Eliminacja puszenia a kolejność ?! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-04, 08:59   #1
Italiana
Raczkowanie

Exclamation

Eliminacja puszenia a kolejność ?!

Jako posiadaczka paskudnych puszących się włosów nadal szukam sposobu na zapanowanie nad nimi. Używam bardzo dobrych produktów:
szampon nawilżający UNA, profesjonalna maska Hairfood UNA, silker UNA, heat defence Tresemme + tabletki drożdżowo-witaminowe.
Unikam prostownicy, za to próbuję czasem suszyć je suszarką z jonizacją. Wydaje mi się, że wyjatkowo się o nie troszczę i staram nawilżać a mimo to jak tylko przekroczę próg mieszkania juz mam baranka na głowie i to bez względu na to czy pada deszcz czy jest tylko gorąco.

Tak sobie pomyslałam, że może używam tych wszystkich kosmetyków w złej kolejności, może tu jest problem?
1. szampon
2. odżywka do spłukania (nie mogę innej bo za mocno by mi sie przetłuszczały)
3. psikam wilgotne włosy tresemme i troszkę suszę
4. po wsiąknięciu tresemme nakładam silker, tak od połowy włosów i to pokaźną ilość (silkerem zabezpieczam końcówki więc nie chciałabym z niego zrezygnować)
- przez 10 minut cieszę się ładnymi, gładkimi włoskami a potem już tylko cię wściekam.

Mogę nakładać jedwab przed każdym wyjściem na powietrze i nie ma żadnego skutku . Nie wiem co jest grane? Jak przejadę palcami po włosach to są fajne w dotyku i nawet gładkie ale jak juz spojrzę w lustro to kłania się baran

Planuję zakupić kosmetyki Alfaparf ale nie wiem czy to ma sens, bo dopiero co kupiłam tresemme, które miało być takie wspaniałe :/

A może na wilgotne włosy najpierw nałożyć silker i podsuszyć tak żeby jeszcze na lekko wilgotne spryskać tresemme i dopiero wysuszyć całość a potem na wysuszone jeszcze troszkę silkera??

Może wypowie się jakaś mądra głowa
tak bardzo chciałabym pokonać puszenie się włosów, mogą się falować i mocnej przetłuszczać byle się nie puszyły
Stary 2010-11-04, 13:46   #2
perelka_np
Zadomowienie

GG do perelka_np Send a message via Skype™ to perelka_np
Dot.: Eliminacja puszenia a kolejność ?!

Mam ten sam problem i za to nienawidzę swoich włosów. Mam nadzieję, że ktoś doświadczony napisze tu kilka rad jak uniknąć skutecznie tzw. pudla na głowie .

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Następna wizyta 19.10.2012

perelka_np jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 14:45   #3
moniczka_90
Zakorzenienie

Powiem ci tak, jaki byłam jeszcze w gimnazjum czyli bardzo bardzo dawno temu miałam problem puszenia się włosów. I może zabrzmi to głupio i banalnie ale bardzo pomogło mi w tym serum z Avonu "przeciw puszeniu się włosów" (takie pomarańczowe). Po 3 buteleczkach problem zniknął całkowicie i nie mam z tym problemów aż do chwili obecnej.
moniczka_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 14:55   #4
Haylee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczka_90 Pokaż wiadomość
Powiem ci tak, jaki byłam jeszcze w gimnazjum czyli bardzo bardzo dawno temu miałam problem puszenia się włosów. I może zabrzmi to głupio i banalnie ale bardzo pomogło mi w tym serum z Avonu "przeciw puszeniu się włosów" (takie pomarańczowe). Po 3 buteleczkach problem zniknął całkowicie i nie mam z tym problemów aż do chwili obecnej.
to "serum" niestety posiada denata zaraz po wodzie w składzie :/
Stary 2010-11-04, 15:45   #5
moniczka_90
Zakorzenienie

Tego niestety nie wiem i nie wiedziałam ponieważ kiedy byłam w gimnazjum nie znałam się na składach, poza tym miałam zdrowe naturalne, nierozdwajające i po prostu idealne włosy i denat nic im nie zrobił.
moniczka_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 17:47   #6
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Haylee Pokaż wiadomość
to "serum" niestety posiada denata zaraz po wodzie w składzie :/
Hmm... ja je miałam i nie miało wcale alkoholu To zielone faktycznie ma, ale nie to pomarańczowe. Chyba, że skład zmienili.

Co do puszenia się włosów- polecam wyszukiwarkę Skoro puszą Ci się włosy może to oznaczać, że po prostu źle je pielęgnujesz. Są falowane? To trzeba je nawilżać odpowiednimi maskami/odżywkami, olejami...

Jeśli chodzi o kosmetyki z silikonami (jak jedwab), to one niby niwelują puszenie włosów, niby wygładzają, a jednak włosy mogą się później po nich bardziej puszyć.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-06, 08:26   #7
Paulinka675
Zakorzenienie

sprej tresemme zawiera substancje mogące powodować puszenie przy takiej wilgotności powietrza

poczytaj już utworzone wątki to się wszystkiego dowiesz

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-06, 19:03   #8
Italiana
Raczkowanie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Staram się bardzo pielęgnować włosy. Myślałam, że przy takiej ilości kosmetyków powinno działać a niestety nie działa. Nie wiem czy to w dalszym ciągu problem pielęgnacji czy zły dobór kosmetyków?

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Hmm... ja je miałam i nie miało wcale alkoholu To zielone faktycznie ma, ale nie to pomarańczowe. Chyba, że skład zmienili. - a działało to serum?

Co do puszenia się włosów- polecam wyszukiwarkę Skoro puszą Ci się włosy może to oznaczać, że po prostu źle je pielęgnujesz. Są falowane? To trzeba je nawilżać odpowiednimi maskami/odżywkami, olejami... - leciutko się falują ale to akurat mi zupełnie nie przeszkadza. Nie muszą być jak po prostownicy oby tylko zaraz nie robił się z nich puch :/. Mam szampon nawilżający i maski tak samo, stosuję je po każdym myciu - to produkty Una Rolland więc raczej z tych profesjonalnych, nie do kupienia w Rosmanach itp. Mają wyciągi z naturalnych składników, roślinek i wszystkie nastawione są na nawilżanie i nawadnianie.

Jeśli chodzi o kosmetyki z silikonami (jak jedwab), to one niby niwelują puszenie włosów, niby wygładzają, a jednak włosy mogą się później po nich bardziej puszyć.
- mój jedwab chyba nie ma w składzie sylikonów. To silker Una Rolland, jest też chyba w KWC, ma podobno same naturalne składniki.

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
sprej tresemme zawiera substancje mogące powodować puszenie przy takiej wilgotności powietrza - jakie to składniki? Skusił mnie brak % w składzie i fakt, że miał chronić przed ewentualnym ciepłem suszarki (ale i tak używam zimnego nawiewu) no i zniwelować baranka.

poczytaj już utworzone wątki to się wszystkiego dowiesz - oczywiście że już trochę poczytałam ale złotego środka nie znalazłam i już zaczynam tracic siły na swoje włosy. Wszystko czego używam ma je nawilżyć i zabezpieczyć. Nie wiem czy to możliwe żebym miała aż tak suche włosy Problem w tym, że po samej odżywce, którą i tak trzymam 30 minut, jeśli nie użyję jedwabiu to juz w ogóle jest tragedia. Z silkerem jest lepiej ale jak tylko wychodzę na powietrze moje włosy rozpoczynają koszmarną przemianę i juz po chwili mam niezłe afro na głowie
jak patrzę na te wszystkie dziewczyny z normalnymi włosami to normalnie aż ryczę z zazdrości.
Stary 2010-11-08, 15:37   #9
Jaguthka
Raczkowanie

Śpij ze związanymi włosami grubą gumką.
Jaguthka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 19:08   #10
Paulinka675
Zakorzenienie

zacznijmy od tego jakie macie włosy|??

bo jeżeli kręcone/falowane i na siłe prostowane to cokolwiek byście nie zrobiły to to włos pozbawiony naturalnej faktury będzie się puszył

jeżeli jesteście kręcone to zapraszam do wątku w moim podpisie

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Stary 2010-11-08, 19:59   #11
perelka_np
Zadomowienie

ja nie mam typowych loków, moje włosy od nasady są proste a od połowy falowane problem z puszeniem się miałam od zawsze, ale teraz kiedy na dworze jest jak jest to po prostu padaczki dostaje jak mam wyjść na zewnątrz.

