi o liczbę godzin i program, więc jeśli zdecydowałabyś się na wycenę, to dowiedz się, jak wygląda sprawa na danej uczelni, żebyś potem nie musiała robić dodatkowego kursu albo podyplomówki.

A jeśli pójdziesz w stronę typowej geodezji, to trzeba mieć chyba 2 lata praktyki i zdać egzamin panstwowy na odpowiedni zakres uprawnień (bo jest ich 6 albo 7). Ogólnie lepiej mieć uprawnienia, bo wtedy możesz założyć firmę, podpisywać się pod wykonanymi pracami, a co za tym idzie - mieć z tego więcej pieniędzy. Bez uprawnień możesz pracować u kogoś w firmie albo w urzędzie.
mmm87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 14:27   #22
Tindomerel
Zadomowienie

Ja na twoim miejscu odrzuciłabym bioinżynierię. Poczytaj sobie choćby forum studentów tego kierunku, lub wpisz w np. pracuj.pl bioinżynier Praca jest ale zagranicą. U nas praktycznie nie ma perspektyw.

Z kierunków które podałaś uważam, że najciekawsza jest logistyka nie jest jeszcze aż tak bardzo popularna. Zarobki na pewno też nie małe
Tindomerel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 14:39   #23
muszynianka
Zakorzenienie

Polecam logistykę. To przyszłościowy zawód, kierunek nie należy do najtrudniejszych, na pewno gdy tylko się przyłożysz dasz radę. Mile widziana znajomość języków. Akurat moja rodzina się tym zajmuje, sprawa bardzo dochodowa.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 14:41   #24
JellyJumper
Zadomowienie

Jestem w bardzo podobnej sytuacji.
tzn marze o architekturze, ale nie miałam możliwości brania lekcji rysunku więc nie startuje nawet.

Wybrałam inne rozwiązanie tj.
Będę próbowała dostać się na budownictwo, w między czasie chcę zrobić kurs rysunku i startować za rok lub dwa na architekturę.
Myślę, że budownictwo i architektura byłoby dobrym rozwiązaniem.

Waga:67kg--> 63 kg-->60
Udo: 55 cm-->52
Łydka: 34cm
Biodra: 96cm-->94
Talia: 68cm-->66

ZAPUSZCZAM WŁOSY

21.11 Jest: 33 cm

JellyJumper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 14:42   #25
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
rozumiem, że jest to praca,np. jako urbanisty. a jak wyglądają perspektywy zarobkowe?
Tak - jako urbanista. Zarobki są chyba zależne od regionu i od urzędu. Ja dostawałam 1400zł na początku na rękę. Jak się zostanie projektantem (trzeba mieć kilka lat udokumentowanej praktyki), to zarobki są lepsze. W urzędach może jest lepiej (ja pracowałam w prywatnej firmie). Kasa mała, ale ja szukałam pracy w najgorszym czasie, jak był kryzys i wtedy nawet w urzędach wszystkie nabory były wstrzymane, więc może teraz jest lepiej
Jak pracowałam w wakacje to dostawałam 800-1000zł na rękę miesięcznie, więc nie tak źle.

Cytat:
Napisane przez hermajona Pokaż wiadomość

Nie napisałam, że jest podobny, tylko pokrewny. Na architekturze jest chyba standardowo i architektura i urbanistyka. Bo po architekturze też można zostać urbanistą. Tak więc część materiału się pokrywa
Na politechnice miałam też większość projektów. W programie studiów jest też rysunek odręczny. U mnie duży nacisk kładziono na umiejętność rysowania. Ale nie takiego profesjonalnego, raczej szkice. Tak, żeby się nie bać

Jak macie jakieś pytania, to piszcie
(Katharine Hadley )

Edytowane przez lutien
Czas edycji: 2010-05-12 o 14:46
Stary 2010-05-12, 14:46   #26
viva91
na przekór do celu

lotuus - współczuję
Pamiętaj, że to co piszemy jest tylko sugestią, najczęściej powiela się z naszym ewentualnym wyborem między tymi kierunkami. Ważne jest to żebyś robiła to co lubisz, bo męczenie się kilka lat na kierunku który wybrałaś "bo inni radzili" to koszmar. Najlepiej szukaj jeszcze innych opinii. Polecam fora uczelni, gdzie wypowiadają się studenci danych kierunków. Dużo informacji znajdziesz na stronach dotyczących pracy, poszukiwanych zawodów. Nie sugeruj się jedna opinią, tylko szukaj ich jak najwięcej
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 14:46   #27
zffazoffana
Zakorzenienie

ja w tamtym roku dostalam sie na architekture na dzienne w Warszawie z matematyki rozszerzonej mialam 84% no i ja juz od poczatku liceum biegalam na lekcje rysunku
niestety nawet z najlepsza matura jesli nie masz chociazby podstaw rysunku technicznego to raczej sie nie dostaniesz
poza tym jest to naprawde ciezki kierunek ..

ja po roku stwierdzilam ze to nie dla mnie i zaczelam w tym roku studiowac dietetyke i w koncu jestem zadowolona

[reebok_c]210508[/reebok_c]
bardzo proszę o kliki
zffazoffana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 14:57   #28
lotuus
Zadomowienie

EYO- jesteś pierwszą osobą, która bierze pod uwagę poligrafię! Dotąd każdy[ oprócz chłopaka] mówił mi, że będę po tym bezrobotna i żebym wybiła sobie z głowy PiP.

Masz moze jakiś znajomych po tym kierunku lub wiesz cokolwiek?

Bioinżynierię chyba faktycznie wykluczę.
a matematyka? wiem, że jest trudna,ale chyba opłacalna?
myślę jeszcze o wzornictwie,ale tam też jest egz. z rysunku.

Dobra, dziekuję Wam serdecznie za wszystkie komentarze,a teraz uciekam na ustnny angielski. trzymajcie kciuki.

Edytowane przez lotuus
Czas edycji: 2010-05-12 o 15:02
Stary 2010-05-12, 15:03   #29
201701300922
Konto usunięte

A ja chciałam zapytać na czym polega logistyka? Jak wyglądają takie studia? Może któraś z Was wie...?
201701300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 15:09   #30
muszynianka
Zakorzenienie

Hmmm zależy co chcesz wiedzieć?
Mój kuzyn studiował na wydziale Ekonomii na UG, specjalność spedytor no i tam właśnie jest logistyka.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości