Jak samodzielnie zrobić mydło? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Artykuły i newsy

Notka

Artykuły i newsy Dyskusje o artykułach i newsach zamieszczanych na naszym portalu.

Narzędzia
Stary 2012-06-15, 08:32   #1
redakcja
(ro)BOT

Jak samodzielnie zrobić mydło?

Naturalne, ręcznie robione mydła to odkrycie wielu Wizażanek, które nie wyobrażają sobie bez nich właściwej pielęgnacji. Zapytałyśmy właścicielkę Lawendowej Farmy, panią Ewę Wasilak, o to jak powstają jej mydła, co zawierają, a czego nie i dlaczego są takie dobre dla skóry! czytaj więcej
redakcja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-15, 11:03   #2
mmm3m
BAN stały

Dot.: Jak samodzielnie zrobić mydło?

ZrOBIŁAM kIEDYŚ mydełko według jednego z blogowych przepisów. Skórki pomarańczy w nim zaczęły mi gnić, nim go użyłam . Never Again
Nie dość, że się nawdychałam oparów to jeszcze nic z tego nie wyszło :d

Edytowane przez mmm3m
Czas edycji: 2012-06-15 o 13:24
mmm3m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-15, 11:16   #3
Carolien
Raczkowanie

przypomina się "Fight Club"
Carolien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-15, 18:32   #4
BaBy Girl
Rozeznanie

chciałam zamówić kilka mydełek,ale strona LF tak wolno chodzi,że skończyła mi się cierpliwość
Stary 2012-06-15, 19:30   #5
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Mam to makowe mydełko które jest na zdjęciu Ten przepis tak prosto brzmi, że chyba kiedyś zrobię mydło
Korah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-15, 19:37   #6
marusia9994
Raczkowanie

ciekawy pomysł

marusia9994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 07:47   #7
Hosenka*
Zakorzenienie

"nie wymaga natychmiastowego stosowania balsamów i kremów." - uogólnienie. Skóra różnie reaguje na mydła (zwłaszcza na początku) no i różne mydła różnie się zachowują. MNie początkowo np. mydło Kleopatry mocno ściągało i musiałam od razu nałożyć krem. Do mycia ciała dla mnie nie są zbyt dobre, bo po kilku dniach widzę jak się skóra "sypie", więc używam max 1-2 razy w tygodniu.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-16, 12:50   #8
garden_d
Zakorzenienie

Robiliśmy mydło na chemii i jak na osobę, która jej nie znosi muszę przyznać, że te zajęcia były bardzo ciekawe. właśnie przez to, że zobaczyłam jakie to proste.
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 22:40   #9
Afiore
Rozeznanie

Artykuł super, od razu pomyślałam, że teraz już wiem, jaki prezent sprawię babciom, ciociom i matce na gwiazdkę, jak się uda, to można ładnie mydełko opakować, dołączyć karteczkę i wstążkę i mamy bardzo elegancki prezent

Długość od karczku do końcówek
32-34-✄-31-...-37-✄-30-32-34-36-38-40-42-44-46-48-50
Afiore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 10:50   #10
grudniowa
Rozeznanie

Przepis super, tylko gdzie zdobyc ten wodorotlenek sodu???
grudniowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 10:53   #11
grudniowa
Rozeznanie

Pomysl super, ale gdzie zdobyc ten wodorotlenek sodu???
grudniowa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-17, 12:46   #12
ula_ka
Raczkowanie

Xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Edytowane przez ula_ka
Czas edycji: 2012-06-21 o 02:10
ula_ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 15:50   #13
magdanna1
Przyczajenie

Cool Dot.: Jak samodzielnie zrobić mydło?

Chętnie zrobiłabym sobie mydło, ale skąd wziąć tłuszcz kokosowy czy olej ze słodkich migdałów. Może dla małej mydlarni to nie kłopot, ale w sklepach chemicznych, z naturalną żywnością czy aptece tego nie uświadczysz. Artykuł ciekawy, ale trochę mylący
magdanna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 15:58   #14
mmm3m
BAN stały

Cytat:
Napisane przez magdanna1 Pokaż wiadomość
Chętnie zrobiłabym sobie mydło, ale skąd wziąć tłuszcz kokosowy czy olej ze słodkich migdałów. Może dla małej mydlarni to nie kłopot, ale w sklepach chemicznych, z naturalną żywnością czy aptece tego nie uświadczysz. Artykuł ciekawy, ale trochę mylący
Jak to nie? Przecież multum wizażanek smaruje się olejem kokosowym czy z migdałów. Ja swoje kupiłam właśnie w zwykłym osiedlowym zielarskim.
mmm3m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 16:12   #15
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Napisane przez magdanna1 Pokaż wiadomość
Zajrzyj na www.efavit.pl lub www.bliskonatury.pl , tu jest najtaniej, ale sklepów z olejami i masłami jest mnóstwo zwłaszcza internetowych, albo na allegro.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 08:40   #16
waits
Raczkowanie

Świetny pomysł! Już wiem co będą dostawać ode mnie ludziki przez najbliższe sto lat.

Edytowane przez waits
Czas edycji: 2012-06-18 o 08:52
waits jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 22:29   #17
iwkagaga
Przyczajenie

Ja robie mydla juz prawie dwa lata sama, wychodza roznie ale nie kupuje juz zadnych plynow do mycia czegokolwiek ;-). 10% przetluszczone to rewelka nawet do twarzy. Wedlug podanego przepisu bym sie ale nie odwarzyla, ja mieszam oleje z NAOH w temp. 40-60°C. Pierwsze moje bylo za zimne i myslalam ze sie zamieszam na amen, nie wyszlo wogole i musialam je wsadzac do piekarnika, tam sie udalo, ale nie bylo juz "na zimno". Najlepszy jest stary blender. No i ten dopisek zeby forme wylozyc folia, nie mylic z aluminiowa!!! bo kaplica, tylko plastik i stal szlachetna, inaczej brzydkie niespodzianki. Szkoda byloby jak sie uzywa szlachetnych olei zmarnowac je, bo tanie nie sa i rozczarowanie, jak juz niektore wizazanki pisaly ze nigdy wiecej. Polecam dla znajacych niemiecki super stronke: http://www.naturseife.com/naturseife_-_site_map.htm niestety forum juz tam nie dziala, ale informacje i przepisy sa super, nie znam lepszej, ma tez ksiazke Claudii Kasper, uwazam za najlepsza. Duzo stronek jest tez angielskojezycznych. Niestety polskie nie sa tak wyczerpujace, przynajmnie ja nie znalazlam ich jesli takowe istnieja. Ale uwaga robienie mydla jest jak nalog jak sie polubi to nie ma odwrotu ;-)Ale polecam, polecam...
iwkagaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 22:34   #18
Dorisss22
Raczkowanie

ostudzić do temp. pokojowej czyli do temp. 15-25 stopni Celsjusza...;p nie 28...;p
Dorisss22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 11:29   #19
The_truth
Przyczajenie

jak dla mnie za dużo z tym roboty i zabawy
The_truth jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-19, 17:30   #20
ula_ka
Raczkowanie

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Edytowane przez ula_ka
Czas edycji: 2012-06-21 o 02:11
ula_ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 21:59   #21
mamcia2
Przyczajenie

mydło w płynie które możemy kupić w sklepie jest mydłem tylko z nazwy, w rzeczywistości jest to mieszanina różnych związków chemicznych , zapachu, barwnika, wody i soli
mamcia2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 23:09   #22
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Napisane przez mamcia2 Pokaż wiadomość
mydło w płynie które możemy kupić w sklepie jest mydłem tylko z nazwy, w rzeczywistości jest to mieszanina różnych związków chemicznych , zapachu, barwnika, wody i soli
Ale proszę tak nie uogólniać, bo nie każde mydło w płynie. Poza tym masz chyba na myśli różne złe związki chemiczne, bo bez zwiazków nie byłoby chemii w ogóle Mydła w płynie są i lepsze i gorsze, tak samo jak mydła w kostce. Zarówno jedne i drugie powinny być zrobione na bazie olejów roslinnych.