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-09, 09:26   #12
Italiana
Raczkowanie

właśnie chodzi o to, że nie mam kręconych, żadnych widocznych fal i loków. Nie prostuję ich na siłę i nie chcę prostych.
Naturalnie się leciutko falują od połowy długości - taki mały kontrolowany nieład ale mi się on podoba. Po rozplataniu warkocza, jeszcze ładniejszy. Coś w stylu takich małych dziewczynek - tak mi się przynajmniej wydaje.
I wszystko byłoby z nimi ok gdyby nie te puszenie się.
Jak jestem w domu to jest ok ale gdy tylko wyjdę na powietrze to po chwili jest ich kilka razy więcej. Tak jakbym miała swoje włosy i do nich sobie podoczepiała na całej długości jakieś odstające kłaczki. Takie niedajace się okiełznać afro . Tak jakby nie miały jednolitej struktury. I to już tak ładnie nie wyglada a wręcz niechlujnie dlatego chciałabym się tego pozbyć.
Stary 2010-11-09, 10:56   #13
perelka_np
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Italiana Pokaż wiadomość
właśnie chodzi o to, że nie mam kręconych, żadnych widocznych fal i loków. Nie prostuję ich na siłę i nie chcę prostych.
Naturalnie się leciutko falują od połowy długości - taki mały kontrolowany nieład ale mi się on podoba. Po rozplataniu warkocza, jeszcze ładniejszy. Coś w stylu takich małych dziewczynek - tak mi się przynajmniej wydaje.
I wszystko byłoby z nimi ok gdyby nie te puszenie się.
Jak jestem w domu to jest ok ale gdy tylko wyjdę na powietrze to po chwili jest ich kilka razy więcej. Tak jakbym miała swoje włosy i do nich sobie podoczepiała na całej długości jakieś odstające kłaczki. Takie niedajace się okiełznać afro . Tak jakby nie miały jednolitej struktury. I to już tak ładnie nie wyglada a wręcz niechlujnie dlatego chciałabym się tego pozbyć.

U mnie jest dokładnie tak samo po prostu ręce opadają

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Stary 2010-11-09, 12:52   #14
Paulinka675
Zakorzenienie

jedna i druga ma włos z potencjałem do falowania/kręcenia

przeczytajcie wątek dla kręconych, bo podejrzewam, że ten wkrótce zostanie zamknięty przed moderatora, bo już o tym było milion razy

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-11-13, 17:45   #15
Italiana
Raczkowanie

ale mi się włosy kręcą naprawdę tyle co nic. Zresztą nie robię nic w kierunku ich prostowania bo naprawdę mi na tym nie zależy. Gdyby chciały to chyba same by się kręciły, w tej kwestii daje im wolną rękę i wcale im w tym nie przeszkadzam, tak mi się przynajmniej wydaje .
Chciałabym tylko zlikwidować puch :/ .
Włączyłam nawet do pielęgnacji olej kokosowy ale póki co zero efektów. Zrezygnowałam przy tym z tresemme.

Czy jak będę pielęgnować włosy tak jak robią to "kręconowłose" to będę miała efekt w postaci eliminacji puchu??
Stary 2010-11-13, 17:55   #16
Paulinka675
Zakorzenienie

tak, aczkolwiek teraz jest dość trudny okres i my też się borykamy z puszakiem, ale zdecydowanie odkąd jestem CG to włosy wyglądają lepiej i puszenie występuje znacznie rzadziej

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-11-13, 21:33   #17
0leczk4
Przyczajenie

mam to samo co ty i nienawidze tego! napewno duży wpływ na puszenie ma wilgoć, (desz + moje włosy nawet pod parasolką = katastrofa ! ) ty stosujac tyle kosmetykow moglabys je co najwyzej przeciazyc wiec i tak nie powinny sie puszyc...nie wiem jak ci pomoc
0leczk4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 13:41   #18
Italiana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
tak, aczkolwiek teraz jest dość trudny okres i my też się borykamy z puszakiem, ale zdecydowanie odkąd jestem CG to włosy wyglądają lepiej i puszenie występuje znacznie rzadziej
CG??
postaram się przestudiować wątki dla kręconych od A do Z. Sporo zrobię żeby wyglądać normalnie. Jak widać suplementacja wewnętrzna + zewnętrzna troska nie jest w moim przypadku wystarczająca.
Ale to normalnie jakiś koszmar, czy słońce czy deszcz non stop puch, moje włosy chyba nigdy nie były gładkie i jednolite

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

Cytat:
Napisane przez 0leczk4 Pokaż wiadomość
mam to samo co ty i nienawidze tego! napewno duży wpływ na puszenie ma wilgoć, (desz + moje włosy nawet pod parasolką = katastrofa ! ) ty stosujac tyle kosmetykow moglabys je co najwyzej przeciazyc wiec i tak nie powinny sie puszyc...nie wiem jak ci pomoc
One nawet jak są troszkę przetłuszczone to się puszą. Mniej ale zawsze. I to niestety niezależnie od pogody. W lato mam to samo czyli jeden wielki sterczący puch. Nie mam już siły na nie.
Chyba jak zobaczę jakąś dziewczynę na ulicy, kroczącą dumnie z gładkimi włosami to ją zaczepię i będę pytać co z nimi robi
Będę wszystkie gładkowłose zaczepiać, a co!

Tak poważnie to chciałabym kiedyś wyjść na powietrze i wyglądać normalnie a nie chodzić ze spuszczoną głową, albo co chwile przeczesywać palcami włosy bo wyglądam jakbym się nie czesała i o nie nie dbała.

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ----------

a tak swoją drogą to ciekawa jestem jak zaczną się moje włosy zachowywać gdy będę pielęgnowała je jak kręcone?
Stary 2010-11-14, 16:31   #19
Paulinka675
Zakorzenienie

te gładkowłose to przeważnie właścicielki prostych włosów

wejdź sobie w ten wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=373086

i zobaczysz jak nasze włosy wyglądały przed pielęgnacją

a w moim albumie zobaczysz moje włosy teraz i na początku CG (pielęgnacja wg Lorraine Massey, autorki książki Curly Girl)

wszystko o CG i pielęgnacji loków znajdziesz w podwieszonych wątkach w 1 poście wątku pielęgnacyjnego

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-11-14, 19:03   #20
Italiana
Raczkowanie

normalnie nie wiem co zastrzelić pierwsze, siebie czy moje włosy

wczoraj położyłam na nie ciepły olej kokosowy, na to czepek i czapka polarowa
pojeździłam godzinkę na orbitreku, żeby było jeszcze cieplej, prysznic i łóżeczko. Cała noc w czapce
Rano grzecznie zmyłam olej, nałożyłam odżywkę, i po 20 minutach pozwalałam włoskom naturalnie wyschnąć.
Godzinę temu postanowiłam wyjść (nie pada!, śliczny wieczór u mnie).
Nałożyłam na włoski kilka kropki silkera - śliczne, pachnące, błyszczące i milutkie w dotyku. I wychodzę.
Po drodze przeczesywałam włosy dłonią, były gładziutkie i nic nie wskazywało na wielką katastrofę. Po 30 minutach miałam okazję spojrzeć w lustro i mało nie padłam
No nie wiem jak to się dzieje. Już wiem dlaczego niektórzy się dziwnie na mnie patrzyli. Ręce opadają - jednym słowem wyglądałam jak wypłosz!

Dzięki Paulinka za link. Będę czytała całą noc póki nie padnę bo naprawdę jedyne czego pragnę to wyglądać jak człowiek. A tu niby włosy lśniące, w dotyku gładkie a w rzeczywistości jakieś paskudne afro!
Stary 2010-11-14, 20:54   #21
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Italiana Pokaż wiadomość
normalnie nie wiem co zastrzelić pierwsze, siebie czy moje włosy

wczoraj położyłam na nie ciepły olej kokosowy, na to czepek i czapka polarowa
pojeździłam godzinkę na orbitreku, żeby było jeszcze cieplej, prysznic i łóżeczko. Cała noc w czapce
Rano grzecznie zmyłam olej, nałożyłam odżywkę, i po 20 minutach pozwalałam włoskom naturalnie wyschnąć.
Godzinę temu postanowiłam wyjść (nie pada!, śliczny wieczór u mnie).
Nałożyłam na włoski kilka kropki silkera - śliczne, pachnące, błyszczące i milutkie w dotyku. I wychodzę.
Po drodze przeczesywałam włosy dłonią, były gładziutkie i nic nie wskazywało na wielką katastrofę. Po 30 minutach miałam okazję spojrzeć w lustro i mało nie padłam
No nie wiem jak to się dzieje. Już wiem dlaczego niektórzy się dziwnie na mnie patrzyli. Ręce opadają - jednym słowem wyglądałam jak wypłosz!

Dzięki Paulinka za link. Będę czytała całą noc póki nie padnę bo naprawdę jedyne czego pragnę to wyglądać jak człowiek. A tu niby włosy lśniące, w dotyku gładkie a w rzeczywistości jakieś paskudne afro!
a co to za silker?? jak możesz to podaj skład

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-11-14, 22:09   #22
Italiana
Raczkowanie

skradłam z KWC :
Rolland Laboratoires, UNA, Silker Shines and Strengthens (Jedwab w płynie)

Skład: Cyclomethicone, Dimethiconol, Alcohol Denat., Phenyl Trimethicone, Caprylic/Capric Triglyceride, Vaccinium Myrtillus (Vaccinium Myrtillus Extract), Rosa Centifolia (Rosa Centifolia Flower Extract), Myrtus Communis (Myrtus Communis Extract), Centaurea Cyanus (Centaurea Cyanus Flower Extract), Arctium Majus (Arctium Majus Root Extract), Citrus Limonum (Citrus Medica Limonum (Lemon) Extract), Plantago Major (Plantago Major Leaf Extract), Camellia Sinensis (Camellia Sinensis Leaf Extract), Parfum (Fragrance)

- jutro mam zamiar nabyć małą butelkę CHI
(kiedyś miałam oczywiście biosilka, ale nie pasował mi, nie widziałam efektów i miałam jeszcze gorszy puch więc zamieniłam na silker i jestem nawet zadowolona - miał chronić włosy, niby nic na nim nie ma że przeciwdziała puszeniu, ale miał nabłyszczać i zatrzymywać wilgoć, skład chyba też ma lepszy to sobie przy nim trwam, traktując jako dodatkowe nawilżenie i ochronę. Włosy po nim wizualnie mam 100 razy lepsze niż po biosilku to go stosuję. Ale mojego problemu nie rozwiązał.
Kiedyś miałam kupić CHI ale powiedzieli mi w sklepie że to bardziej pod prostownice i brałam biosilka.

No i chyba zakupię jakąś odżywkę - tzn. Mrs. Potter's, bo chyba królują, do mycia włosów i zobaczymy co z tego wyniknie.

Nie wiem jak to wszystko zadziała. Skupiam się bardzo na nawilżaniu, bo uznałam że w tym musi tkwić problem, że jak będą nawilżone to będą zdrowe i normalne. Odżywka po każdym myciu obowiązkowo, też z UNA Rolland. Niby poprawę na końcach widzę i to zdecydowaną - dużo mniej rozdwojonych końcówek, ale w kwestii puszenia nic się nie zmienia. Suszyć będą się same, jedynie je odcisnę w ręcznik, ale to i tak zazwyczaj tak robię
Trochę się boję przetłuszczania, no i nie wiem jak "nowa pielęgnacja" ma sprawić że zaczną się falować ale nie mam nic do stracenia. Skoro chodzę a nawet śpię w czapce polarowej to chyba już nic mnie nie zdziwi i domowników też .

