![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Co dziś zjadłaś ciężarówko ?? :-)
Witam wszystkie ciężarówki, które chcą wspólnie zadbać o zdrową diete i w szerszym gronie mobilizować się do jedzenia nie za dwoja ale dla dwojga
![]() Oczywiście NIE CHCĘ tu propagować żadnych diet czy tym bardziej odchudzania !!!!! Pragnę stwożyć dla siebie i być może dla którejś z was miejsce, gdzie wpisywac będziemy nasze codzinne jadłospisy, by wspólnie dbać o zdrowe odżywianie i nie objadanie się tym co niezdrowe. Jestem obecnie w 27 tyg ciąży ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mój dzisiejszy jadłospis ![]() Jeszcze nie brzmi idealnie ale już i tak jest lepiej : Śniadanie : kromka posmarowana masłem z 2 plasterkami sera żółtego gouda + jajecznica z kawałkami parówki (wiem, że nie są zdrowe ale od zawsze miałam do nich olbrzymią słabość) Przekąska: 1 banan Obiad: 4 własnoręcznie przygotowane knedle z truskawkami (pierwszy raz je robiłam z przepisu na kulinariach wizazu "knedle z owocami") polane zmiksowanym jogurtem naturalnym ze sporym dodatkiem truskawek ![]() Kolacja: wyjadłam reszte jogurtu truskawkowego pozostałego z obiadu Została cała szklanka RUCH: dziś podjęłam decyzje o zwiększeniu aktywności fizycznej i powolnemu przygotowaniu się kondycyjnemu do porodu Przed kolacją 35 min spokojny areobik przeznaczony dla ciężarnych Przypatrzony na necie ---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- heh.... no i okazało się że zapomniałam dodać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co dziś zjadłaś ciężarówko ?? :-)
a to nie za malo przypadkiem??
a gdzie warzywa? bialko? gdzie blonnik? wcale mi sie nie podoba |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Białko jest
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mialam na mysli cos wiecej, naprzyklad biale mieso np z 200 gram kurczaka, albo lososia lub innej ryby, grillowanej. takie dwa plasterki serca i jajko to naprawde za malo. jedna marchewka to chyba tez za malo nie sadzisz? ![]() mowiac warzywach mialam namysli salate z pomidorami,papryką, rzodkiewka i szczypiorkiem, polane oliwa z oliwa i przyprawami, albo kalafior, fasolka, bób i brokuły na parze albo duza pocja lecza naprzykład a moze jakis fajny szejk zielony ze szpinakiem i selerem?? ![]() knedle to przede wszystkim węglowodany, a tego właśnie powinnyśmy unikać w większych ilościach. lepszy wybór byłby brązowy ryż albo ciemny makaron, kuskus albo soczewica. oczywiście pierogi i knedle też można czasami, jak wszystko, ale jak już chcesz tworzyć jadłospisy dla ciężarnych to poczytaj trochę o zdrowym odżywianiu. Edytowane przez domciatko Czas edycji: 2013-01-05 o 17:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiadomo, ze jednego dnia mozna najesc sie warzyw a na drugi dzien postawic na nabial. Nie wyobrazam sobie stosowania sie do specjalnej diety w ciazy tylko po to zeby codziennie zjesc warzywo, mieso, nabial. Co innego gdy dostanie sie zalecenia od lekarza z powodu niedoborow w diecie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo tak jak piszesz, czesto niestety przez wymioty, mdłości mamy ograniczone pole wyboru potraw ![]() no ale jak już koleżanka chciała stworzyć taki porządny jadłospis, to dałam przykłady, co jest zdrowe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja wszystko co dziś zjadłam to zwróciłam - dobrze, że chociaż jakieś picie zostało w środku...
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie od kilku dni spokój i jakoś omijam kibelek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Na pewno będę śledziła
![]() A to mój dzisiejszy (wiem, że bez szału). Można krytykować ![]() Późne śniadanie: mała kawa z mlekeim,serek wiejski, 2 szt. kiwi, Inka Obiad: pół pstrąga pieczonego w małej ilości tłuszczu. I kilka dosłownie frytek podebrałam mężowi ![]() Deser: 2 kwałki makowca ![]() Kolacja: koktaj-jogurt naturalny, owoce leśne mrożone, pomarańcz, ciut cukru 2 jabłka, herbata z cytryną Ruch: sprzątanie całego domu włącznie z myciem podłóg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na papierze jestem zdrowa, wyniki bdb. Wymiotuję prawie codziennie, nie miałam żadnych zachcianek, apetyt beznadziejny, bo prawie każde żarcie kojarzy mi się z pawiem. Dziecko rośnie, to gin twierdzi, że sobie z moich zapasów znajdzie co mu trzeba... To się nie martwię. Nikogo nie namawia na odchudzanie w ciąży żeby nie było, czasem po prostu to skutek uboczny ciążowych upierdliwości...
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ooo moze byc watek ciekawy
![]() obecnie 28 tydzien - waga ta sama - wyjsciowa byla 89 pozniej zeszlo do 81 i ponownie od 2 tyg jest 88 ![]() to tak - sniadanie ok 9.45 - razowa kromka chleba posmarowana maslem i do tego pokrojona sucha mysliwska ![]() - przed praca - opchlam jabuszko ![]() - godz 16.15 po skonczonej pracy - salatka z kurczakiem ( z pracy, ale coz tak bywa ) - w domku, talerz Zurku z jajkiem - i 2 pomarancze ruch - dosjcie do pracy - w pracy - i ppowrot do domku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
gdzies w sieci znalazlam jadłospis na 7 dni
![]() i kilka mądrych rad: Przyjmuje się, ze zapotrzebowanie na kalorie u kobiety w ciąży wzrasta:
Lista produktów zakazanych w ciąży Mocna kawa, cola, herbata - kofeina może spowodować zaburzenia rytmu serca maleństwa. Sery pleśniowe i typu camembert z mleka niepasteryzowanego– występują w nich bakterie typu listeria, które mogą doprowadzić nawet do poronienia. Surowe mięso (np. tatar) - grozi zakażeniem toksoplazmozą. Surowe owoce morza i ryby - bywają zakażone bakteriami, pasożytami. Surowe jaja i mleko niepasteryzowane - niebezpieczeństwo zatrucia salmonellą. Duże ilości wątróbki - nadmiar witaminy A może być szkodliwy dla rozwoju dziecka. Ryby słodkowodne - mogą zawierać związki chemiczne z zanieczyszczonych jezior i rzek. Wybieraj ryby hodowlane albo morskie. Lista produktów zalecanych w ciąży Cieciorka - ma dużo białka, żelazo, cynk, kwas foliowy. Płatki owsiane - bogate źródło kwasu foliowego, żelaza, witaminy B6. Szparagi - mają dużo witaminy C. Tofu - doskonałe źródło białka. Ryby morskie - zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na rozwój oczu i mózgu dziecka. Truskawki - są bogate w błonnik i witaminę C. Czerwona papryka - ma więcej wit. C niż cytrusy i zawiera beta-karoten. Woda - wypijaj kilka szklanek dziennie. Edytowane przez domciatko Czas edycji: 2013-01-05 o 18:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Nie mam zamiaru tworzyć idealnych jadłospisów dla ciężarnych tylko rzetelnie spisywać co zjadłam by poprawiac moje niedociągnięcia w tym zakresie i dbać o to by nie tyć ja potęge
![]() ![]() Co do wyników to jestem zdrowa i moja niunia też ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Parę uwag do jadłospisu - wiele kobiet w ciąży ma zgagę, nudności, wymioty - generalnie objawy refluksu żołądkowo - przełykowego, bo progesteron rozluźnia zwieracz dolny przełyku i wpust żołądka. Tak samo działa mięta, dużo nabiału, czekolada no i jeszcze parę produktów spożywczych.
Melisa- na herbatce jest napisane, że w ciąży nie stosować. Śledzie - filet to surowa ryba, jest ryzyko zarażenia się listeriozą i toksoplazmozą
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W pierwszej ciąży miałam z powodu cukrzycy przez niemal cały czas ściśle zbilansowaną dietę pod ciągłą kontrolą lekarza oraz dietetyczki, przytyłam 12 kg (z 52 kg do 64kg), teraz żrem jak świnia słodycze i przytyłam również 12 kg (z 53,5kg do 65kg)do końca ciąży pozostało max. 6 tygodni. I wg mnie jedynie czego w ciąży nie można to rzeczy szkodliwych dla dziecka - alkoholu czy innych używek, kawy, coca-coli a to czy ktoś zjadł serek czy 200g chudej rybki to na prawdę wszystko jedno. Dziecko i tak bierze te mikroelementy, które mu potrzebne z organizmu matki, jeśli kobieta źle się odżywa to najwyżej maluch zadba o siebie kosztem mamusi.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2013-01-05 o 20:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() tak samo nie lubię samooszukiwania tz np wmawiania sobie, że szklanka soku (wyprodukowanego z zagęszczonego soku) może zastąpić owoc to tak jak z Twoimi pyzami jest dużo więcej sposobów na zdrowsze odżywianie a przy tym na chodzie bardziej najedzonym jeszcze raz przepraszam jeśli coś za ostro napisałam ![]() a tak na koniec gratulacje i ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Poród na dniach, do przodu +8kg, w ostatnich dniach moja dieta składa się, mam wrażenie, w 80% z płatków na mleku i mandarynek. Nic więcej nie wchodzi prawie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38467440]Poród na dniach, do przodu +8kg, w ostatnich dniach moja dieta składa się, mam wrażenie, w 80% z płatków na mleku i mandarynek. Nic więcej nie wchodzi prawie...[/QUOTE]
Ja najwięcej jadłam koło 3-5 miesiąca i chyba wtedy najwięcej utyłam. Teraz też średnio u mnie z apetytem, tyle, że jakoś niestety słodycze dobrze mi wchodzą... z drugiej strony od września 2008 roku jestem na diecie, to tak sobie myślę, że może kurcze raz w życiu przez te kilka miesięcy pojem sobie, a co ![]()
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja nawet się nie wypowiadam bo odżywiam się bardzo nieregularnie :/ od 2 dni wiem że jestem w ciąży i najwyższy czas wziąć się za siebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A macie zachcianki? Albo jakieś dziwne połączenia wcinacie?
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Ja mogę przegryzać mandarynki pieczarkami w occie, ale... tak zawsze mam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38472068]Ja mogę przegryzać mandarynki pieczarkami w occie, ale... tak zawsze mam
![]() O jaaaa, aż mnie cofnęło....
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Same widzicie dziewczyny ciąża ma swoje prawa Często zdrowy rozsądek zastępują zachcianki
![]() ![]() Mnie w ciąży odstawiło jedynie od czosnku który uwielbiałam no i troszke od śledzi ale i tak je podgryzałam bo słabość do nich pozostała ![]() ![]() ![]() Jestem ciekawa czy wy zauwazyłyście jakis związek między zachciankami żywieniowymi a płcią dziecka ?????? Mówi się że słodkie to na dziewczynkę a kwaśne i ostre na chłopaka Mi się nie sprawdziło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Ja miałam ochotę na słodkie, od kiszonych i ostrego mnie odrzucało, i podobnie, w Święta dowiedziałam się o dziewuszce
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Oto mój dzisiejszy jadłospis
![]() Śniadanie: 2 kromki z serem żółtym i szynką Przegryzka: 1 piernik w czekoladzie, 1 toffinka, 1 banan Obiad: mintaj zapiekany w beszamelu z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną Kolacja: duży jogurt wiśniowy jogobelli Ruch: spacer ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38472068]Ja mogę przegryzać mandarynki pieczarkami w occie, ale... tak zawsze mam
![]() Ja bym tam jeszcze wrzucila swieze mango ![]() ![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
ja niestety jem co popadnie, realizuję większość zachcianek i bardzo tyję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ja tylko na początku - lody w każdej ilości oraz ogórki konserwowe w każdej ilości, mogły być nawet solo, ale nie w połączeniu z lodami
![]() ![]() Moja znajoma wcianała pieczonego kurczaka smarowanego nuttelą ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2013-01-06 o 21:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Uuuuu
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:15.