|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BondGirl007
|
![]() Babeczki wielkanocne
Drogie dziewczyny proszę o pomoc, gdyż szukam przepisu na wielkanocna babkę a raczej małe babeczki. Już kilka razy próbowałam ale zawsze ten sam problem.. Po prostu sucha wychodzi.. Może macie jakiś cudowny przepisz, albo może jakiś składnik który sprawia że babka jest wilgotną i pulchna i to nie przez jeden dzień? Proszę o sprawdzone i wypróbowane przepisy a będę bardzo wdzięczna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Babeczki wielkanocne
Babeczki tj masz na myśli coś w stylu muffinek czy po prostu babka w mniejszej formie, bo nie do końca zrozumiałam?
U mnie na pewno będzie mazurek z kajmakiem i myślę o jakimś serniku, może pomarańcza z białą czekoladą |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja nie lubię mazurków, ale babka musi być i to cytrynowa
![]() U mnie zawsze wychodzi a próbuję różnych przepisów, nie mam idealnego, ale babka idealna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
BondGirl007
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Edytowane przez BondGirl_007 Czas edycji: 2019-04-09 o 20:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Np.
5 jajek, 250 g cukru, 2 paczki cukru waniliowego, 250 ml oleju, 250 ml ajerkoniak (likier jajeczny), 250 g mąki, paczka proszku do pieczenia, trochę masła do wysmarowania formy plus mąka lub bułka tarta. Czas pieczenia od ok. 35 minut - do 45 minut w zależności od piekarnika w 180 C Wszystkie mokre składniki wymieszasz z cukrem na końcu mąka z proszkiem (przesianą)
![]() |
#6 | |
BondGirl007
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Do ubitych jajek z cukrem dodawaj ajerkoniak z olejem na przemian po trochu. Jak używasz głębokiej formy do babek to czas pieczenia będzie dłuższy (nawet do 60 minut) . Jak ciasto zbrązowieje to najlepiej spróbować cieńkim patyczkiem czy jest upieczone
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BondGirl007
|
Wiedząc że wszystkie potrzebne składniki mam w domu od razu się za to zabrałam... I w sumie jestem zawiedziona.. Nie wiem dlaczego tak się stało.. A więc babka jest w piekarniku dobre 15 minut a jest już mega brązowa wrecz delikatny zapach spalenizny czuć w całym domu a środek jest oczywiście surowy.. Temp piekarnika była 180stopni teraz zmniejszylam do 150 ale raczej wątpię żeby dało się ją jeszcze zjeść..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To jest elektryczny piekarnik? Piekłaś bez nawiewu (cyrkulacja gorącego powietrza)? Ustawienie musi być tylko góra i dół bez nawiewu. Takie ciasta piecze się w 180C
![]() |
![]() |
#10 | |
BondGirl007
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Jak w 15 minut tak ciasto szczerniało to musiało być grubo powyżej 200C albo włączył się grill, bo to jest nieprawdopodobne. Jak mówiłem rozwiązaniem jest termometr do piekarnika metalowy albo ręczny na podczerwień (ja mimo nowoczesnego piekarnika czasami sprawdzam tym na podczerwień). Sprawdź na sucho na 180 C czy grill się nie włącza , jak nie to coś z termostatem nie tak jest. Ciasto ..gdyby nie to czarne ... wygląda na focie nieźle, ale pewno będzie trochę wysuszone. No może jeszcze ktoś się zgłosi z pomysłem.
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Tak wygląda termometr zwykły i na podczerwień
![]() |
#13 | |
BondGirl007
|
Cytat:
Mimo tego przypalenia na wierzchu smak babki jest naprawdę dobry i nie wyszła sucha! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Jeżeli wychodzą suche to albo dodaj troche wiecej oleju albo probuj je piec pod np. folią aluminiową
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ja daję łyżeczkę na 0,5 kg mąki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;86699839]nie smakuje to samym proszkiem do pieczenia ?
ja daję łyżeczkę na 0,5 kg mąki[/QUOTE] Moja paczka proszku zawiera 15 g i jest na 500 g mąki . To jest tzw. ciężkie ciasto (dużo tłuszczu) i w oryginalnym przepisie jest 4 płaskie łyżeczki. Jedna łyżeczka proszku do pieczenia waży ok 5 g, wiec razem 4x5g=20 g wiec ja zredukowałem to do 1 paczki. Ciasto smakuje dobrze i im lepszy ajerkoniak (taki z prawdziwą wanilią) tym smaczniejsze
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:40.