![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 52
|
ozdobić tort?![]() ![]() ![]() tort ma być nagrodą za zdaną maturkę ![]()
__________________
Magda.Z |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-03
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 3 149
|
Dot.: ozdobić tort?
Jest tyle różnych kwiatków, wzorków, zwierzaczków gotowych, że można super przyozdobić. Tylko uważaj, żeby nie było tak jak u mnie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 569
|
Dot.: ozdobić tort?
a mozecie mi dac jakis przepisic na tort ? jakis latwy na taki malutki dla dwoch osob moze byc czekoladowy, truskawkowy taki aby byl prostu w wykonaniu i niedrogi???
a do przystrojenia to jest taka firma Schwartu ( czty jakis tak ) i ona ma w swojej ofecie, serduszka, rozyczki, listki i takie pisaki smakowe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
|
![]()
Podaje przepis na dos prosty torcik na tortownice o średnicy 21cm:
Tort ajerkoniakowy: Biszkopt: 5 dużych lub sześć mniejszych jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa Kupic gotową z dr Oetkera - jest naprawdę dobra - nie czuc sztucznosci - 2 paczuszki a do tego mleko(patrz ile na opakowaniu masy) i masełko(będzie lepsza) Więc zaczynamy od biszkoptu: bialka odzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno z szczyptą soli. w połowie ubijania dodajemy cukier i ubijamy dalej, az do momentu, gdy bialka po odwróceniu naczynia nie będą sie wylewac. Potem wrzucamy żółtka, ale nie wszystkie naraz - jedno, a potem nastepne itd. Gdy masa bedzie gotowa, mikser odstawiamy i juz go nie dotykamy ![]() Biszkopt po wystudzeniu kroimy na dwie częsci, ewentualnie na trzy, jesli bedzie wysoki i przekladamy przygotowanym kremem. a górę ozdabiamy jakimis gotowymi różyczkami lub wiórkami czekoladowymi. Smacznego!!! Jest naprawde pyszny
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi" Nasz Filipek jest z nami od 19.04 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 569
|
Dot.: ozdobić tort?
ooo dziekuje bardzo za przepis jak bede miala chwilke czasu i jaka okazje moze juz w piatek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 52
|
Dot.: ozdobić tort?
przepis na pyszną i bardzo słodziutką masę kajmakową:
-puszka mleka skondensowanego słodzonego -masło/margaryna Wrzucasz puszkę mleka do garnka z wodą i gotujesz 2 godz.Po tym czasie studzisz puszkę,otwierasz i przekładasz do raczej dużej miski i miksujesz z masłem.(oczywiście mleko musi być już zimne) Masa już gotowa,może czekać w lodówce pare minutek,gdy szykujemy np.biszkopt(tzn ja szykuje go tak,ze wyjmujeme go z opakowania ![]() Biszkopt przełożony masą kajmakową polecam łasuchom co lubią b.słodkie... ps.masa jest też świetna do bezików ![]() ![]()
__________________
Magda.Z |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 569
|
Dot.: ozdobić tort?
eleonore dziiekuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Tort dla kolegi ;)))
Z okazji urodzin upiekłam koledze taki oto torcik
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 2 476
|
Dot.: Tort dla kolegi ;)))
sliczny, bardzo pomysłowe, jaka reakcja? napisz koniecznie
![]() ![]()
__________________
Życie jest piękne. Nareszcie w Niemczech ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Dot.: Tort dla kolegi ;)))
Kolega był baaaaardzo zdziwiony, tym bardziej , że to była impreza-niespodzianka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 169
|
Torty
macie jakies fajne przepisy na torty? zeby masa nie byla jakas mdła strasznie, na urodzinki albo na jakies wieksze okazje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Torty
podbijam bo niedługo mam osiemnastkę i też szukam czegoś sprawdzonego, w miarę łatwegi i efektownego
![]()
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: Torty
Żeby krem do tortu nie był mdły to ja zawsze dodaję dużo spirytusu
![]() Co do przepisów to dla leniwych mam taki: Biszkopt W zależności od tego jaki ma wyć wielki zdecydować ile jajek, ja zazwyczaj robię z 6 sztuk. Na każde jajko 1 łyżka cukru i 1 łyżka mąki. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać masę aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać mąkę i ostrożnie mieszać, w przypadku korzystania z miksera zmienić na 1 bieg. Gotową masę wlać do tortownicy i piec około godziny. Najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy ma czas przeschnąć. Krem Śmietana kremówka (na biszkopt 6 jajeczny 300 ml., cukier, zagęstnik np. śmietan fix- jest bezsmakowy (nie polecam śnieżki i temu podobnych bo mi nie smakują). Puszka brzoskwiń (można dowolne owoce. Do schłodzonej śmietany dodać cukier i zagęstnik i ubijać. Jeżeli śmietana jest rzadka dodać zagęstnika, a cukier dodawać do smaku. Biszkopt przekroić na 3 części, w szklance wymieszać w proporcji 1 do 1 spirytus i sok z brzoskwiń lub dowolny sak owocowy. Namoczyć biszkopt. 2/3 brzoskwiń pokroić w kostkę a 1/3 w plasterki. Kostkę brzoskwiniową wymieszać z 2/3 bitej śmietany. Masę śmietanowo- brzoskwiniową podzielić na 2 części i posmarować ją między plastry tortu. Na wierzchu i po bokach wysmarować tort bitą śmietaną i poukładać plasterki na wierzchu tortu. Tort się robi szybko dlatego często gości u mnie jako poobiedni deser. Mam jeszcze przepis na tort bardziej skomplikowany idealny na urodziny (zwłaszcza dla dorosłych- zawiera dużo alkoholu)- truflowy, podam go wieczorem jak wrócę do domu. ![]()
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: Torty
a teraz tort truflowy, biszkopt jak w poprzednim torcie a krem:
SKŁADNIKI 250 g masła 150 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 g startej czekolady spirytus do smaku PRZYGOTOWANIE: Masło z cukrem pudrem zmiksować na jednolitą masę (raczej nie stosować cukru kryształu bo nie będzie chciał się rozpuścić. Czekoladę rozpuścić i dodać do masy, następnie dodać kawę rozpuszczalną (najlepiej rozpuścić ją z łyżeczką wody- żeby nie było grudek). Dodawać spirytus wg przepisu 2 łyżki ale ja preferuję większe ilości (zazwyczaj było to 100 ml). Biszkopt nasączyć spirytusem rozmieszanym pół na pół z dowolnym sokiem owocowym. Krem po 1/3 nałożyć pomiędzy trzy warstwy biszkoptu, resztą wysmarować wierzch i boki tortu. Obsypać całość startą czekoladą. Jako ozdobę można zrobić takie kulki jak na obrazku, ale osobiście odradzam, raz zrobiłam i w jedzeniu to nie było zbyt szczęśliwe bo w jednym miejscu miało się dużo kremu do zjedzenia bez biszkoptu, a krem jest ciężki. Tort można zrobić w wersji piętrowej, wtedy kremu należy zrobić dwa razy więcej a biszkopty upiec dwa różnej wielkości, lub jeżeli ktoś chce jeszcze większy to trzypiętrowy. Należy zrobić dwa takie same biszkopty. Z jednego obciąć około 3 cm brzegu. Brzeg wysmarować z jednej strony kremem i zwijać w kółko.
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Torty
asiulka ten twój pierwszy tort moja mama robi czasami ale mi sie ten truflowy podoba
![]() ![]()
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: Torty
No tort truflowy był zawsze przebojem na wszelkich przyjęciach, na 25 rocznicę ślubu rodziców, zrobiłam w wersji 2 piętrowej i nic nie zostało a było 20 osób zaproszonych
![]() Tort najlepiej podawać zimny, alkohol nie jest taki ostry ![]() Co do czekolady to do kremu bezwzględnie musi być to gorzka lub deserowa czekolada bo inaczej wyjdzie mdły, ale jeżeli chodzi o posypkę to można poeksperymentować z mleczną czekoladą- to już jak kto preferuje- no może kolorystycznie ciekawy był by efekt posypania białą- ja nigdy nie próbowałam bo dla mnie to nie czekolada, ale jak ktoś taką wersję zrobi to chętnie zdjęcia zobaczę.
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 323
|
Dot.: Torty
ja proponuję tort czekoladowy wprost z Meksyku
![]() Torcik zrobiłam na urodziny brata i cała rodzina się rozkoszowała smakiem, choć jak go zaserwowałam to pytali którą szybę potłukłam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Torty
co za fajny wątek!!!!!!!!!!!!!!
W lutym moja córka ma urodziny i postanowiłąm sama upiec tort. Szczerze mówiąc to od bardzo dawna szukam dobrego przeisu na biszkopt, który zawsze się udaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 169
|
Dot.: Torty
może jeszcze ktoś zna ciekawe przepisy na tort??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: Torty
beliczku, mówisz - masz
![]() 5-6 jaj, 2 paczki budyniu śmietankowego (na 3/4 l mleka, bez cukru) 3 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka cukru, mały kieliszek wódki lub octu. budyń, mąkę i proszek wymieszać, żółtka odzielić od białek, białka ubiź na sztywno, dodając stopniowo cukier, kiedy piana z cukrem będzie dobrze ubita dodawać po 1 żółtku cały czas ubijając, następnie dodawać po 3 łyżki mieszanki mącznej najlepiej przesiewając i mieszając delikatnie łyżką, an koniec wlać wódkę lub ocet, ciasto wylać na niesmarowaną tortownicę i odstawić na 5 min, piec 30 min w 180-200 st.C po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 594
|
Dot.: Torty
Witam Szanowne Łasuchy Tortowe
![]() ja robię biszkopt z następującego przepisu: *6 jaj *1 szklanka cukru *1 szklanka mąki pszennej *0,5 szklanki mąki ziemniaczanej *1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Jak każda "rasowa" gospodyni wie, sekret udanego biszkoptu zależy od sposobu ubijania- jak już poprzedniczki wspomniały, najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, później żółtka- wszystko ubijamy mikserem. Osobno mieszamy razem mąki i proszek do pieczenia, dodajemy do ubitego ciacha i mieszamy delikatnie łychą. Pieczemy pół godzinki w 150 stopniach. Masę proponuję następującą(jest mniej mdła niż bita śmietana) *śmietanka kremówka 0,5 l - w wersji mniej kalorycznej bądź bardziej ekonomicznej 2 "Śnieżki" *2 galaretki (smak jaki kto lubi) zrobione w 3 szklankach wody Galaretki rozpuszczamy, lekko stężone dodajemy do ubitaj śmietany i przekładamy nimi tort; można na masę wyłożyć owoce np. pasujace smakiem do galaretki. Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: Torty
ta masa jest rewelecyjna, ale nadaje się bardziej na wierzch niż do przełożenia, a robię z nią taką oto "szarlotkę królewską" :
połowa biszkoptu (nie powinien być zbyt gruby, najlepiej "na 2 palce" 1 kg jabłek (twardych) 1 czerwoną galaretkę...jabłka pokroićw kostkę lekko przesmażyć na patelni zasypując je galaretką tak, żeby puściły troszkę soku i galaretka się rozpuściła, ale zachowały kształt...jakby były za kwaśne można dosypać troszkę cukru MASA: 1 masło, 1 żółtko, 3/4 szkl cukru, 8 łyżek wody i 8 łyżek mleka w proszku tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkiem na pianę powoli dodawać mleko i wodę ciągle ucierając (najlepiej łyżka wody, łyżka mleka) na biszkopt ułożyć jabłka, krem i posypać ciemnym kakao ciacho jest rewelacyjne...i efektowne żółciutki biszkopt, czerwone jabłka, bieluteńki jak bita śmietana krem i brązowe kakao drobna rada praktyczna: najlepiej zacząć robotę od zrobienia kremu...robi się dość rzadki w trakcie ucierania i lepiej, żeby trochę stężał w lodówce przed położeniam na jabłka ![]() ![]() ![]()
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 6 678
|
Dot.: Torty
Ja zrobiłam tort według przepisu z atlasu kulinarnego wyborczej. Tylko zamist glazury na wierch dałam polewę czekoladową. A biszkopt skropiłam dodatkowo rumem.
Oto link do strony z przepisem: http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html Udał się za pierwszym razem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Torty
a to tort który mam zamiar zrobić na moją osiemnastkę
![]() http://sys21.de/viewtopic.php?t=6523&start=0
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Dot.: Torty
wczoraj robilam tort wegierski ze strony cin cin
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() http://sys21.de/viewtopic.php?t=8969
__________________
Nelly ![]() Nadzieja ma skrzydła..przysiada w duszy i nuci pieśń która nigdy nie ustaje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 169
|
Dot.: Torty
up
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Włocławek
Wiadomości: 206
|
Dot.: Torty
Cytat:
mmmm ja zawsze robie ten tort tylko do smeitany dodaje zwyklej zelatyny, a na poczatku scinam wierch tortu krusze i obsypuje nim boki wysmarowanie smietana ![]() ![]()
__________________
**** Jeżeli chcesz o czymś zapomnieć, to znaczy, że nie możesz przestać o tym myśleć....**** |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Włocławek
Wiadomości: 206
|
Dot.: Torty
Cytat:
ehh a mi zupelnie nie wyszedl nie wiem co sie stalo ale te spody bizkoptowe (chociaz naprawde smaczne ![]() ![]() ![]()
__________________
**** Jeżeli chcesz o czymś zapomnieć, to znaczy, że nie możesz przestać o tym myśleć....**** |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: Torty
z tą żelatyną jako zagęstnik to dobry pomysł, ale chyba więcej pracy- to rozpuszczanie i bałabym się że mi się grudki porobią. Chętnie poproszę o jakieś praktyczne rady do rozpuszczania żelatyny w bitej śmietanie.
Na zagęstnik się zdecydowałam bo mam go za darmo. Tzn. ze składu śmietan-fix'u przeczytałam że jest to skrobia modyfikowana 1422 i glukoza (pewnie żeby produktu było więcej), no i miałam szczęście że mama w pracy się tym zajmowała więc mi przyniosła chyba z 2 kilo tego czegoś, to teraz mam zapas na kilka lat. Zanim nie dostałam tego od mamy myślałam też o tym żeby znaleźć jakąś hurtownię dla cukierników i tam kupić zagęstnik taniej, no ale udało się jeszcze taniej.
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Włocławek
Wiadomości: 206
|
Dot.: Torty
hmm mi sie czasami robia lekkie grudki na zeltatynie zanim ja wleje ale zazwyczaj sie to ladnie rozmiesza w smietanie. W kazdym razie nigdy tego nie czuc
![]()
__________________
**** Jeżeli chcesz o czymś zapomnieć, to znaczy, że nie możesz przestać o tym myśleć....**** |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:12.