uczulenie na nikiel - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-19, 13:06   #1
kas!a
Zakorzenienie

uczulenie na nikiel

nie wiedziałam w której kategorii założyć ten wątek, ale mam nadzieje że mi pomożecie. Otóż od dzieciństwa nosiłam kolczyki. Teraz mam 15 lat, okazało sie, że jestem uczulona na nikiel. Wszystkie kolczyki które do tej pory nosiłam musiałam odstawić, bo uszy ropiały i robiły ranki wokół ucha.
A moje pytanie jest następujące: czy nikiel jest jedynie w kolczykach 'bazarowych' tzn. takich tanich imitacjach, które mają niewiele wspólnego z prawdziwym srebrem czy złotem. czy Nikiel jest również w kolczykach złotych i srebrnych?

z góry dzięki za odpowiedzi

wymiana książek:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=774155
kas!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-19, 14:04   #2
eklerka
Zakorzenienie

Dot.: uczulenie na nikiel

Na pewno jak kupujesz srebro, to nie jest to nigdy 100% srebro, tylko jakieś próby. W próbie 925 masz 7,5% innych dodatków, a w 930 7%. Nie wiem, czy takie śladowe ilości dodatków moga uczulać i czy wogóle jest w nich nikiel.

Koleżanki, które bolą uszy przynoszą mi ostatnio nawet gazetowe kolczyki to wymiany biglii na srebrne, ale spokojnie w 3 minutki wymienisz sama

eklerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-19, 15:50   #3
czarny kot
Zakorzenienie

Pytaj u jubilera czy kupowana bizuteria nie zawwiera niklu. Nie mowie tylko o srebrze czy zlocie wysokiej proby, moe to tez byc i srebrzona/zlocona bizuteria (choc tu zawsze jest wieksze ryzyko uczulenia).
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-19, 15:55   #4
mala77
Zakorzenienie

z tego co wiem /mam kolezankę uczuloną na nikiel/ to nawet w tych sklepowych srebrach może on być. więc dokładnie dopytuj się czy go nie ma. o tym żeby był w złocie to nie słyszałam. musisz też uważać na zegarki, guziki od spodni itp. moga też uczulać
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-19, 16:22   #5
kas!a
Zakorzenienie

dzięki za odpowiedzi. postaram sie ponosić złote kolczyki przez jakiś czas i zobacze czy sie nie uczule. a co do guzików od spodni to rzeczywiście uczulają, miałam od guzika ranke na brzuchu i musiałam wszystkie metalowe cześci popodklejać spod spodu.

jeszcze raz dziekuje

wymiana książek:

Stary 2006-03-19, 16:42   #6
mroczna_panna
Zadomowienie

złoto jest najbardziej neutralne dla uczulonej skóry. Myślę,z ępomoze w gojeniu uszu...no i dziurki w trakcie gojenia nie zarosną Daj znać jak poszło ztym gojeniem
mroczna_panna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-19, 20:44   #7
radolo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kas!a
dzięki za odpowiedzi. postaram sie ponosić złote kolczyki przez jakiś czas i zobacze czy sie nie uczule. a co do guzików od spodni to rzeczywiście uczulają, miałam od guzika ranke na brzuchu i musiałam wszystkie metalowe cześci popodklejać spod spodu.

jeszcze raz dziekuje
Może jakimś rozwiązaniem byłaby stal chirurgiczna? Widziałam gdzieś w sieci bigle z tego stopu
Ja tez uczulam się szybciutko i na długo na różne "wynalazki" dodawane do srebra nawet wysokiej próby, ale ostatnio noszę własne bigle z drutu 925 (Hopea) i nic się nie dzieje .
radolo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-20, 07:27   #8
mala77
Zakorzenienie

zapomniałam dopisać że 'qnsztowe' bigle /te srebrne/ jej, tej koleżanki mojej, nie uczulają. więc może i Tobie nie zrobią nic złego
Stary 2006-03-20, 08:43   #9
polinqa
Raczkowanie

Radolo a nie pamietasz gdzie widziałas bigle ze stali chirurgicznej? Dla mnie własnie to jest jedynym wyjsciem, srebro mnie bardziej uczula niz posrebrzane czy jakies czernione... niestety i własnie stal chirurgiczna jest najlepsza, ale tej niestety nigdze nie widziałam w sieci, bede Ci bardzo wdzieczna jesli bys dała znac jak Ci wpadnie w oczka
polinqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-20, 12:29   #10
mala77
Zakorzenienie

własnie znalazłam bigle bez niklu http://allegro.pl/item93300830_bigle...ale_20par.html
Stary 2006-03-20, 14:19   #11
piekielna_owca
Raczkowanie

