![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
schemat wizyt w ciąży za granicą
mieszkam w hiszpanii i jestem w 32 tyg., od kiedy zmieniono mi położną która jest bardzo niekompetentna, postanowiłam sama pilnować czy przechodzę wszystkie potrzebne badania.
stąd moje pytanie czy macie prowadzoną ciążę mniej więcej podobnym programem. możecie uzupełnić moją wiedzę??? 1. 8 - 12 tydzień - 1 wizyta u połoznej / waga, wzrost, badanie krwi (toxoplazmoza) i moczu 2. 12-14 tydzień - 1 USG 3. 15 -16 tydzień - 2 wizyta u połoznej; waga, ciśnienie, czynność serca płodu 4. 20-23 tydzień - 2 USG (połówkowe) 5. 24-26 tydzień - 3 wizyta u położnej/waga, cisnienie, czynność serca płodu, badanie krwi; (toxoplazmoza) obciążenie glukozą 6. 27-28 tydzień - 4 wizyta u położnej; waga, ciśnienie, czynność serca płodu 7. ok 32 tydzień - badanie krwi (toxoplazmoza) i moczu tutaj moja wiedza się kończy 8. 32- 34 tydzień - 3 USG 9. 36-37 tydzień - analityka 3 trym, ocena wydzieliny pochwowej, posiew?? 10. 38-39 tydzień - 5 wizyta u położnej; informacje o porodzie 11. 40 tydzień - badanie kardiotokograficzne, wizyty co 2-3 dni u położnej aż do rozwiązania
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: schemat wizyt w ciąży za granicą
co kraj to obyczaj chyba....tez jestem w 32 tc , ciaze cala przechodze w Irlandii i chyba polowy tych baban ktore wymieniasz nie mialam....
np w Irlandii badanie krwi sie wykonuje standardowo tylko raz, pierwsza wizyta jest u lekarza ogolnego, potem do kolo 20tc nic, w 20 tc badania krwi- morfologia, rozyczka, HIV, zwirusowe zapalenie watroby, mocz i szczegolowe USG. potem co miesiac chodzi sie na przemian do lekarza ogolnego i szpitala, ale jedyne co robia to cisnienie, waga, mocz, tetno plodu i badanie palpitacyjne brzuszka. standardowego badania na obciazenie glukoza nie wykonuje sie, chyba ze zachodzi podejrzenie ze moze wystapic cukrzyca. miedzy tygodniami 30-36 do lekarza ogolnego/ szpitala- chodzi sie co 2 tygodnie, a po 36 tc juz co tydzien.... ale znow badania z tego co wiem ograniczaja sie do cisnienia wagi i obmacania brzuszka... przez cala ciaze nie ma badania ginekologicznego- uwazane jest za zaklocenie procedury antyseptycznej.... USG chyba w sumie jest tylko jedno, morfologia standardowo tez raz, wiec mysle ze to zalezy od specyfiki kraju.. tu u nas to sie nazywa maternity and infant care scheme i schemat wizyt/ badan jest wyszczegolniony na kazdej stronie szpitala...moze u was jest cos podobnego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
No to ja opowiem jak jest w Norwegii .Wprawdzie nie jestem jeszcze w ciąży ani nigdy nie bylam ale zamierzam
![]() WNorwegii calą ciążę prowadzi lekarz ogólny i położna , często nawet porod odbiera tylko połozna więc przy ciąży prawidłowej można nawet nie zobaczyć ginekologa ![]() Wizyty u ogólnego raz w miesiacu badanie moczu, ciśnienia, ważenie, co jakis czas badanie krwi... Bety sie nie robi, lekarz ogolny stwierdza ciążę na podstawie testu na stężęnie hormonu w moczu Im bliżej rozwiązania tym wizyty częśtsze rzadko robi sie badanie na poziom cukru(trzeba o nie walczyć ) USG jedno lub dwa !!!!! ![]() ![]() przykładowy schemat 8-12tc wizyta u lege (lekarz ogólny) 16tc jordmor ( polożna) 17-19tc ultralyd (USG) 24tc jordmor 28tc lekarz 32tc jordmor 36tc lege 38tc jordmor 40tc lege 41tc lege Oczywiście taki schemat dotyczy prawidłowo przebiegajacej ciąży, ciąży pojedyńczej i schemat ten różni sie zależnie od regionu i przychylności lekarza Z innych ciekawostek ![]() lekarz w czasie ciązy jest bezplatny( czasem placi sie tylko za badania , zależne jest to od regionu kraju, od szpitala) ze szpitala można wyjść na żądanie tego samego dnia po porodzie po cesarce warstw powierzchniowych skory nie zszywa sie tylko skleja specjalnym plastrem jak mi sie coś jeszcze przypomni to dopiszę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
ciekawe, ja jestem w ciazy w anglii i wyglada to podobnie, zadnej bety, polozna zamiast ginekologa i dwa do trzech usg. do 3 miesiaca nikt ciazy nie traktuje powaznie, bo wysokie ryzyko poronienia. wyglada na to, ze w calej europie zach maja podobny schemat. tylko w polsce taka dokladna opieka.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
no dokladnie, w Irlandii to samo- pierwsza wizyta u ogolnego lekarza przed 12 tc zeby stwierdzic/ potwierdzic ciaze- platna przez pacjentke- lek rodzinny ma za zadanie polecenie kobiety do szpitla - odtad opieka jest bezplatna. wlasciwa opieka zaczyna sie dopiero kolo 20 tc.... co z tego ze widzisz teoretycznie lekarza, jesli badania ginekologicznego i tak nie ma... nie zebym sie domagala, ale w polsce chyba za kazdym razem obmacuja szyjke macicy, co? I te wyniki krwi chyba sa tez czesciej...ale mnie to dziwi bo skoro pierwszy trymestr jest zwiazany z najwiekszym ryzykiem, a oni to tak zlewaja to jak to jest...jak fasolka sobie poradzi bez dodatkowej opieki przez pierwsze 12 tygodni to sie nia potem zajmuja, bo warto????? a jak sie nie daj boze zdazy poronienie to trudno?????? co z kobietkami ktore maja ciaze zagrozone, z zyciami ktore by sie moze dalo uratowac gdyby ten system jednak lepiej dzialal?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja chodzę do lekarza w Szwajcarii i tam cala ciąże prowadzi ginekolog.
Pierwsza wizytę miałam w około 8 tc. Wizyty mam co miesiac Na każdej wizycie mam robiona cytologie oraz sprawdzana szyjke macicy. Na dwoch pierwszych wizytach mialam robione usg a pozniej w 20 tc robili mi bardzo dokladne badanie usg. Na kazdej wizycie oddaje probke moczu, mam pobierana krew (z wyjatkiem ostatniej wizyty) jestem wazona, mam mierzone cisnienie krwi oraz sluchanie bicia serduszka. Mierzony brzuch mam od ostatniej wizyty. Za dwa tygodnie kiedy bede w 26 tc bede miala robione badanie na cukier. Jesli chodzi o pozostale badania z krwi to morfologia, toksoplasmoza, cytomegalia, rozyczka, bruceloza i listerioza poza tym treponematose, hepatite B AgHbs, hepatite C Ac, Anti HBc, Hiv, TSH, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
A oto jak opieka medyczna wyglada w Holandii
![]() Ciaze prowadzi polozna, najczesciej nie jedna, a 2-3. Schemat wizyt i badan w moim przypadku, ciaza pojedyncza, przebieg normalny (odpukac!), 29 tydzien. - 5 tydzien Wizyta u lekarza, zlecenie badan: morfologia, grupa krwi, czynnik Rh, przeciwciala przeciwko rozyczce, HBs, test na HIV. Badanie cisnienia. - 9 tydzien Pierwsza wizyta u poloznej. Cisnienie krwi, badanie cukrow we krwi. - 11 tydzien Pierwsze USG. Sluchamy serduszka, liczymy raczki i nozki ![]() -14 tydzien Druga wizyta u poloznej. Cisnienie krwi, sprawdzanie brzucha i macicy, sluchamy