Jak cieszyć się sobą - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-30, 22:03   #1
rudaska
Zakorzenienie

Question

Jak cieszyć się sobą

Witam wszystkich, przeglądałam to forum często poszukując przydatnych rad, ale ostatnio zaczęlam zastanawiać się na sobą i nad tym co robię. Odkąd wyjechałam na studia (4 lata temu) zaczełam przywiązywać wagę do swojej figury. Na początku studiów sporo przytyłam, ale od pewnego czasu moja waga się nie zmienia, ani w dół ani w górę. Wiem, że jak na swój wzrost nie mam nadwagi i wyglądam dosyć dobrze (przy 158 cm ważę 54 kg i noszę rozmiar 36/38), co powtarzają mi wciąż na okrągło mój narzeczony, znajomi i rodzice, ale ja wciąz widzę jakieś niedoskonałości: za duży brzuch, grube nogi, cellulit itp. Jeśli chodzi o jedzenie to jem przede wszystkim warzywa i białe mięso, czesto chodzę na basen (kilka razy w tygodniu) ale nie widzę żadnych zmian. Nie potrzebuję rady jak zdrowo schudnąć tylko jak przestać o tym mysleć i się zadręczać, a czacząć się cieszyć z tego co mam bo przecież nie o to chodzi żeby być idealną tylko o to żeby być szczęśliwą, ale mi jakoś to nie wychodzi.
rudaska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 22:05   #2
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna
Dot.: Jak cieszyć się sobą

hm, a czego od nas oczekujesz? nie ma recepty na samoakceptację, ona jest albo jej nie ma, skoro nie wierzysz innym jak mowia, ze jesteś ładna itd, to rada jedna jest i tylko jedna - SAMA MUSISZ SIĘ PRZEKONAC DO TEGO.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 12:24   #3
lina999
Przyczajenie

tak naprawde wiele dziewczyn ma podobny problem. są szczupłe ale np uwazają że mają za mały biust. to też jest problem z samoakceptacją. prawie kazda z nas ma jakieś kompleksy i jakoś tam z nimi walczy. Ty, z tego co napisałaś, sądzę że masz normalną wage do wzrostu, nie jesteś pewnie chudzielcem ale też nie kluska. na pewno masz takie momenty kiedy myślisz "wcale nie jest tak źle, nawet się sobie podobam dziś" -pamiętaj o tym.

a moze potrzebna Ci jest jakas zmiana? nowa fryzura, lepiej dobrana itp? zobaczysz siebie w innym świetle i docenisz swoją figurę/urodę , hm?

Edytowane przez lina999
Czas edycji: 2009-07-01 o 12:27
lina999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 17:23   #4
olalola24
Wtajemniczenie

idz na zakupy z dobrym stylistą takim który dobierze ciuchy do twojej figury
olalola24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 21:42   #5
Tuppence_
Raczkowanie

Nie wiem czy to działa, ale jest taki program na komputer, nazywa się Subliminal Flash. Polega na wyświetlaniu komunikatów podprogowych, które sobie wcześniej ustawiasz/ wpisujesz. To są wiadomości (napisy) które pojawiają się na ekranie na tak krótki okres, że Twoja świadomośc ich nie rejestruje. Rejestruje je za to Twoja podświadomość. I jeśli ustawisz sobie komunikaty w stylu "lubię siebie", "jestem ładna" to działa to na zasadzie autosugestii, zaczynasz się przekonywać że to prawda. Ja wierzę, że to może pomóc. To taki rodzaj lekkiej autohipnozy czy terapii w domowym zaciszu. Testuję któryś dzień, bo zaczęły mi się problemy z objadaniem się (swoją drogą, chyba wybiorę się z tym do psychologa, bo dobija mnie to trochę). Staram się kontrolować, ale na razie nie wiem czy ten program mi pomaga.
Program możesz pobrać z internetu.
Tuppence_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 21:57   #6
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez Tuppence_ Pokaż wiadomość
Nie wiem czy to działa, ale jest taki program na komputer, nazywa się Subliminal Flash. Polega na wyświetlaniu komunikatów podprogowych, które sobie wcześniej ustawiasz/ wpisujesz. To są wiadomości (napisy) które pojawiają się na ekranie na tak krótki okres, że Twoja świadomośc ich nie rejestruje. Rejestruje je za to Twoja podświadomość. I jeśli ustawisz sobie komunikaty w stylu "lubię siebie", "jestem ładna" to działa to na zasadzie autosugestii, zaczynasz się przekonywać że to prawda. Ja wierzę, że to może pomóc. To taki rodzaj lekkiej autohipnozy czy terapii w domowym zaciszu. Testuję któryś dzień, bo zaczęły mi się problemy z objadaniem się (swoją drogą, chyba wybiorę się z tym do psychologa, bo dobija mnie to trochę). Staram się kontrolować, ale na razie nie wiem czy ten program mi pomaga.
Program możesz pobrać z internetu.
program może pomóc, ale jako materiał pomocniczy do terapii; w Twoim przypadku.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości