![]() |
#1 |
BAN stały
|
![]() Czy jestem za chuda?
Hej!.;]
Dobra to ja waże ok.41kg. a mam jakieś 167cm. może wiecej-mniej coś w tym stylu.Mam 14lat.każdy mi mówi, ze chuda jestem, że powinnam więcej jeść itd.ale ja jem codziennie słodycze obiad kolacje może nie w dużych ilościach, ale zawsze.Nie odchudzam się w ogóle mam to gdzieś jak wyglądam.Ale od pewnego czasu mam z tym kłopoty.WIele dziewczyn pyta się jaką diete stosuje ile jem, nie którzy specjalnie daja mi słodycze i mowią zebym wiecej jadła a najwięcej jest takich osób co mnie przezywa anorektyczka itd.i mi to przeszkadza bo dziwnie się czuje.Widac mi kości czasem i nie chce tak! Chce przytyć, ale jak moge? zazwyczaj tak jest, że pytamy się o diety ale ja sie pytam jak przytyć? Czasem wydaje mi się, że cierpie na brak apetytu i może to dlatego jestem taka chuda? A i rodzice.Ojciec ciągle mówi, że się odchudzam a matka, że nic nie jem.To mnie tak starsznie denerwuje! aa nie moge z nimi.Oni nic nie rozumieją. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy jestem za chuda?
Cytat:
Przytyć wcale nie jest tak trudno, wystarczy normalnie jeść i w normalnych ilościach, a nie w małych. W nie-dużych to się je, jak się chce schudnąć: kiedyś była taka złota zasada: "chcesz schudnąć? jedz połowę", a żeby przytyć trzeba normalnie się odżywiać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Aha dzięki.Odpiszczie coś jeszcze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Tak.uwarzam ze jesteś za chuda.
Ja też mam 167 cm ale ważę 50 kg i czasami sobie myślę ze chciałabym troche się zaokrąglić tu czy uwdzie po poprostu jestem za chuda. Ale myślę ze u mnie jest wina tego ze jem nieregularnie i czasami za mało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
no ale co?
![]() byc moze masz szybki metabolizm i wtedy chocbys sie wsciekla to nie przytyjesz, takie geny po prostu.
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
fresa ma racje- z jedzeniem. i tez sie zgadzam ejstes za chuda-ale dobrze ze zdjaesz sobie z tego sprawe. o wiele gorzej gdyby wydawalo Ci sie ze im chydsze tym ladniejsze wtedy to krok do anoreksji. a co do przytycia- mysle ze musis zjesc duzo pelnowartosciowych posilkow i na pewno nie musisz przejmowac sie kaloriami w slodyzach ale nie oznacza to zeby zamiast masy miesniowej nabrala tuszczu to tez bez przesady ze slodyczamiXD taka moja opinia
![]() |
![]() |
#7 |
*sportaddict*
|
bez zdięcia i bez szklanej kuli ciężko się wypowiedzieć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
moze i jestes chuda,ale niektorzy tak maja i juz!mam kolezanke w ciazy w 6mcu,ale taki patyczak ze szok!!caly czas je i je i nic po niej nie widac,czesto u niej jestem to widze ze pozera ogromne ilosci jedzenia a i tak nic z tego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
jestes szczupła, ale masz 14 lat, więc dopiero dojrzewasz za kilka lat na pewno zaokrąglisz sie tu i ówdzie, wiec glowa do góry
![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
W twoim wieku jadłam bardzo dużo a byłam naprawdę szczuplakiem...i wszyscy mi mówili, że jestem za chuda..Pewnie problem rozwiąże się sam i za parę lat będziesz okrąglejsza. Nie napisałaś nic o swoich rodzicach...może Twoja mama też jest bardzo szczupłą osobą i wtedy wyjdzie na to, że masz taką budowę i szybki metabolizm.
Powinnaś troszkę przybrać, bo jesteś za szczupła, ale bez przesady. Posłużę się jednym przykładem. Sytuacja taka :"nie wyjdziesz jak nie zjesz do końca" i skończyło się rozepchaniem żołądka i teraz mądrzy rodzice ograniczają tej osobie jedzenie bo ich starania doprowadziły do 100kg żywej wagi i jest problem. Mój brat jak był mały był dosłownie "patyczakiem" i mama tak go futrowała w obawie o jego niedowagę, że ma teraz problem, jest utuczony i w wieku 16 lat śmiga na siłownię, żeby coś z tym zrobić. Przyłączam się do opinii, że powinnaś jeść NORMALNIE i zobaczyć co będzie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Nie wszystkim jest łatwo przytyć
![]() ![]()
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Hejka. Fresa ty chyba nigdy nie próbowałaś przytyć... prawda? To wcale nie jest takie łatwe. Ja też mam ten sam problem. Mam 172 cm wzrostu i ważę ok 52 kg. Od lat próbowałam przytyć i nic... Co najwyżej małe skoki wagi o 2-3 kg, ale zaraz wracam spowrotem do 52 kg. agnieszka015 jeśli masz szybką przemianę materii to będzie Ci bardzo ciężko samej przytyć. Ale możesz zawsze zwrócić się o pomoc do lekarza, on ci ułoży jakąś dietę... bo są przecież diety na przytycie (poszukaj np. w google). Poza tym jesteś jeszcze młoda i może jeszcze coś się zmienić w twoim metabolizmie. U mnie się jednak nic nie zmieniło, więc w końcu polubiłam swoje odstające kości ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Tak jesteś za chuda i twoje BMI to rażąca niedowaga.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
napewno przytyjesz w okresie dojrzewania, niektóre dziewczyny bardzo późno dojrzewają, ale raczej będziej zawsze szczupła, nie chuda, a szczupła.
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Ja też mam niedowagę. Ważę 48kg przy wzroście 172cm. (Mam 16 lat).
I nie, to nie prawda, że nie tak trudno przytyc. Zależy od tego, czy ktoś ma tendencję do tycia. Ja nie mam i mogę jeśc, jeśc, jeśc i...nic. A nie jem wcale mało. Widocznie taki już mój urok i stety/niestety muszę się z tym pogodzic.
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
hmm...jesteś baardzo szczupła, to fakt jeśli brać pod uwage Twoj wzrost i wagę. Ale z II strony masz tylko 14 lat-czyli szczerze mówiąc jestes jeszcze dzieckiem, tylko że wysokim
![]() Ja jak byłam w Twoim wieku też byłam niesamowicie chuda i jakoś mi przeszło- z czasem zrobiła sie ze mnie szczupła kobieta! z Tobą bedzie pewnie podobnie. Ktos wrócił uwage na to ze moze inne kobiety w Twojej rodzinie miały podobną sytuacje i jest to dziedzinczne. ? Jesli tylko nie głodzisz się, jesz w miare regularnie i nie trenujesz niczego intensywnie to chyba nie powinnas się tym zbytnio przejmowac. Na pewno z czasem Twoja figura się zmieni... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
ja waze podobnie jak Ty, wzrost 165 cm, a mam 17 lat i nie chcialabym przytyc, tylko biust by sie przydal
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Nie przejmuj sie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wszystko zależy od rodzaju przemiany materii. Są ludzie, którzy mogą pochłaniać pół wołu w zalewie czekoladowej i nie przytyją od tego ani grama, a są też ludzie, którzy przytyją od listka sałaty. agnieszka015 radziłabym Ci udać się do endokrynologa i wykonać badania, gdyż nadmierna chudość może być objawem nadczynności tarczycy, która nieleczona może prowadzić do przykrych skutków. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Szybki metabolizm można mieć, ale aż tak szybki, żeby nie można przytyć ani "grama"
![]() To chyba trzeba leczyć?, bo organizm w końcu sam się wykończy? A może autorka wątku zapoda tutaj, co jadła wczoraj, przedwczoraj..., bo nie chce mi się wierzyć, że jedząc normalnie, waga stoi niewzruszenie w miejscu, albo spada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Uwierz Fresa,że są tacy którzy jedzą i przytyć nie mogą.Znam taką dziewczyne(koleżanka z pracy),wcina dużo a jest bardzo chudziutka.I jakoś jej organizm się niewykańcza/ył
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
ja w Twoim wieku miałam 177cm i ważyłam 47kg, wiec niedowaga jak nic, a jadlam wszystko co mialam pod reka, szczegolnie slodycze. ale dopiero pozniej zaczelam sie rozwijac. urosly mi piersi, powiekszyly sie biodra.
teraz jestem 7 lat starsza i mam tendencje do tycia. wszystko zmieni Ci się wraz z wiekiem, zobaczysz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A moze wlasnie zacac od tego..> Sa rozne leki na poprawe apetytu,np. lek na poprawę apetytu nazywa się o ile się nie mylę Citropepsin.kosztuje mniej niz 10 zl,nie jest na recepte,znajdziesz go w kazdej aptece. ![]() Wielu osobom,chociaz w niwielkim stopni,ale jednak poprawil apaetyt. ![]() ![]() powodzenia. sproboj jesc troche na sile, mozliwe,ze brakuje Ci bialka,jesli cos mi sie jeszcze przypomni napiszę. ![]() a rodzice,problem odwieczny.. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Chyba żartujesz. 44 kg i 167 cm i chcesz się odchudzać?
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Nie znam autorki wątku, więc nie wiem jak jest w jej przypadku, ale z własnego doświadczenia wiem, że tak się zdarza. Czy wierzysz czy nie, to już Twój wybór. Jak byłam młodsza, jadłam normalnie, a nawet "więcej niż normalnie" i w ogóle nie tyłam. Teraz wciąż nie mam skłonności do tycia, a wręcz przeciwnie - gdybym tylko chciała, mogłabym schudnąć szybko i bez wysiłku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I tak, jeżeli jest to spowodowane nadczynnością tarczycy można to leczyć, a nawet nie tyle można co trzeba. I tak, znam osobiście osoby, które mają tak szybki metabolizm, że mimo iż nie cierpią na nadczynność tarczycy nie mogą przytyć mimo sporych dawek wysokowartościowego jedzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wierze zebys przy takim wzorscie i wadze mogla byc "pozaokrąglana" ![]() przyjżyj się innym kobietom w swoim otoczeniu pewnie jestes najszczuplejsza! to po co sie jeszcze katowac i odchudzac?! uwierz mi, tez kiedys uważałam że przy wadze 39 kg bede piekna i bardzo żle sie to dla mnie skonczylo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ale pomijając przemianę materii oraz problemy zdrowotne, których efektem ubocznych jest brak przybierania na wadze nadal nikt nie zapodał SWOJEGO codziennego jadłospisu, po którym nie tyje ani tyci tyci...
Naprawdę, żeby przytyć, to trzeba zjeść coś wiecej niż plasterek szynki, garść orzechów, talerz pomidorowej i kanapkę z pomidorem. Ja się nie mam zamiaru z nikim kłócić z tego powodu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.