![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Imię IDA na Śląsku
Hej! Zastanawiam się nad imieniem Ida dla swojej córki. Mieszkam jednak na Śląsku, gdzie Ida znaczy po prostu "idę" i na razie nie spotykam się z przychylnymi opiniami na ten temat. Dlatego zastanawiam się nad Igą, jednak Ida zdecydowanie bardziej mi się podoba, ale nie chcę potem wysłuchiwać, że skrzywdziłam swoje dziecko czy coś w tym stylu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Imię IDA na Śląsku
Mnie się oba imiona bardzo podobają, ale również mieszkam na Śląsku i również miałabym ten dylemat. (Ida=idę), nawet nad tym niedawno myślałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wszystko zalezy jak Wy podejdziecie do tego. My mieszkalismy w malym miasteczku i tez stwierdzili, ze moja mama miala parcie na bycie oryginalna bo przeciez czwarta Marta czy osma Ania w tym samym bloku byla by ok. A nie jakies takie 'zydowskie' ![]() Kilkanascie lat pozniej pojawila sie tez na podworku Ida. ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A na co dzień mówicie ": ida do pracy" a czy:" idę do pracy" Bo "ida" to chyba taka gwara?
Chyba bym sie nie przejmowała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
jestem mamą Idy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Ida to ładne imie i ja bym się nie przejmowała "gwarą" - chociaż tez jestem ze śląska to u nas raczej gwary używa sie w domach a np w szkole , urzędzie , sklepach to mówimy "poprawnie" Dlatego bym sie nie przejmowała , ale jesli mieszkasz tam gdzie gwary używa sie cały czas to może być dziwnie odbierane ( np. przez dzieci na podwórku czy w przedszkolu).
Cytat:
![]() Edytowane przez kojka Czas edycji: 2012-11-20 o 19:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
albo "ida na szychta"
![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Szczerze, to zupełnie bym się tym nie przejmowała.
Jestem ze śląska, z typowo śląskiej rodziny i jakbym miała córkę pod sercem, to pewnie zastanawiałabym się nad tym imieniem. Ida - śliczne imię. I wcale bym nie pomyślała o tym, że "ida do dóm", albo "ida na szychta. Bardziej dobijają mnie imiona, takie jak Brajan, Dzesika i podobne spolszczone amerykańskie imiona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
I gwara to u nas nie muzeum, ale codzienność. ---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
hej
ja jestem Ida ![]() i mam mnóstwo spraw zawodowych na Śląsku i nikt mi nigdy nie zrobil żadnej uwagi poza komplementem,że ładne imię kurde nigdy nie mialam kompleksu z tego powodu, uważam,że jest super, to tak nieskromnie ![]() a ze śmiesznych rzeczy to na kolonii mialam b.wysoką koleżankę i jak nas chlopaki chcieli poderwać to mówili biorę dzidę i idę ;-) Edytowane przez marsi11 Czas edycji: 2012-11-21 o 11:58 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Marsi bo Twoje imię jest naprawdę ładne i dlatego sama bym się nad nim zastanawiała
![]() Tylko sama wiesz, jak dzieci... Ale z drugiej strony imię Jagoda też funkcjonuje i ma się całkiem dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
W sumie to macie rację
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Dzieci jak będą chciały to się do wszystkiego przyczepią, czy to Ida-dzida, Aga-łamaga, czy Denis-penis, a dziwne imiona to nie jest wymysł dzisiejszych czasów, znam panie nawet po 60-ce z dziwnymi imionami (nie przytoczę, bo się jeszcze okaże że je ktoś zna
![]() To twoja spraw jakie imię chcesz dać swojemu dziecku, pod warunkiem, że nie jest to jakiś obraźliwy wyraz (znam przypadek z mojej rodziny, co chcieli dać córce imię Kurtyzana ![]() ps. też jestem Ślązaczką z prawdziwego zdarzenia, wszyscy u mnie "godajom", ale myślę że imię Ida nie byłoby źle postrzegane Edytowane przez aganieszkab Czas edycji: 2012-11-21 o 14:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37734585]Na co dzień mówimy: ida do roboty.
I gwara to u nas nie muzeum, ale codzienność. U mnie w sklepach czy na podwórku mówi się gwarą. W niektórych sklepach aż wstyd byłoby mi poprosić o kilo ziemniaków. [/QUOTE] Przepraszam, ale... gdzie Ty mieszkasz? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
W samym sercu Śląska
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Też jestem rodowitą Ślązaczką a imię Ida mi "się nie kojarzy".
![]() Kropko, tam gdzie jest niewielu mieszkańców napływowych, tam śląski jest uzywany w sklepach czy na ulicy, a ten kto mówi czysta polszczyzną, ten się wyróżnia. Np lubię jeździć do Wodzisławia, bo tam praktycznie wszyscy godają, w sklepach, na ulicy. I w ogóle zauważam (po latach niesłusznego spychania gwar do domów czy wyśmiewania osób mówiących gwarą) niejaki renesans gwary. I dobrze.
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A co do drugiej części zdania - pamiętam, jak u mnie w szkole tępiono gwarę. A Kaszubi uczą się tam swojego języka (dialektu, jak kto woli)... Nie wiem, jak jest teraz, ale mam nadzieję, że lepiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale znam takie miejsca, np. Gierałtowice. Tyle że nigdy nie przyszło mi do głowy wstydzić się polskiego. Mówię tylko po polsku i to dość czysto i ani mi w głowie zmieniać gadkę, gdy pani w sklepie do mnie godo. A jak kiedyś poznałam ludzi, którzy orzekli, że w ich domu mam godoć tylko i wyłącznie, to nie przyjęłam zaproszenia. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2012-11-22 o 12:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja spotkałam się z wyśmiewaniem nas-Ślązaczek w liceum - bo to było już w mieście, wydaje mi się że ro przez to, że pozostałe nas nie rozumiały po prostu... U nas "na wsi" wszyscy godajom, ale jak ktoś "mówi" to tez nikt nie ma o to wątów... aaa mi sie przypomniało - przedszkolanka w zerówce miała do dzieci o to pretensje, że godajom, bo nas nie rozumiała Edytowane przez aganieszkab Czas edycji: 2012-11-22 o 13:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I błagaaaaam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale moze ja sie zalapuje na kategorie "zatwardzialySlazak" ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ale znam takich, dla ktorych gwara to wstyd, hanba i tylko dla patologii i roboli.
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja z rodziny kopalnianio-inteligenckiej ![]() ![]() I też znam takich ludzi, ale nie zwracam na nich uwagi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Mam koleżankę Idę. Ona nigdy nie miała problemów tym, że ma takie imię.
Jeśli chcesz tak córce dać na imię to daj i nie przejmuj się nikim, bo zawsze znajdzie się ktoś kto się doczepi. Potem będziesz żałować jak dasz się przegadać w tej kwestii innym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
A ja uwielbiam śląską mowę, choć jakoś specjalnie się nią nie posługuję.
Mieszkam właściwie zaraz przy Gierałtowicach, niedaleko Gliwic i rzeczywiście w tych pobocznych wsiach wszyscy godają ![]() Jak siedzę z babcią i mamą to i godać zaczynom ![]() Dla mnie to powód do dumy, poza tym śląski jest taki uroczy i zabawny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
mnie by się nie skojarzyło z "ida do dom" ale jak przeczytałam o tych ziemniakach, to skojarzyło mi się z moimi klientami, pracuję na osiedlu, gdzie jakieś 90% ludzi godo i ja do nich też, więc jakbym powiedziała że mam na imię Ida to już słyszę dowcipy chopów po 60tce
![]() chyba zrezygnowałabym ![]() Edytowane przez sweetieSS Czas edycji: 2012-11-28 o 21:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37758945]Ja nie zmieniam gadki
![]() I błagaaaaam ![]() ![]() Jak już wyżej napisałam, ja nie mówię po Śląsku. ![]() I nie pisałam o Tobie, tylko o sobie, ja nie zmieniam.... Żyję, da się, nikt nie zwraca mi uwagi. To a propos tego, że dziwnie to wygląda gdzieś tam w sklepie. Nie wygląda dziwnie, bo mieszkamy w Polsce. W Polsce mówi się po polsku. Gwary są różne, w całym kraju. Ale akurat polski nie powinien nikogo dziwić, w ramach granic państwa. Swoją drogą... jeśli równie naturalny, to czemu dziwnie się czujesz posługując nim w niektórych miejscach? Nie rozumiem. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2012-11-29 o 07:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2012-11-29 o 09:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
U nas nikogo czysty język polski nie dziwi, ale doskonale wyjaśniła to Luba: "tam gdzie jest niewielu mieszkańców napływowych, tam śląski jest uzywany w sklepach czy na ulicy, a ten kto mówi czysta polszczyzną, ten się wyróżnia." Po prostu swobodniej się czuję, jak mówię w tych miejscach po śląsku. Aż strach (lecz bynajmniej nie wstyd) się tutaj przyznać, że z rodzicami rozmawiam WYŁĄCZNIE po śląsku. PS. Ale dziękuję, że mi wyjaśniłaś, gdzie żyję i jakim językiem się mam posługiwać. Przez 27 lat na to nie wpadłam ![]() To są niuanse i naprawdę można postarać się to zrozumieć. Nie trzeba, oczywiście, ale wówczas nie widzę za bardzo sensu dyskusji. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-11-30 o 08:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mimo ze urodziłam sie na śląsku i wychowałam jako tako gwary nie znam, jakies tam pojedyńcze słowa, ale czysto po śląsku raczej zdania nei sklecę ![]() ![]() Kropka juz wiem dlaczego często twoje posty sa dla mnie zrozumiałe i jakies takie "swojskie" ja tez z Gliwic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.