![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Świnka czy fretka??
Witam was!!
Przeczytałam cały wątek o fretkach tutaj na forum i troche na stronie internetowej o nich ![]() Kiedys mialam swinke morska (odeszla w zeszlym roku, byla strasznie chorowita ![]() ![]() ![]() Baardzo za nia tesknie i chciałabym kupic teraz kolejne zwierzatko. Tylko ze...zakochalam sie tez we fretkach wlasnie ![]() Sek w tym, ze nie wiem czy poradze sobie z fretka...ogolnie moi rodzice nie sa za tym bym kupowala jakiekolwiek zwierze, ale przez przesady, nie bede ich pytala o zgode... Ja pracuje i studiuje (poki co do pazdziernika tylko praca jak wiadomo), wiec nie wiem, czy nie za malo czssu mialabym dla fretki a nie wiem, czy ktos inny z domownikow poswiecalby jej czas. Wiem ze one strasznie rozrabiaja i musza miec sporo miejsca i ruchu... Czy w takiej sytuacji lepsza bylaby swinka?? ![]() Macie jakies wskazowki? Z gory dziekuje ![]() Edytowane przez Maripossa Czas edycji: 2007-07-31 o 18:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świnka czy fretka??
No myślę, że w takim wypadku świnka będzie lepsza. Już samo utrzymanie fretki jest droższe, poza tym fretka żyje też co najmniej 8 lat, no i leczenie jej jest dużo droższe (kastracja, i różne wypadki typu złamanie zęba). No nie licząc tego, żę ona musi mieć towarzystwo bo inaczej będzie smutna i osowiała gdy nikt się nie będzie nią zajmował.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
fretka to zupełnie inne zwierzątko niż świniak, moze ugryźć, podrapac, a jesli będzie czuła się zaniedbywana (praca, studia) to będzie się złościc i tak zachowywac ;|
lepsza będzie świnka moim zdaniem, albo inne futrzaczek (np. szczur), one nie odczuja az tak bardzo twojej nieobecności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
No akurat szczur trzymany samotnie odczuje to bardzo..będzie apatyczny i niemrawy bo się przywiązuje do właściciela. No chyba, że nie zdąży to wtedy może ugryźć ...auuuććć...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
A swinki jak juz ...to dwie , tej samej plci. Zajete beda soba i nie zauwaza , ze pani wychodzi na caly dzien z domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Swinka Morska vs Fretka ! co wybrac ?!
Ostatanio choruje na jakies zwierzatko, problem w tym ze ja jestem za swinka morska a moi wspolokatorzy za fretka, co wybrac ?!
ponoc swinki mniej rozrabiaja i nie gryza wszystkiego dookola jak fretki, i wymagaja duzo wiecej zainteresowania ![]() jak myslicie ktore zwierzatko wybrac ?! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Swinka Morska vs Fretka ! co wybrac ?!
fretka a swinka to 2 zupełnie rózne stworzenia ale oba wymagaja uwagi. Nie sugeruj sie tylko współlatorami, bo to Ty bedziesz sie zajmowala zwierzakiem a nie oni
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
a jaka jest miedzy nimi roznica.. no poza wygladem
![]() ja na takich zwierzatkach sie nie znam bo jedyne jakie kiedykolwiek mialam to psy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Copyraptor
|
Fretka jest mięsożerna. Większość czasu przebywa poza klatką (przynajmniej moja tak miała), korzysta z niej tylko jako z kuwety. Może mocno gryźć, wtedy trzeba ją przyuczyć. Bardzo ważna sprawa - fretki śmierdzą. Charakterystyczny zapach można usunąć sterylizując fretkę, samiczki pachną też mniej niż samce. Potrzebują dużo ruchu.
Świnka morska jest roślinożerna. Bobki zostawia wszędzie, może podgryzać kable, jest mniej wszędobylska niż fretka. Też musi się wybiegać, wydaje mi się że są łagodniejsze. Oba te zwierzaki potrzebują masę miłości i uwagi. Kup takie zwierzę, na które będziesz miała czas i fundusze. To nie zabawka, współlokatorów zmienisz, zwierzę zostanie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
domyślam się, że współlokatorzy chcą fretkę bo to modne
![]() fretka to drapieżnik, pachnie nie za ładnie, może gryźć, trzeba być chyba miłośnikiem fretek, żeby je mieć jako zwierzęta domowe natomiast świnka jest łagodniejsza i nie śmierdzi. Za to świnki to zwierzeta stadne i muszą być dwie. jeśli będziesz chciała mieć świnki to nie kupuj w zoologu tylko zaadoptuj (na caviarni) czasem się zdarzają takie świnki które nie tolerują innych i mogą mieszkać same, jeśli Ci zależy koniecznie, żeby była tylko jedna. zarówno fretki jak i świnki sa wymagające pod każdym względem. jeśli potrzebujesz zwierzaka mniej wymagającego to kup chomika.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
marchewkowe pole wyręczyłaś mnie w odp
![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
co do tego czy w grupie czy samotna, to dzisiaj bylam w pet shopach i w jednym swinki sie pochowaly a w drugim totalnie urzekla mnie jedna z nich, uciekala od innych swinek siedziala sama w kacie, a jak szla do jedzenia to inne ja podgryzaly a ona od nich uciekala, taki maly dzikus
![]() przeslodka byla taka bidulka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
a, dopiero zauważyłam że jesteś w UK, czyli adopcja w Polsce odpada...może są w UK jacyś miłośnicy świnek albo hodowle
Sklepy odradzam bo zwierzęta ze sklepów są często chore a samice w ciąży.
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
no wlasnie tu ciezko znalezc swinki gdzies indziej jak nie w sklepie, ale za to ja u nas znam dwa spore sklepy gdzie w jednym widac po zwierzatkach ze sa zaniedbane, niektore swinki wygladaja jak chodzace klebki wloczki, a w drugim sklepie zwierzatka sa pod bardzo dobra opieka a jesli pojawiaja sie z nimi jakiekolwiek problemy to obsluga odrazu rozpoznaje choroby itp. (wiem bo moja kolezanka ma papuzke z tego storu i pomocni sa w nim ludzie baardzo)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Dzibelek policz najpierw czy Cie stac na utrzymanie swinek/fretki, czy masz w okolicy weta jakby co, czy zniesiesz wszedzie bobki i pogryzione ksiązki itp
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
a wet w UK jest drogi. ostatnio znajoma zapłaciła za leczenie swoich szczurów 59 euro. zwierzęta takie potrzebują też dużej klatki (dla przykładu klatka dla fretki typu furret plus kosztuje ok 500zł, świnkowe może tańsze) no i pełnowartościowego pokarmu, nie jakiegoś najtańszego na wagę.
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kiedys chcialam fretke, ale poczytalam o tym zwierzaku troche, jaka ma diete, jakie wymagania i sie wycofalam, bo wiedzialam ze moge nie dac sobie rady
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
zapomniałam jeszcze dodać że oba te zwierzaki żyją dość długo- fretki 8-12 lat, świnki też jakieś 8-10 lat. pomyśl o ewentualnych przeprowadzkach, dzieciach, powrocie do kraju itp. czy nie będą Ci w tym przeszkadzały. ile razy czytam ogłoszenia w stylu "muszę oddać swoje zwierzątko bo się przeprowadzam"
![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
przeprowadzki nie planuje a o powrocie do polski nie mysle nawet
![]() ![]() to by bylo moje pierwsze zwierzatko inne jak pies i chyba najwiekszym problemem bylo by dla mnie to ze nie jest takie przytulasne i ne da sie go nauczyc np zalatwiania w odpowiedni miejscu. Chociaz to i tak nie jest taki duzy problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Do tego świnki są bardzo inteligentne http://www.youtube.com/watch?v=_W-wC...eature=related |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
fajny świniaczek
![]() nawet widzę moją klatkę ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
raczej nie są wlasnie, maja krępą budowe ciala
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/...winek_morskich
Jak będziesz kupować jednak świnkę i klatkę dla niej to coś w tym stylu wybierz. Jeśli piętrową to pamiętaj żeby piętro było duże a schodki szerokie i pod jak najmniejszym kątem. Bo na przykład u tej dziewczyny z filmiku klatka ma za małe tarasy, co prawda jeden prosiek tam usiądzie ale nie będzie za bardzo miał co robić(a szczurów tam się mieści cala kupa ![]()
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
zdecydowanie swintucha chociaz tez potrafi smroskowac
![]() Ale chyba mniej niz frecia i jest spokojniejsza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
świnki są wielkimi pieszczochami mój śp. Rudolf cały dzień i noc potrafił przeleżeć na moich kolanach a w nocy na brzuchu aby tylko miał ciepło i go pieszczono
![]() ![]() Co do gryzienia kabli to jeszcze nigdy mi sie nie zdarzyło aby cos przegryzł takiego.. tylko raz ładowarkę do telefonu.. Świnki sa bardzo mądre,obecnie mam 2 łobuzów i nie zamieniłabym na innych ![]()
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
A jak jest z załatwianiem się świnek?
Wyczytałam, że nie kontrolują tych odruchów i brudzą tam, gdzie akurat stoją. Natomiast świnia znajomej ma cały dzień otwartą klatkę i chodzi po mieszkaniu "wolno" i zawsze za potrzebą udaje się "do siebie", do klatki. ![]() Więc jak to jest? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
nie wiem czy kontrolują odruchy czy nie, u mnie bobki robia wszedzie i sie nie przejmują. Gdzie są tam bobek zostawią na pamiątke, z siusianiem ciut lepiej bo zazwyczaj maja jego miejsce, ale jak sa daleko od niego, to sie nie przejmują i leją gdzie popadnie
![]() zazwyczaj jeden sie zleje, drugi poprawi
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:39.