A niektóre włosy z wątku są jak z reklamy

Stary 2010-11-14, 22:21   #23
Paulinka675
Zakorzenienie

nic dziwnego że masz suche włosy - to serum ma alkohol w składzie

chi jest ok ale zawiera proteiny jedwabne które przy tej pogodzie mogą powodować puszaka

włosy najlepiej odciskać w koszulkę bawełnianą lub ręcznik z mikrofibry bo jak używasz zwykłego to też może mierzwić i puszyć włosy

tylko nie możesz się poddawać jeśli na początku coś ci nie wyjdzie - może się okazać że potters nie jest dla ciebie

zainwestuj też w odżywkę bez spłukiwania - tylko teraz na zimę wybieraj te bez humektantów!

zajrzyj do codziennika kręconowłosych i zobacz jakich kosmetyków używamy

a co do wydobycia skrętu - pamiętaj o ugniataniu włosów, mi też się same takie kręcone nie robią, trzeba im trochę pomóc

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-11-15, 18:41   #24
Italiana
Raczkowanie

pierwsza próba i już schody
Zaszłam do trzech sklepów fryzjerskich - ani śladu CHI!
Ponadto mrs. potters wycofano chyba zarówno z rosmana jak i natury. Przypomniałam sobie o zwykłym sklepie typu Społem ale znalazłam tyle co nic

- poczytałam troszkę analizy kosmetyków dla kręconowłosych i myślę, że zaopatrzę się w produkty Doliva - praktycznie wszystkie są zgodne z CG, więc mam nadzieję że uda mi się coś dobrać dla siebie. Ponadto są dostępne na allegro więc to duże udogodnienie - nie będę musiała szukać ich po całym mieście. Oby tylko moje włosy je polubiły.

Pani we fryzjerskim nakusiła mnie na: Macadamia - Healing Oil Treatment. made in USA. Mam stosować tak jak jedwab, czyli na sucho i mokro. Nie wiem tylko czy zrobiłam dobry zakup Alkoholu w składzie nie ma:
dimethicone, cyclomethicone, tocopheryl acetate, macadamia ternifolia seed oil, argania spinosa kernel oil, parfum/fragrance, benzyl salicylate, hexyl cinnamal, butylphenyl methylpropional, coumarin, linalool, limonene, CI 27755, CI 47000, CI 26100.
uffffffffffff, czarna magia
Stary 2010-11-15, 22:26   #25
Paulinka675
Zakorzenienie

może być to serum

a czemu się tak uparłaś na pottersa? w rossmanie masz do mycia isanę (najlepsza jest ta z babassu), możesz też myć hegronem

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-11-16, 07:57   #26
Italiana
Raczkowanie

Chyba dużo kręconowłosych używa pottersa. Rzucił mi się w oczy

ale juz jestem zdecydowana na Dolivę i zaraz wchodzę na allegro zrobić zamówienie - wydaje się być bardzo odżywcza z działania a nie obietnic

Narazie mam zamiar:
- nakładać olej kokosowy raz w tygodniu
- myć odżywką a potem nakładać jakąś inną (nie tą którą myję)odżywkę do spłukiwania
(boję się z takimi bez spłukiwania, no i będę musiała poszukać jakiejś sensownej żeby włosów nie obciążała)
- a po spłukaniu będę delikatnie odsączała w koszulkę i na koniec, na lekko wilgotne, wetrę ten olejek macadamia i poczekam aż wyschną

i chciałabym być po tym wszystkim pozytywnie zaskoczona, bo jak nie
Stary 2010-11-16, 14:46   #27
Cassandre
Rozeznanie

Oj problem puszenia się włosów znam nie od dziś.W poniedziałek byłam u fryzjera i pytałam się co mi radzi w tym celu,szczególnie chodziło mi o jakieś odżywki czy maski na włosy,które powinny włos ładnie wygładzać,a nie przetłuszczać.Powiedziała mi ,że jedwab odradza,bo właśnie przetłuszcza,ha ! Poleciła mi Pantene ProV Sprężyste Loki i Fale Odżywka bez spłukiwania .Nie wiem jak Wy,ale moje mają skłonność do falowania i kręcenia się więc domyślam się,że taka odżwyka będzie idealna.Zamierzam sobie ją kupić i zobaczyć efekty..bo momentami to już nie mogę patrzeć na swoje włosy.
Stary 2010-11-17, 09:38   #28
Italiana
Raczkowanie

