kradzież telefonu w mixplusie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-21, 22:37   #1
tam_taramtam
Raczkowanie

Thumbs down

kradzież telefonu w mixplusie

Dziewczyny mam problem i nie wiem do końca, czy mogę szukać odpowiedzi na oficjalnej stronie plusa. Otóż ja i moja mama mamy podpisane umowy w mixplusie. Moja została już spłacona, natomiast mama na swoim numerze spłaca obecnie telefon, którego ja używam. Nie do końca wiem, czy można przekazywać komuś aparat z umowy, dlatego troche boje sie zapytać plusowych specjalistów.
Problem tkwi w tym, że wczoraj ukradziono mi telefon z maminej umowy. Rodzicielka uważa, że musi zablokować swój numer, bo ma podpisaną na niego umowe. Mnie jednak wydaje się, że to karta sim jest ważna, i póki ona jej używa i spłaca, to plus mało będzie obchodziło co sie z telefonem dzieje.

Moze któraś z Was orientuje się, czy mam racje?

A przy okazji, wiecie jak sprawa wyglada z tym braniem telefonu na kogoś?

Edytowane przez tam_taramtam
Czas edycji: 2010-03-21 o 22:39
tam_taramtam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 22:53   #2
Neciak89
Zakorzenienie

Dot.: kradzież telefonu w mixplusie

Koniecznie niech zablokuje numer! Skoro to jest mix, to chyba można wyjść poza abonament prawda? I jeśli ktoś wam nabije kasy to będzie nieciekawie. Nie ważne która używa, a skoro umowa jest na Twoją mame, to ona powinna zgłosić.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 23:08   #3
Zaczarowana18
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
Koniecznie niech zablokuje numer! Skoro to jest mix, to chyba można wyjść poza abonament prawda? I jeśli ktoś wam nabije kasy to będzie nieciekawie. Nie ważne która używa, a skoro umowa jest na Twoją mame, to ona powinna zgłosić.
Przecież mixplus to nie jest abonament doładowuje się tylko co miesiąc kartą o takiej wartości jaka jest w umowie. Jeśli kasa na koncie się kończy,to blokują także nie rozumiem jak można "nabić" komuś kasę
Stary 2010-03-21, 23:09   #4
tam_taramtam
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość

Nie do konca mnie zrozumiałaś, w telefonie była moja karta, na karcie jest jakieś 5 złotych i nie ma szans na wyciągniecie z niej wiecej niż 4.99 moja karta to nie umowa na abonament, tylko doładowania, zresztą tak jak już mówiłam, spłacona.

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Zaczarowana18 Pokaż wiadomość
Przecież mixplus to nie jest abonament doładowuje się tylko co miesiąc kartą o takiej wartości jaka jest w umowie. Jeśli kasa na koncie się kończy,to blokują także nie rozumiem jak można "nabić" komuś kasę
dokładnie
Stary 2010-03-21, 23:13   #5
Zaczarowana18
Rozeznanie

I skoro ukradli Ci telefon, a nie było w nim tej karty, którą trzeba spłacać to nic się nie stanie,bo ten ktoś kto ma ten spłacony numer żeby z niego korzystać,będzie, musiał doładować sobie konto(ale zazwyczaj wyrzucają przecież kartę,bo chodzi im tylko o tel). Przecież na pewno wiele osób jak kupuje tel w mixie i ma umowę powiedzmy na 2lata, sprzedaje telefon albo daje komuś a kartę zostawia i dalej doładowuje do konca umowy.
Stary 2010-03-21, 23:20   #6
wesna
Wtajemniczenie

O ile pamiętam, to w umowie z Plusem jest taki punkt, że w momencie kiedy przestaniesz doładowywać daną kwotą swoja kartę, to musisz zapłacić 400zł. A rozumiem, że nie zamierzasz KOMUŚ doładowywać karty?

Ja używam telefonu z mixa, który zapisany jest na mojego tatę i nie ma z tym żadnego problemu. Kiedy dzwonią do mnie z Plusa, mówię że tata jest na umowie, ale to ja jestem użytkownikiem telefonu i bez problemu zapoznają mnie z ofertą, czy z czym tam chcą...

PS: Doczytałam, że tel. został ukradziony bez karty......... więc kompletnie nie wiem czemu się martwisz . Dopóki będziesz doładowywać kartę, to nikt się nie będzie o nic czepiał.

