|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: Zdecydować się na działkę? | |||
Tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
23 | 100,00% |
Nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
Głosujący: 23. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Działka ogrodowa w mieście - zdecydować się czy nie?
Potrzebuję porady, podpowiedzi w następującej sprawie:
Rodzina TŻ ma niewielką działkę w mieście- taką wiecie- ogródkową działkę a nie działkę pod zabudowę np. domu ![]() ![]() Rodzina chce sprzedać działkę lub oddać komuś z rodziny, ale nikt z rodziny jej nie chce, więc pewnie zdecydują się na sprzedaż. No i ja ostatnio pomyślałam, że w sumie może my z TŻ moglibyśmy się skusić? Mieszkanie mamy niedaleko, nie trzeba byłoby przedzierać się przez całe miasto. W sumie byłoby też gdzie rowerem pojechać w letnie, sobotnie popołudnie, może grilla zrobić ze znajomymi, może odnalazłabym nową pasję - grzebanie w ziemi? (Spokojnie- wychowałam się na wsi, więc wiem co to prace polowo-ogródkowe ![]() ![]() ![]() Potrzebuję porady kogoś, kto ma działkę i może mi powiedzieć, jak to w rzeczywistości wygląda, czy naprawdę zajmuje tak wiele czasu, czy warto się w to pakować, czy może dać sobie spokój? Od razu zaznaczam, że nie zamierzam uprawiać hektara ziemniaków, marchewek i bawić się w sadownika, chodzi mi raczej o parę grządek z jakimś szczypiorkeim, sałatą i raczej o posianie trawki i stowrzenie raczej takiej bazy wypadowej na odstresowanie się po ciężkim tygodniu w pracy. Co o tym myślicie?
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Działka ogrodowa w mieście - zdecydować się czy nie?
Jak dają to bierz
![]() Jak nie będziesz miała czasu bawić się w ogrodnika, możesz posiać trawę, postawić ławkę, huśtawkę, grilla i weekendy na łonie natury gotowe ![]() Zawsze lepsze to niż kiszenie się w mieszkaniu.
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Oczywiście ze tak! Ja sama (no, hehe, moi rodzice) mają taką działkę niedaleko domu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Skoro daja to bierz ,najwyżej sprzedasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Kwestie czasu poświęcanego działce - to zależy co chcesz tam na niej zrobić, trawnik nie wymaga aż tak wiele uwagi pod warunkiem, że jest dostatecznie wilgotno bo jeśli nie, to trzeba go podlewać. No i koszenie raz na tydzień albo dwa. Plus wygrabianie suchej trawy wiosną i nawożenie
![]() Warzywka wymagają trochę więcej uwagi, bo częściej trzeba je podlać. Dość "ekonomicznie" jest mieć drzewka czy jakieś krzaczki typu maliny, bo one wymagają mniej zachodu. Jak masz blisko to raczej dasz radę, jak nie ma suszy stulecia ![]() ![]() Ja bym się zdecydowała, gdyby nie było czasu na uprawę warzyw to bym zrobiła trawnik i tyle, taka fajna miejscówka na grilla ze znajomymi albo wypad w sobotę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
DOMator
|
Bierz
![]() Możecie spędzać weekendy na działce, robić grilla, odpoczywać. W zależności co i w jakiej ilości będziesz uprawiać tyle czasu zajmie ci praca w ogródku. Warto mieć trochę trawy, jakąś altankę, drzewa, krzewy, zioła, które właściwie same rosną. Do tego troche warzyw, które wymagają pielenia co jakiś czas i podlewania. Działka to więcej korzysci niż pracy, szczególnie jeśli jest blisko domu. A jak wam się znudzi zawsze możecie sprzedać. W końcu każdy kawałek ziemii to w dzisiejszych czasach dobra inwestycja. Zadbana działka w dobrym miejscu zawsze znajdzie nabywcę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja na Twoim miejscu przekonałabym Tz i wzieła ta działke
![]() Ja jeszcze rok temu miałam z moim mezem taka działke,jednak teraz mieszkamy w domu z wielkim ogrodem i ja odsprzedalismy.
![]() |
![]() |
#9 |
... choć nie Westwood
|
Jasne, że brać, działka to świetna sprawa
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
niekoniecznie dla dorastajacych dzieci
![]() z tego co pamietam to ja z bratem bylismy "zmuszani" do jeżdzenia na dzialke ,chociaż wcale nam sie nie chcialo ryc w ziemi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Dzięki serdeczne za odpowiedzi
![]() jeszcze bardziej mnie nakręciłyście ![]() ![]() Tylko śmiesznie mi, bo określenie "działkowicz" kojarzy mi się z takim starszym, spalonym słońcem panem w samych spodenkach pielącym grządki z ogórkami ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Możesz się zdziwić, kiedy ja ostatnim razem byłam na działce - większość ludzi sobie grillowała, dużo młodych rodzin z dziećmi albo rodzin wielopokoleniowych... Może działka należąca do dziadków i z nimi cała rodzina przybywa
![]() Mnie kusi taka wizja posiadania miejsca, w którym można sobie zrobić grilla ze znajomymi, w zeszłym roku był plan zrobienia takiego grilla i największym problemem okazał się brak miejsca ![]() A ta działka ma doprowadzony prąd i wodę? Jakiś domek? Bo jeśli tak, to już jest fajnie, da się tam spędzić dzień. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
przede wszystkim to pojechałabym to zobaczyć zamiast dzialać na zasadzie odwrotności psa ogrodnika
![]() 2, to jaki to jest metraż, czy to jest dzialka jak boks w schronisku ![]() piszecie, że jak daja to brac, ale dostalibyście to też prawnie na wlasność, czy do użytkowania, na zasadzie że to jest babki a Wy się możecie tam opalać? dziwne, że jeszcze nikt w rodzinie nie wyciągnał ręki po potencjalny kawalek kapitału? i tak, prace ogródkowe wymagają zachodu, zwłaszcza że jak nie powodzie, to susze, jesli marzą Ci się własne warzywka a Ty nie masz czasu, to będzie Ci trudno, w najgorszym razie zawsze możesz mieć po prostu posianą trawkę i miec gdzie rozłożyc się z kocykiem co do samych warzyw to jeszcze zalezy jaka lokalizacja, osobiście to nie wiem czy warzywka rosnące na placu w centrum miasta to sa takie zdrowiuśkie, nie wiem tez, czy takie to fajne, jeśli np. dzialki są pod gorka, a na górce cmentarz ![]() ale oczywiście generalnie bardziej jestem na tak Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-07-01 o 13:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
zgadzam sie z Hultajem, najpierw obejrzeć jak to wygląda, bo jak zarosniete chaszcze pelne chwastów to trzeba sie dobrze zastanowić, bo bedzie wtedy tez konieczny wkład finansowy.
Moi rodzice nabyli taka dzialke 4 lata temu, osobiscie jej nie lubie bo im odbiło i robią sbie z niej ogród marzen rodem z katalogu, spedzając na niej mnóstwo czasu i mnóstwo pieniedzy ![]() aczkolwiek na poczatek sama trawka, jakies malinki, języnki nie beda pracochlonne i powinny dac troche przyjemnosci. Są tam jakies drzewka owocowe? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
brać jeżeli będzie to działka rekreacyjna w ścisłym znaczeniu (trawa, kilka krzaczków, drzewka, altanka, miejsce ogniskow-grillowe).
nie brać - jeżeli masz zamiar uprawiać warzywa, bo z działki rekreacyjno-relaksacyjnej będzie pole do obrobienia, gdzie każdy się urobi po łokcie i będziecie szczekać na samo słowo działka ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Pojedz obejrzec i zdecyduj. Jak nie bedzie jednym wielkim zapyzialym chwastem to bierz
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Chwasty to nie jest aż taki wielki problem, można się ich pozbyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
ja bym się decydowała
![]() oprócz świetnego miejsca na imprezy, grille, spotkania i takie tam możesz się też tam udać np. w czasie upałów - kupić jakiś niewielki basen, ochłodzić się zimną wodą, poopalać. koszenie trawy nie zając, nie ucieknie, jeśli nie będziesz miała czasu jednego dnia, to zawsze możesz poczekać parę dni i pójść kiedy indziej. zbieranie warzyw i owoców z własnych małych upraw daje dużo radości, wiem, bo sama niegdyś miałam działkę. jeśli lokalizacja jest dogodna i nie będziecie musieli tam się taszczyć z koszami piknikowymi i reklamówkami długo dłuuugo, to bierz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Zraziłam się do działek po tym, co przydarza się regularnie właścicielom działek w rodzinie męża (na obrzeżach miasta, w sąsiedztwie innych działek)- a mianowicie-kradzieże i dewastacje- jeśli zbudujecie nawet najmniejszy zamykany domek (a nawet coś zbliżonego do komórki, żeby schować kosiarkę, grilla itd.) to musicie się liczyć z włamaniami- w jednym przypadku z domku wypruto nawet przewody elektryczne ze ścian
![]() ![]() ![]() ![]() Ale kiedy raz urządziliśmy ze znajomymi grilla, który się przeciągnął trochę do późna, to oczywiście hałas rozmów i śmiechów im przeszkadzał (nie puszczaliśmy muzyki)- dodam, że akurat wtedy najbliżsi działkowicze byli oddaleni o dobre kilkadziesiąt metrów. Wielokrotnie znajduje się powyrywane warzywa, zerwane owoce, podeptane kwiaty itd. U mnie też całkiem niedługo wchodziłoby w grę przejęcie takiej działki (7 km od miasta), ale nigdy się na to nie zdecyduję. Jeszcze dodam- odnośnie włamań-przypuszczam, że to różne "ekipy" były, bo po co włamywaliby się co kilka dni? (opiekujący się chwilowo działką krewny wstawiał nowy zamek w drzwiach domku i zaczynało się od nowa)- ale to świadczy, że domki są obserwowane i jeśli tylko właściciel nie pojawia się regularnie (czyli w sezonie- prawie codziennie), to złodzieje działają- pocieszające jest tylko, że kolejni włamywacze z tej "czarnej serii" nie obłowili się już ![]() Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2009-07-01 o 18:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() dzustam, ja mam działkę 2 w 1, zarówno rekreacyjną (miejsce na grilla, altanka, domek, huśtawka), a i parę grządek jest, kilka drzewek, krzaki z malinami czy winogron. Da się ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
A ja dzisiejszy fragment popołudnia spędziłam na działce przyszłych teściów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
jasne ze brac
![]() ![]() a jezeli chodzi o kradzieze i dewastacje to juz inna bajka.. ![]() Mój dziadek miał taką działeczkę .. zawsze wszystko stamtąd kradli (nawet jakieś grabie czy łopaty ![]() ![]() ![]() mimo to zachęcam do posiadania takiej dzialeczki bo to fajna sprawa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:46.