![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wyprowadzenie Panny Młodej z domu
Czesc! Zakladam ten watek,bo nic nie znalazlam na temat wyprowdzenia z domu Panny Młodej. Mam pare pytan:
1-czy bierzecie zespół? 2-jesli zespoł-to co bedzie grał-jakie utwory? 3-czy płacicie dodatkowo,czy to jest w cenie? 4-czy zespół gra też przy błogosławieństwie? 5-czy zespół wchodzi do domu czy gra tylko na zewnątrz? 6-czy jak ktos mieszka w bloku,to tez bierze zespół? Dziekuje za odpowiedzi ![]()
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wyprowadzenie
Cytat:
2. nie wiem jeszcze, nie wiem w sumie jakie się gra utwory z tej okazji, coś wesołego zapewne 3. mam to w cenie 4. hmm nie wiem, zależy co mieli by grać. Jak nic specjalnego to lepiej żeby nie. Albo coś ładnego i odpowiedniego, i nie za głośno, żebym się mogła skupić albo wcale ![]() 5. Jak będzie z błogosławieństwem to wejdzie do środka, jak nie będzie to nie na zewnątrz 5. Mieszkam w bloku i biorę.
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Wyprowadzenie Panny Młodej z domu
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja zespół mam dopiero na sali, i na razie jeszcze widywałam na weselach zespołu przy wyprowadzaniu
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
u mnie nie bedzie zadnego wyprowadzenia. TZ przyjezdza, wskakujemy w auto, jedziemy do kosciola, a potem na sale, gdzie bedzie czekal zespol z rozlozonym sprzetem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to sa jakies inne zwyczaje?
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
nie, u mnie nie będzie zespołu, chociaż mam to w cenie. I wydaje mi się, ze coraz mniej ludzi decyduje się na grajków, dodatkowo mieszkam w bloku, więc to bez sensu. Na wsi to wygląda inaczej, siostra mojej znajomej miała świetne wyprowadzenie, z humorem. Jej kolego przebrał się za kobiete i mówi, ze to on kocha pana młodego. Wyszło bardzo zabawnie, no ale przed blokiem to raczej nic się nie da zrobić, wiec my po błogosławieństwie migusiem do kościoła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ma to na celu hmm zaakcentowanie radosnej chwili? Mi to nie przeszkadza, przynajmniej wiem, że już się wesele zaczęło, a Młodzi nie schodza po cichutku i szybcikiem nie wsiadają do samochodu, bo np na klatce co drugi sąsiad otwiera drzwi i robi "bramę" ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
u mnie bedzie wyprowadzanie chociaż tego nie chcę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Ja też nie przewiduję takiej atrakcji, mimo że mieszkam na wsi. Mnie się ten zwyczaj nie podoba. Poza tym mieszkamy razem, jesteśmy 3 lata po cywilnym, więc takie wyprowadzenie byłoby w naszym przypadku bezsensu.
Błogosławieństwa też nie będę miała.
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
mnie też sie to nie podoba, w mieście mało kto sie decyduje na wyprowadzenie z grajkami, ale jeśli komuś się to podoba to czemu nie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mam nic przeciwko temu zwyczajowi o ile ktoś mieszka w domu z podwórkiem lub ma na tyle duże mieszkanie, że orkiestra ma się gdzie rozłożyć. Ja nie mam ani jednego ani drugiego, ale mój TŻ chce orkiestrę więc pewnie będę ją miała... Zastanawiam się tylko jak oni się zmieszczą w moim malutkim mieszkanku...już sobie wyobrażam sąsiadów wylegających na klatkę....zgroza..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
przecież to nie jest cały zespół. Nie przyciągają wiolączeli, perkusji... bez przesady. Skrzypce, czasem gitara albo harmonia i tyle.
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Mnie się taki zwyczaj zdecydowanie nie podoba
![]() ![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1- tak 2- nie wiem 3- nie mam to w cenie 4- u mnie tak, bo to wg mnie dodaje powagi 5- wchodzi do domu, nie gra wcale na zewnatrz bo ani ja ani Tż tego nie chcemy 6- ja mieszkam i biore |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Ja mieszkam w bloku z okolicy gdzie jest zwyczaj grania przy wyprowadzaniu Panny Młodej. Ja jednak sobie odpuszczam bo nie będę mieć zespołu tylko DJ'a no i nie chcę robić zamieszania , bo i po co ?
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Nie ustalalismy tego. Sami grali 3. To bylo w cenie 4. Tak gral przy blogoslawienstwie, jakas piesn Maryjna. 5. Grali od momentu jak pod domem pojawil sie Pan Mlody to byl sygnal dla nas ze juz idzie. Potem grali w mieszkaniu i podczas naszego wyjscia. 6. Ja mieszkalam na osiedlu w domku 4 rodzinnym |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
nie bedzie u mnie zadnego wychodzenia wiec to wszystko mam z glowy :P
(ale moj zespol ma to w cenie)
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja też nie chcę wyprowadzenia. Nie podoba mi się to i już. Nie wiem czemu ale jest to dla mnie krępujące, zresztą to mój dzień a nie gości i ważne żeby było jak ja sobie marzę a nie rodzina :p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
u nas jest taki zwyczaj więc niech juz tak bedzie a wesele wkoncu robimy dla gosci
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie też nie. Spotykamy się dopiero w Kościele. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2.Nie wiem co będzie grał, bo jeszcze tego nie ustaliliśmy. 3.Nie płacimy, mamy to w cenie. 4.Powiem szczerze nie wiem ![]() 5.Ja bym chciała tylko na zewnątrz. 6.Mieszkam w bloku i biorę zespół.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 2- zespół gra marsza 3- kiedyś tradycją było, że zespół grał marsza, rozkładał kapelutek czy jakiś 'futerał' a wchodzący goście płacili, gdyż marsz jest tradycją, która ma na celu powitanie gości (tak samo gdy goście wraz z młodą parą wchodzą na salę- zwyczajowo gra się marsza (oczywiście NIE Mendellsohna)). Obecnie zależy to od zespołu, u mnie z reguły nie jest to w cenie, chyba że wyprowadzenie nie odbywa się daleko od sali weselnej. Nie są to na pewno wysokie koszta, a trzeba wziąć pod uwagę, że zespół musi przyjechać wcześniej, wcześniej jechać rozłożyć sprzęty na sali itp itd. 4- z reguły przy błogosławieństwie gra się pieśń 'Serdeczna Matko' 5- jak chcecie ![]() 6- pewnie, że może wziąć zespół. Nie muszą przecież rozkładać nagłośnienia, wystarczy akordeon (nie harmonia!!), skrzypce, zależy na czym umieją grać ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
hmnnn mi się też to średnio podobało ale przyznam szczerze jest wtedy bardziej uroczyście tylko, że jak było wesele mojego brata to dodatkowo grajkowie przyjeżdzali do naszego domu po brata wraz z drużkami ( czyli m.in ja
![]() ![]() Przed domem też grali gdy wychodziły drużki, czy para młoda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
utknęła w Króliczej Norze
|
u mnie "wyprowadzenie" będzie wyglądało tak, że po błogosławieństwie po prostu wsiadamy w samochód i jedziemy do kościoła
![]() ![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Właściwie nie wiem jak wygląda wyprowadzenie Panny Młodej
![]() ![]() Rodzice się upierają by wziąść zespół, bo tak wypada, no i zespół ma to wliczone w cenę, nie mam pojęcia co bedzie grać, napewno nie zgodzę się by był przy mnie podczas błogosławieństwa (bo moim zdaniem to jest coś zbyt prywatnego
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
2- utwory to zależy jakie ustalisz z zespołem ale ja jeszce się nad tym nie zastanawiałam co wybierzemy 3-naogół to już jest w cenie 4- to też różnie bywa, jak sobie ktoś życzy 5- jeśli chcesz żeby grał przy błogosławieństwie to musi wejśc 6- czy w domu jednorodzinnym czy w bloku to obojętne jak chcesz zespół to poprostu bierzesz Edytowane przez aniaPr3 Czas edycji: 2009-02-23 o 23:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
ja mieszkam w bloku, mam bardzo małe mieszkanie i żadne wyprowadzanie nie wchodzi w gre z wyzej wymienionych wzgledów. a poza tym to uwazam ze to jest troche obciachowe (przepraszam jezeli kogos uraziłam), nie mam ochoty żeby moi sasiedzi wychodzili na klatke i mieli o czym plotkowac przez nastepny tydzien. Poprostu Pan Mlody przyjedzie po mnie z rodzicami, dadzą nam błogosławieństwo i pojedziemy do kościoła gdzie wszyscy bedą juz czekac
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
mamy pytanie jaki u was jest zwyczaj czy Panna Młoda na przywitanie Pana Młodego i gości wychodzi w ślubnej sukni czy może w innej suikience
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:18.