| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2005-04-14, 13:05 | #1 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2002-07 Lokalizacja: Nizina Mazowiecka 
					Wiadomości: 9 023
				 | Paszteciki ;)
			
			Idąc za ciosem   Otwieram nowy wątek. Polecam doskonały przepis na paszteciki (testowałam kilka razy): http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html Cornish pasties - paszteciki Autor: Kulinarny Atlas Świata Składniki: - 25 dag mielonego mięsa - 2 ziemniaki - 1 cebula - 1 jajko - 2 łyżki natki - 60 ml bulionu - sól - pieprz - 1 łyżeczka chrzanu - 1/4 łyżeczki angielskiej musztardy Ciasto: - 35 dag mąki - 12 dag masła - 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy Sposób przyrządzania: Rybacy i górnicy z Kornwalii zabierali je do pracy. Na każdym paszteciku żona odciskała inicjały męża, aby zaznaczyć, kto jest właścicielem śniadania Zrób ciasto: palcami wyrób mąkę z masłem i gorczycą. Gdy powstanie kruszonka, dodaj 4-5 łyżek wody i zagnieć. Zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki. Przygotuj nadzienie: ziemniaki obierz i drobno pokrój. Posiekaj cebulę i natkę. Składniki dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj. Wlej bulion, przypraw do smaku solą, pieprzem, gorczycą i chrzanem. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto rozwałkuj do grubości 3 mm. Wykrawaj okrągłe placuszki (np. filiżanką). Na cieście rozkładaj farsz, brzegi posmaruj jajkiem i sklej jak pierogi. Posmaruj resztą jajka, ułóż na blasze. Piecz 10 minut w temp. 200°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze około 20 minut. Ciasto wychodzi dość cienkie i chrupiące - pycha. A może ktoś podzieli się swoim ulubionym przepisem na paszteciki? Łakoma Sarna. 
				__________________ Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! | 
|     |   | 
|  2005-04-14, 13:10 | #2 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-05 
					Wiadomości: 4 580
				 | 
				
				
				Re: Paszteciki ;)
				
			 
			
			hehehe, to juz wiem co na obiad maja jutro Wizazanki   przepisu zadnego nie znam  bo na paszteciki sie jeszcze nigdy nie porwalam  za to kupuje takie w ciescie francuskim , mniaaaaaaaaaam. wcinam toto z barszczykiem   | 
|     |   | 
|  2005-04-14, 13:16 | #3 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2002-07 Lokalizacja: Nizina Mazowiecka 
					Wiadomości: 9 023
				 | 
				
				
				Re: Paszteciki ;)
				
			 
			
			Ja też się nigdy nie porywałam - a tu się porwałam i mi wyszło   było smaczne i już kilka razy serwowałam na jakichś mini-imprezkach domowych  Rozochocona komplementami  mam ochotę spróbować czegoś nowego z pasztecikowej działki  Z barszczykiem albo rosołkiem. Mniam.. Ale jestem głodna   
				__________________ Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! | 
|     |   | 
|  2005-04-14, 14:22 | #4 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-04 
					Wiadomości: 3 310
				 | 
				
				
				Re: Paszteciki ;)
				
			 
			
			że też ja tego przepisu wcześniej nie widziałam. Mam wszystkie częsci tego atlasu. zrobię w sobotę jak wróce z kursu prawa amerykanskiego!
		
		 | 
|     |   | 
|  2005-04-14, 14:25 | #5 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2002-07 Lokalizacja: Nizina Mazowiecka 
					Wiadomości: 9 023
				 | 
				
				
				Re: Paszteciki ;)
				
			 
			
			beliczek napisał(a): > że też ja tego przepisu wcześniej nie widziałam. Mam wszystkie częsci tego atlasu. zrobię w sobotę jak wróce z kursu prawa amerykanskiego! Ja nie wszystkie, ale prawie wszystkie i uważam, że przepisy są doskonałe i co najważniejsze WYCHODZĄ   
				__________________ Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! | 
|     |   | 
|  2005-04-14, 14:28 | #6 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-04 
					Wiadomości: 3 310
				 | 
				
				
				Re: Paszteciki ;)/ Atlas kulinarny z  GW
				
			 
			
			kocham ksiązki i pisma kulinarne i mam spore doświadczenie w tej dziedzinie. Stwierdzam, że Atlas GW jest super. Te dania wychodzą i sa łątwe. Polecam go wszystkim początkującym w gotowaniu!
		
		 | 
|     |   | 
|  2005-04-14, 14:37 | #7 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2002-07 Lokalizacja: Nizina Mazowiecka 
					Wiadomości: 9 023
				 | 
				
				
				Re: Paszteciki ;)/ Atlas kulinarny z  GW
				
			 
			
			Przepisy tam są proste a bywają całkiem oryginalne, prawda?  Ja mam jeszcze jeden nowy smakołyk z tej książki (to już hit u nas w rodzinie  . Zajadamy się nim z mym Lubym. (strona 48: pogacze) Pyszne pieczywko i dosłownie 5 minut roboty  A przepis banalny bo bierze się w równych proporcjach 3 składniki -> 1/3 mąki, 1/3 sera białego, 1/3 masła. Pycha   
				__________________ Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! | 
|     |   | 
|  2005-04-14, 14:55 | #8 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2003-08 Lokalizacja: Wielkopolska 
					Wiadomości: 290
				 | 
				
				
				Re: Paszteciki ;)/ Atlas kulinarny z  GW
				
			 
			
			Moje Drogie, o jakim to atlasie mówicie, bo zielona jestem w tym temacie? GW - gazeta w.? | 
|     |   | 
|  2005-04-14, 15:08 | #9 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-04 
					Wiadomości: 3 310
				 | 
				
				
				 Atlas kulinarny z  GW
				
			 
			
			Co tydzień w czartek w Gazecie Wyborczej jest jeden z rozdziałów atlasu kulinarnego. Co tydzień inny kraj. Edycja trwa od 8 września zeszłego roku. Atals jest wspaniały, kolorowe zdjęcia potraw, łatwe przepisy i krótki opis kuchni kraju-głownego bohatera danego odcinka. plusem sa przepisy dla totalnie początkujących. Przewinęło mi isę przez ręce wiele ksiązek kucharskich i stwierdzam ,zę ten atlas bije wiele dorgich wydawnictw na głowę. polecam z czystym sumieniem smakosza-"slow foodowca"    | 
|     |   | 
|  2005-04-14, 15:14 | #10 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2002-07 Lokalizacja: Nizina Mazowiecka 
					Wiadomości: 9 023
				 | 
				
				
				Re: Paszteciki ;)/ Atlas kulinarny z  GW
				
			 
			
			Co tydzień w czwartek w Gazecie Wyborczej jest taka książeczka z przepisami. Zbiera się te strony do segregatora. Przepisy pogrupowane są wg. pochodzenia. Raz "kuchnia włoska" innym razem "ukraińska". Tu są wszystkie dotychczas wydane przepisy: http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1634250,58060.html 
				__________________ Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! | 
|     |   | 
|  2005-04-14, 15:32 | #11 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2003-08 Lokalizacja: Wielkopolska 
					Wiadomości: 290
				 | 
				
				
				Re: Paszteciki ;)/ Atlas kulinarny z  GW
				
			 
			
			Dzięki za obie odpowiedzi    | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie | 
|  | 
 
 
 
	| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:48.
 
                


 
 
 
 


