|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Język hiszpański czy włoski?
Od jakiegoś czasu mam wielką ochotę zapisać się na jakiś kurs językowy. Na pewno chcę nauczyć się któregoś z tych dwóch języków. I tu mam dylemat...nie mam pojęcia który język wybrać. Oba bardzo mi się podobają, do włoskiego mam sentyment (ze względu na pewnego Włocha
![]() ![]() ![]()
"Jeśli możesz kłaść się spać każdej nocy ze świadomością, że w ciągu dnia dałeś z siebie wszystko, sukces Cię znajdzie." Russell L. Mason "Największym błędem jaki możesz zrobić w życiu jest ciągle obawianie się, że popełnisz błąd." Elbert Hubbard |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Język hiszpański czy włoski?
Mnie sie bardziej podoba hiszpanski
![]() Wlasciwie to kocham ten jezyk. Wloskiego tez sie zamierzam uczyc ale to juz jak opanuje hiszp. - moja nauczycielka mowila ze nie mozna sie uczyc tych jezykow jednoczesnie, za bardzo sie mylą. Ale sama musisz zdecydowac ktorego jezyka przyjemniej bedzie Ci sie uczyc. Radze pochodzic po wloskich i hiszpanskich stronkach, posłuchać muzyki w tych dwóch jezykach... I wybrac ktory bardziej Ci sie spodoba. Najwazniejsze to zebys uczyla sie z przyjemnoscia. Ale jak znam zycie to i tak zwyciezy ten twoj sentyment do Włocha ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
No tez mi się wydaje że wybierzesz Włoski
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Mnie hiszpański zupełnie nie leżał- ta wymowa. Jakiś taki twardy jest. Brrr Zdecydowanie wolę włoski- wymowa zbliżona do polskiej, więc i dużo łatwiejsza od hiszpańskiej.
No tylko że hiszpański jest dużo bardziej popularny. Najlepiej by było jakbyś wzięła parę lekcji jednego i drugiego- dla porównania i wtedy wybrała. Wiem, że niektóre szkoły oferują darmowe lekcje na próbę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Killing me softly
|
Przyłączam się do miłośniczek hiszpańskiego
![]() Język hiszpański jest chyba bardziej przydatny, jeśli zamierzasz podróżować ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Lukrecja_Borgia napisał(a):
> Przyłączam się do miłośniczek hiszpańskiego ![]() Lukrecjo ![]() ![]() Wlasnie mi (w przeciwiwenstwie do Ami) jezyk wloski wydaje sie twardszy ![]() Ale jesli kiedys zapragne uczyc sie trzeciego jezyka to postawie na wloski bo niemieckiego nie trawie (kompletne przeciwienstwo hiszpanskiego- twardy, ciezki), a francuski za trudny ![]() No, moze jeszcze rosyjski jest do przeżycia ![]() A do wloskiego powoli zaczynam sie przekonywac sluchajac wloskich piosenek ![]() I nie moge byc gorsza od ciotki ktora zaczela sie uczyc tego jezyka w wieku 50 lat ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
JA studiuję hiszpański... Zgadnij co Ci doradzę?? ;d
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, dzięki za odpowiedzi
![]() Większość z Was stawia na hiszpański ![]() ![]() Ami, rzeczywiście byłoby świetnie gdybym mogła za darmo wziąć lekcję i jednego i drugiego. Jednak obawiam się, że w moim miescie nie będzie takiej możliwości (jest tylko jedna szkoła, w której uczą i hiszpańskiego i włoskiego oraz jednak z językiem hiszpańskim). Dalej nie wiem co robić ![]() ![]()
"Jeśli możesz kłaść się spać każdej nocy ze świadomością, że w ciągu dnia dałeś z siebie wszystko, sukces Cię znajdzie." Russell L. Mason "Największym błędem jaki możesz zrobić w życiu jest ciągle obawianie się, że popełnisz błąd." Elbert Hubbard |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Mnie sie podobaja oba jezyki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ale nie radzę się uczyć tych dwóch języków naraz.... Ja czasami mylę i nie wiem czemu mi mówią, że ja źle mówie??!!! Np. godziny, albo miesiące czy dni tygodnia... Słówka są bardzo podobne czasami i śmiesznie wychodzi
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ines1985 napisał(a):
> a francuski za trudny ![]() Ale za to jaki piękny. A poza tym wcale nie taki trudny. Myślę, że gramatyka jest zbliżona do hiszpańskiej i do włoskiej. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ami napisał(a):
> Ines1985 napisał(a): > > a francuski za trudny ![]() > > Ale za to jaki piękny. A poza tym wcale nie taki trudny. Myślę, że gramatyka jest zbliżona do hiszpańskiej i do włoskiej. Zamierzam nauczyć się podstaw tego jezyka, bo moja młodsza siostra cioteczna uczy sie go w szkole. Zrobimy wymiane- ja jej naucze podstaw hiszp. a ona mnie fr. ![]() Bo teraz przyznam szczerze ze nie mam pojecia na temat gramatyki, slownictwa itp. Ale wydaje mi sie strasznie trudny ze wzgledu na wymowe... Jak probuje coś powiedziec (chocby tytul piosenki) to jezyk mi sie placze ![]() A ty Ami uczysz sie francuskiego? ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ines1985 napisał(a):
> Zamierzam nauczyć się podstaw tego jezyka, bo moja młodsza siostra cioteczna uczy sie go w szkole. > Zrobimy wymiane- ja jej naucze podstaw hiszp. a ona mnie fr. ![]() > Bo teraz przyznam szczerze ze nie mam pojecia na temat gramatyki, slownictwa itp. > Ale wydaje mi sie strasznie trudny ze wzgledu na wymowe... > Jak probuje coś powiedziec (chocby tytul piosenki) to jezyk mi sie placze ![]() > > A ty Ami uczysz sie francuskiego? ![]() Ah, oui. ![]() Fakt, wymowa do najłatwiejszych nie należy (no i ortografia), ale wystarczą dobre chęci i trochę pracy. Mi np. wymowa hiszpańska wydaje się jeszcze trudniejsza niż francuska. A jeśli chodzi o gramatykę- z włoską ma wiele wspólnego. Słyszałam, że w hiszpańskim jest odmiania przez przypadki. We francuskim chociaż to odpada. I we włoskim. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ines1985 napisał(a):
> Lukrecja_Borgia napisał(a): > > Przyłączam się do miłośniczek hiszpańskiego ![]() > > Lukrecjo ![]() ![]() > Wlasnie mi (w przeciwiwenstwie do Ami) jezyk wloski wydaje sie twardszy ![]() ja też ![]() ![]() no właśnie, dziewczyny kochane, mogłybyście podać jakieś hiszpańskojęzyczne strony? byłabym wdzięczna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Ja też jestem miłośniczką hiszpańskiego, a przede wszystkim hiszpańskiej muzyki, nie jakiś tam Iglesias i Shakira tylko prawdziwi muzycy np. Celia Cruz
![]() Też nie lubie włoskiego, mam zamiar kiedyś nauczyć się hiszpańskiego, pociesza mnie brak przypadków, dobija ilość czasów ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
tulipanka napisał(a):
> no właśnie, dziewczyny kochane, mogłybyście podać jakieś hiszpańskojęzyczne strony? byłabym wdzięczna ![]() > ![]() Moze poprzegladaj sobie hiszpanskie portale np. http://espanol.yahoo.com/
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ami napisał(a):
> Tylko nie należy się zniechęcać na początku (zresztą to dotyczy każdego języka). Ja w pierwszym semestrze nauki w LO ledwo na 3 leciałam, a w drugim semestrze już miałam 5. Wystarczyło poświęcić trochę więcej uwagi niż angielskiemu. Ja mialam podobnie z hiszpanskim w LO ![]() W pierwszej klasie szczerze mowiac w ogole sie nie uczylam... Taka byla nauczycielka ze sprawdziany mozna bylo pisac ze slownikiem i ksiazkami na lawce ![]() Ale ja i tak z tego nie korzystalam i mialam ledwo 3. W drugiej klasie (dzieki Bogu!!) zmienili nam nauczycielke, na taka przy ktorej trzeba bylo zaczac sie uczyc. Pewnego pieknego dnia napisalam sprawdzian najlepiej z klasy i zaczela mnie tak wychwalac ze uwierzylam ze moge byc w czyms dobra ![]() Sukcesy sa bardzo mobilizujace ![]() Chociaz do nauki (jakże waznego) angielskiego nawet one mnie nie przekonuja... No nie wiem co mam zrobic ale strasznie nie lubie tego jezyka ![]() ![]() Ale ciii... To nie na temat wątku ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ines1985 napisał(a):
> Moze poprzegladaj sobie hiszpanskie portale np. http://espanol.yahoo.com/ o coś takiego mi właśnie chodziło, a sama jakoś nie mogłam znaleźć ![]() dziękuję! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ANKA napisał(a):
> Ja też jestem miłośniczką hiszpańskiego, a przede wszystkim hiszpańskiej muzyki, nie jakiś tam Iglesias i Shakira tylko prawdziwi muzycy np. Celia Cruz ![]() La vida es un carnaval ![]() > Też nie lubie włoskiego, mam zamiar kiedyś nauczyć się hiszpańskiego, pociesza mnie brak przypadków, dobija ilość czasów ![]() Brak przypadków? W hiszpanskim? ![]() A o odmianie czasownikow slyszalas ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
No właśnie, mogłybyście zrobić małe porównanie tych języków pod względem gramatyki? Ile mają czasów, jak jest z tą odmianą itp. Będę bardzo, bardzo wdzięczna
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
A dlaczego zamierzasz uczyc sie jednego z tych jezykow? Bo chcesz podrozowac, czytac ksiazki w oryginale, czy po prostu podrasowac swoje CV, dopisujac kolejny jezyk? Moze powinnas spojrzec na sprawe z tej strony? Czy wolisz literature wloska, czy hiszpanska (hiszpansko-jezyczna)? A jesli podroze, to czy bedziesz podrozowac po Europie (wtedy hiszpanski nie ma przewagi nad wloskim) czy tez ciagna Cie kraje Ameryki Poludniowej - wtedy przewaga hiszpanskiego jest powalajaca. A jesli chcesz tylko wypelnic CV, to wtedy warto przyjrzec sie latwosci jezyka (szybciej bedziesz mogla wpisac "dobry"
![]()
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Przede wszystkim chodzi o podróże. Narazie wchodzi w grę tylko Europa, ale marzę o tym, żebym kiedyś mogła się wybrać też do Ameryki.
Wpisanie dodatkowego do CV będzie dla mnie pozytywnym skutkiem ubocznym nauki ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
jezyka wloskiego uczylam sie przez 4 lata. musze powiedziec, ze jest w miare latwy do nauczenia. sama musisz zdecydowac. mnie osobiscie hiszpanski nie pociaga jakos wyjatkowo. a jesli chodzi o prace, to wpisujac w cv jezyk wloski bedziesz przynajmniej oryginalna. decyzka nalezy do Ciebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Ja polecam hiszpański
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Podróżniczka
|
Uczę się włoskiego 3 lata
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Podróżniczka
|
Poecam jeszcze portal na którym mozesz troche poczytać o włoszech, gramatyce, kursach itd. http://portal.italiano.pl/portal.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
to i ja dorzucę trzy grosze
![]() włoski jest rzeczywiście bardziej podobny do polskiego i chyba łatwiej go się nauczyć. ja uczyłem się jednego i drugiego w tym samym czasie.... na hiszpańskim chciałem mówić po włosku, na włoskim po hiszpańsku... i nic w tej chwili nie umiem (no może poza la rubia - blondynka hehe - to hiszpański i kilkoma jeszcze słówkami) wybierz jeden i naucz się tego jednego włosi zrozumieją hiszpański, a hiszpanie włoski pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:43.