![]() |
#1 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Boczniaki![]() ![]() aaaa może macie jakieś inne sposoby na te mniamniuśne grzybki ????
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
|
Dot.: Boczniaki
tez robimy a'la schabowy
![]() procz tego zupa z boczniakow. .. na razie nic innego mi do glowy nie przychodzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Boczniaki
Ech jak ja dawno nie jadłam takich kotletów z boczniaków. Uwielbiam
![]()
__________________
Korzystaj z czasu póki czas! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 920
|
Dot.: Boczniaki
Oj tak to jest pycha i tez dawo tego nie jadłam...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 5
|
Dot.: Boczniaki
Na jednej patelni smażymy boczniaki z czosnkiem,na drugiej kaszanke w plasterkach,dodajemy do tego rodzynki albo kawałki pomarańczy i orzeszki piniowe,na talerzu wszystko łączymy.Ja jadłam z bagietką i było pycha.
A tak wogóle to przepis od Makłowicza. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Boczniaki
zupka ?? paprykarz/?? zna ktos dokladne przepisy??? to musi byc pyszne.....
![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
![]()
jeśli nie zapomnę to wpiszę później przepis na boczniaki a'la flaczki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Boczniaki
Moja teściowa wymyśliła pyszną, delikatną w smaku zupkę boczniakową. Nie są to owe słynne flaczki z boczniaka tylko coś zupełnie innego.
Otóż proporcje są na oko, czyli robimy zupę tak "gęstą" od grzybói warzuyw jak lubimy. Na maśle trzeba podsmażyć boczniaki pokrojone w paseczki z cebuolką pokrojoną w kostkę. Kiedy zmiękną dodać marchewkę i korzeń pietruszki starte na grubej stronie tarki do jarzyn. Zalać to bulionem, moźe być z kostki ale lepsza jest zupka na rosolez z kury :P Gotuje sie to wszytsko aż grzybki będą miekkie, Wlewamy na koniec ramę creme fine (można śmietanę z odrobinką mąki, ale Rama jest prostsza w użyciu, nie trzeba "hartować" śmietanki). To tego drobny makaron, na przykąłd mikroskopijne muszelki z Lubelli. Polecam - proste a jakie pyszne! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Boczniaki
kusi mnie ta zupka....
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
![]()
najpierw flaczki
![]() 50 dag boczniaków, włoszczyzna, 1 cebula, pieprz, ziele angielskie, przyprawa do zup, imbir, majeranek, liść bobkowy, gałka muszkatołowa, ![]() 1 łyżka mąki i 1 łyżka masła włoszczyznę ugotować w małej ilości wody, odcedzić, pokroić w paseczki. Grzyby oraz cebulę również pokroić w paseczki i wrzucić razem do wywaru z włoszczyzny. Gotować 15-20 minut. Dodać przyprawy do smaku. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę i wlać do grzybów, dokładnie wymieszać i zagotować. smacznego! i jeszcze kotlety mielone z boczniaka ![]() 50 dag boczniaków, 1/2 litra wody, 1 kostka rosołowa, 2 jajka, sucha bułka, 4 łyżki tartej bułki, 1 cebula, 3 łyżki masła, 1/4 litra mleka sól i pieprz do smaku jajka, sól, bułka tarta i masło - do smażenia ![]() Grzyby oczyścić i gotować ok. 30 minut w wodzie z kostką rosołową. Odcedzić, ostudzić i bardzo drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku, wycisnąć, rozdrobnić i dodać do grzybów. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle na złoto i dodać do grzybów. Następnie dodać żółtka jajek, 2 łyżki tartej bułki, sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrobić masę. Ubić pianę z białek i połączyć ostrożnie z masą, żeby była pulchna. Jeśli jest zbyt rzadka dosypać jeszcze tartej bułki. Formować kotleciki, zanurzać z obu stron w roztrzepanych i lekko posolonych jajkach i panierować w bułce tartej. Smażyć na maśle na złoty kolor. Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Boczniaki
nio nio
![]() ![]() dzieki wielkie Tomek ![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
|
Dot.: Boczniaki
zupka mamy, nieco podobna do flaczkow proponowanych przez Tomka, ale wersja mniej kaloryczna
![]() do wywaru z warzyw lub bulionu (moze byc z warzywami, jesli dodamy ziemniaczki pokrojone w kosteczke to zupa bedzie bardziej gesta bez potrzeby uzycia smietany lub zasmazki, bo ziemniaczki sie przyjemnie rozgotuja) dodajemy boczniaki pokrojonwe w paski, duuuzo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 21 088
|
Dot.: Boczniaki
ja lubię jajecznicę z boczniakami. palce lizać!
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
boczniaki inaczej (:
Witam
![]() Dziewczyny, mozna te grzybki jakos inaczej przyzadzic niz samym smazeniem w panierce? Jakies dania wegetarianskie moze ? Są to troche dziwne grzyby... macie jakies sposoby? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
|
Dot.: boczniaki inaczej (:
dobra jest zupa z boczniakow. i zapiekanka, i boczniaki z grilla
![]() wrzuce jutro przepisy bo teraz padam z nog... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
![]()
Bardzo lubię boczniaki. Z doświadczenia wiem, że można stosować je zamiennie z pieczarkami, a co za tym idzie- wykorzystywać według podobnych przepisów. Mam kilka pomysłów, będę je zamieszczać w tym wątku, przejrzę swój zeszyt z przepisami.
W tej chwili podam zaś bardzo prosty przepis, na potrawę na bazie tych grzybów, którą bardzo lubię. Potrzebujemy: boczniaki, 2-3 cebule, 4 jajka, sól, pieprz, olej (proporcje zależne od ilości porcji). Podgrzewamy oliwę na patelni. Na małym ogniu dusimy cebulę pokrojoną w cienkie paseczki. Gdy jest lekko miękka i szklista, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki boczniaki, przyprawiamy- dusimy pod przykryciem, do zmięknięcia. Następnie wbijamy jajka, mieszamy dokładnie i energicznie, po chwili- nie dopuszczamy by jajka ścięły się nadmiernie, potrawa jest gotowa. Podajemy z pieczywem. Sekretem smaku jest dość duża ilość cebuli, która musi być jednak starannie uduszona.
__________________
Kiedy płaski kamyk jest cenniejszy dla dziecka niż najpiękniejsza zabawka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
|
Dot.: boczniaki inaczej (:
ja lubie tez omlet z boczniakami i szynką, pychotka
![]() omlet robi się normalnie, jak kto lubi, wczęsniej tylko trzeba podsmażyć boczniaki i szynkę, aż boczniaki zmiękną i będą dobre, sól pieprz do smaku, zalać masą omletową i ściąć omlet. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 997
|
Boczniaki mojej kumpeli:)
Jak niedawno nocowłam u kumpeli to przygotowała na obiad takie pyszne danko z boczniakow:
Potrzeba: boczniaki(nie za duze, takie zeby plasko lezaly) jajka ser żółty jogurt naturalny majonez czosnek 'warzywko', sol, pieprz Z jogurtu, majonezu, czosnku i przypraw zrobic sos(doprawic jak kto lubi, byle nie za duzo majonezu). A boczniaki zamoczyc w jajku i położyć blaszkami do gory na patelni. Jak sie ladnie chwilke podsmaża(trzeba wyczuc, bo wszystko zalezy od grubosci) odwrócić na drugą strone i położyc troche sera. Przykryc patelnie i smażyć aż sie ser roztopi. Potem podac na talerze wraz z sosem. Jako dodatek pasuje do tego kasza. Polecam bo jest pyszne ![]() PS-grzybków nie trzeba solic, bedą mialy taki 'swój' smak ![]()
__________________
Mrrrrrrrrrrrrrrau!
![]() ![]() ![]() ![]() Mrrrrrrrrrrrrrrau! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Berlin
Wiadomości: 67
|
Dot.: Boczniaki mojej kumpeli:)
Na pewno smaczne danie.Ja jadlam boczniaki smazone jak schabowe czyli panieraka i na patelnie, lekko roztluc kapelusze ale leciutko i smakuja bardzo dobrze.
Slyszalam ,ze z boczniakow bardzo dobry jest gulasz. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Jamnicza Stolica ;)
Wiadomości: 695
|
Dot.: Boczniaki mojej kumpeli:)
a co to te boczniaki ???
__________________
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-08
Wiadomości: 1 312
|
Dot.: Boczniaki mojej kumpeli:)
Ja tez zawsze robie je tak jak schabowe i super wychodza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 6 544
|
Dot.: Boczniaki mojej kumpeli:)
Cytat:
![]()
__________________
"Lubię być kurą domową Do pralki wrzucić problem wraz z głową Pralka pierze, ja nie wierzę w nic Słodko jest nie myśleć o niczym Się zgubić we własnej spódnicy.." ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 12 984
|
Dot.: Boczniaki mojej kumpeli:)
Ja też jadłam smażone jak schabowe. U psiapsiółki wegetarianki
![]() Naprawdę pychotka. Musze kiedyś zaszlec i sama je zrobic w domu ![]()
__________________
...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Jamnicza Stolica ;)
Wiadomości: 695
|
Dot.: Boczniaki mojej kumpeli:)
a wiecie nei wpadlabym na to ze to grzybki
![]()
__________________
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 7
|
Dot.: Boczniaki mojej kumpeli:)
Moj sposob na boczniki,boczniaki pokroic w paski,cebule w paski papryke w paski,podsmazyc,one puszcza sok i troche poddusic,przyprawy wedle uznania(mozna dac czosnek)na koniec dodaje mrozonek marchewka z groszkiem(musza byc twardwwe)mieszan to wszystko z kasza kuskus.Do polania ale nie koniecznie ,roztopic serek topiony jaki sie ma w domu z dodatkiem smietany(jak boczniaki sa na ostro to serek lagodny lub odwrotnie)smacznego,nadaj e sie to na tanie przyjecie dla wiekszej liczby gosci
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: Boczniaki mojej kumpeli:)
Cytat:
![]() ![]()
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Dot.: Boczniaki
Wiem,że wyciągam wątek sprzed 2 lat-ale lepsze to niż zakładanie nowego...
Czy ktoś może wie czy boczniaki można zamarynować??Mam karton boczniaka od teściowej i muszę jakoś to zaeksploatować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Boczniaki
Cytat:
Składniki: 1 kg boczniaków, 2 szkl. wody, 0.5 szkl. octu 10%, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki cukru, 10 ziaren pieprzu, 5 ziaren angielskiego ziela, łyżeczka gorczycy, 3 liście laurowe. Sposób przyrządzenia: Grzyby należy umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie 10 min., odsączyć, zalać wcześniej przygotowaną marynatą (wszystkie podane wyżej składniki zagotować i odstawić do przestygnięcia do temp. ok. 60°C - 65°C. Po zamknięciu słoika pasteryzujemy je przez 15 - 20 min. w zależności od wielkości opakowania lub zagotować w zalewie i gorące wkładać do słoiczków przekręcając je do góry dnem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Dot.: Boczniaki
Dziękuję Ci bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 1 069
|
Dot.: Boczniaki
A ja robie boczniaki z porami.
Pory wystarczy pokroic w kostke, podsmażyc na oliwie z oliwek lub oleju. Dodac soli, pieprzu do smaku, dosoac pokorjone boczniaki i smażyc pod przykryciem dolewajac troszke wody. Mozna dac czosnek, liśc laurowy i ziele ang. - wg. uznania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:10.