|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Praca - gdzie i jak pytać
Witam!
Jestem pełnoletnia i w tym roku skończyłam szkołę średnią. Mam zatem długie wakacje. Od końca maja chciałabym podjąć jakąś pracę. Myślałam o wykładaniu towaru w supermarketach lub dużych sklepach odzieżowych typu c&a , New Yorker. W związku z tym mam pytanie: gdzie i kogo spytać o taką pracę? Co ze sobą zabrać? Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca - gdzie i jak pytać
Najprościej w samych sklepach. Zabierz ze sobą dobrze napisane CV.
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
No tak, domyślam sie że w sklepach
Ale tak dokładniej? Bo wątpię, czy kasjerka będzie miała czas, żeby rozmawiać ze mną o pracy....
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież z kasjerką nie rozmawia się o pracy. O tym rozmawia się z szefem. Wchodzisz do sklepu i pytasz, z kim możesz rozmawiac w sprawie pracy.
|
|
#5 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A tak wogóle może wiecie w których sklepach/marketach przyjmują właśnie na okres wakacyjny? Może inaczej: w których zazwyczaj potrzebują takie osoby? Dodam, że chodzi o Poznań
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Czasem trzeba się upierać, że zostawisz swoje CV. Pracownicy są często albo niedoinformowani, albo zwyczajnie głupi, albo boją się, aby ktoś im nie zajął miejsca pracy.
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo fakt pracownicy mogą się bać o swoją pozycję i powiedzą, że nikogo nie potrzeba do pracy. Nikt nie musi się tłumaczyć, po co chce rozmawiać z szefem.
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Możesz też poszukać w swojej miejscowości w firmach często szukają praktykantów, no i iść do Urzędu Pracy zapytać o staże
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Z drugiej strony jeśli ktoś przychodzi do nas do pracy i mówi, że chce rozmawiać z szefem, ale nie chce powiedzieć w jakiej sprawie, to z szefem nie porozmawia. Nie wzywa się szefa bo ktoś chce z nim rozmawiać nie wiadomo w jakiej sprawie.
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i co wtedy?Nie ma co się wychylać, jak nie spytają po co się przyszło, lepiej nie mówić. Choć rozumiem to, że szefowie często wymagają, by im mówić, kto i po co przyszedł.
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeżeli chodzi o sklepy sieciowe typu C&A, H&M, New Yorker, to posiadają oni swoje strony internetowe na których praktycznie zawsze pojawia się zakłada "praca" lub "kariera". Na początek możesz tam wysłać swoje CV. Bedą je mieć w bazie 6 miesiecy - a nóż się odezwą.
W międzyczasie możesz roznosić swoje CV do innych sklepików. Warto też przespacerować się po galeriach handlowych i ulicach handlowych w mieście, bo często na drzwiach wywieszają oferty pracy. |
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde tylko jak napisać dobre CV,kiedy nawet nie ma co wpisać w rubrykę doświadczenie zawodowe
![]() Ja też jestem na etapie przeglądania ogłoszeń, wysyłania CV ale mam wrażenie,że wygląda ono dość kiepsko :/ |
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
kazdy kiedys zaczynal wiec tez pusto bylo w rubryce doswiadczenie
, wg najlepszym spsobem jest odbycie stazu z urzedu pracy, zarejestruj sie, na pewno maja jakies oferty, a jak nie to sama pochodz po sklepach i popytaj czy nie chcieliby osoby na staz
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
A jakie dokumenty trzeba mieć przy rejestracji w UP?
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
z tego co pamietam to dowod oczywiscie, swiadectwo ukonczenia szkoly - kopia, i jesli gdzies pracowalas to kopie umow,
tu macie link do watku o stazu w razie czego http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=95722
|
|
|
|
|
#16 |
|
BAN stały
|
A ILE zarabia się w takich sklepach odziezowych? pyta powaznie bo chce wiedziec gdzie mi sie oplaca szybciej zarobic an wymarzone studia :P
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Wysłałam kilka CV, na razie zadzwonili tylko z inwentaryzacji
![]() Ale dobre i to zamiast siedzenia na tyłku,tylko termin mi nie odpowiadał :/ |
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
Zapisz sie do Agencji Pracy Tymczasowej . Tam często dostaje sie oferty na rozkładnie towaru lub posiedzenie na kasie kilka dni w jakimś supermarkecie.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
okolo 1200 za miesiac brutto, caly etat, dzien po 12 h(!), czesto na sklepie jest sie samym, stoi sie( w niektorych nawet jak nie ma ruchu to trzeba cos robic np korzystajac z wolnej chwili poprawiac wieszaki kolorami/rozmiarami). kolezanka byla w tamtym roku na 2 etapie(rozmowa) i wysluchawszy wszystkiego uciekla. sa lepiej platne prace. serio.
|
|
|
|
|
#21 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
No i upewnić się, czy oprócz np. 8 godzin które sa na umowie nie zostaje się dodatkowych 2 godzin aby posprzątać czy poukładać rzeczy... bo wtedy stawka godzinowa troche inaczej wygląda.
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:40.

Ale tak dokładniej? Bo wątpię, czy kasjerka będzie miała czas, żeby rozmawiać ze mną o pracy....

i co wtedy?Nie ma co się wychylać, jak nie spytają po co się przyszło, lepiej nie mówić. Choć rozumiem to, że szefowie często wymagają, by im mówić, kto i po co przyszedł.