Wasze początki z autem :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-12, 17:26   #1
juliaa89
Raczkowanie

Smile

Wasze początki z autem :)

:p

Edytowane przez juliaa89
Czas edycji: 2007-08-02 o 09:26
juliaa89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 20:23   #2
aga717
Raczkowanie

Dot.: Wasze początki z autem :)

Na nauce jazdy kazali mi się trzymać jak najblizej prawej strony jezdni.
Po skończonym kursie i wyjexdzie na ulice moja mama smiała sie, że ludziom stojącym na przejściu dla pieszych bede jeżdzić po palcach. Jak urwałam lusterko o krzaki to się oduczyłam

A BRZMI ONO :

TAK JEST ŻONO
aga717 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 20:45   #3
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aga717 Pokaż wiadomość
Na nauce jazdy kazali mi się trzymać jak najblizej prawej strony jezdni.
Po skończonym kursie i wyjexdzie na ulice moja mama smiała sie, że ludziom stojącym na przejściu dla pieszych bede jeżdzić po palcach. Jak urwałam lusterko o krzaki to się oduczyłam

Nie tylko ty........ja po pierwszej jezdzie juz wlasnym autem (a raczej mamy) zaliczyłam wszystkie dziury przy krawężnikach i to takie nie małe Cały czas słyszałam słowo UWAŻAJ!

Do tej pory sie z tego śmieja ci co pamietaja moje pierwsze jazdy gdy plastik otrzymałam- na szczescie z czasem sie z tego wyrasta

A tak to na początku mojego KURSU to nie umiałam szybko zareagować zeby zahamowac...zreszta jakie tam szybko jak na sprzegle jechałam po łuku na placu to w chwilach zdezorientowania bo nie wiedziałam jak zahamowac to poprostu wszystko puszczałam i sam gasł ;P

Po pierwszej mojej jezdzie "L-ką" na miescie byłam cała spocona i umęczona jakbym biegła w maratonie

A takto jeszcze wspomnienia juz gdy prawko dostałam to pierwszy wyjazd (także z mama) to mocno sie trzymała drzwi,pasy zapięte(a nigdy nie zapina), rece miała zimne i spocone ze strachu i wrażenia

A moje parkowanie sama bez instruktora na miescie własnym autem to było takie ze szukałam jak najwiekszych tzn najszerszych miejsc na parkingu zeby nikogo nie dobić ani nie obić

Ogólnie dobrze to wszystko wspominam

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 20:50   #4
Jupi
Zadomowienie

GG do Jupi

hmmm, fajne pytanie
jak sie tak zastanawiam to za dobrze nie pamietam... jezdzilam juz dosc dobrze, wiec raczej sie nie stresowalam. z tego co kojarze, to sie bardzo cieszylam- radyjko na maksa i darlam sie do siebie jezdzilam po wszystkich kolezankach jak tylko dostalam samochod
z parkowaniem mialam problemy jak przesiadalam sie do samochodu taty- wiekszy "nieco"
ale ogolnie to milo bylo i bezstresowo
zycze powodzenia Juliaa89!! jezdzij jak najwiecej jak to mozliwe, urozimaicaj sobie trasy a na pewno szybko nabierzesz pewnosci!
Jupi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 21:03   #5
aga717
Raczkowanie

A propo parkowania. Ja młody kierowca, 1 listopada, samochód przy samochodzie..... o jest wolne, a co wjade tyłem łatwiej będzie wyjechać. Po prawo mercedes po lewo nówka honda i nagle zgrzyt. nic tylko honde zajechałam. Wychodzimy rodzinką z golfa, oglondamy auta po bokach nic . Co się okazało rurą wydechową pojechałam po chodniku .
Więcej grzechów nie pamietam

A BRZMI ONO :

TAK JEST ŻONO
aga717 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 21:35   #6
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aga717 Pokaż wiadomość
A propo parkowania. Ja młody kierowca, 1 listopada, samochód przy samochodzie..... o jest wolne, a co wjade tyłem łatwiej będzie wyjechać. Po prawo mercedes po lewo nówka honda i nagle zgrzyt. nic tylko honde zajechałam. Wychodzimy rodzinką z golfa, oglondamy auta po bokach nic . Co się okazało rurą wydechową pojechałam po chodniku .
Więcej grzechów nie pamietam

Hahahaha dobre Juz widze na waszych twarzach mine z chwili grozy ;P

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 23:30   #7
tulipanka
Zakorzenienie

ja właśnie mam poczatki z autem, prawko od listopada
nigdy nie miałam stresu związanego z jeżdżeniem, pierwszy raz na kursie wsiadłam do auta, ruszyłam, źle zrozumiałam polecenie instruktora i wyjechałam na bardzo ruchliwą ulicę, co mnie właściwie ucieszyło każde wejście do samochodu to była ogromna radość, że znów mogę pokierować! egzamin zdałam za drugim razem (choć za pierwszym brakowało mi 5 min do końca, sekudna nieuwagi i ) i od razu jak dostałam prawko tata kazał mi wsiąść do samochodu (z nim oczywiście) i jechać. I tak z maleńkiej Pandy wylądowałam nagle w Octavii - nieco większym samochodzie teraz jak tylko się da, prowadzę ja, niestety głównie z tatą obok. Niestety, bo tata przekazuje mi tysiące informacji na sekundę, które mnie strasznie rozpraszają wiem doskonale, że chce dobrze i chce mnie nauczyć jeździć (w przeciwieństwie do kursów prawa jazdy, które nie uczą praktycznie nic z prawdziwej jazdy po mieście), ale dostając tyle wiadmości na raz nie jestem w stanie się skupić, a większość tych rzeczy sama widzę
ostatnio odwoziłam rodziców na imprezę, wracałam sama i jechałam po nich sama i muszę powiedzieć, że jazda samochodem jest jedną z najprzyjemniejszych rzeczy w życiu cichutka muzyczka, cisza, spokój, skupienie, no pełnia szczęścia
tylko parkowanie równoległe takim dużym autem jeszcze mi nie idzie (bo w Pandzie szło raz raz i już się stało, a tym zanim ja się upchnę, to mija stanowczo za dużo czasu, ale cóż, kwestia wprawy )
tulipanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-13, 08:11   #8
Kattie7
Wtajemniczenie

ło raju..... to było 12 lat temu

na kursie uczyłam się jazdy na polonezie jako jedyna z grupy bo wszyscy zasuwali maluchami, nawet faceci Wtedy nie było takich luksusów jak dziś typu Punto, Corsa, Micra czy Aveo... królowały siermiężne polonezy i maluchy, bez wspomagania, ABS-u i innych cudów.... w dzisiejszych czasach robić prawo jazdy przy takich udogodnieniach to pryszcz
pierwsza godzina na kursie to była jazda po mało uczęszczanych uliczkach,
a już na drugiej godzinie praktycznej samodzielnie wyjechałam w centrum miasta i mój instruktor troche był w szoku, a nawet podejrzewał, że ja powtarzam kurs czy coś takiego (tak naprawde potrafiłam jeżdzić już od roku bo tata mnie nauczył )
cały kurs mój instruktor wcinał landrynki i sobie podśpiewywał... a ja jeździłam gdzie chciałam, tzn zazwyczaj instruktor mówił mi że mam sobie jechac gdzie chce, a ja oczywiście zawsze jeździłam po najtrudniejszych skrzyżowaniach i tam gdzie największe korki

egzamin zdałam za drugim razem
za pierwszym nie wyjechałam z placu manewrowego, bo poległam na łuku do tyłu
drugie podejście to już była bułka z masłem, manewry bezbłędnie, jazda w mieście - zajęło mi to moze z 5 min i egzaminator kazał wracać

prawo jazdy odbierałam w piatek 13-go
nastepnego dnia po odbiorze prawa jazdy zabrałam rodzicom auto i pojechałam SAMA do babci (40 km od Krakowa)
potem zaczełam jeździć do szkoły autem i oczywiście odwoziłam pół klasy do domu, zamiast wracać od razu do domu to ja zawsze jechałam na około miasta, żeby jak najdłużej to trwało (na szczęście benzyna była wtedy tania )

od tego czasu mineło... ok. 300 000 km

Edytowane przez Kattie7
Czas edycji: 2007-03-13 o 08:31
Kattie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-13, 18:30   #9
teacher
Raczkowanie

GG do teacher

A ja się od jakiegoś tygodnia pzesiadłam do mniejszego Autka(seiciento), które kupił mi mąż. Dziwnie się mi trochę jeździ no bo to takie małe niepozorne, ale wreszcie nie mam stresa przy parkowaniu i cofaniu do tyłu bo wszystko widze. . A jakie były początki no własnie to jeżdżenie jak najbliżej prawej strony teraz się z tego śmieję, ale rzeczywiście zaliczyłam wszystkie dziury ze studzienkami.
teacher jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-14, 08:25   #10
eliza1984
Zadomowienie

Mój poczatek jezdzenia samochodami byl taki ze szwagier albo narzeczony dawal mi pojezdzic wiec juz co nieco umialam i spokojnie wyjechalam 1 dnia jazdy na L na miasto , jesdzialam tylko godzine a bylam spocona jak mysz , ale juz pozniej to spokojnie moglam jezdzic 3 godz.. Jezdzenie L wspominam bardzo milo , bo muzyczka na full i nie zawsze musialam w zabudowanym jechac te 50 km tylko gaz do dechy i mknelam , ale to dzieki instruktorowi bo to w sumie mlody koles byl , no i mnie bardzo bardzo lubil hehe. Teraz niestety zadko jezdze bo nie mam jeszcze swoich 4 kolek
eliza1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości