|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Dieta, a Egipt
Od dłuższego czasu jestem na diecie, ale bez przesady. Decyzje o odchudzaniu się podjęłam jakieś 3 miesiące temu. Przez ten czas zdarzały się dni, w których mówiłam KONIEC i obżerałam się, ale zwykle następnego dnia wracałam do diety
Na początku jadłam malutko.. były 3 dni pod rząd gdzie jadłam z 500 kcal i schudłam z 1,5 kg.. jednak na wizażu poczytałam, że to nie zdrowe.. szybko wraca itp. Sama się przekonałam, że jak na biwaku zrobiłam sobie '3 dni odpoczynku' i jadłam wszystko na co miałam ochotę- kiełbaski, zupy z paczki, peeeełno słodyczy (!) moja waga po 3 dniach wzrosła o 2 kg więcej niż przed odchudzaniem.. Dlatego teraz od 3 tygodni jem zdrowo, w miarę dużo- na pewno ponad 1000 kcal! Staram się też dużo ruszać.. Mój problem polega na tym, że za 2 tygodnie lecę z rodzicami do Egiptu. Wykupiliśmy wycieczkę w 5gwiazdkowym hotelu, który ma opcję all inclusive (czytaj- osobna sala ze słodyczami, przekąski, pizza, hamburgery, kanapeczki, słodkie napoje przez cały dzień!) To tylko tydzień, ale boje się, że gdy jadłam ok 1100 kcal dziennie i nagle zjem kilka razy więcej to znowu szybko powrócę do starej wagi.. Wiem, to nie unuiknione.. Jednak moje pytanie rodzi się- jak mam się odzywiać przez te 2 tygodnie? Dalej jeść nie dużo ponad 1000 kcal czy może więcej, żeby przyzwyczaić organizm ? Nie orientuje sie za bardzo, ale na wakacjach- jedynych w roku nie mam zamiaru sobie niczego odmawiać... Dodam, że bardzo szybko chudne (tydzień - 1100 kcal plus ćwiczenia to u mnie minus 2 kg), ale też bardzo szybko tyję..
Edytowane przez Mickey1011 Czas edycji: 2009-06-23 o 20:44 |
|
|
|
|
#2 |
|
Copyraptor
|
Dot.: Dieta, a Egipt
Dieta w okolicach 1000 kcal jest niewiele zdrowsza od tej 500, więc wróżę jojo. Powinno się odchudzać przyjmując ok. 1500-1700kcal dziennie, a potem stopniowo zwiększać kaloryczność potraw - ok. 100 kcal tygodniowo, aż się dojdzie do swojego normalnego zapotrzebowania. Zacznij jeść więcej, schudniesz wolniej, ale potem nie przytyjesz.
Dietetyczny posiłek da się skomponować z potraw hotelowych, po prostu trzeba umieć nie sięgać po te wysokokaloryczne. |
|
|
|
|
#3 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Skoro jest opcja "all inclusive" to nie jest źle, bo można wybrać co się chce z dostępnych rzeczy. Wystarczy dobrze wybierać
Nie wiem ile konkretnie jesz, jeśli ok 1000-1100 kcal to dość mało - jak zaczniesz się objadać to może waga skoczyć w górę. Trzeba dodawać powoli.Jeśli jesz na co dzień więcej, np 1500 kcal, to myślę że możesz sobie pozwolić na wakacjach na jedzenie "utrzymaniowe" i nic strasznego się nie stanie, byle jeść zdrowo a nie opychać się słodyczami. Swoją drogą nie wiem czy będziesz miała ochotę dużo jeść w upale, jaki tam teraz chyba panuje Pamiętaj przede wszystkim żeby dużo pić.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki
* WSłuchajcie, zastanawiam się tez czy moja waga nie jest czasami zepsuta.. Czy to możliwe, że jak jem np. 1200 kcal przez 3 dni i bardzo dużo się ruszam (ok 6 godzin przez te trzy dni) to chudnę aż 1,5 kg ? Musze przyznać, że bardzo szybko chudnę i mnie to dziwi.. A co do jedzenia, to NIE UMIEM jeść więcej Mam wakacje- rano idę na rower, tak się męczę, że jak cokolwiek jem to mam straszne wyrzuty sumienia i przypominam sobie jak bardzo się zmęczyłam i jakie to trudne, że te 1200 kcal to na prawdę dużo...
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
ja mam dla Ciebie NAJLEPSZĄ rade.
weź mnie ze sobą, jestem na przytyciu, to nawet nie będziesz musiała wchodzić do jadalni. będe przynosić Ci jakieś sałatki, a resztę czasu spędzę w sali ze słodyczami xD i wszyscy będziemy szczęśliwi
|
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bo zaczynam się zastanawiać czy nie jesteś ślepo zapatrzona w cyferki i twkisz w przekonaniu, że może jesteś gruba A twoja waga wcale na to nie wskazuje. 1200 kcal to dużo? :O Dzienne zapotrzebowanie to minimum 2000 kcal. Męczysz się na tym rowerze to chyba oczywiste, że przy tak dużym ruchu trzeba więcej jeść, bo organizm więcej spala.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem za ! A co do mojej figury to jestem niestety gruszką.. Jestem szczupła.. mam chude nogi, talie i mały brzuszek, ale wielki tyłek i on chyba w sobie mieści większość moich kg
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
Poza tym nie powinno się ważyć codziennie, tylko co ok. tydzień - rano, na czczo, po siuu. Czasem dzienne wahania wagi mogą być i 2 kilogramy. Jedzenie 1200kcal przy wysiłku to głupota. Spala się mięśnie, a nie tłuszcz, i jojo będzie jak ta lala. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Jak ja byłam w Egipcie w tamtym roku schudłam 3 kg w ciągu jednego tygodnia będąc all inclusive, jadam normalnie, cały czas pizza, gin, piwo,(było za darmo)
ze względu na zmiane klimatu.![]() pozdrawiam |
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez w Egipcie schudlam, nawet mimo wsuwania ciast (tam jest niesamowity wybor ciast i innych deserow), frytek, napojow gazowanych nie lubie, wiec nie pilam. Ale przez 2 tygodnie zrzucilam 3kg. Z tym ze ja jestem raczej typem aktywnym i lezenie z opalaniem nie dla mnie. Pierwszy tydzien byl typowego zwiedzania, pozniej plywanie (potrafie z wody przez 3h nie wychodzic), nurkowanie, siatkowka jakies aerobici etc.
Za to w tym roku bylam na Tene i przybylo kilogramow, choc tez w miejscu nie siedzialam. Tak wiec nie wiem od czego to zalezy. Na pewno mi Egipt sprzyja w odchudzaniu.
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
hehe bosko
Ja też raczej wole pograć w siatkówkę czy popływać niż siedzieć o się opalać.. nuda A uprawiając sport nie tylko spala się kalorie, ale również można ładnie się opalić Więc to na pewno będzie bardzo aktywny tydzień dla mnie. Jednak jeżeli chodzi o jedzenie to nie mam zamiaru sobie niczego odmawiać Będąc rok temu na wakacjach w Turcji początku wszystko mi smakowało, a ostatniego dnia jadłam same owoce.. Tym razem chyba tak nie będzie, bo kanapeczki, lody, naleśniki, ciasteczka i babeczki to po prostu dla mnie raj No i wiadomo- wszystko za darmo i to bez kolejek.. Ojj na taki tydzień raz w roku można sobie pozwolić
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Brawo. Gdybyś się ściśle trzymała diety i zaciskała zęby, to i tak byś się pewnie rzuciła na jedzenia, ale po przyjeździe. I później byś była zła!
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
po to są wakacje żeby poszaleć a nie kurczowo trzymać się diety i pilnować co się zjadło... chyba że masz na myśli opychanie się a nie normalnie spożywanie posiłków... WYLUZUJ I BAW SIĘ DOBRZE!
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:28.

Na początku jadłam malutko.. były 3 dni pod rząd gdzie jadłam z 500 kcal i schudłam z 1,5 kg.. jednak na wizażu poczytałam, że to nie zdrowe.. szybko wraca itp. Sama się przekonałam, że jak na biwaku zrobiłam sobie '3 dni odpoczynku' i jadłam wszystko na co miałam ochotę- kiełbaski, zupy z paczki, peeeełno słodyczy (!) moja waga po 3 dniach wzrosła o 2 kg więcej niż przed odchudzaniem.. Dlatego teraz od 3 tygodni jem zdrowo, w miarę dużo- na pewno ponad 1000 kcal! Staram się też dużo ruszać.. Mój problem polega na tym, że za 2 tygodnie lecę z rodzicami do Egiptu. Wykupiliśmy wycieczkę w 5gwiazdkowym hotelu, który ma opcję all inclusive (czytaj- osobna sala ze słodyczami, przekąski, pizza, hamburgery, kanapeczki, słodkie napoje przez cały dzień!) To tylko tydzień, ale boje się, że gdy jadłam ok 1100 kcal dziennie i nagle zjem kilka razy więcej to znowu szybko powrócę do starej wagi.. Wiem, to nie unuiknione.. Jednak moje pytanie rodzi się- jak mam się odzywiać przez te 2 tygodnie? Dalej jeść nie dużo ponad 1000 kcal czy może więcej, żeby przyzwyczaić organizm ? Nie orientuje sie za bardzo, ale na wakacjach- jedynych w roku nie mam zamiaru sobie niczego odmawiać... Dodam, że bardzo szybko chudne (tydzień - 1100 kcal plus ćwiczenia to u mnie minus 2 kg), ale też bardzo szybko tyję..

Nie wiem ile konkretnie jesz, jeśli ok 1000-1100 kcal to dość mało - jak zaczniesz się objadać to może waga skoczyć w górę. Trzeba dodawać powoli.
Pamiętaj przede wszystkim żeby dużo pić.
* W
Mam wakacje- rano idę na rower, tak się męczę, że jak cokolwiek jem to mam straszne wyrzuty sumienia i przypominam sobie jak bardzo się zmęczyłam i jakie to trudne, że te 1200 kcal to na prawdę dużo...

Bo zaczynam się zastanawiać czy nie jesteś ślepo zapatrzona w cyferki i twkisz w przekonaniu, że może jesteś gruba