serduszka przez doppler. -19 tydzien Trzecia wizyta u poloznej. Cisnienie krwi, badanie brzucha, macicy, sluchanie serduszka dziecka. -21 tydzien Drugie USG. Dokladnie wszystko wymierzone, pokazane, dostajemy wydruk z opisem szczegolowym wszystkich organow naszego dziecka. -22 tydzien Czwarta wizyta u poloznej. Tak jak zawsze... -25 tydzien Piata wizyta u poloznej. Test na glukoze. -28 tydzien Szosta wizyta u poloznej. Tak jak zawsze. -31 tydzien Siodma wizyta u poloznej. Dalej nie wiem, wizyty beda juz chyba co 2 tygodnie, a pod sam koniec co tydzien. Ogolnie jestem bardzo zadowolona, maja niesamowicie spokojne i naturalne podejscie do ciazy. So far so good ![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
po waszych wypowiedziach stwierdzam ze opieka za granica pozostawia wiele do zyczenia. na ostatniej wizycie polozna pytala mnie - czy biore zelazo lub jakies witaminy i byla wielce zdziwiona ze nie, a wczesniej nic mi nie zapisywala, nie zalecala. nerwy mi puscily kiedy zapytala - kiedy mam wizyte w szpitalu? stanelo na tym ze sama pojechalam sie umowic na wizyte i na szczescie bez problemu zapisali mnie na trzecie usg. juz sie nie moge doczekac zeby potwierdzic, ze wszystko dobrze. zycze wszystkim Wam pomyslnego rozwiazania
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zgadzam sie , ze w Anglii maja do 3 miesiaca kobiety w ciazy w dupie , tymbardziej w tym roku , bo jest strasznie duzo ciezarnych. Ja juz 2 razy poronilam , a teraz jestem w prawie 7 miesiacy ciazy i jak na razie jest prawie wszystko ok. Tylko , ze wiekszosc badan mialam w Polsce ![]() ![]() POZDRAWIAM CIEPLUTKO ![]()
![]() Edytowane przez angelap Czas edycji: 2009-06-03 o 04:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
o kurcze, to rzeczywiscie beznadzieja Madzienko...trzymam kciuki zeby wszystko bylo w porzadku...
ja sie ostatnio dowiedzialam ze juz nie bede miala zadnego USG ( a ostatnie i jedyne robione wg tego ich programu bylo w 20 tc...)- no chyba ze przenosze o 12 dni od daty oczekiwanej porodu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A ja uwazam, ze w Polsce troche przesadzaja z tymi badaniami i innymi bajerami, bo w sumie ciezarna zamiast sie relaksowac, to lata po lekarzach - nie mowie tu o ciazy zagrozonej. Rodzilam w Irlandii, przez cala ciaze nie byam u zadnego polskiego lekarza, bo nie widzialam takiej potrzeby, wizyty mialam u mojego lekarza rodzinnego, za kazdym razem podstawowe badania moczu, krwi, i tylko usg mogloby byc wiecej, ale zrobilam prywatnie 3d. Ogolnie nie narzekam i kolejne dziecko urodze tylko tutaj !!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
ja nie wiem, moze w Polsce przesadzaja troche z iloscia badan, comiesieczne morfologie itd.- ale mimo wszystko, tego rutynowego badania na cukrzyce w ciazy nie wykonuje sie w Irlandii, o ile nie masz historii cukrzycy w najblizeszej rodzinie. tak samo jak to ostatnie USG po 36 tc- ja mysle ze by sie jednak przydalo... no i jakiekolwiek badanie ginekologiczne... no ale coz, ja tez juz prawie na mecie i poki co wszystko w najlepszym porzadku...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Madzienka- ja juz mam koncoweczke, 38 tydzien. tez robilam dodatkowe badania i usg w Polsce jak tylko mialam okazje. dla wlasnego swietego spokoju...a teraz to juz tylko czekam.
a Ty na jakim jestes etapie? bo moja kolezanka tu tez miala lozysko dosc nisko na poczatku ciazy - tak jej powiedziala godna zaufania polska ginekolog, a nie tutejsze konowaly- i bardzo sie martwila ze moga byc z tego powodu problemy, przede wszystkim przedwczesny porod, ale potem sie okazalo ze lozysko sie przesunelo czy tez rozroslo we wlasciwym kierunku i jak miala usg gdzies kolo 25-27 tc- nie wiem dokladnie, ale wszystko w porzadku. zycze ci zeby i u ciebie tak bylo ![]() Madzienka- az z ciekawosci sprawdzilam w mojej biblii- W oczekiwaniu na dziecko- o tym niskim lozysku. i wyczytalam ze ono tak jak dziecko moze sie przemieszczac. polega to na przesunieciu w gore w miare rozciagania i wzrostu macicy. i pisze jeszcze ze u okolo 20-30 proc kobiet w drugim trymestrze lozysko jest nadal w dolnym odcinku, ale pozniej przed porodem znajdzie sie we wlasciwym miejscu...wiec moze Ty tez masz jeszcze na to troche czasu? Edytowane przez glamourous Czas edycji: 2009-07-08 o 11:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Ja też rodziłam w Irlandii. Uczucia mam raczej pozytywne.
Oczywiście zgadzam się, że jest tutaj robionych za mało usg czy innych badań. Ale to nie problem, gdy odczuwałam potrzebę zrobienia dodatkowego badania to szłam prywatnie i robiłam. Dużo nasłuchałam się w poczekalni w szpitalu narzekań Polek o tym jaka ta opieka jest okropna, jak to muszą czekać.... a ja powtórzę słowa mojej polskiej pani ginekolog: Irlandia ma jeden z niższych w krajach EU wskaźnik poronień. Czy gdyby ta opieka była taka tragiczna ten wskaźnik byłby taki niski? To wszystko bierze się z podejścia, że ciąża to nie choroba tylko stan naturalny dla kobiety - dlatego nie ma badania ginekologicznego przy każdej wizycie (podobno drugim powodem jest to aby dodatkowo nie stresować kobiety takim badaniem). Niestety ten system sprawdza się jedynie w przypadku ciąży bezproblemowych, sama słyszałam o przypadku Polki która usłyszała, od irl lekarza (miała plamienia), że on nic z tym nie zrobi, że natura musi roztrzygnąć sprawę. Pojechała do polskiego lekarza, dostała lekarstwa na podtrzymanie ciąży (sprowadzane z Polski) i urodziła zdrowe dziecko. Tego oczywiście nie pochwalam. Podoba mi się natomiast podejście co do problemów z ciśnieniem. W Polsce z moim ciśnieniem na 100% leżałabym na patologii ciąży. Tutaj, gdy na wizycie miałam wysokie ciśnienie kierowali mnie na taki specjalny oddział - w przyjemnych warunkach (wygodne, rozkładane fotele, radio, herbata, napoje, gazetki itd) byłam pod obserwacją położnej. Oczywiście badanie moczu, krwi oraz kilkakrotne mierzenie ciśnienia. Okazało się, że u mnie problemy wynikały ze stresu związanego z wizytą w szpitalu. Uniknelam dzieki temu niepotrzebnego faszerowania lekami. Dla porównania - o ciąży dowiedziałam się gdy byłam w Polsce. Prywatna wizyta u ginekologa (winda zepsuta, szłam schodami). Mierzenie ciśnienia: 135/80. Lekarka zrobiła wielkie oczy, mówi że w 6 tygodniu to nienormalne, od razu mi skierowanie do kardiologa pisała, nastraszyła że będę leżała na patologii, że dziecko pewnie będzie niedotlenione a ja urodzę tylko i wyłącznie przez cesarkę. Gdy delikatnie zasugerowałam, że zmachałam się wdrapując się po tych przeklętych schodach to powiedziała, że i tak muszę iść do kardiologa, że przepisze mi na następnej wizycie tabletki na zbicie ciśnienia. A tutaj podczas tych pobytów w DCU okazało się, że moje ciśnienie to 120/68 (podczas wizyt w szpitalu skakało nawet do 160/90). No i tutaj nie musiałam martwić się znieczuleniem. Co prawda sama nie korzystałam, bo nie miałam takiej potrzeby, ale wiem że gdybym tylko chciała i poprosiła do dostałabym. Nie ma też tutaj robionych lewatyw w szpitalu czy golenia krocza. Podoba mi się też, że od początku chodzę na wizyty do szpitala w którym będę rodziła. Oswajam się przez ten czas z miejscem, a i gdy jechałam rodzić nie musiałam pamiętać aby zabrać ze sobą wszystkie wyniki badań - mieli moją kartę z przebiegiem całej ciąży. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Heksa : To gratuluje ci, ze dobrze trafilas i mialas przyjemna atmosfere, bo ja tego o Anglii nie moge powiedziec. Na samym poczatku ciazy chodzilam prywatnie ale teraz mnie nie stac na to i o dziwo u polskiego ginekologa bylo ok ze wszystkim a tutaj zaczeto wydziwiac szkoda tylko, ze badan mi nie robia a w wyrocznie sie bawia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Heksa- masz sporo racji, moja ciaza przebiega bezproblemowo i w sumie opieka jest wystarczajaca- chociaz tez wolalabym wiecej ugs- bo to zawsze milo swojego szkraba zobaczyc a nie tylko poczuc.
ale z drugiej strony raz mialam np sytuacje ze mialam odrobine bialka w moczu podczas wizyty w szpitalu. lekarz nie powiedzial mi ani slowka zeby mnie uspokoic, wyjasnic czy cokolwiek tylko kazal powtorzyc badanie po 2 dniach u GP. zabraklo mi z jego strony sloweczka uspokojenia- ze to normalne, zdarza sie, ze to moze byc wynik tego czy owego... sama wlazlam na internet i oczywiscie naczytalam sie strasznosci typu stan przedrzucawkowy itp. poszlam 2 dni pozniej do GP - wynik byl juz w porzadku i dopiero ona mi wytlumaczyla co moglo byc przyczyna tego bialka.... a oczywiscie przez te 2 dni ja sie nadenerwowalam rowno. wiec mysle ze ta ichnia irlandzka opieka jest ok jak sie absolutnie nic nie dzieje. a jak juz cos to polska nadopiekunczosc bywa niekiedy lepsza Madzienka- ja trzymam kciuki i mam nadzieje ze jednak to lozysko sie przesunie na wlasciwe miejsce, masz jeszcze troche czasu specjalnie dla ciebie przepisuje tu kawalek mojej madrej knigi na temat lozyska przodujacego- W oczekiwaniu na dziecko we wczesnych tygodniach ciazy nisko lezace lozysko wystepuje dosc czesto , lecz wraz z rozwojem ciazy, gdy macica wzrasta, lozysko w wiekszosci przypadkow przesuwa sie ku gorze. nawet jesli nie stwierdza sie jego migracji do wyzszych partii macicy, rzadko dochodzi do wystapienia powaznych powiklan,, chyba ze graniczy ono bezposrednio z ujsciem wwnetrznym kanalu szyjki.(...) nisko zlokalizowane lozysko ulega rzekomemu przemieszczeniu przez rozciagajacy sie dolny odcinek macicy: niekiedy nastepuje to juz przed 28 tygodniem ciazy, lecz zazwyczaj pomiedzy 34 a 38 tygodniem jej rozwoju, stad tez bezbolowe krwawienie jest najczestszym objawem tego powiklania Leczenie: poniewaz nisko zlokalizowane lozysko ulega w wiekszosci przypadkow samoistnej korekcji przed porodem i nie stwarza zadnych problemow ciazowych, stan ten nie wymaga leczeni przed 20 tygodniem ciazy (...) u okolo 3 na 4 ciezarne u ktorych rozpoznano lozysko przodujace, porod odbywa sie przez cesarskie ciecie, zanim jeszcze wystapi regularna czynnosc porodowa. Odbycie porodu droga pochwowa jest mozliwe wnastepujacych warunkach: gdy nisko umiejszczone lozysko nie pokrywa ujscia wewnetrznego, krwawienie jest niezbyt obfite a wystepowanie lozyska przodujacego rozpoznano przed regularna czynnoscia skurczowa.. obecnie, pomimo ze lozysko przodujace jest nadal powaznym zagrozeniem dla matki i plodu, u 99% kobiet porod ma pomyslne zakonczenie. czyli moja droga- ja uwazam ze powinnas byc dobrej mysli, jest jeszcze spora szansa ze lozysko wejdzie na miejsce wlasciwe albo chociaz usunie sie na tyle zeby porod naturalny byl mozliwy. ja mysle ze lekarze tak strasza bo prawdopodobnie jesli jednak sie nie przesunie to to cesarskie ciecie bedzie najbezpieczniejszym wyjsciem- i lekarze chca zebys byla na to gotowa psychicznie a nie nagle zaskoczenie pod sam koniec ciazy... wiec cie przygotowuja na najgorsze a jak potem lozysko sie umiejscowi jednakwlasciwie to bedziesz miala mila niespodzianke. glupie jest to ze strasza i z gory sie nastawiaja na cesarke, bo mysle ze ten stres jest ci zupelnie niepotrzebny, ale z drugiej strony mysle sobie ze gdyby twoja sytuacja byla naprawde bardzo zla to by cie zatrzymali w szpitalu i kazali lezec caly czas- gdyby bylo zagrozenie dla twojego lub maluszka bezpieczenstwa |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Madzienka nie ma za co dziekowac
![]() wiem ze cesarskie ciecie nie jest zbyt fajne i tez bym chciala go za wszelka cene uniknac, ale z drugiej strony jesli sie okaze ze to jedyne wyjscie z jakiegokolwiek wzgledu to bede sie sama pocieszac tym faktem ze mi sie chociaz ... nie rozwlecze ![]() moja kolezanka miala cesarke emergency bo tetno dziecka zaczelo spadac gwaltownie- cala operacja lacznie z zszywaniem trwala 15 minut, maz byl przy niej...widzialam ja na drugi dzien, troszke bolalo ale ogolnie cieszyla sie ze maly caly i zdrowy. teraz od operacji minely jakies 3 tygodnie, i mama i dzidzia maja sie dobrze... wiec nawet jesli to jest najgorsze wyjscie w twojej sytuacji- to pamietaj ze dobro maluszka najwazniejsze i lekarze zrobia wszystko zeby bylo w porzadku, niewazne czy w polsce czy w anglii.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie to ich mierzenie mi ciśnienia krwi ( które zanim mi zmierzy to już jej mówię że będzie 90/60...) jest śmiechu warte. ostatnio połozna mi obmacała brzuch i mówi: o tu jest główka a tu serduszko- to posłuchamy tego serduszka. I... dupa, bo serduszko było w całkiem innym miejscu i główka też... a pokazywanie mi jak dużą mam macicę też mi nie potrzebne bo tyle to ja sama czuje... podoba mi się ich podejście do porodu, ale opieka prenatalna - wcale nie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
ja w ogole pierwszy raz bede rodzic
![]() a Madzienko porod w Polsce w takim razie w twoim przypadku w ogole nie wchodzi w gre? jesli pracujesz to moze by sie udalo wziac zwolnienie i jechac wczesniej zeby wszystko zalatwic? bo ja ci powiem ze nawet rozwazalam taka opcje, zreszta ja nie pracuje wiec z tym by nie bylo problemu, mamy znajomego ginekologa i on mowil ze jesli chodzi o ubezpiecznie to tez nie ma najmniejszego problemu... tylko szkopul taki ze najpozniej leciec mozesz kolo 34 tygodnia zdaje sie, wiec dobrze ponad miesiac przed data, no i potem wiadomo tez z maluszkiem od razu nie wrocisz do anglii.... z tego wzgledu nie chcialam rodzic w polsce- bo milo ze cala rodzina tam, ale moj mezus tu ma prace i tyle wolnego by na pewno nie dostal... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
wlasnie, kwestie paszportu przy porodzie w Poslce tez rozwazalam- czeka sie pewnie ponad miesiac od zlozenia wniosku, a na dodatek wniosek musi zlozyc czy tam podpisac i mama i ojciec dziecka... to byl tez kolejny powod dla ktorego ja zrezygnowalam z tej idei... bo owszem maz moglby przyjechac na max 2 tygodnie, ale potem musialby wracac, no a zalezy mi zeby byl z nami i od poczatku sie uczyl odpowiedzialnosci ojcowskiej
![]() to ja trzymam kciuki zeby wszystko sie ulozylo jak najpomyslniej, ale bez sensu ze tyle na to usg musisz czekac... mogliby ci kontrolne za miesiac zrobic zeby zobaczyc czy jest jakikolwiek postep... a pewnie usg prywatne to spory wydatek- tu przynajmniej tak jest.... ja tez kombinuje bo w poniedzialek bede w szpitalu- co by tu wymyslic zeby mi jednak jakies usg zrobili...ostatnio 2 tygodnie temu powiedzialam ze nie mam czucia w nodze, pewnie mi dzidzka jakis nerw uciska, na co lekarz powieddzial tylko- a tak, slyszalem juz o takich przypadkach... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Może powiedz, że od kilku dni słabiej czujesz ruchy dziecka, a np dzisiaj wogóle nie czułaś... niektóre kobietki podobno specjalnie jeździły do szpitala, mówiły że złapał je dziwny ból, że nie czują dziecka. itd - wszystko to po to aby mieć zrobione usg czy też ktg.
Nie rozumiem czemu nie robią usg pod koniec ciąży każdej babeczce, przecież np łożysko może się starzeć czy ilość wód płodowych może być mała - to wszystko wychodzi na usg. Tak samo jakieś badanie ginekologiczne + wymaz z pochwy, żeby maleństwo nie złapało żadnej infekcji podczas przepychania się przez kanał rodny. Ja w lutym byłam chora, skończyło się na antybiotyku. Potem miałam zapalenie pęcherza-kolejny antybiotyk. W efekcie miałam osłabioną florę bakteryjną (mimo pochłaniania ogromnych ilości jogurtów i kefirów) i pojawiła się infekcja pochwy. Nie swędziało, nie piekło ale były upławy. W szpitalu podczas rutynowej wizyty wyszło mi białko w moczu, zasugerowałam lekarzowi że może to być związane z tymi upławami (liczyłam na to że może będę miała badanie gin), ale on to zbagatelizował. Całe szczęście jakoś niedługo później miałam wizytę u mojej ginekolog, która natychmiast przepisała mi globulki i masc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Heksia tez tak mysle
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
ale akurat z tym brakiem czucia w nodze to prawda. moge sie szczypac i pukac i nic nie czuje w calym udzie. wiecie jakie to pomocne w depilacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:29.