Tiramisu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2008-11-20, 17:36   #1
dotabox
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 13

Tiramisu


Chciałabym się z Wami podzielic przepisaem na najlepsze tiramisu jakie kiedykolwiek jadłam.. Przepis jest prosty, moja 12-letnia siostra robi to sama ;D

Tiramisu
Składniki:
  • 30 dag podłużnych biszkoptów,
  • 2 opakowania (50 dag) mascarpone,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki bardzo drobnego cukru kryształu,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 50 ml alkoholu (do wyboru: likier migdałowy amaretto, rum, koniak lub nawet żubrówka)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 500 ml śmietany kremówki (30%),
  • łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
  • Wsypać do miseczki kawę rozpuszczalną, wlać niepełne 2 szklanki niezbyt gorącej (żeby szybciej wystygła) przegotowanej wody, wymieszać. Połączyć trunek z kawą i zostawić do ostygnięcia.
  • Dokładnie umyć jajka ciepłą wodą, osuszyć, po czym starannie oddzielić białka od żółtek. Wsypać do żółtek cukier i ucierać mikserem na puszysty kogel-mogel. Przerwać, gdy masa zbieleje, a cukier przestanie chrzęścić w zębach. Wrzucić do kogla-mogla serek mascarpone i najpierw delikatnie wymieszać łyżką, a potem miksować, aż składniki całkowicie się połączą. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę z jedną łyżeczką cukru pudru. Do serka dodać bitą śmietanę (stopniowo, po jednej łyżce) i delikatnie wymieszać, aż masa stanie się jednolita.
  • Kawa ostygła, krem gotowy, pozostało już tylko ułożyć biszkopty w formie i przełożyć je masą. Przedtem trzeba nasączyć każde ciastko kawą. Nasączać jeden po drugim i układać rzędami, aż przykryją dno naczynia. Nie przejmować się "nieszczelnością" spodu. Tak ma być - w tiramisu szparki wypełniają się kremem, a nie okruchami. Wyłożyć na ciastka równą warstwą połowę masy i oprószyć przez sitko połową kakao. Ułożyć drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryć resztą kremu i tiramisu prawie gotowe. Prawie, bo co najmniej 5 godzin (a jeszcze lepiej przez całą noc) musi zastygać w lodówce i dopiero wtedy, tuż przed podaniem, trzeba posypać je pozostałym kakao.
Spróbujcie, warto !;d
Mam nadzieje że będzie smakowało )
Przepis pochodzi z Poradnika Domowego aczkolwiek jest lekko zmodyfikowany przeze mnie...


Edytowane przez dotabox
Czas edycji: 2008-11-20 o 17:40
dotabox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:17.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.