2 śluby.... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-10, 17:47   #1
Lisiunia
Raczkowanie

2 śluby....

Dziewczyny kochane mam krótkie, szybkie pytanie przypuszczam, że odpowiedzi na nie będą przeczące, ale że nadzieja matką głupich to zapytam Czy jest taka możliwość aby wziąć ślub najpierw kościelny a potem cywilny ( jednego dnia lub w odstępie czasu)

PS. I proszę się nie śmiać to dla mnie ważna sprawa

Powiedz coś miłego 3 osobom dziennie
Lisiunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-10, 18:11   #2
centipede
Zadomowienie

Dot.: 2 śluby....

Pewnie że jest taka możliwość tylko jak to jest dokładnie z organizacją to nie wiem, może się ktoś wypowie kto będzie wiedział

Oj... źle napisałam... Pierwsze jest pewnie cywilny a później kościelny. A Ty chcesz odwrotnie?

Edytowane przez centipede
Czas edycji: 2009-05-10 o 18:12
centipede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-10, 18:13   #3
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Konto usunięte

A nie lepiej konkordatowy?

Edytowane przez d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Czas edycji: 2009-05-10 o 18:17
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-10, 18:43   #4
Lisiunia
Raczkowanie

Pewnie lepiej, ale mi właśnie bardzo zależy na dwóch No trudno, nie można mieć wszystkiego...ale szkoda Jak się ma takie pomysły jak ja to czasem ciężko jest

Stary 2009-05-10, 18:46   #5
maria28
Kniaginia

moja koleżanka miała najpierw cywilny, a dokładnie pół roku później kościelny i do kościelnego mniej było załatwiania.
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-10, 19:04   #6
Wisienki
Zakorzenienie

Wink Dot.: 2 śluby....

Ksiądz nie może udzielić najpierw ślubu kościelnego - o ile się nie mylę to sprzeczne z prawem.
Stary 2009-05-10, 19:47   #7
Ninquelote
Wtajemniczenie

Ksiądz może udzielić ślubu kościelnego najpierw jeśli para zamierza w najbliższym czasie wziąć ślub cywilny. Kiedyś tak przecież było, że rano szło się do ślubu cywilnego a parę godzin później do kościoła.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-10, 19:50   #8
chilanes
Zakorzenienie

oczywiscie, ze jest możliwość, dopiero od kilku lat w polsce przyjeło się wyprawianie slubów konkordatowych, wcześniej normalnym było,że najpierw się jechało do USC, a później do kościoła.

Wisienki - to nie jest sprzeczne z prawem Ale lepiej zrobić to na odwrót, czyli najpierw cywilny, a później kościelny
Stary 2009-05-10, 20:26   #9
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wisienki Pokaż wiadomość
Ksiądz nie może udzielić najpierw ślubu kościelnego - o ile się nie mylę to sprzeczne z prawem.
Cytat:
Napisane przez Ninquelote Pokaż wiadomość
Ksiądz może udzielić ślubu kościelnego najpierw jeśli para zamierza w najbliższym czasie wziąć ślub cywilny. Kiedyś tak przecież było, że rano szło się do ślubu cywilnego a parę godzin później do kościoła.
Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
oczywiscie, ze jest możliwość, dopiero od kilku lat w polsce przyjeło się wyprawianie slubów konkordatowych, wcześniej normalnym było,że najpierw się jechało do USC, a później do kościoła.

Wisienki - to nie jest sprzeczne z prawem Ale lepiej zrobić to na odwrót, czyli najpierw cywilny, a później kościelny
musisz sie dokladnie okreslic jaka chcesz kolejnosc, bojesli najpierw cywilny to nie ma problemu, gorzej jak chcesz najpierw koscielny - tu potrzebna jest zgoda biskupa - wiem, bo sami chcielismy tylko koscielny i pozniej np 1-2 lata cywilny, ale w kosciele mi powiedziano, ze to skomplikowane, ze musialoby byc dobrze umotywowane plus zgoda biskupa my chcielismy byc malzenstwem, ale nie takim papierkowym-prawnym, bo to nam komplikowalo nasze pewne plany, ale niestety....
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-11, 13:22   #10
Lisiunia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maggie1983 Pokaż wiadomość
musisz sie dokladnie okreslic jaka chcesz kolejnosc, bojesli najpierw cywilny to nie ma problemu, gorzej jak chcesz najpierw koscielny - tu potrzebna jest zgoda biskupa - wiem, bo sami chcielismy tylko koscielny i pozniej np 1-2 lata cywilny, ale w kosciele mi powiedziano, ze to skomplikowane, ze musialoby byc dobrze umotywowane plus zgoda biskupa my chcielismy byc malzenstwem, ale nie takim papierkowym-prawnym, bo to nam komplikowalo nasze pewne plany, ale niestety....
właśnie dokładnie chcę najpierw kościelny, a zaraz po nim cywilny(najlepiej jednego dnia, hehe) Na szczęście mam jeszcze baardzo duuużo czasu, więc może uda mi się pozałatwiać to cieszę się, myślałam że to niemożliwe a skoro jest szansa to liczę się uda dzięki Wam dziewczyny

Gdyby jeszcze ktoś miał takie doświadczenia albo wiedział coś na ten temat to niech pisze, jeśli może

Edytowane przez Lisiunia
Czas edycji: 2009-05-11 o 14:40
Stary 2009-05-11, 16:52   #11
Alice the Bride
Raczkowanie

Lisiunia wybacz uszczypliwosc ale jak ty sobie wyobrazasz tego samego dnia koscielny a potem cywilny?? USC sa otwarte w jakis okreslonych porach i jedyna opcja bylaby pewnie sobota rano slub koscielny a potem cywilny. bez sensu po prostu. po to wlasnie konkordatowy slub wymyslili!!
Oświadczył się 1.1.2009 o godz 0:00
Nasz ślub 22.05.2010

Alice the Bride jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-11, 18:10   #12
Lisiunia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Alice the Bride Pokaż wiadomość
Lisiunia wybacz uszczypliwosc ale jak ty sobie wyobrazasz tego samego dnia koscielny a potem cywilny?? USC sa otwarte w jakis okreslonych porach i jedyna opcja bylaby pewnie sobota rano slub koscielny a potem cywilny. bez sensu po prostu. po to wlasnie konkordatowy slub wymyslili!!
Hmm no cóż wydaje mi się że godziny to nie jest jakiś wielki problem, moja siostra brała ślub w listopadzie w UC późnym popołudniem (19) i z tego co wiem u mnie w mieście to nie jest jakoś specjalnie dziwne, więc myślę że np. o 17 mógłby być też a kościelny np o 15...no ale rozumiem, po coś wymyślili konkordatowy Wesele nie wchodzi w rachubę w ogóle, najpewniej bedzie obiado-kolacja dla około 20 osób i tyle Jeśli się nie uda zgodnie z TŻ-ta i moimi planami to weźmiemy tylko cywilny i też będzie dobrze ( bo z Nim) Zresztą, w najbliższym czasie ślubu nie planuję więc może mi się jeszcze zmieni...chociaż nie powiem, że co jak co ale ślub chciałabym mieć według swojego uznania

---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Ha Znalazłam rozwiązanie, jednak najpierw będzie cywilny a potem w kościele szczegółów mojego planu nie zdradzę (bo pewnie uznałybyście mnie za dziwną) ale na pewno najpierw będzie cywilny około 15 a kościelny potem MAM NADZIEJĘ że się uda, nie wiecie może kiedy najwcześniej można "zaklepać" datę chyba że nie ma ograniczeń Bo bardzo mi zależy na jednym dniu

Stary 2009-05-11, 22:10   #13
azakowana
Zakorzenienie

Lisiunia zależy w którym Kościele. W tych bardziej obleganych datę zaklepuje się wcześniej - jeżeli bardzo Wam zależy na konkretnym dniu. Najlepiej podejść do kancelarii i zapytać Księdza. My na czerwiec 2008 rezerwowaliśmy Kościół we wrześniu 2007.
Stary 2009-05-12, 13:44   #14
Lisiunia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość
Lisiunia zależy w którym Kościele. W tych bardziej obleganych datę zaklepuje się wcześniej - jeżeli bardzo Wam zależy na konkretnym dniu. Najlepiej podejść do kancelarii i zapytać Księdza. My na czerwiec 2008 rezerwowaliśmy Kościół we wrześniu 2007.

Dziękuję

Stary 2009-05-13, 08:46   #15
fergie83
BAN stały

jesli macie duzo kasy i/lub bogatych rodzicow, to tak, inaczej to bez sensu i szkoda kasy. my robimy tylko cywilny- tz jest niewierzacy. niby mozna koscielny, ale po co ten cyrk skoro on nie wierzy. dla gosci tobedzie problem i 2 razy prezentow duzych wam nie dadza jesli sie na to nastawiacie , a sie tylko wykosztujecie.
fergie83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-13, 09:06   #16
madziadominik
Zadomowienie

GG do madziadominik

Cytat:
Napisane przez fergie83 Pokaż wiadomość
jesli macie duzo kasy i/lub bogatych rodzicow, to tak, inaczej to bez sensu i szkoda kasy. my robimy tylko cywilny- tz jest niewierzacy. niby mozna koscielny, ale po co ten cyrk skoro on nie wierzy. dla gosci tobedzie problem i 2 razy prezentow duzych wam nie dadza jesli sie na to nastawiacie , a sie tylko wykosztujecie.
ja myśle że im nie chodzi o prezenty szczególnie że ślub jeden i drugi jest tego samego dnia i nikt nie ma obowiązku szykować dwóch prezentów.
po prostu mają taki zamysł i tyle. to ma być ich dzień więc powinni dążyć do tego aby był on taki jak sobie zaplanują.
a koszt jakoś mocno się nie zwiększy. ślub konkordatowy kosztuje tyle samo co ślub cywilny + ślub kościelny. a jeśli chcą oba nie widze jakiegoś problemu

Edytowane przez madziadominik
Czas edycji: 2009-05-13 o 09:07
madziadominik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 11:47   #17
beticzka
Raczkowanie

Też mi się zdaje, że osobno można tylko w jakiej kolejności to nie wiem. najlepiej się zapytać w urzędzie i tyle Będzie wszystko jasne.
beticzka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości