|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Krysys a podróże
Przeczytałam dziś na pewnym portalu
![]() Czy któraś z Was już tego doświadczyła? Gdzie można takie oferty znaleźć? Ja osobiście jestem w pozytywnym szoku... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Krysys a podróże
4 złote za dzień???
Niemozliwe. Możesz podac linka?
Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL) https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655 Edytowane przez Aggie125 Czas edycji: 2009-03-23 o 15:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
My korzystamy z zaprzyjaźnionego biura podrózy, który sprzedaje oferty niemieckich organizatorów i jak na razie jedyna rzecz, która się zmieniła, to to, że dopłata do zaliczki jest po kursie z dnia dopłaty, a nie zakupu. Reszta bez zmian, ceny jakoś bardzo w górę chyba nie poszły.
![]() ![]() Edytowane przez Soso Czas edycji: 2009-03-23 o 15:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Podróżniczka
|
Jakoś cięzko mi w to uwierzyć. Szczególnie, że ceny wycieczek w tym roku, poszły do góry średnio o 100-200 zł od osoby. Biura tłumaczyły się własnie kryzysem - tym, że muszą więcej zarobić, bo mniej ludzi będzie wyjeżdżać, no i oczywiście ceną benzyny. Także ja w te magiczne obniżki nie wierzę, szczególnie w naszym kraju. Jeśli chodzi o Brytyjczyków to oni są z regóły bardziej rozrzutni i im nawet 2% obniżka zawróci w głowie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Magdziu, wyższe ceny nie sa spowodowane cenami benzyny czy tym, że mniej osób wyjedzie, więc trzeba podnieść ceny, aby zarobić. Jest to spowodowane niekorzystnym kursem Euro (dla przykładu: letnie imprezy kalkulowalismy po Euro = 3,5 PLN. A niedawno Euro oscylowało koło 4,8 - 4,9 PLN i obawialismy sie, że dojdzie do pułapu 5 złotych).
![]() |
#7 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My mówilismy klientom, że jest to związane z gwałtownym skokiem kursu Euro. Bo to prawda. Argument, że podnosi się ceny, bo mniej klientow wyjedzie, jest absurdalny. Mniejsza ilośc klientow oznacza mniej imprez, ale te, które dojda do skutku, przynosza jakiś zarobek. Więc może zysk biura nie będzie wynosił 500 000 zeta, ale np. 300 000. Zwiekszenie ceny = 100 000 zeta zysku, bo częśc klientow zrezygnuje. Czasem zastanawiam się, czemu ludzie pracujący w tyrystyce wymyslaja niestworzone historie. Nie mowiąc o tym, że argumenty "benzyna podrożała" używane przy omawianiu imprezy samolotej jest, hmm... dziwne, ponieważ samoloty nie lataja na benzynie, a na kerozynie (znacznie tańszej od benzyny).
![]() |
![]() |
#9 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
Sektor turystyczny nie jest mi obcy i wśród tych biur, z którymi dane mi było się zetknąć niestety większość wciskało ludziom takie informacje. Aggie a powiedz mi jak to jest ze zmiennościa ceny? Moja mama ostatnio zamawiała wycieczkę, niestety bez gwarancji niezmienności ceny i BP zawołało 1000 zł więcej od osoby właśnie ze względu na złą sytuację na świecie min. drożejącą ropę. Czy to rzeczywiście prawda ? Jakie są powody podwyższania cen wycieczek aż o tysiąc złoty ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o podwyżki samolotówek, to biuro podrózy niewiele ma tu do gadania, bo przewoźnik podwyższa cenę. 1000 złotych, hmm, a co to była za impreza? Dokąd? Bo jak samolotówka to jeszcze prawdopodobne (powiedzmy), ale przy autokarówce to raczej przesada. Aha, przy podwyżce ceny klient ma prawo zrezygnować i to bez potrącania jakichkolwiek kosztów. Pisalam o tym na Gazecie i zostałam zjechana przez ludzi, którzy w turystyce nie pracują, ale zrobili ze mnie debila. Kij im w nos, przestałam im udzielać rad.
Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL) https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655 Edytowane przez Aggie125 Czas edycji: 2009-03-23 o 18:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() Nie rozumiem dlaczego zareagowali w ten sposób na udzielane im rady, ale zawsze miałam nie za dobrą opinię o ludziach i ich wypowiedziach publikowanych na forum gazety. (nie wszytskich oczywiście) Mam wrażenie, że ich poziom niestety nie pozwala na kulturalną dyskusję. Sama kiedyś miałam okazję się z tym zetknąć na forum regionalnym kiedy ludzie nie bardzo pochlebnie wypowiadali sie o Urzędzie, w którym pracuję. Ale to inna historia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Na Gazecie nie ma moderacji takiej jak tutaj. Sa moderatorzy, opeikunowie forum, ale mam wrażenie, że nie działają zbyt intensywnie. Pod tym względem Wizaz bije Gazetę na głowę.
Ja zostałam nazwana "specjalistką" z przekąsem, poleciały tez uwagi w stylu "powiedz gdzie pracujesz, to na pewno tam nie przyjdę". Albo "chroń mnie Boże przed takimi specjalistkami". Hamowałam się, żeby nie powiedziec czegoś w bardziej ostrym tonie, w końcustwierdziłam, że jak ktos chce dawac sie robić w konia, to prosze bardzo, mi to wisi i powiewa ![]() Tam najbardziej rzucały sie osoby, którym w biurze powiedziano, że albo dopłacaja, albo potrącaja im koszt arezygnacji. Bezprawnie oczywiście, ale do niektórych to nie docierało. Jesli Twoja mama podpisała juz nowa umowę z nowa cene, to raczej nie da sie tutaj nic zrobić, bo zaakceptowała podwyżkę. Żądanie udokumentowania podwyzki ceny należałoby zgłosić po informacji o zmianie ceny.
![]() |
#13 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
W związku z obniżonym popytem na usługi turystyczne wiele biur podróży redukuje miejsca w hotelach/w przelotach. Jest to dużo bardziej racjonalna taktyka aniżeli sprzedawanie oferty dużo poniżej kosztów. Już teraz część mniej popularnych kierunków jest niedostępna przy wylotach z Polski, wiele biur zrezygnowało np. z Madery, Lanzarote, Santorini. Wyloty z lotnisk lokalnych również zostały zredukowane. Co do zmiany ceny - ustawa o usługach turystycznych przedstawia tą kwestię następująco: Cytat:
W ten sposób biura podróży są chronione przed nagłym wzrostem cen i nieopłacalnością przeprowadzenia imprezy. W praktyce mimo wszystko wygląda to tak, że jeśli pojawi się dopłata paliwowa/walutowa klienci mogą zrezygnować z imprezy albo mogą zamienić imprezę na tańszą. Wykupując drogą i daleką podróż warto zwrócić uwagę na gwarancję niezmienności ceny (rok temu w jednym biurze podróży dopłata paliwowa na SriLankę (albo Bali, nie pamiętam) wyniosła 800PLN/os). |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Luizka, biura podrózy informując o dopłacie kursowej zawsze daja klientowi możliwośc wyboru bez utraty zaliczki. Podawałam kiedyś na gazecie linki do orzeczeń, które potwierdzają, że nie mozna karac klienta utratą części wpłaconych pieniędzy z racji doplaty kursowej.
![]()
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W moim biurze klient ma jak najbardziej możliwość rezygnacji/zmiany, ale jednocześnie warunki imprez turystycznych mojego biura mówią, że w tych trzech wypadkach biuro zastrzega sobie możliwość zmiany ceny. Warunki imprez były sprawdzane przez inspektorów z Urzędu Marszałkowskiego (chyba oni się tym zajmują?) i wszystko jest poprawnie. Co do orzeczeń sądów, trudno mi się do nich odnieść, bo nie znam tych przypadków. Mogłabyś wkleić te linki? Może klienci wygrywali sprawy bo biuro nie potrafiło udokumentować dopłat? albo nie powiadomiło klientów na piśmie? Trochę by to było bez sensu, że sąd orzeka nie zgodnie z ustawą? A może ustawa jest sprzeczna z jakimś innym kodeksem (tak też może być)?. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Luizka, jak będe miała chwilkę czasu to wkleje te orzeczenia. Pamiętam, że było tam uzasadnienie, żę stawianie klienta przed opcją: dopłata albo przepadek części zaliczki, stawia klienta na gorszej pozycji.
Przyznam szczerze, że jak przy okazji zaczęłam sie wczytywac w ustawe turystyczna, to zauwazyłam, że jest mało jasno napisana i nie wyjasnia wielu spraw związanych z prawnym funkcjonowaniem w turystyce. Dlatego poszukalam przy okazji innych opinii i wyroków oraz orzeczeń UOKiK (bo ten wlasnie urząd bardzo często rozstrzyga tego typu sprawy).
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Oki, dziękuję. Ciekawią mnie te orzeczenia sądu. Trochę odbiegłyśmy od głównego tematu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kryzys a podróże
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Z polskich biur podróży faktycznie można znaleźć tańsze wycieczki.
Przykładowo: http://www.vivaclub.eu/index.php?module=index Rok temu leciałam z nimi do Tunezji (Hammamet) i generalnie byłam zadowolona ![]() Nawet catering mieli ![]()
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Witajcie
Podbijam wątek, gdyż zostałam postawiona w sytuacji następującej: albo dopłacasz 28%, albo płać koszty rezygnacji. Powód to wzrost kursów walut. Postanowiłam zawalczyć. Dajcie znać czy ktoś był w podobnej sytuacji, może komuś udało sie anulować dopłatę. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:31.