Edytowane przez Korah
Czas edycji: 2012-06-19 o 23:11
Stary 2012-06-20, 08:24   #23
mamcia2
Przyczajenie

Nikt na skalę przemysłową nie robi mydła z samych olejów i nigdy tego nie robiono,mydło to jest zmydlona mieszanina tłuszczy twardych typu łój czy smalec i olejów, do tego dochodzą różne dodatki i wszechobecny konserwant .Po zmydleniu musi to dojrzewać by oddzieliły się ługi pomydlane ,później jest jeszcze parę czynności by powstała typowa kostka, jeżeli nie ma tego procesu to efektem tego jest reakcja skóry"Do mycia ciała dla mnie nie są zbyt dobre, bo po kilku dniach widzę jak się skóra "sypie", więc używam max 1-2 razy w tygodniu. "
A uwierz mi mydło w płynie to naprawdę sama chemia, możesz poczytać skład na opakowaniu, mydła nie ma tam nawet grama,a konserwanty owszem.I wszyscy producenci stosują te same związki chemiczne, różnica polega na proporcjach i zapachu. Nie wiem czy wiesz, ale do uzyskania lepkości( czyli popularnej gęstości) używa się zwykłej soli.
zapraszam do poczytania składu na opakowaniu. Zobaczysz, ze mydło w płynie szampon, żel pod prysznic mają ze sobą wiele wspólnego.
Stary 2012-06-20, 08:39   #24
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
.Po zmydleniu musi to dojrzewać by oddzieliły się ługi pomydlane ,później jest jeszcze parę czynności by powstała typowa kostka, jeżeli nie ma tego procesu to efektem tego jest reakcja skóry"Do mycia ciała dla mnie nie są zbyt dobre, bo po kilku dniach widzę jak się skóra "sypie", więc używam max 1-2 razy w tygodniu. "
.
Pisałam to o naturalnych mydłach recznie robionych, z Lawendowej Farmy

Instagram

Stary 2012-06-20, 08:55   #25
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Nikt na skalę przemysłową nie robi mydła z samych olejów i nigdy tego nie robiono,mydło to jest zmydlona mieszanina tłuszczy twardych typu łój czy smalec i olejów, do tego dochodzą różne dodatki i wszechobecny konserwant .Po zmydleniu musi to dojrzewać by oddzieliły się ługi pomydlane ,później jest jeszcze parę czynności by powstała typowa kostka, jeżeli nie ma tego procesu to efektem tego jest reakcja skóry"Do mycia ciała dla mnie nie są zbyt dobre, bo po kilku dniach widzę jak się skóra "sypie", więc używam max 1-2 razy w tygodniu. "
A uwierz mi mydło w płynie to naprawdę sama chemia, możesz poczytać skład na opakowaniu, mydła nie ma tam nawet grama,a konserwanty owszem.I wszyscy producenci stosują te same związki chemiczne, różnica polega na proporcjach i zapachu. Nie wiem czy wiesz, ale do uzyskania lepkości( czyli popularnej gęstości) używa się zwykłej soli.
zapraszam do poczytania składu na opakowaniu. Zobaczysz, ze mydło w płynie szampon, żel pod prysznic mają ze sobą wiele wspólnego.
Jesteś w wielkim błędzie, powyżej podano przepis na naturalne mydło, bez syntetycznych substancji chemicznych, za wyjątkiem małych domieszek tych, bez ktorych proces zmydlania bylby niemożliwy. Proszę, o to przykłady mydeł zrobionych na bazie olejów roślinnych, ewentualnie z domieszkami roślinnych ekstraktów: Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.
http://www.organeo.pl/product-pol-96...io-200-gr.html
http://www.organeo.pl/product-pol-76...EP-500-ml.html
http://www.kosmetyki-natury.eu/pl/p/...ence-400g/1206
http://biolander.com/produkty/kategoria/f-mydla/

Poza tym są też naturalne mydła roślinne robione na skalę masową, najlepszy przykład to Alterra.

I proszę czytać ze zrozumieniem, bo "na bazie" nie znaczy "z samych"
Stary 2012-06-20, 09:04   #26
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Korah Pokaż wiadomość
Poza tym są też naturalne mydła roślinne robione na skalę masową, najlepszy przykład to Alterra.
Mydła z Alterry nie są do końca naturalne, tzn mają składnik (nie pamiętam teraz o który chodziło, chyba o tetrasodium), którego naturalne mydło mieć nie powinno.

Instagram

Stary 2012-06-20, 09:24   #27
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Mydła z Alterry nie są do końca naturalne, tzn mają składnik (nie pamiętam teraz o który chodziło, chyba o tetrasodium), którego naturalne mydło mieć nie powinno.
No tak, ale z perspetkywy tego co napisała wizażanka powyżej nie jest to mydło z łoju zwierzecego i nie jest nafaszerowane konserwantami. Tetrasodium EDTA odgrywa ważną rolę dla mydła, nie jest to składnik ekologiczny i może być szkodliwy, ale jest to tylko 1 taki składnik w całym mydle. Nawet mydła marsylskie go zawierają, bo zapobiega procesom utleniania się substancji zawartych w mydle. Chroni mydło przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak światło i temperatura.
Stary 2012-06-20, 10:31   #28
simonbolivar
Przyczajenie

Pierwsza wskazówka - dla własnego bezpieczeństwa najlepiej brać mieszankę lodu i wody. Jak biorę około 50% lodu to temperatura po rozpuszczeniu NaOH jest około 26-28 stopni, dla 30% lodu temperatura wynosi 40-45 stopni. Jest to bardziej bezpieczne bo nie można się oparzyć i naczynie nie pęknie, a i wygodniejsze - nie trzeba czekać aż roztwór wystygnie. Inna możliwość - wstawić całą wodę do lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem procesu.
simonbolivar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-20, 12:08   #29
mamcia2
Przyczajenie

Marketing to ważna rzecz,
ale gdy popatrzymy co jest w mydłach nawet tych wskazanych to :
EDTA pełni rolę stabilizatora w kosmetykach. Jest to ciało stałe, ale do produkcji używa sie roztworów.Niestety w nich rozwijają się bakterie których nie potrzebujemy w kosmetykach, dlatego dodaje się do nich konserwanty.

W jednym z mydeł jest w składzie CI77891 czyli popularna biel tytanowa dodawana prawie do każdego mydła.
Jest tez sól sodowa kwasów z oleju palmowego, zwykła sól NaCl i obowiązkowo NaOH .
W innym z proponowanych jest
Sodium olivate (Oliwa z pierwszego tłoczenia z certyfikatem biologicznym )
Jak oliwa może być sodium?
Sodium hydroxide (śladowa ilość sody kaustycznej niezbędna w zmydlaniu).
jak może być"śladowa ilość" potrzebna do zmydlania,niestety żeby zaszła reakcja musi być odpowiednia ilość

najważniejsze jest to, że Tobie to mydło odpowiada i chyba o to chodzi, ale nie łudźmy się, konserwanty są wszędzie .

Stary 2012-06-20, 18:22   #30
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
W jednym z mydeł jest w składzie CI77891 czyli popularna biel tytanowa dodawana prawie do każdego mydła.
Jest tez sól sodowa kwasów z oleju palmowego, zwykła sól NaCl i obowiązkowo NaOH .
W innym z proponowanych jest
Sodium olivate (Oliwa z pierwszego tłoczenia z certyfikatem biologicznym )
Jak oliwa może być sodium?
Sodium hydroxide (śladowa ilość sody kaustycznej niezbędna w zmydlaniu).
jak może być"śladowa ilość" potrzebna do zmydlania,niestety żeby zaszła reakcja musi być odpowiednia ilość

najważniejsze jest to, że Tobie to mydło odpowiada i chyba o to chodzi, ale nie łudźmy się, konserwanty są wszędzie .
To już jest zmydlona oliwa prawdopodobnie w NaOH, dlatego SH jest w śladowej ilości. Producent nie ma obowiązku wpisania w inci NaOH jeśli wpisał już Sodium

Co do tego psucia się EDTY, to nie mogę zweryfikować tych informacji. Przyznam szczerze, że pierwsze słyszę

Nie, konserwanty nie są wszędzie, bo jest alternatywa w postaci kosmetyków ekologicznych , naturalnych lub certyfikowanych. Jeśli już są konserwowane to bezpiecznymi substancjami i w naprawdę minimalnych ilościach lub w alkoholu. Poza tym w naturalności kosmetyków nie chodzi tylko o środki konserwujące, ale o kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset substancji szkodliwych, np pochodnych ropy naftowej, ftalanów, itp

Barwniki o oznaczeniu CI są pochodzenia naturalnego, większosć z nich jest obojętnych dla skóry, oczywiście nie wszystkie. Pozdrawiam

Nowe wątki na forum Artykuły i newsy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości