|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Filologie - hiszpański czy włoski?
Witam. Za w maju zdaję maturę, zdaję rozszerzony angielski i polski. Czy według Was jest sens studiowania języka od podstaw. Mam dylemat między hiszpańskim a włoskim.
1. Który język jest bardziej przyszłościowy w naszym kraju. 2. Gdzie lepiej studiować te dwa kierunki i gdzie łatwiej się dostać , na uniwersytecie Wrocławskim czy na Uniwersytecie Gdańskim ? 3. Który język jest trudniejszy do nauki ( chociaż podejmę obojętnie od poziomu trudności) Oczywiście przejrzę jeszcze fora, informatory ale na razie chciałabym poznać Waszą opinię, najlepiej osób studiących któryś z języków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Filologie
Jest sens, mnóstwo osób zaczyna od zera. Doszły mnie słuchy, że włoski jest nieco trudniejszy. Ja studiuję hiszpański. Chyba żaden nie jest specjalnie przyszłościowy (w porównaniu do rzadszych języków) ale znając jakiś perfect zawsze się gdzieś wkręcisz.
Weź ten, który Ci się bardziej podoba, którego literatura i kultura jest Ci bliższa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Filologie
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dot.: Filologie - hiszpański czy włoski?
1. Ja bym postawiła na hiszpański, ale oczywiście wszystko zależy też od Twoich osobistych preferencji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Wydaje mi się, że włoski jest bardziej przyszłościowy, bo mniej osób go zna (jeśli chcesz w przyszłości tłumaczyć teksty), ale jednocześnie więcej osób chce uczyć się hiszpańskiego, więc być może łatwiej będzie załapać się gdzieś jako lektorka. I zgadzam się z poprzednimi postami - wybierz ten język, który bardziej ci się podoba, poczytaj i zastanów się, który kraj cię bardziej kręci - filologia to nie tylko nauka języka, ale też multum zajęć z kultury, literatury, historii... Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:01.