|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Estrogen
Hej Dziewczyny,
Mam pytanie, prośbę o radę... Chodzi o hormony. Rok temu urodziłam dziecko. Trochę się o nie starałam, okazało się że obydwoje (tj. mąż i ja) mieliśmy trochę kłopotów z tymi sprawami. U mnie problemem było m.in. dość słabo narastające endometrium. Gdy dodatkowo z badań z krwi wyszedł dość niski poziom estrogenu (38 w fazie pęcherzykowej) to dostałam od lekarki Estrofem Mite. I zaszłam w ciążę dokładnie w tym cyklu. Teraz przygotowuję się znów do starań o drugie dziecko. Moja dotychczasowa lekarka aktualnie rodzi dziecko lub niańczy swojego bobasa i od kilku miesięcy już nie przyjmuje. Poszukałam innej lekarki. Ta skierowała mnie na USG, ale odmówiła mi skierowania na badania hormonów (mimo że powiedziałam jej jak było z poprzednią ciążą). A nie była to wizyta na NFZ tylko wizyta w Lux Medzie umówiona przez innego prywatnego ubezpieczyciela medycznego. Nie wiem czemu odmówiła mi tego skierowania. Zirytowało mnie to, ale miałam też umówioną "na wszelki wypadek" wizytę u lekarki u mnie "na wsi". Ta mi początkowo też odmówiła skierowania, ale jak sobie przypomniała że płaci ubezpieczyciel medyczny to jednak wypisała mi to skierowanie. Małpy :-P Zrobiłam te badania w 6 dc (cykle mam około 30- 31 dniowe). Estrogen znów wyszedł raczej nisko (21,5 w 6 dc). Przyznam ze wstydem, że miałam taki pomysł, żeby w tym cyklu łykać sobie ten Estrofem Mite (zostało mi jedno opakowanie). No ale stwierdziłam, że to głupota i tego nie zrobiłam. Teraz muszę iść z tymi wynikami do lekarki i zapytać co ona o tym sądzi i czy uważa że mogę wspomóc się Estrofemem? Ale tak sobie myślę o tym cyklu. Hormonami już go nie wspomogę (łyka się raczej od 1 dc), a powiedzmy że chciałabym zwiększyć swoje szanse na poczęcie w tym cyklu. Strasznie chciałabym mieć więcej dzieci, zawsze chciałam mieć dzieci z małą różnicą wiekową (a musiałam 1 rok czekać ze względu na cc przy pierwszym porodzie), dodatkowo moja pierwsza córka jest dzieckiem aniołkiem i po prostu strasznie mi się śpieszy do następnego dziecka! Zrozumcie i nie rzucajcie kamieniami. I teraz (w końcu) zasadnicza część pytania: czy można wspomóc estradiol łykając fitoestrogeny w tablektach (np. preparaty sojowe)? Moje wyniki hormonalne (6 dc): TSH- 3,540µIU/ml FSH- 8,20mIU/ml Estradiol- 21,49pg/ml Progesteron- 0,46ng/ml Prolaktyna- 383,50mIU/l Edytowane przez Dziodzio Czas edycji: 2014-05-15 o 14:51 |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Estrogen
Na forum nie ma lekarza, nikt cie na zdiagnozuje i nie przepisze recepty na forum.Szukaj lekarza.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Owszem są lekarze na tym forum ;-)
Poza tym nie trzeba być lekarzem żeby wiedzieć czy fitoestrogeny mogą wspomóc owulację przy niskim poziomie estradiolu u kobiety. Myślałam, że może ktoś miał styczność z tematem. Nie szukam tu diagnozy, regularnie odwiedzam lekarza, a tu szukam po prostu babskiej rady. |
|
|
|
|
#4 |
|
Rzabbocop
|
TSH nieładna jak na kobietę chcącą zajść w ciążę. Zainteresowałabym się pracą tarczycy
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:54.