Edytowane przez wesna
Czas edycji: 2010-03-21 o 23:21
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 23:28   #7
Neciak89
Zakorzenienie

Myślałam, że to jest tak jak w orange, że pół abonament, pół doładowania, ale widzę, że inaczej. No i jak jest wytłumaczone to też nie widzę problemu. Co najwyżej w braku telefonu.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
Stary 2010-03-21, 23:32   #8
tam_taramtam
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
PS: Doczytałam, że tel. został ukradziony bez karty......... więc kompletnie nie wiem czemu się martwisz . Dopóki będziesz doładowywać kartę, to nikt się nie będzie o nic czepiał.
No właśnie nie moge mamie do rozumu przemówić, ona uważa, że ktoś będzie doładowywał tą skradziona karte i używał jej do niecnych celów podając sie za mnie. Do rostroju nerwowego mnie doprowadzi normalnie...
Stary 2010-03-21, 23:35   #9
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
O ile pamiętam, to w umowie z Plusem jest taki punkt, że w momencie kiedy przestaniesz doładowywać daną kwotą swoja kartę, to musisz zapłacić 400zł. A rozumiem, że nie zamierzasz KOMUŚ doładowywać karty?

Ale autorka nigdzie nie napisała, że ma kartę skradzioną w MixPlusie, tylko jej mama i to mama powinna zgłosić kradzież karty, przynależność telefonu jest tu nieistotna.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2010-03-22 o 00:20
Malla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 00:16   #10
dahira
Raczkowanie

Sprawa jest prosta. Właściciel karty (w tym przypadku Mama) idzie do salonu Plusa, wszystko jedno jakiego. Zgłasza, że ukradziono jej telefon razem z kartą. Automatycznie blokują tamtą kartę i wydają jej nową. Numer oczywiście pozostaje taki sam. Wydanie nowej karty SIM trwa 10 minut i nic nie kosztuje.
dahira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 00:22   #11
hanjah
Zakorzenienie

Mój tż miał taką sytuację-skradziono mu telefon w mix plusie. Kartę zablokował, a w salonie dostał jej odpowiednik (ten sam numer, inny PIN i PUK).

O, widzę, że ktoś mnie ubiegł.
Mój tż za nową kartę zapłacił ok. 12 zł (plus VAT), ale to było 3 lata temu.

Edytowane przez hanjah
Czas edycji: 2010-03-22 o 00:23
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-22, 00:28   #12
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dahira Pokaż wiadomość
Sprawa jest prosta. Właściciel karty (w tym przypadku Mama) idzie do salonu Plusa, wszystko jedno jakiego. Zgłasza, że ukradziono jej telefon razem z kartą. Automatycznie blokują tamtą kartę i wydają jej nową. Numer oczywiście pozostaje taki sam. Wydanie nowej karty SIM trwa 10 minut i nic nie kosztuje.
Telefon był na mamę, ale karta była autorki, więc to takie pomieszane

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-03-22, 07:25   #13
Akcila
Rozeznanie

Odpowiedź jest prosta- dla operatora ważniejsza jest karta SIM niż telefon-mój kolega robi np tak że ma umowę w mixplusie a telefon który wybrał zaraz sprzedał i kupił inny. Jeśli tam była Twoja karta i jest ona spłacona to wystarczy zablokować numer. Mi jak skradziono telefon to zgłosiłam na policje(pal sześć że mija pół roku a tu ani widu ani słychu), kartę zablokowałam i dostałam duplikat(chyba za darmo). Telefonu nie blokowałam bo na policji mnie Pan przekonał że jak ktoś uruchomi telefon to go znajdą a jak go zablokuje to się mogę pożegnać. Czyli jednym słowem- nie ponosisz żadnych kosztów kary jeśli nie zgubiłaś karty sim na która jest umowa.
Akcila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 07:28   #14
mariposa88
Rozeznanie

Jeżeli karta w skradzionym telefonie była spłacona to już nie jest mixplus tylko simplus (chyba tak to sie jeszcze nazywa?) i nie masz już obowiązku karty doładowywać. A to że został skradziony telefon kupiony w mixplusie nie ma zadnego znaczenia, umowę podpisujesz na numer, a nie telefon, telefon dostajesz niejako gratis i możesz z nim zrobić co zechcesz Nie masz si czym martwić

Sama miałam parę lat telefon w mixplusie i też mi go skradziono

Ja telefon zablokowałam, po co złodziej ma jeszcze z niego korzystac skoro mogę to uniemożliwić... Nie chcę mi się wierzyć, że policja miała by namierzać skradziony telefon...

Edytowane przez mariposa88
Czas edycji: 2010-03-22 o 07:31
mariposa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 10:04   #15
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez mariposa88 Pokaż wiadomość
Jeżeli karta w skradzionym telefonie była spłacona to już nie jest mixplus tylko simplus (chyba tak to sie jeszcze nazywa?) i nie masz już obowiązku karty doładowywać.

Ja telefon zablokowałam, po co złodziej ma jeszcze z niego korzystac skoro mogę to uniemożliwić... Nie chcę mi się wierzyć, że policja miała by namierzać skradziony telefon...
Kartę i tak trzeba zablokować, choćby po to, by otrzymać duplikat i mieć zachowany numer. Nie wyobrażam sobie przy każdej kradzieży zmieniać numer we wszystkich instytucjach.

Również nie wierzę za bardzo w namierzanie przez policję skradzionych telefonów...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-22, 12:16   #16
bezpaniki
Zadomowienie

pracowałam parę lat w plusie więc ci powiem jak to wygląda z tej strony

to, co robisz z aparatem telefonicznym jest twoja sprawą, więc możesz uspokoić mamę, bo to karta SIM jest ważna.

jeśli chodzi o sam duplikat - możesz nawet nie blokować wcześniej, tylko pójść do jakiegokolwiek oddziału plusa i wyrobić duplikat (tylko osoba która podpisała umowę może ten duplikat otrzymać, musi nieć przy sobie dowód osobisty. jeśli ty podpisywałaś sama umowę ze woim numerem, to możesz to zrobić, jeśli tylko używałaś tego numeru, a formalnie umowę podpisał ktoś inny, musisz z tą osobą pójść do oddziału). wyrobienie duplikatu automatycznie blokuje starą kartę. Duplikat kosztuje 12,50zł, niewykorzystana kasa z tej ukradzionej, przechodzi na nową kartę

ale na policję i tak warto zgłosić, chociażby na ewentualny wypadek, gdyby złodziej dzwonił z komórki w niecnym celu. raczej się to nie zdarza, karta jest wyrzucana, ale nigdy nie wiadomo. Wtedy masz "podkładkę", iż kradzież została zgłoszona i nie ty np. zajmowałaś linię pogotowia dla zabawy. Szczególnie, jeśli poza telefonem zginęły ci jakieś dokumenty, cokolwiek, z twoimi danymi osobowymi.
bezpaniki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 12:33   #17
famka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bezpaniki Pokaż wiadomość
pracowałam parę lat w plusie więc ci powiem jak to wygląda z tej strony

to, co robisz z aparatem telefonicznym jest twoja sprawą, więc możesz uspokoić mamę, bo to karta SIM jest ważna.

jeśli chodzi o sam duplikat - możesz nawet nie blokować wcześniej, tylko pójść do jakiegokolwiek oddziału plusa i wyrobić duplikat (tylko osoba która podpisała umowę może ten duplikat otrzymać, musi nieć przy sobie dowód osobisty. jeśli ty podpisywałaś sama umowę ze woim numerem, to możesz to zrobić, jeśli tylko używałaś tego numeru, a formalnie umowę podpisał ktoś inny, musisz z tą osobą pójść do oddziału). wyrobienie duplikatu automatycznie blokuje starą kartę. Duplikat kosztuje 12,50zł, niewykorzystana kasa z tej ukradzionej, przechodzi na nową kartę

ale na policję i tak warto zgłosić, chociażby na ewentualny wypadek, gdyby złodziej dzwonił z komórki w niecnym celu. raczej się to nie zdarza, karta jest wyrzucana, ale nigdy nie wiadomo. Wtedy masz "podkładkę", iż kradzież została zgłoszona i nie ty np. zajmowałaś linię pogotowia dla zabawy. Szczególnie, jeśli poza telefonem zginęły ci jakieś dokumenty, cokolwiek, z twoimi danymi osobowymi.
Posłuchaj bezpaniki - ja zglosiłam kradzież na policję i odzyskałam telefon . W plusie wypieli się czy mi skradziono czy nie ,nie interesowalo ich pismo z policji - musiałam normalnie płacić za duplikat.
famka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 13:15   #18
bezpaniki
Zadomowienie

ja nic nie mówiłam o nie płaceniu za duplikat

jeśli jest szansa na odzyskanie/odnalezienie telefonu, to można zastrzec i czekać (zastrzeganie jest na 72h, później blokada jest automatycznie zdejmowana). jesli wyrabiasz duplikat, to dla żadnego operatora nie ma znaczenia, w jaki sposób straciłaś kartę lub po co ci nowa karta. Wyjątkiem jest, kiedy karta jest uszkodzona, tzn nagle przestała działać z niewiadomych przyczyn. wtedy można sie starać o bezpłatną wymianę, ale tylko w salonach firmowych, w których mają możliwość sprawdzić, czy to faktycznie uszkodzenie fabryczne. Oraz, jeśli ma się abonament, przychodzi koniec umow, którą przedłużasz, a karta jest mocno zużyta (i zachodzi podejrzenie, że może nie przestrwać kolejnego okresu), wtedy można również za darmo prosić o wymianę.

za każdą inną wymianę płacisz, mix i simplus/inne na kartę: 12,50zł; abonament: 60zł z tego co pamiętsm, przychodzi w rachunku.
Stary 2010-03-22, 14:07   #19
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Idziesz na policje, zgłaszasz kradziez, podajesz nr imei z dokumentów.
Idziesz do operatora, pokazujesz zaswiadczenie z policji o zgłoszeniu kradziezy, wyrabiasz(chyba za darmo wtedy, ale nie pamietam za dobrze) nowa karte sim tego numeru i kontynuujesz umowe.
Mozesz poprosic u operatora o blokade telefonu, tak, ze nikt w zadnej (polskiej?) sieci juz z niego nie skorzysta, bo zadna siec sie nie uruchomi. Albo czekasz z blokadą, bo moze sprawca skorzysta z karty, badz telefonu,a wtedy jest mozliwosc, ze telefn sie znajdzie(choc mała)
Pozdrawiam( mi sie raz udało odzyskac swoj telefon z pomocą policji )

Edytowane przez Gwiazdeczka1978
Czas edycji: 2010-03-22 o 14:10
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-22, 14:29   #20
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tam_taramtam Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam problem i nie wiem do końca, czy mogę szukać odpowiedzi na oficjalnej stronie plusa. Otóż ja i moja mama mamy podpisane umowy w mixplusie. Moja została już spłacona, natomiast mama na swoim numerze spłaca obecnie telefon, którego ja używam. Nie do końca wiem, czy można przekazywać komuś aparat z umowy, dlatego troche boje sie zapytać plusowych specjalistów.
Problem tkwi w tym, że wczoraj ukradziono mi telefon z maminej umowy. Rodzicielka uważa, że musi zablokować swój numer, bo ma podpisaną na niego umowe. Mnie jednak wydaje się, że to karta sim jest ważna, i póki ona jej używa i spłaca, to plus mało będzie obchodziło co sie z telefonem dzieje.

Moze któraś z Was orientuje się, czy mam racje?

A przy okazji, wiecie jak sprawa wyglada z tym braniem telefonu na kogoś?
MUSISZ POWIADOMIC OPERATORA,ponieważ ktoś kto ukradł ci telefon wyrzuci kartę ,a nie będzie opłacany w terminie i to mama będzie miała problemy.
zgłosić i zablokowac kartę,oraz wyrobić duplikat.

ich nie interesuje kto go używa,ja miałam tel na siebie,a korzystał syn,więc to bez różnicy
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 16:59   #21
tam_taramtam
Raczkowanie

Ok, a powiedzcie mi dziewczyny jeszcze: czy moge w takim radzie zgłosić kradzież tego telefonu, którego właścicielką teoretycznie jest moja mama? Ona nie może tego zrobić, bo mieszka pół Polski od miejsca w którym ja studiuje i w którym przepadł telefon.

Edytowane przez tam_taramtam
Czas edycji: 2010-03-22 o 17:14
Stary 2010-03-22, 18:27   #22
Agnes140489
Zadomowienie

miałam taki sam problem z tym że ja zgubiłam kartę sim, poszłam do plusa i wyrobili mi duplikat karty, pieniądze na koncie przepadły ale nic nie płaciłam za duplikat....

It is the first step that is troublesome
Agnes140489 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 22:29   #23
bezpaniki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tam_taramtam Pokaż wiadomość
Ok, a powiedzcie mi dziewczyny jeszcze: czy moge w takim radzie zgłosić kradzież tego telefonu, którego właścicielką teoretycznie jest moja mama? Ona nie może tego zrobić, bo mieszka pół Polski od miejsca w którym ja studiuje i w którym przepadł telefon.
w sensie na policji? raczej tak, mozesz od wszelkiego poprosic mame o zeskanowanie umowy i wyslanie ci tego mailem, to samo z gwarancją. chociaz jak mnie ukrali, to nikt mnie o to nie pytał, tylko o nazwę telefonu i imei.

jeśli chcesz zablokować TELEFON (nie kartę), to imei na zgloszeniu policyjnym jest niezbędny, ale wtedy twoja mama musi pójść już osobiście do operatora.
przy karcie SIM musi być właściciel (czyli osoba ktora podpisywała umowę).
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości