2008-11-20, 17:36
|
#1
|
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 13
|
Tiramisu
Chciałabym się z Wami podzielic przepisaem na najlepsze tiramisu jakie kiedykolwiek jadłam.. Przepis jest prosty, moja 12-letnia siostra robi to sama ;D
Tiramisu Składniki:
- 30 dag podłużnych biszkoptów,
- 2 opakowania (50 dag) mascarpone,
- 4 jajka,
- 4 łyżki bardzo drobnego cukru kryształu,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 50 ml alkoholu (do wyboru: likier migdałowy amaretto, rum, koniak lub nawet żubrówka)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 500 ml śmietany kremówki (30%),
- łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie: - Wsypać do miseczki kawę rozpuszczalną, wlać niepełne 2 szklanki niezbyt gorącej (żeby szybciej wystygła) przegotowanej wody, wymieszać. Połączyć trunek z kawą i zostawić do ostygnięcia.
- Dokładnie umyć jajka ciepłą wodą, osuszyć, po czym starannie oddzielić białka od żółtek. Wsypać do żółtek cukier i ucierać mikserem na puszysty kogel-mogel. Przerwać, gdy masa zbieleje, a cukier przestanie chrzęścić w zębach. Wrzucić do kogla-mogla serek mascarpone i najpierw delikatnie wymieszać łyżką, a potem miksować, aż składniki całkowicie się połączą. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę z jedną łyżeczką cukru pudru. Do serka dodać bitą śmietanę (stopniowo, po jednej łyżce) i delikatnie wymieszać, aż masa stanie się jednolita.
- Kawa ostygła, krem gotowy, pozostało już tylko ułożyć biszkopty w formie i przełożyć je masą. Przedtem trzeba nasączyć każde ciastko kawą. Nasączać jeden po drugim i układać rzędami, aż przykryją dno naczynia. Nie przejmować się "nieszczelnością" spodu. Tak ma być - w tiramisu szparki wypełniają się kremem, a nie okruchami. Wyłożyć na ciastka równą warstwą połowę masy i oprószyć przez sitko połową kakao. Ułożyć drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryć resztą kremu i tiramisu prawie gotowe. Prawie, bo co najmniej 5 godzin (a jeszcze lepiej przez całą noc) musi zastygać w lodówce i dopiero wtedy, tuż przed podaniem, trzeba posypać je pozostałym kakao.
Spróbujcie, warto !;d
Mam nadzieje że będzie smakowało )
Przepis pochodzi z Poradnika Domowego aczkolwiek jest lekko zmodyfikowany przeze mnie...
Edytowane przez dotabox
Czas edycji: 2008-11-20 o 17:40
|
|
|