![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() bezdomni i biedni.....
Witam
![]() Bardzo mnie ciekawi czy mieliscie kiedys do czynienia z jakims bezdomnym lub biednym? chodzi o to czy zdazlylo Wam sie mu pomoc czy cos.... Zaczelelo mnie to zastanawiac po dzisiejszym dniu...mielismy wigilie w szkole i zostaly dwa placki...nikt nie chcial ich zabrac tylko wyrzucic.Tak sie jakos zlozylo ze zabralam z kumpela te placki,przejechalysmy sie na dworzec i poszukalysmy bezdomych.Troche nam to czasu zajelo,bo po rozmowie z policjantami ktorzy byli zdziwieni naszym pomyslem, dowiedzialysmy sie ze oni przepedzaja tych ludzi wiec ciezko im powiedziec gdzie moga przebywac...ale po trudach w koncu znalazlysmy i w sumie nic wielkiego nie zrobilysmy,ale....poczuly smy sie tak jakos... fajnie.bylo widac radosc tych ludzi ktorzy dzielili sie tym jedzeniem po kawalku.Zaczeli nam skladac zyczenia,dziekowac... ![]() a wlasnie....jestem ciekawa jakie jest Wasze zdanie? popieracie takie ''akcje'' jaka zrobilysmy dzisiaj my,czy raczej jestescie temu przeciwne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: bezdomni i biedni.....
Popieram. Podpisuję się obiema łapami
![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
oczywiscie ze popieram, ale sama byłam świadkiem podobnej sytuacji, dziewczyna dała bedomnemu bułki a on ją wyśmiał, powiedział,ze jak juz to kase ma mu dac, pieczywa nie chciał.
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Naprawde świetnie postąpiłyście.
![]() Aż serce się raduje wiedząc, że są jeszcze tacy ludzie. ![]() Raz pomogłam, dałam bezdomnemu, który prosił o chleb (nie o pieniądze), chleb i jakąś tam kiełbasę kupiłam ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
paula
![]() ![]() I popieram takie akcje jak najbardziej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
no ja tez sie ciesze ze sa tacy ludzie ktorzy zgadzaja sie z takim postepowaniem
![]() ![]() ![]() ![]() zaczepilysmy nawet policjantow zeby zapytac gdzie mozemy znalezc bezdomnych bo mamy jedzenie,a jednen z nich ''no hmmm...w glownym wejsciu raczej ich nie ma bo ich przeganiamy..na zachodnim jest najwiecej bezdomnych ale tez przeganiamy...wogole nie wiem gdzie sa bo z calego dworca ich przeganiamy'' kurcze troche bardziej mogliby wyrozumiali chociaz zima byc..w koncu swieta ida ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
z bezdomnymi i biednymi ludźmi mam doczynienia na co dzień i uważam, że jak w każdej grupie społecznej można spotkać wśród nich różnych ludzi
mogłaś trafić na takich bezdomnych, którzy rzuciliby Ci plackami prosto w twarz, niestety taka prawda, ale gest miły, ludzki, jak najbardziej popieram
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ale to tak celem sporostowania, natomiast co do tematu - to oczywiście bardzo szlachetnie się zachowałyście obdarowując tych ludzi jedzeiam, co do pieniędzy to byłabym ostrozniejsza. jeśli ktos prosi mnie o cos do jedzenia, nie odmawiam. natomiast NIGDY nie daje pieniędzy, bo nie jestem naiwna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Nie rozumiem tej wesolej emotki przy tytule wątku.
Tak, mialam do czynienia z taką osobą. Z bezdomnym, który się dusił.
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czesto jest pijany [nie będę pisać skąd ma fundusze na alkohol, bo to chyba oczywiste] na terenie całego kraju - w każdym większym mieście - funkcjonuje noclegownia dla bezdomnych - tylko trzeba być trzeźwym, żeby do niej wejść oczywiście nie każdy bezdomny chce w niej przebywać - każdy ma własną wolę i nie tylko alkohol może stanowić dla kogoś przeszkodę a idzie zima i ludzie będą zamarzać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Moja rodzina zna jednego bezdomnego
wspanialy czlowiek nie chcial u mamy w sklepie kupowac na kredyt, czy dostac czegos za darmo powiedzial, ze choc bezdomny, potrafi zarobic na swoje potrzeby Nie ulozylo mu sie w zyciu ale nie popadl w zrezygnowanie zyje pelnia zycia ![]() i naprawde jest to skromny i bardzo dobry czlowiek ![]() Kiedys chcielismy zaprosic go do siebie na obiad, odmowil twierdzac ze nie bezie sie umial zachowac... ![]() typ kota ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Uważam, że postąpiłyście wspaniale.
![]() Miałam do czynienia z bezdomnymi. Raz przytrafiło mi się, zaczepienie przez bezdomną kobietę, która prosiła o pieniądze. Powiedziałam, że nie mam, ale zaproponowałam bułki i kiełbasę - wracałam ze sklepu. Kobieta wzięła, po czym rzuciła za siebie i klnąc na mnie odeszła. ![]() Zraziło mnie to trochę do bezdomnych. I zdenerwowało jednocześnie. Pieniędzy nie daję. Jednak jesli ktoś mnie zaczepi i powie ze jest głodny zawsze chętnie pomogę. Jesli nie mam nic przy sobie, wejdę do najbliższego sklepu i coś kupię. Trzeba ludziom pomagać. ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
bardzo pieknie postąpiłyscie. oczywiscie, ze to popieram.
ALe pieniędzy równiez nie daję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
z bezdomnymi mam często do czynieie,nie zdając sobie z tego sparwy do końca..kiedyś byłam wspołorganizatorką wigilii i wielkanocnych śniadań dla bezdomnych, byłam ich kelnerką...dużo radości dawała ich radość,podaczas jedzenia..jak nie patrzyłam wszystko ze stołów ładowali w torby i kieszenie....
poza tym codziennie na dworcu pkp ich widzę, a jak przychodzą święta widzę,że atmosferka sie wszystkim udziela i dają kaskę lub jedzenie im |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
natalee-moze masz troche racji. na dworcu bywam ale PKS a tam raczjej takich osob nie ma. nie myslalam o takich ludziach ktorych Ty opisalas...tamci ktorych spotkalam siedzieli sobie normalnie i niekogo nie zaczepiali. moze jakos pozytywnie ich okreslilam - z czym sie nie zgadasz ale sa swieta i uznalam ze trezba im pomoc jesli mozna
![]() ijaa-mnie tez by takie cos zrazilo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
kiedys kazalam mamie zamiast dawac na tace w kosciele to wrzucac pieniadze do puszki pod kosciolem ktora trzymal zawsze jakis bezdomny, u mnie pod kosciolem zawsze jest ich duzo, niestety juz mi ten nawyk przeszedl. Czasem jak patrze na nich to mnie tak lapie za serce ze nie moge juz! a najbardziej kiedy widze starsze Panie z kartka ze zbieraja na lekarstwa
![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Jedzenie - jestem jak najbardziej za pomaganiem bezdomnym w ten sposób, ale... kilkakrotnie spotkałam się z tym, że bezdomny pieniądze na bułkę chciał, ale samej bułki już nie
![]() Pieniądze - nie daję prawie NIGDY; tylko w wyjątkowych sytuacjach i to raczej nie bezdomnym, a np. grajkom (jeśli ładnie grają i się nie narzucają). Żebracy - nie mogę patrzeć na te matki z małymi dziećmi siedzące i żebrzące na mrozie -10. Straż miejska powinna od razu reagować i zawozić je do jakiejś noclegowni. Bezdomni na dworcach - rozumiem, że można im współczuć, ale ja o wiele bardziej współczuje osobom które korzystają z dworca w bardziej konwencjonalny sposób - np. czekają na pociąg. Wejdźcie kiedyś rano na dworzec centralny w W-wie. Śmierdzi niemiłosiernie! Kiedyś jechałam tramwajem. Wszystkie miejsca zajęte. Wszedł "pachnący" bezdomny. Ludzie pootwierali okna. Wycofali się w najodleglejsze kąty - zwalniając miejsca siedzące. Ten usiadł sobie, obok położył torbę i wyjął z niej wino (!). Otwarte okna to nie był dobry pomysł - jak zawiało do środka to "zapach" rozniósł się po całym pojeździe. Na następnym przystanku WSZYSCY przenieśli się do drugiego wagonu. Moja recepta: Jest wiele organizacji, które oferuja bezdomnym wikt i opierunek wzamian za ich pracę, np. Barka. To jest uczciwa wymiana - dostajesz jedzenie i dach nad głową, w zamian pracujesz.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
W Krakowie często spotykam w okolicach dworca bezdomnych. Kiedyś podeszła do mnie kobieta i poprosiła o pieniądze na jedzenie. Ponieważ ja NIGDY nie daje nikomu pieniędzy ( bo jak chcą na jedzenie to wolę kupić) i szłam wtedy na obiad do baru z chłopakiem to ją zaprosiłam. Rzeczywiście była głodna jadła aż jej się uszy trzęsły a ja byłam pewna, że nie dołożyłam jej się do alkoholu.
Moja babcia miała jednak taką sytuację, że podszedł do niej chłopak prosząc o pieniądze na jedzenie. Powiedziała, że może mu kupić co chce ale pieniędzy nie da. Nakupowała mu bułek, serków, owoców itp za 30 zł wyszła ze sklepu a jego już nie było ( miał czekać;/;/;/
![]() |
#20 | ||
po prostu Em :)
|
Cytat:
Nie rozumiem jednak, dlaczego bezdomni (poza "pijaczkami" oczywiście) nie korzystają z noclegowni, przytułków, gdzie mogą się spokojnie przespać i dostać ciepły posiłek? Wolą siedzieć na dworcu przepędzani przez policję z kąta w kąt? Wytłumaczcie mi to, proszę.. Bo wiem, że tak jest. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
M.in dlatego, ze w nocelgowni, przytulku nie mozna pic :P zero alkoholu
![]() |
![]() |
#22 |
po prostu Em :)
|
Napisałam - poza pijaczkami.
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
a.
faktycznie. to pardon.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Codziennie jestem na Centralnym w Warszawie* (ach, te dojazdy do szkoły
![]() I cóż mogę o nich powiedzieć. Niektórzy siedzą pod ścianami i jedzą bułki, niektórzy śpią przy schodach, niektórzy stoją w grupkach i klną (nie tylko na policjalnów, którzy ich przeganiają). Z tego co widzę rzadko proszą kogoś o pomoc. Podziwiam za gest ![]() ![]() * A o dworcowych zapachach i smrodach mogłabym książkę napisać ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
dobrze ze trafilas na kogos kto chcial tej pomocy...
dziwi mnie jedno, a raczej zastanawia, czemu jesli ludzie zebrzą pieniadze na ulicy to zawsze albo czesto maja kartke napisana na komputerze i zalaminowana? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Ja bym się bała, że dostanę z tego placka...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Aż łza mi sie zakręciła w oku, oczywiście ,ze popieram to co zrobiłyście. Cieszę się ,że są jeszcze takie "odważne" osoby
![]() ![]()
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
no okey okey, wszystko pieknie ladnie, ale czy ktos odpowie mi na moje pytanie? skad oni to maja? ;/ wydaje mi sie to dziwne i podejrzane. czyzby jakas organizacja zajmowala sie tym? albo wyzyskiwaniem pieniedzy dla siebie przez biednych... albo odwrotnie, moze pomaga im i daje takie kartki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Czytałam, że ci ludzie, najcześciej kobiety z dziećmi, są WYNAJMOWANE przez jakieś osoby do żebrania...
Zbierają kasę, podobno całkiem niezłą i większość oddają zatrudniającemu... Ale zaznaczam, że ja tylko coś takiego wyczytałam, a czy jest to prawdą, tego już nie wiem... Chciałabym wierzyć, że nie... Tzn... może źle to zabrzmiało.... Bo lepiej, żeby tacy ludzie byli tylko "wynajęci", niż naprawde biedni i potrzebujący... Ale takie "granie na ludzkich uczuciach" jest okropne...
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
no tak w sumie tak lepiej sie oszukiwac... ale nie wydaje mi sie to. tylko ze te kartki nadal mnie irytuja
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:06.