|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Ciekawe eksperymenty psychologiczne
Nie znam się na tym. Ale przyznam, że mimo iż nie są ścisłe, jak w matematyce, czy biologii, bardzo mnie intrygują. Oglądałam jakiś czas temu film opierający się na eksperymencie, polegającym na tym, że wybrani ludzie mieli podzielić się na więźniów i strażników. Dostaną za eksperyment pieniądze pod warunkiem, że strażnicy upilnują więźniów. Skończyło się na znęcaniu się nad więźniami.
Dziś czytałam o innym eksperymencie - Rosenhana - który wziął 7 osób, w tym psychologów, gospodynię domową, artystę. Mieli oni udawać chorych psychicznie. Wszyscy zdrowi, a zdiagnozowano ich jako chorych, chociaż udawali, co ukazało słabość diagnoz psychiatrów. Mało tego, gdy wszystko wyszło na jaw, autor eksperymentu zapowiedział, że w ciągu 3 miesięcy będzie wysyłał do jednego szpitala takich podstawionych ludzi by sprawdzić rzetelność psychiatrów tam pracujących. Co się okazało? W szpitalu tym uznano około 40 osób za wysłanników eksperymentatora, a kolejnych około 40 za podejrzanych. Podczas gdy żaden nie został wysłany, była to prowokacja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ciekawe eksperymenty psychologiczne
Oglądałam ten film kilka razy (jego tytuł to Eksperyment), pierwszy raz w wieku 13/14 lat, bardzo mną wtedy wstrząsnął i zaciekawił. Warto obejrzeć.
Na zajęciach z psychologii wykładowca opowiadał nam o innym ciekawym eksperymencie przeprowadzonym przez psychologa społecznego Stanleya Milgrama. Aby było krótko i na temat zacytuję co na ten temat napisane zostało na stronie charaktery.eu: W eksperymencie przeprowadzonym w 1961 roku psycholog z Yale, Stanley Milgram badał, a raczej ostrzegał, przed tym jak daleko jesteśmy gotowi się posunąć, by tylko nie przeciwstawiać się autorytetom. Nawet jeśli ceną jest krzywda innej osoby i ogromny konflikt między osobistymi zasadami moralnymi a zobligowaniem do posłuszeństwa. Prof. Milgram chciał swoim badaniem wyjaśnić, jak naziści mogli dopuścić się Holocaustu i straszliwych zbrodni z nim związanych. Aby to zrobić, Milgram wyselekcjonował grupę badanych i stworzył pary. Jedna osoba z pary (podstawiony aktor) miała grać ucznia, a badany wcielał się w rolę nauczyciela. Tego drugiego poinstruowano, by za złe odpowiedzi karał ucznia coraz silniejszymi szokami elektrycznymi. Aktor-uczeń wydawał odgłosy bólu, prosił, by przestać i zakończyć eksperyment. Kiedy badany-nauczyciel chciał przerwać, profesor towarzyszący mu wydawał polecenie, by kontynuować. W pierwszej fazie eksperymentu, 65 proc. badanych posunęło się do zadania ostatniego szoku o mocy 450 volt (zaznaczonego jak „XXX”), mimo że większość miała wyrzuty sumienia i czuła się z tym potwornie źle. Eksperyment Milgrama stał się znakiem ostrzegawczym dla całej ludzkości, pokazującym, że prawie każdy człowiek jest w stanie popełnić zbrodnię, kierując się posłuszeństwem dla autorytetu.
Edytowane przez niezarejestrowana Czas edycji: 2014-08-27 o 00:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
O, wątek dla mnie
![]() Słyszałam o eksperymencie w Stanford ![]() Tutaj jest kilka eksperymentów psychologicznych, może któryś Cię bardziej zainteresuje: http://www.charaktery.eu/porady/7534...lenie-o-sobie/ Jeśli interesują Cię też jakieś inne, niekoniecznie psychologiczne eksperymenty, to daj znać ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie interesujący jest eksperyment Minnesota, tu taki prosty opis:
http://sdstc.pl/eksperyment-minnesota-vt212154.htm Ma on wiele aspektów, ale te psychologiczne są szczególnie ciekawe. I oczywiście eksperyment "Niebieskoocy" Jane Eliott, o tym jak rodzą się uprzedzenia, jak ludzie się z nimi czują i jakie są konsekwencje. Polecam wszystkim film o tym eksperymencie. http://www.dailymotion.com/video/xwn...bieskoocy_news |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
and cigarettes
|
Polecam książkę "40 prac badawczych, które zmieniły oblicze psychologii".
Bardzo prosto napisana, każdy zrozumie. Eksperyment Rosenhana był raczej kiepski, bo pacjenci kłamali przy diagnostyce. Jak więc diagnozować choroby i zaburzenia psychiczne, bez zakładania prawdomówności pacjentów? Podobnie w drugiej części - lekarze założyli, że pacjenci kłamali, więc dlatego stwierdzili, że nie są prawdziwi. Jeśli pójdę do dermatologa i powiem, że mam wysypkę, to ten może fizycznie sprawdzić czy ją faktycznie mam. Jak pójdę do psychiatry i powiem, że słyszę głosy, to on może jedynie polegać na tym, że mówię prawdę i rzeczywiście je słyszę. ---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:16 ---------- Ta pani działa mi strasznie na nerwy, dzięki przeprowadzaniu eksperymentów na dzieciach. Edytowane przez coffee Czas edycji: 2014-08-27 o 23:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Nawet u nas w grupie omawianie tego eksperymentu wywołało skrajne opinie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Polecam książkę "Człowiek istota społeczna" pod redakcją Eliota Aronsona
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Wizażowy Kot Igor
|
O tak. Popieram.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Wiecie gdzie można obejrzeć film Niebieskoocy, najlepiej z polskimi napisami?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
and cigarettes
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:10.