|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
literatura współczesna
Witam!
Co jest dla was istnym kiczem literatury współczesnej? Ja do takowego zaliczyłabym "Sage o ludziach lodu", dzieła D. Steel, "Alchemika" (po porównaniu z 'wilkiem stepowym')... waham się co do 'wojny polsko-ruskiej po flagą biało-czerwoną'. nie twierdzę, że książki te są kiepskie, bo czytałam z przyjemnością i dla rozrywki. ale nie wnoszą nic nowego, bazują na starych konwencjach, tworzone są dla rozgłosu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Re: literatura współczesna
Z "Wilkiem stepowym" przesadziłaś i to bardzo...
![]() Co do pozostałych pozycji to się zgadzam
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
up
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja myślę że nikt przy zdrowych zmysłach nie nazwałby Wilka Stepowego kiczem, i autorka wątku raczej miałą na mysli to iż Alchemik wypada bardzo blado w porównaniu z wielkim dziełem Hessego
![]() Dla mnie współczesna literatura bardzo często ociera sie o kicz, i nie mam tu na myśli tylko sztandarowych powieści-wyciskaczy typu Jackie Collins czy Danielle Steel, dla mnie do tej kategorii zalicza się m.in Wharton czy wspomniany już Coelho. Wśród pisarzy polskich palmę pierwszeństwa w dziedzinie kiczu literackiego dzierży z pewnością Wiśniewski za "Samotność w sieci", zaraz za nim szereg polskich pisarek mniej i bardziej ambitnych - Grochola, Gretkowska (mało co mi tak działa na nerwy ![]() Oczywiście to tylko moje zdanie, więc żeby nikt się nie poczuł urażony ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
nie nazwałam 'wilka stepowego' kiczem, tylko zaznaczyłam, że 'alchemik' może wydawać się czymś niezłym, aż do momentu przeczytania 'wilka'. może nie do końca dobrze to napisałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:41.