![]() |
#1 |
(ro)BOT
|
Jak samodzielnie zrobić mydło?
Naturalne, ręcznie robione mydła to odkrycie wielu Wizażanek, które nie wyobrażają sobie bez nich właściwej pielęgnacji. Zapytałyśmy właścicielkę Lawendowej Farmy, panią Ewę Wasilak, o to jak powstają jej mydła, co zawierają, a czego nie i dlaczego są takie dobre dla skóry! czytaj więcej
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Jak samodzielnie zrobić mydło?
ZrOBIŁAM kIEDYŚ mydełko według jednego z blogowych przepisów. Skórki pomarańczy w nim zaczęły mi gnić, nim go użyłam . Never Again
![]() Nie dość, że się nawdychałam oparów to jeszcze nic z tego nie wyszło :d Edytowane przez mmm3m Czas edycji: 2012-06-15 o 13:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
przypomina się "Fight Club"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
chciałam zamówić kilka mydełek,ale strona LF tak wolno chodzi,że skończyła mi się cierpliwość
![]()
#5 |
Zakorzeniona Zmorah
|
Mam to makowe mydełko które jest na zdjęciu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ciekawy pomysł
![]()
#7 |
Zakorzenienie
|
"nie wymaga natychmiastowego stosowania balsamów i kremów." - uogólnienie. Skóra różnie reaguje na mydła (zwłaszcza na początku) no i różne mydła różnie się zachowują. MNie początkowo np. mydło Kleopatry mocno ściągało i musiałam od razu nałożyć krem. Do mycia ciała dla mnie nie są zbyt dobre, bo po kilku dniach widzę jak się skóra "sypie", więc używam max 1-2 razy w tygodniu.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Robiliśmy mydło na chemii i jak na osobę, która jej nie znosi muszę przyznać, że te zajęcia były bardzo ciekawe. właśnie przez to, że zobaczyłam jakie to proste.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Artykuł super, od razu pomyślałam, że teraz już wiem, jaki prezent sprawię babciom, ciociom i matce na gwiazdkę, jak się uda, to można ładnie mydełko opakować, dołączyć karteczkę i wstążkę i mamy bardzo elegancki prezent
![]()
#10 |
Rozeznanie
|
Przepis super, tylko gdzie zdobyc ten wodorotlenek sodu???
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Pomysl super, ale gdzie zdobyc ten wodorotlenek sodu???
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Edytowane przez ula_ka Czas edycji: 2012-06-21 o 02:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
![]()
Chętnie zrobiłabym sobie mydło, ale skąd wziąć tłuszcz kokosowy czy olej ze słodkich migdałów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Świetny pomysł! Już wiem co będą dostawać ode mnie ludziki przez najbliższe sto lat.
Edytowane przez waits Czas edycji: 2012-06-18 o 08:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Ja robie mydla juz prawie dwa lata sama, wychodza roznie ale nie kupuje juz zadnych plynow do mycia czegokolwiek ;-). 10% przetluszczone to rewelka nawet do twarzy. Wedlug podanego przepisu bym sie ale nie odwarzyla, ja mieszam oleje z NAOH w temp. 40-60°C. Pierwsze moje bylo za zimne i myslalam ze sie zamieszam na amen, nie wyszlo wogole i musialam je wsadzac do piekarnika, tam sie udalo, ale nie bylo juz "na zimno". Najlepszy jest stary blender. No i ten dopisek zeby forme wylozyc folia, nie mylic z aluminiowa!!! bo kaplica, tylko plastik i stal szlachetna, inaczej brzydkie niespodzianki. Szkoda byloby jak sie uzywa szlachetnych olei zmarnowac je, bo tanie nie sa i rozczarowanie, jak juz niektore wizazanki pisaly ze nigdy wiecej. Polecam dla znajacych niemiecki super stronke: http://www.naturseife.com/naturseife_-_site_map.htm niestety forum juz tam nie dziala, ale informacje i przepisy sa super, nie znam lepszej, ma tez ksiazke Claudii Kasper, uwazam za najlepsza. Duzo stronek jest tez angielskojezycznych. Niestety polskie nie sa tak wyczerpujace, przynajmnie ja nie znalazlam ich jesli takowe istnieja. Ale uwaga robienie mydla jest jak nalog jak sie polubi to nie ma odwrotu ;-)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
ostudzić do temp. pokojowej czyli do temp. 15-25 stopni Celsjusza...;p nie 28...;p
|
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
jak dla mnie za dużo z tym roboty i zabawy
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Edytowane przez ula_ka Czas edycji: 2012-06-21 o 02:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
mydło w płynie które możemy kupić w sklepie jest mydłem tylko z nazwy, w rzeczywistości jest to mieszanina różnych związków chemicznych , zapachu, barwnika, wody i soli
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Korah Czas edycji: 2012-06-19 o 23:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Nikt na skalę przemysłową nie robi mydła z samych olejów i nigdy tego nie robiono,mydło to jest zmydlona mieszanina tłuszczy twardych typu łój czy smalec i olejów, do tego dochodzą różne dodatki i wszechobecny konserwant .Po zmydleniu musi to dojrzewać by oddzieliły się ługi pomydlane ,później jest jeszcze parę czynności by powstała typowa kostka, jeżeli nie ma tego procesu to efektem tego jest reakcja skóry"Do mycia ciała dla mnie nie są zbyt dobre, bo po kilku dniach widzę jak się skóra "sypie", więc używam max 1-2 razy w tygodniu. "
A uwierz mi mydło w płynie to naprawdę sama chemia, możesz poczytać skład na opakowaniu, mydła nie ma tam nawet grama,a konserwanty owszem.I wszyscy producenci stosują te same związki chemiczne, różnica polega na proporcjach i zapachu. Nie wiem czy wiesz, ale do uzyskania lepkości( czyli popularnej gęstości) używa się zwykłej soli. zapraszam do poczytania składu na opakowaniu. Zobaczysz, ze mydło w płynie szampon, żel pod prysznic mają ze sobą wiele wspólnego. |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#25 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
http://www.organeo.pl/product-pol-96...io-200-gr.html http://www.organeo.pl/product-pol-76...EP-500-ml.html http://www.kosmetyki-natury.eu/pl/p/...ence-400g/1206 http://biolander.com/produkty/kategoria/f-mydla/ Poza tym są też naturalne mydła roślinne robione na skalę masową, najlepszy przykład to Alterra. I proszę czytać ze zrozumieniem, bo "na bazie" nie znaczy "z samych" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Mydła z Alterry nie są do końca naturalne, tzn mają składnik (nie pamiętam teraz o który chodziło, chyba o tetrasodium), którego naturalne mydło mieć nie powinno.
#27 |
Zakorzeniona Zmorah
|
No tak, ale z perspetkywy tego co napisała wizażanka powyżej nie jest to mydło z łoju zwierzecego i nie jest nafaszerowane konserwantami. Tetrasodium EDTA odgrywa ważną rolę dla mydła, nie jest to składnik ekologiczny i może być szkodliwy, ale jest to tylko 1 taki składnik w całym mydle. Nawet mydła marsylskie go zawierają, bo zapobiega procesom utleniania się substancji zawartych w mydle. Chroni mydło przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak światło i temperatura.
|
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Pierwsza wskazówka - dla własnego bezpieczeństwa najlepiej brać mieszankę lodu i wody. Jak biorę około 50% lodu to temperatura po rozpuszczeniu NaOH jest około 26-28 stopni, dla 30% lodu temperatura wynosi 40-45 stopni. Jest to bardziej bezpieczne bo nie można się oparzyć i naczynie nie pęknie, a i wygodniejsze - nie trzeba czekać aż roztwór wystygnie. Inna możliwość - wstawić całą wodę do lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem procesu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Marketing to ważna rzecz,
ale gdy popatrzymy co jest w mydłach nawet tych wskazanych to : EDTA pełni rolę stabilizatora w kosmetykach. Jest to ciało stałe, ale do produkcji używa sie roztworów.Niestety w nich rozwijają się bakterie których nie potrzebujemy w kosmetykach, dlatego dodaje się do nich konserwanty. W jednym z mydeł jest w składzie CI77891 czyli popularna biel tytanowa dodawana prawie do każdego mydła. Jest tez sól sodowa kwasów z oleju palmowego, zwykła sól NaCl i obowiązkowo NaOH . W innym z proponowanych jest Sodium olivate (Oliwa z pierwszego tłoczenia z certyfikatem biologicznym ) Jak oliwa może być sodium? Sodium hydroxide (śladowa ilość sody kaustycznej niezbędna w zmydlaniu). jak może być"śladowa ilość" potrzebna do zmydlania,niestety żeby zaszła reakcja musi być odpowiednia ilość ![]() najważniejsze jest to, że Tobie to mydło odpowiada i chyba o to chodzi, ale nie łudźmy się, konserwanty są wszędzie . |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() Co do tego psucia się EDTY, to nie mogę zweryfikować tych informacji. Przyznam szczerze, że pierwsze słyszę ![]() Nie, konserwanty nie są wszędzie, bo jest alternatywa w postaci kosmetyków ekologicznych , naturalnych lub certyfikowanych. Jeśli już są konserwowane to bezpiecznymi substancjami i w naprawdę minimalnych ilościach lub w alkoholu. Poza tym w naturalności kosmetyków nie chodzi tylko o środki konserwujące, ale o kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset substancji szkodliwych, np pochodnych ropy naftowej, ftalanów, itp ![]() Barwniki o oznaczeniu CI są pochodzenia naturalnego, większosć z nich jest obojętnych dla skóry, oczywiście nie wszystkie. Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:26.