GG do piekielna_owca

jama sama uczule nie na nikiel tak wiec srebro nei uczula w swoich kolczykach wymien bigle na srebrne ja mam sprawdzone konkretne mianowicie te z hopei nei maja niklu do gojeia uszu załóz kolczyki hirurgicze przemywaj 3 razy dziennie spirytusem izakup[ maś TRIBIOTYk z natybiotykiem kupisz w aptece za 2 zł jest świetna przy intensywnej kuracji kilka przemyc dziennie a potem posmarowanie na noc porządne mycie z wyjęciem kolczyków i przemyciem spirytusem w niecały tydzien nożna w uszy srebro wsadzic zamiast stali hir możesz uzyć złota przy srebrze potrwa to troche dłużej pozdrawiam i łącze sie w bólu
Stary 2006-03-20, 15:45   #12
radolo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez polinqa
Radolo a nie pamietasz gdzie widziałas bigle ze stali chirurgicznej? Dla mnie własnie to jest jedynym wyjsciem, srebro mnie bardziej uczula niz posrebrzane czy jakies czernione... niestety i własnie stal chirurgiczna jest najlepsza, ale tej niestety nigdze nie widziałam w sieci, bede Ci bardzo wdzieczna jesli bys dała znac jak Ci wpadnie w oczka
Będę pamiętać. A może u Ciebie nie chodzi o nikiel, tylko inny z dodatków? Ja podejrzewam u siebie alergię na oba nabłyszczacze: nikiel i chrom...
Pozdrawiam
Stary 2006-03-20, 16:56   #13
polinqa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez radolo
Będę pamiętać. A może u Ciebie nie chodzi o nikiel, tylko inny z dodatków? Ja podejrzewam u siebie alergię na oba nabłyszczacze: nikiel i chrom...
Pozdrawiam
bede Ci wdzieczna, ja tu szukam szukam i nic a niestety zdarzają sie osoby uczulone na srebro tak po prostu na srebro na szczescie tylko w uszkach /robi mi sie natychmiastowo czarne wokol dziurki i sie paprze, wiecej niz 3h nie daje rady chodzic z kolczykami proby 925/

ale wlasnie dla tych uczulonych na srebro jest alternatywa stal chirurgiczna lub tytan... mam troszke ze stali chirurgicznej i nigdy nic nie bylo mipo nich wrecz przeciwnie w koncu te materialy sa uzywane do przekłuwania i gojenia sie ran bo percingu roznych czesci ciała, dlatego tak chce ta stal...

Radolo dałas mi nadzieje, ze gdzies takie bigle znajde bo tytanowych chyba nie ma :P a szkoda bo to chyba jeszcze lepsze dla alergikow

pozdrawiam
polinqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-20, 19:29   #14
radolo
Raczkowanie

Ha! A próbowałaś tutaj:
http://www.bodypiercing.pl/index.php
To ludzie z Wawy, więc chyba bez kłopotu się skontaktujesz
Tu: http://www.wildcat.com.pl/sklep/index.php - są niby najbardziej pępkowe, ale w "stali chirurgicznej" na górze znajdziesz też kółka - zapięcia. Drogawe to wszystko, ale w końcu można zrobić sobie zestaw wymiennych wisiorków do 2-3 par bigli
Mam nadzieję, ze choć trochę pomogłam
Stary 2006-03-21, 15:09   #15
kas!a
Zakorzenienie

Jak narazie nosze kolczyki złote i ranek żadnych nie ma. mam w uchu jeszcze jedną dziurke, do niej wsadziłam kolczyk leczniczy, który dostałam kiedy mi to ucho przebijała kosmetyczka. Tam sie pojawiło lekkie 'zgrubienie' także kolczyk wyciągłam, odczekam pare dni i włoże inny ;d

a co do bigli to jak kiedyś bede na mieście to popytam u jubilera, może akurat zakupie jakies

wymiana książek:

Stary 2006-11-27, 14:08   #16
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

Ja mam ogromne uczulenie na nikiel- nawet na guziki w jeansach, na wszystko absolutnie. Od tych guzikow mam blizny, czarne plamy na brzuchu, po drapałam i mi się poroznosiło. Masakra, sztuczna biżuteria absolutnie odpada. Nie wiem jak będzie z białym złotem bo czytałam, że też zawiera nikiel i że często, gdy ktoś ma uczulenie na metale to na białe złoto też. Macie takie doświadczenia?

PS. Mam prośbe do moderatora, żeby połączył ten wątek z innymi o idntycznej tematyce.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...zulenie+nikiel
Stary 2006-11-27, 17:58   #17
Rosemary
Zakorzenienie

GG do Rosemary

Mnie uczulają zapięcia w kolczykach (puchnie ucho, zaczyna ropieć, boli) oksydowane, ciemne, pozłacane czy posrebrzane. Natomiast zapięcia srebrne i złote - wszystko jest okej.
Musisz spóbować.
Stary 2006-11-27, 20:16   #18
czarny kot
Zakorzenienie

Ew stal chirurgiczna.

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-27, 20:30   #19
vue
Przyczajenie

Niestety czasem mam podobnie ;-(( Bardzo Ci współczuję
Stary 2006-11-27, 20:38   #20
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

Maskra, czy takie uczulenie w ogóle można leczyć? Po prostu jestem szlachetna
Stary 2006-11-27, 21:00   #21
0mariolka0
Raczkowanie

Niestety ja też mam uczulenie na nikiel. Dosłownie od wszystkiego (guziki, cekiny, pasek od spodni, a nawet zapięcie od biustonosza) wyskakująmi krostki i tak strasznie swędzą. Mam na to sposób- strone która przylega do ciała zamalowuje bezbarwnym lakierem do paznokci
Stary 2006-11-28, 19:27   #22
radolo
Raczkowanie

Też kiedyś użyłam lakieru do "oswojenia" uczulających sztyftów Niestety, lakier znosilam równie źle...
Stary 2007-02-23, 09:12   #23
matyldai
Raczkowanie

Ja jestem uczulona na nikiel wg. testów i też czasem miałam problemy, ale tylko gdy nosiłam kolczyki takie ze zwykłego "drutu" i przy pasku od zegarka miałam za każdym razem krostki, nity przy dżinsach też uczulały. Teraz od kilku lat noszę zegarek o dziwo na bransolecie i nic, chyba nie zawiera niklu jest dobry, firmowy może dlatego, a jeśli chodzi o biżuterię to noszę srebro i złoto i nic innego!!!. Pozdrawiam
matyldai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-23, 11:34   #24
paulina.t11
Zadomowienie

Bigle ze stali chirurgicznej:
http://www.impresjaart.pl/bigle-stal...szt-p-276.html
http://akcesoria.net.pl/sklep/produc...oducts_id=1222

Współczuję wam dziewczyny...ja mogę nawet nosić bigle koloru srebrnego,ale zrobiłam sobie nową dziurkę w wakacje i tam tylko srebro...

wątek wymiankowy
paulina.t11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-23, 14:18   #25
Tońka
Zakorzenienie

GG do Tońka

Eeee tam, ja już się przyzwyczaiłam. A to nawet lepiej, bo bigle od razu srebrne kupuję i nie ma problemu, że jedna z klientek zacznie mnie gonić, żebym bigle jej wymieniała.
Tońka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-28, 21:28   #26
330ac05f58e92fb009c16c728075bdbac5dfe64a_5eb9d9034ca21
Konto usunięte

Ja również muszę dołączyć do grona uczulonych na nikiel...najdziwniejsze jest to, że do tej pory mogłam nosić taką nie "szlachetną" biżuterię i nic się nie działo a o od paru miesięcy dosłownie uszka po całym dniu opuchnięte, zaropiałe, zakrwawione......bigle można wymienić ale co zrobić ze sztyftami? Niechcę rozstawać się z tyloma kolczykami
330ac05f58e92fb009c16c728075bdbac5dfe64a_5eb9d9034ca21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-28, 21:43   #27
rina.k
Zadomowienie

ja nie widzę problemu, wystarczy wymienić sztyfty posrebrzane na sztyfty srebrne , albo na srebrne bigle...i po kłopocie
...i inna biżuteria [][][]
rina.k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-03-27, 09:37   #28
b8ae395ad20fac79699d786016c1d68a9b01f66e_62eafdf253efe
Konto usunięte

noo ja chyba też mam uczulenie na nikiel, od zawsze nie mogłam nosić zwykłych kolczyków , ael w sumie to mi tam zbytnio nie przeszkadzało bo srebro i złoto moge nosić ale ostatnio pojawiło mi sie uczulenie od paska :/ to już mniej przyjemne , pojawia mi sie zaczerwienienie i malutkie jakby bąbelki, czasami strupki no i strasznie to swędzi musze iść do dermatologa może da mi na to jakąś maść
b8ae395ad20fac79699d786016c1d68a9b01f66e_62eafdf253efe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-27, 09:47   #29
rina.k
Zadomowienie

ostatnio też u mnie pojawiło się uczulenie, nie wiem czy na nikiel, w każdym razie nie mogę nosić zegarka, pasek do spodni i nawet guziki też mnie uczuliły najgorsze jest to, że pozostają ślady u mnie miejsca podrażnień. musiałam sobie okleić taśmą metalowe części guzików.
...i inna biżuteria [][][]
rina.k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-27, 10:05   #30
b8ae395ad20fac79699d786016c1d68a9b01f66e_62eafdf253efe
Konto usunięte

ja w sumie też nie wiem czy to nikiel na pewno , ale raczej tak z tego co czytałam w internecie podrażnienia mi schodzą jak pare dni nie ponosze tego paska bo chyba tylko na jeden z taką masywniejszą klamrą na razie mój organizm reaguje
b8ae395ad20fac79699d786016c1d68a9b01f66e_62eafdf253efe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości