|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
egzamin zamiast pisania pracy licencjackiej
Hej dziewczyny, mam pytanie do Was, szczególnie do studentek 3 roku studiów licencjackich.
Otóż właśnie rozpoczęłam 3 rok i zostałam poinformowana, że u mnie w szkole zostały wprowadzone zmiany odnośnie uzyskania tytułu. ![]() Zamiast tradycyjnego pisania pracy - będę mieć egzamin licencjacki z całych trzech lat studiów. Podobno "została zmieniona ustawa", tylko, że nijak nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat w necie. A najdziwniejsze jest to, że np. znajomi z innych szkół mają normalnie pisanie pracy. Jestem ciekawa, czy któraś z Wizażanek też dostąpiła tego zaszczytu 'zmian'? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: egzamin zamiast pisania pracy licencjackiej
Cytat:
mam tak samo, egzamin teoretyczny plus praktyczny... z tym, ze ja do tego pisze normalna prace licencjacka... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
A ja myślałam, że to jakieś odgórne rozporządzenie, a nie wybór danej szkoły. Dopiero zaczynam studia, ale szczerze mówiąc wolałabym pisać egzamin
![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Slyszalam o tym u nas.Podobno jest okolo z 300tez z calych 3 lat.Przygotowujesz sie przez caly rok do odpowiedzi na te pytania,a potem losujesz kilka.
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Ja już jestem po jednej obronie pracy licencjackiej i kolejna jeszcze przede mną. I ja osobiście wole pisać prace lic. niż mieć egzamin z 3 lat.
Mam nadzieje, że mnie jeszcze te zmiany ominą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
I ja tez tak mam. Szkoda tylko ze takie rewelacje wprowadza sie dla kogoś kto już jest w trakcie studiów a nie np dla zaczynających. Moze zapytacie co dla mnie za różnica ale gdbybym wiedziała nie sprzedawałabym książek etc.
Ogólnie nie powinno sie zmieniać reguł w trakcie gry. A niestety na takim UJocie to normalne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Tak, ja już dostąpiłam tego "zaszczytu" . Na 2-3 tygodnie przed egzaminem dostaliśmy listę zagadnień (około 500 o ile dobrze pamiętam), które miały się na nim pojawić. To było na zasadzie - każdy zakład przedstawiał po 10 zagadnień na dany przedmiot. Na egzaminie losowało się 2 pytania ze swojej specjalizacji i 2 z całego toku studiów. Aby zdać egzamin należało na każde pytanie odpowiedzieć. Brak odpowiedzi na któreś z pytań było równoznaczne z oblaniem egzaminu.
Obecnie jestem na 2 roku studiów magisterskich, a tamten egzamin wspominam z łezką w oku. Wiadomo, że stres był, ale wcale nie było tak strasznie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja miałam egzamin, w sumie się nawet cieszę: pracę musiałabym pisać przez cały semestr, a tak na egzamin zaczęłam robić powtórki jakoś niecały miesiąc przed. Pewnie, że byłam zestresowana, zwłaszcza, że zagadnienia podali bardzo ogólne, ale jak ktoś się choć trochę przykładał do nauki przez 3 lata, to coś mu tam w głowie zostaje, ja przejrzałam wszystkie notatki i wsytarczyło, żeby dobrze zdać. Nawet żałuję trochę, że będę musiała pisać pracę magisterską zamiast egzaminu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Na mojej uczelni jest tak od zawsze, przy obronie pracy mgr inz. [tj praca+egzamin z 5lat]. Zawsze mnie dzwiwilo, dlaczego na innych tak nie jest
![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Już mam tytuł licencjata. Wyglądało to tak, że pisało się pracę licencjacką, a oprócz tego był egzamin ustny z 3 lat, tj. dostaliśmy wcześniej ogólne zagadnienia (czyli spis tego, czego uczyliśmy się przez te 3 lata) i na egzaminie każdy losował po 3 szczegółowe pytania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
czy to również tyczy się studiów inżynierskich ? Teraz będę na 2gim roku i jeszcze nic o tym nie wiem
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
ach.. powiem Wam, że zdziwiły mnie Wasze odpowiedzi, bo myślałam, że naprawdę zasady takich rzeczy jak obrona licencjata/magistra są ustalane odgórnie przez Ministerstwo Szkolnictwa Wyższego
![]() No cóż, szkoda tylko właśnie, że dowiedzieliśmy się o tym na 3 roku.. Może inaczej podchodziłabym do spraw np. notatek/jakichś publikacji, które poznajdywałam na przestrzeni tych dwóch lat. Z tego co dowiadywałam się w dziekanacie właśnie taki zakres pytań ma być u mnie podany na dniach, więc wydaje się, że będę miała trochę czasu na naukę ![]() Ale nie martwię się, pewnie zacznę się stresować na miesiąc przed ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
U mnie na uczelni to tez to wprowadzili. Nie nazywaja juz tego nawet praca licencjacka, tylko 'esej krytyczny' + egzamin licenjacki ze specjalizacji ktora sie wybralo. Pani doktor dala nam do zrozumienia ze egzamin "pisze sie" u osoby do ktorej sie zapisalo na seminarium dyplomowe
![]()
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja właśnie niedawno się obroniłam (liecencjat) i teoretycznie poza pisaniem pracy i obroną, taki egzamin z 3lat musiał byc.. w praktyce (u mnie) wyglądało to tak, ze promotor patrzył mniej więcej na średnią ocen i taką wystawiał ocenę.. po prostu trzeba umieć sobie wybrać promotora;] Edytowane przez karolinka_87 Czas edycji: 2009-09-28 o 20:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja bronilam sie w 2008 roku i czegos takiego jeszcze nie bylo. Owszem, oprocz pracy byl egzamin, tzn. 3 pytania z toku studiow. Zagadnien bylo ok. 50, z tym, ze dosc obszerne.
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Ja też będę mieć egzamin, zamiast pisania pracy licencjackiej.
Jestem na II roku i o tyle dobrze, że poinformowali nas o tym zaraz na początku I roku, poza tym w związku z tym, że mamy egzamin lic. zmienił nam się zupełnie program i za wiele nie możemy skorzystać z pomocy starszych kolegów. Mam cichą nadzieję, że jako ten pierwszy eksperymentalny rocznik na naszym kierunku, z egzaminem zamiast pracy, potraktuja nas troszeczkę ulgowo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Wydaje mi się, że pytania z ogólnej wiedzy z danej dziedziny są na każdym kierunku. Chodzi raczej o to, że zamiast pisania pracy licencjackiej ma być tylko egzamin (ciekawe czy ustny czy pisemny).
Chociaż ja pierwszy raz o takim rozwiązaniu słyszę z wizażu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
zielony stworek
|
Szkoda,że ja nie mogę zdawać takiego egzaminu zamiast pisać magisterki
![]() Słyszałam o tym pomyśle,ale niestety UŁ się na to nie zdecydował, przynajmniej na moim wydziale (ek-soc). ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Też miałam niedawno egzamin lic. O tym, że taki będzie, oficjalnie nas poinformowano dopiero na 3 roku, wcześniej byly tylko takie plotki i wszyscy jednak myśleli, że będzie praca. A pomysł wprowadzenia egzaminu bardzo się podobał dziekanowi, który narzekał, że wszystkie prace lic. są do siebie podobne. Lista z zagadnieniami pojawiła się znacznie później niż nam obiecywano. Na początku mieliśmy losować 3 pytania z tej listy, ale później "łaskawie" ustalono, że będą tylko 2. Trochę głupio zrobili, że po sesji mieliśmy niecały tydzień na powtórkę materiału z trzech lat i wiele osób się nie wyrobiło i poszło we wrześniu, sporo ten egzamin oblało i teraz znów pojawiły się plotki, że dziekan jest bardzo niezadowolony i że w przyszłym roku praca+obrona
![]() Mimo że egzamin dobrze mi poszedł, to chyba jednak wolałabym prace. Dużo zależy od komisji i od pytań, na które się trafi, a taka lista zagadnień to nie jest lista pytań ![]() Jednak chyba najważniejsze jest to, że student formę uzyskania licencjatu powinien znać, wtedy kiedy przychodzi na pierwszy rok, bo to po prostu jest nie w porządku, jeśli nikt nie jest pewny, na czym stoi i co chwilę się zmienia decyzję, jak to ma właściwie być. Teraz następny 3 rok będzie się przez kilka miesięcy zastanawiał, czy będzie egzamin czy praca ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:38.