Walka z puchem trwa

W oczekiwaniu na Dolivę, nabyłam wczoraj:
- szampon babydream
- odżywkę Isana z babassu
- odżywkę garnier nutri-odbudowa (któraś z wizażanek ma na blogu listę kosmetyków do włosów zgodną z CG )

Dzisiaj zrobię próbę generalną.
Zamierzam umyć włosy najpierw babydream a potem Isaną.
Mam nadzieję, że nie będę miała uczucia nieumytych włosów

Czytałam trochę, że nie każde włosy tolerują od razu mycie odżywką - to prawda??
Czy powinnam jakoś włosy stopniowo przygotowywac do mycia produktami bez sls??
Czy przy zmyciu oleju kokosowego mogę użyć takiego z sls (bo mój szampon nawilżający ma go w składzie)??
Ile razy w miesiącu powinnam myć włosy takim szamponem, bo chyba taki lepiej oczyszcza?? Nie chcę takiej sytuacji, że będę wklepywała wszystkie kosmetyki a włosy będę miała niedokładnie oczyszczone i to będzie bardziej szkodziło niz pomagało.

Potem nałożę na jakieś 25min odżywkę garniera, spłuczę. Odcisnę w koszulkę i na to dam olejek macadamia. I będę czekała.

Wieczorem zdam relację.

Paulinka, a po składzie olejku macadamia dasz radę mi powiedzieć czy nic sie nie stanie jak wmasuję trochę w skalp? Czy raczej w same włosy tylko?
Stary 2010-11-17, 10:42   #29
Paulinka675
Zakorzenienie

do skalpu to się nie nadaje - przetłuści

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-11-18, 12:42   #30
Italiana
Raczkowanie

jestem załamana

umyłam wczoraj włosy.
Najpierw babydream, później na mokre nałożyłam odżywkę Isana i myłam odżywką. Spłukałam.
Na wilgotne nałożyłam garniera Nutri-odbudowa i trzymałam pod czepkiem i czapką 25minut. - jakoś niepodoba mi się zapach tej odżywki, ale nie potrafie go określić. Drażni mnie.
Spłukałam ją i lekko osuszyłam koszulką i w lekko wilgotne nałożyłam olejek macadamia.
No i zastanawiałam się czy je zostawić czy pobawić się w harmonijkowanie. No i postanowiłam, że spróbuję.
Zrobiły się ładne fale, nawet byłam zdziwiona ale przecież wilgotne włosy łatwo uformować, przynajmniej moje.
No ale dałam im tak wyschnąć i poszłam spać. Nie rozczesałam grzebieniem.

Nie dość że przez noc się rozprostowały to po przeczesaniu grzebieniem wygladają jak końcówka mopa - jak nieuczesane. Musiałam troszkę przeczesać grzebieniem, inaczej nie mogłam.
I jakoś wcale mi się to niepodoba. Wtarłam w nie troszke olejku i wyszłam ale puch mnie nie ominą. W dodatku mam wrażenie, że jest jeszcze większy, bo na końcówkach mam takie niewiadomo co. Trochę czegoś co przypomina fale, trochę sterczących rozprostowanych i to wszystko napuszone

Może źle zrobiłam z tym harmonijkowaniem? Może wcale nie powinnam ich zmuszać do kręcenia?
Po spłukiwaniu odżywek były takie gładkie i lejące.
Wkurzona jestem strasznie - wyglądam jak jakiś niechluj, nawet nie wiem jak to opisać, jak po jakiejś imprezie, jak niezadbana z mopem na głowie.

zrobiłam parę zdjęć komórką to wieczorem załączę.

Następnym razem chyba po wsmarowaniu olejku je rozczeszę i zostawię i zobaczę jak tym razem to się skończy.

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości